Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Ξαφνικά ο τάφος "μιλά": Ανακαλύφθηκαν τρία επιστήλια!

Τρία κομμάτια επιστυλίου ιωνικού ρυθμού, με ίχνη μπλε και  κόκκινου χρώματος βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο θάλαμος πίσω από Καρυάτιδες που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο είναι με ορθομαρμαρωση, ντυμένος δηλαδή με λευκό μάρμαρο Θάσου, το οποίο και είναι  δείγμα μεγάλου πλούτου. 

Ελλάδα, Αυστραλία και Θεωρία Δεσμών

Του Ν. Λυγερού


Λόγω του Ελληνισμού είμαστε ικανοί να προσεγγίσουμε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας μέσω της Θεωρίας Δεσμών. Λόγω της απόστασης η κλασσική προσέγγιση μέσω της γειτνίασης αναγκαστικά καταρρέει. Κατά συνέπεια η γεωστρατηγική σχέση είναι δύσκολο να αξιολογηθεί με τέτοια δεδομένα. Έτσι η τοποστρατηγική προσέγγιση προσφέρει περισσότερες δυνατότητες αφού δεν ασχολείται με την έννοια της απόστασης και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην έννοια της σχέσης. Σε αυτό το πλαίσιο όμως η Θεωρία σχέσεων θα εξετάσει γενικά το πεδίο και δεν θα μπορέσει να διαχωρίσει τη φύση των σχέσεων. Επίσης η θεωρία των συνόλων με μερική διάταξη ενώ δίνει την δυνατότητα εξειδίκευσης εγκλωβίζεται και πάλι με την έννοια του γείτονα.

Η ελληνική ΑΟΖ αγγίζει και την Αυστραλία

Του Ν. Λυγερού


Η Αυστραλία είναι γνωστή στον ενεργειακό τομέα και ειδικά στους υδρογονάνθρακες γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες σε αυτές τις δραστηριότητες. Η Αυστραλία γνωρίζει τοπικά το ελληνικό στοιχείο με 600.000 διαφορετικούς τρόπους και αυτό έχει συμβάλει ουσιαστικά στις σχέσεις με την Ελλάδα. Η Αυστραλία κάνει μια ισχυρή χρήση του ελληνικού εμπορικού στόλου αφού αυτός μεταφέρει τα μισά προϊόντα της στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών. Επίσης αυστραλιανή εταιρεία πετρελαϊκή είναι υποψήφια στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Έτσι με αυτόν τον τρόπο το άνοιγμα της Ελλάδας μέσω των 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ, ήταν αναμενόμενο να ενδιαφέρουν και την Αυστραλία.

15 αναμνήσεις από τα θρανία των 80s και των 90s

Tης Ηρώς Κουνάδη
Από το in2life.gr

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτυπά, τα χαρτάκια Panini κρύβονται βιαστικά στα τσεπάκια της σάκας Παξός, τα πρώτα βρεγμένα βαμβάκια τοποθετούνται στα άδεια κεσεδάκια γιαουρτιών και η αίθουσα μυρίζει κηρομπογιά ανακατεμένη με ξύσματα ξυλομπογιάς Faber Castell. Έτοιμοι για μια βουτιά στις σχολικές αίθουσες των 80s και των 90s; Οι σχολικές μας τσάντες (που τις λέγαμε σάκες) ήταν μάρκας Παξός, κατασκευάζονταν στην Ελλάδα και τις διαφήμιζε ο Παύλος Κοντογιαννίδης με το μνημειώδες «Παξός και ξερός».

Το ΠΑΣΟΚ αντικαθιστά το Σηφουνάκη γιατί δεν ψηφίζει τον ΕΝΦΙΑ

Η αντικατάσταση του Νίκου Σηφουνάκη στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, επειδή δεν προτίθεται να ψηφίσει την τροπολογία που αφορά στον ΕΝΦΙΑ, είναι ειλημμένη, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ. 
 
Τη θέση του κ. Σηφουνάκη θα πάρει άλλος βουλευτής στο θερινό τμήμα, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες διαρροών κατά την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών.

"ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ" ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΗΣ ΝΔ - EXEI "ΞΕΦΥΓΕΙ" Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Άννα Καραμανλή για ΕNΦΙΑ: "Να πείτε στον κ. Χαρδούβελη να πάει να γαμ@@@@"

Στην κυβέρνηση φαίνεται πώς τα πράγματα έχουν ξεφύγει εντελώς. Χθές τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των βουλευτών της Κ.Ο. της Ν.Δ. από το σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Γ.Θεοδωρακόπουλο για το θέμα του ΕΝΦΙΑ η συζήτηση εκτραχύνθηκε και εκτοξεύτηκαν ύβρεις με τη βουλευτή Άννα Καραμανλή να λέει στον κ. Θεοδωρακόπουλο να μεταφέρει στον κ. Χαρδούβελη "πείτε του να πάει να γαμ@@@@".
Τα περιστατικά της έντασης ήταν πολλά. Σε ένα από αυτά πρωταγωνίστησε η βουλευτής του κόμματος Άννα Καραμανλή και ο σύμβουλος του Γκ.  Χαρδούβελη Γ. Θεοδωρακόπουλος.

Αν «φύγει» η Σκωτία, καταστρέφεται η βρετανική οικονομία

Η Βασίλισσα ζητά να μείνει αμέτοχη, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, Νικ Κλεγκ και ο επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, μεταβαίνουν σήμερα στη βόρεια Σκωτία.
Στη Σκωτία μεταβαίνει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Βρετανίας κάνοντας εκστρατεία υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο την ώρα που η Βασίλισσα Ελισάβετ δέχεται έντονες πιέσεις να λάβει επίσημα θέση για το θέμα και να ταχθεί δημοσίως κατά της απόσχισης. Οκτώ ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ διαμηνύει σε υψηλούς τόνους "Αφήστε ήσυχη τη Βασίλισσα" την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, Νικ Κλεγκ και ο επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, μεταβαίνουν σήμερα στη βόρεια Σκωτία έχοντας ήδη αλλάξει άρδην τα προγράμματά τους προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν όχι στην ανεξαρτητοποίηση.

Οριστικό:Το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αναλαμβάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο νέος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων εξασφάλισε ο νέος επίτροπος της Ελλάας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη σύνθεση της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2019.
Από την περασμένη εβδομάδα, όταν πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο έλληνας υπουργός ενημερώθηκε ότι εκτός από το χαρτοφυλάκιο της «Μετανάστευσης», θα αναλάβει και το «Home Affairs» (εσωτερικών υποθέσεων).

“Έχουν ήδη σκοτώσει το σώμα μου. Τώρα σκοτώνουν την ψυχή μου", δηλώνει η 17χρονη σκλάβα του σεξ των τζιχαντιστών

Η 17χρονη αποκαλύπτει τη φρικτή ζωή των αιχμάλωτων γυναικών και παιδιών στο Ισλαμικό Κράτος.
Η Mayat είναι μόλις 17 ετών. Η απαγωγή της από το Ισλαμικό Κράτος έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στην πόλη Sinjar και από τότε κρατείται αιχμάλωτη. Είναι μία από τις 40 περίπου κοπέλες που κρατούνται από τους εξτρεμιστές σε μία άγνωστης τοποθεσίας πόλη. Η ίδια εκτιμά ότι οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 12 έως 30 χρονών.

Απόφαση βόμβα: Άκυρες οι απολύσεις στην ΕΡΤ. Ολόκληρη η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση διατάσσεται η επαναπρόσληψη των εργαζόμενων που προσέφυγαν. Η μή συμμόρφωση στην απόφαση τιμωρείται με 100 ευρώ ημερησίως
Απόφαση-βόμβα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Ακυρώνει τις απολύσεις των απολυμένων που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο και υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο, ως διάδοχο της ΕΡΤ, να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των εναγόντων τοποθετώντάς τους στις θέσεις που είχαν προ της απόλυσης και με τους ίδιους μισθούς.

Οι New York Times μαγεύτηκαν από την Αμφίπολη: Γιατί είναι ο σημαντικότερος αρχαίος τάφος που έχει ανακαλυφθεί στην Ελλάδα

Οι νέες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη ενισχύουν την άποψη πως εκεί βρίσκεται θαμμένο κάποιο σημαντικό πρόσωπο από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κεντρίζουν ακόμη περισσότερο το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Οι New York Times σε σημερινό τους κείμενο χαρακτηρίζουν τον τύμβο τον σημαντικότερο αρχαίο τάφο που έχει ανακαλυφθεί στην Ελλάδα και κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις Καρυάτιδες «οι οποίες θεωρείται ότι προστάτευαν τους θησαυρούς του τάφου, που χρονολογείται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.» και ότι «αρχαιολόγοι τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα».

Έτσι ήταν ο τάφος της Αμφίπολης

Ο αρχιτέκτονας του υπουργείου Πολιτισμού Μ. Λεφαντζής παρουσίασε την πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου.
Πυρετωδώς συνεχίζονται οι ανασκαφές στο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, με τους αρχαιολόγους να προχωρούν βήμα βήμα προς το εσωτερικό του μνημείου.
Πλέον, οι εργασίες επικεντρώνονται στην οριζόντια αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου.