Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Byzantine Tales: Το Βυζάντιο στον χώρο των κόμικς


O εκδοτικός οίκος Byzantine Tales ιδρύθηκε το 2019 από τη Χρύσα Σακελλαροπούλου και τον συνεργάτη της, Σπύρο Θεοχάρη, με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία ιστορικών εικονογραφημένων βιβλίων / κόμικς. Μετρώντας ήδη επτά τίτλους στο ενεργητικό του, έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε ένα αναγνωστικό κοινό που, μέχρι χθες, αγνοούσε εν πολλοίς τη βυζαντινή ιστορία. Μιλήσαμε με τη Χρύσα Σακελλαροπούλου για τη δουλειά της και για το απρόσμενα αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται σήμερα για το Βυζάντιο στον χώρο των κόμικς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΝΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΧΙ


Στο δυστοπικό μοτίβο του metoo οποιαδήποτε έκφραση σεξουαλικής επιθυμίας από τους άντρες θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση ή το λιγότερο σεξουαλική παρενόχληση. Πως καταλήξαμε λοιπόν να ζούμε σε μια εποχή υποτιθέμενης απελευθέρωσης, στην οποία ο φεμινισμός κατάφερε να εξισώσει το σεξ με εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες;

Κυπριακό: Μετά τη Νέα Υόρκη αποφασίζει ο Γκουτέρες για Τριμερή


Ανδρέας Πιμπίσιης


Στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες θα εξετάσει τις προθέσεις και θα σταθμίσει τα δεδομένα και μετά θα αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πότε θα τους καλέσει σε μια Τριμερή. Όλα βεβαίως εξαρτώνται από τη στάση της τουρκικής πλευράς το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Προσβολή» για Τ/κ οι δηλώσεις Κόμπου υποστηρίζει το «υπουργείο εξωτερικών»


Το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους χαρακτήρισε «προσβολή» για τους Τουρκοκύπριους τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ίσως είναι η κατάλληλη ώρα…


Η µια µετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι µόνο φροντίζουν να εµπλέκουν τις δικές τους ντόπιες βιοµηχανίες στα εξοπλιστικά τους προγράµµατα.

Επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» εξήγγειλε η NewMed Energy λίγο μετά το τελεσίγραφο της Λευκωσίας για καταγγελία της σύμβασης


Από τις έρευνες στο κοίτασμα Αφροδίτη via ΚΥΠΕ

Την πρόθεση των εταίρων στο κοίτασμα «Αφροδίτη» να υποβάλουν τις επόμενες ημέρες επικαιροποιημένο σχέδιο για ανάπτυξη και παραγωγή του κοιτάσματος, το οποίο εκπονήθηκε με βάση το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, όπως είχε προηγουμένως εγκριθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση, ανακοίνωσε η NewMed Energy, μέσω του χρηματιστήριου του Τελ Αβίβ, έπειτα από επιστολή προειδοποίησης του Υπουργού Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου για τερματισμό της σύμβασης.

Πλήρες αδιέξοδο για Great Sea Interconnector


Την «πόρτα» στην άμεση και κατακόρυφη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου -ήδη από το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης με την Ελλάδα- εξακολουθεί να κρατά κλειστή η κυπριακή πλευρά, όσο δεν επιλύει τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες που θα επιτρέψουν να προχωρήσει απρόσκοπτα το Great Sea Interconnector.

RAMSTEIN FLAG 24: «Κόκκινη γραμμή» η υποβολή Σχεδίων Πτήσης από τα μαχητικά και το ιπτάμενο τάνκερ της Τουρκίας


*Του Κώστα Σαρικά

Εντός της εβδομάδας φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα συμμετοχής της Τουρκίας στη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «RAMSTEIN FLAG 24», η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αποδοχή από τις συμμετέχουσες χώρες του «X Plan» που αφορά όλες τις λεπτομέρειες της άσκησης.

Η Τουρκία «συντονίζει» το ναυτικό της στο επιθετικό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας: Η Ελλάδα οφείλει να επιταχύνει ώστε να μην απολεσθεί το θετικό ισοζύγιο στο Αιγαίο


Μπορεί οι βολές του πολεμικού ναυτικού να κατέγραψαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, αλλά ο στόλος είναι σοβαρά γερασμένος και απαιτούνται οι πολιτικές αποφάσεις που θα διατηρήσουν τη ναυτική ισχύ στο Αρχιπέλαγος και τη Μεσόγειο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Ήδη από την Παρασκευή η Hellasjournal είχε καταγράψει τους δυο άξονες πάνω στους οποίους κινείται το ναυτικό επιτελείο ώστε να μην χαθεί το πλεονέκτημα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και στον υποβρύχιο στόλο.

Ισοζύγιο Ναυτικής Ισχύος: Ο συσχετισμός υποβρυχίων

Αναστάσιος Παπανδρέου

Σε συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου όσον αφορά το ισοζύγιο της ναυτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας θα συνεχίσουμε με τον επίσης πολύ σημαντικό βραχίονα της ναυτικής ισχύος ενός ναυτικού που είναι ο υποβρύχιος στόλος. Από τις αρχές του 1970 και τα δύο ναυτικά έχουν επενδύσει όπως και πολλές άλλες χώρες στη γερμανική υποβρύχια τεχνολογία που έχει αποδώσει μια σειρά από πολύ επιτυχημένες σχεδιάσεις υποβρυχίων. 

Η ελληνική ΑΟΖ γίνεται τουρκική “γαλάζια πατρίδα”


Η ελληνική ΑΟΖ γίνεται τουρκική “γαλάζια πατρίδα”; Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αρκετές παθογένειες, αλλά μια σημαντική, αν και σχετικά παραγνωρισμένη, είναι ο επαρχιωτισμός της. Το ότι δηλαδή λειτουργεί μέσα στο στενό πλαίσιο της γεωπολιτικής “γειτονιάς”, σχεδόν αδιαφορώντας για το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο.

Μια υποβρύχια εκτοξευόμενη έκδοση του πυραύλου κρουζ ATMACA εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του υποβρυχίου TCG PiriReis (S-330) AIP. Kοιμηθείτε ήσυχοι στην Αθήνα σιγά μωρέ και τι έγινε;


Μια υποβρύχια εκτοξευόμενη έκδοση του πυραύλου κρουζ ATMACA εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του υποβρυχίου TCG PiriReis (S-330) AIP.

Κρεσέντο νεο-οθωμανισμού από τον Ερντογάν: Από το Μαντζικέρτ σε Κωνσταντινούπολη και Ιερουσαλήμ


Δεν έχει τέλος το προκλητικό παραλήρημα του Ερντογάν προς πάσα κατεύθυνση 

Τουρκία: Επίδειξη ισχύος Ερντογάν από το νέο του «παλάτι» στο Μαντζικέρτ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

O Ερντογάν γιόρτασε και το 10ο έτος της θητείας του στην προεδρία με τα εγκαίνια του Διεθνούς Αεροδρομίου Τσουκούροβα

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απέκρυψε τουρκο-αμερικανική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο!


Αύγουστος 26, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Χρόνος ανάγνωσης 5′

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε την ομιλία του στη Ναυτική Βάση Ακσάζ στην Μαρμαρίδα, στις 24 Αυγούστου, στην οποία υποσχέθηκε να ενισχύσει περαιτέρω το ναυτικό και τον στρατό της Τουρκίας, στο επιβλητικό σκηνικό του πρώτου αμφίβιου πολεμικού πλοίου της Τουρκίας, TCG Anadolu, γράφουν τα τουρκικά media.

Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις για τη βεβήλωση του κοιμητηρίου στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης – Είχαν μαζί τους χάρτες για κρυμμένους θησαυρούς


Εργάτες των κοιμητηρίων κλείνουν τις τρύπες στο κοιμητήριο του Αγίου Ελευθερίου (φωτ.: Χ/Kısa Dalga)

Οι συλληφθέντες φέρονται να αναζητούσαν κρυμμένους θησαυρούς

Περιφέρεια Κουρδιστάν: Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές -εγκλωβίστηκαν χωρικοί


Αύγουστος 26, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ερμπίλ- Κουρδική Περιφέρεια του Ιράκ

Στη διάρκεια των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων αυτονομιστών του PKK, ξέσπασαν μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλά χωριά στην περιοχή ‘Barwari Bala’ του Ντουχόκ.

Ισραήλ: Νέα εντολή εκκένωσης σε περιοχή της Λωρίδας της Γάζας


Σε αδιέξοδο οι διπλωματικές προσπάθειες γα εκεχειρία. Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ έχει εκδώσει πολλές εντολές εκκένωσης οι οποίες αφορούν διάφορες περιοχές της Γάζας, τις περισσότερες από την αρχή του πολέμου που διανύει πλέον τον 11ο μήνα του.

Χέρτζογκ: Συμφωνήσαμε να μειώσουμε τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα Αιγύπτου - Γάζας


Το Ισραήλ θα μειώσει τις δυνάμεις του στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας, όπως επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Μάικλ Χέρτζογκ, παραχωρώντας συνέντευξη στο CBS. «Συμφωνήσαμε να μειώσουμε τις δυνάμεις μας στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τον εγκαταλείψουμε σε αυτό το στάδιο», τόνισε ο Χέρτζονγκ καθώς αυτό είχε συμφωνηθεί κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στο Νετανιάχου και τον Μπάιντεν.

Η Αίγυπτος δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού στρατού στα σύνορά της με τη Γάζα


Η Αίγυπτος είναι μεσολαβήτρια χώρα στις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

ΥΠΕΞ Ιράν: Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να οξύνει την ένταση στη Μέση Ανατολή


Το Ιράν δεν επιδιώκει να οξύνει την ένταση στη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι, προσθέτοντας ότι η απάντηση της Τεχεράνης στον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς θα είναι «συγκεκριμένη και υπολογισμένη».

Ιράν: Η επίθεση της Χεζμπολάχ δείχνει πως το Ισραήλ χάνει την αποτρεπτική ισχύ του

Mαχητές της Χεζμπολάχ AP Photo/Bilal Hussein

Το Ιράν δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 26/08 πως το Ισραήλ έχασε την αποτρεπτική ισχύ του και πως η στρατηγική ισορροπία στην περιοχή έχει μεταβληθεί εις βάρος του, έπειτα από επιθέσεις της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ερυθρά Θάλασσα: Το ελληνόκτητο τάνκερ φλέγεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα

Πηγή: Χ / @EUNAVFORASPIDES

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Sounion, που δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης την προηγούμενη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, εξακολουθεί να φλέγεται από τις 23 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή Ασπίδες μέσω X.

Γαλλία: Ο Μακρόν συναντά τη Λεπέν στο Ελιζέ -Μεγαλώνει η πίεση για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού


Κρίσιμη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν, καθώς αυξάνεται η πίεση για τον ορισμό νέου πρωθυπουργού.

DW: Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι πολιτικοί τόνοι μετά το Ζόλινγκεν


Η πολιτική αντιπαράθεση για τη μεταναστευτική πολιτική φουντώνει - Mαζικές απελάσεις σε Συρία και Αφγανιστάν ζητά ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών - Την Τρίτη συναντά τον καγκελάριο.Ανταπόκριση από το Βερολίνο

“Αιφνιδιασμός” για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις! Αφορμή το Κουρσκ


Η ουκρανική αντεπίθεση, που άρχισε στις 6 Αυγούστου και εξελίσσεται σε εισβολή στη ρωσική περιφέρεια του Κούρσκ, στα βορειανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, ασχέτως της τελικής κατάληξης και των αποτελεσμάτων της σε στρατηγικό επίπεδο, ήδη επιτρέπει την εξαγωγή διαπιστώσεων έντονου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ουκρανία: Ζητά κατεπειγόντως άδεια χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μετά την σφοδρή ρωσική επίθεση [vids]

Να επιτρέψουν στην Ουκρανία επιθέσεις στη Ρωσία με όπλα μεγάλης εμβέλειας που έχει προμηθευτεί από τη Δύση, καλεί τους Δυτικούς συμμάχους το Κίεβο, μετά την νέα ρωσική επίθεση σε τουλάχιστον 15 περιοχές.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε τη μαζική της επίθεση σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας


Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε μαζική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, προκάλεσε διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και στη σιδηροδρομική μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στη γραμμή του μετώπου.

Ζελένσκι: «Τώρα είναι η στιγμή για αποφασιστικές κινήσεις» - Τι ζήτησε από τους Δυτικούς

O ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τη βοήθεια των αεροπορικών δυνάμεων των Ευρωπαίων γειτόνων της για να καταστρέψει το Κίεβο τα κύματα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), τα οποία έπληξαν ξανά σήμερα μαζικά τη χώρα του, τονίζοντας παράλληλα ότι «τώρα είναι η ώρα για αποφασιστικές κινήσεις»

Ρωσία: Θα υπάρξει απάντηση στην επίθεση της Ουκρανίας στην περιφέρεια του Κουρσκ


Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως θα πρέπει να υπάρξει μια ρωσική απάντηση στην εισβολή της Ουκρανίας στη δυτική περιφέρεια του Κουρσκ και πως η ιδέα για συνομιλίες με σκοπό την κατάπαυση του πυρός με το Κίεβο έχει πάψει πλέον να είναι επίκαιρη.

Μήνυμα στη Μόσχα έστειλε ο πρωθυπουργός της Ινδίας από το Κίεβο!


Αύγουστος 26, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ως μήνυμα προς το Κρεμλίνο εκλήφθηκε η επίσκεψη  του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην καταστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.