Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Το κάστρο της Μεθώνης καταρρέει - Χάνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης


Το μεγάλο κίνδυνο τα έργα αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης να μην μπορούν να ενταχτούν πλέον για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης επισημαίνει ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης και διαμαρτύρεται έντονα.

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του ναρκαλιευτικού «Σπερχειός» – Είχε παρασύρει στο θάνατο 98 ανθρώπους


Η αριστερή θύρα υπερκατασκευών μεσοστέγου (περί το μέσον του πλοίου), όπου διακρίνεται ακάλυπτος κυλινδρικός αεραγωγός ενδιαιτήσεων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κώστας Θωκταρίδης)

Το ναυάγιο εντόπισε η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη βορειοανατολικά της Ύδρας – Είχε βυθιστεί τη Μεγάλη Τετάρτη του 1945

Ο ακτιβισμός δεν συνιστά επιστήμη

George Washington University
VIA ASSOCIATED PRESS

Σχετικά με την ακραία πόλωση που παρατηρείται στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Δρ. Χρήστος Ζιώγας, Αρθρογράφος

Έρχεται ξανά η ώρα της Κύπρου και της “Αμάλθειας”: Είναι κατά το 50% έτοιμο το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα, λέει το Πεντάγωνο


Deputy Pentagon Press Secretary Sabrina Singh conducts a press briefing at the Pentagon in Washington, D.C., May 1, 2024. Photo By: Navy Petty Officer 2nd Class Alexander Kubitza

Οι εργασίες κατασκευής από τον αμερικανικό στρατό τεχνητού, προσωρινού λιμένα, ο οποίος αναμένεται να επιτρέψει την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ και πλέον, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Απορρίφθηκε η νέα πρότασης της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»


Η κυπριακή Κυβέρνηση απέρριψε εκ νέου την πρόταση της κοινοπραξίας Chevron, NewMed Energy και BG Cyprus (Shell) για «βελτιστοποίηση» του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ζητώντας μάλιστα από την κοινοπραξία όπως επιβεβαιώσει εντός έξι μηνών τη συμφωνία της για συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Mετά τη συμφωνία με Λίβανο, προωθεί και Υπουργική Σύνοδο στην Κύπρο για Μεταναστευτικό η Κυβέρνηση


Υπουργική Σύνοδο για την εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού, με έμφαση στο θέμα της Συρίας, πρόκειται να φιλοξενήσει στις 17 Μαΐου η Κύπρος, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Παράξενες κινήσεις στη Θράκη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών

του Νίκου Μελέτη 

Με μια κίνηση η οποία πριμοδοτεί ουσιαστικά το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν για πρώτη φορά τις τελευταίες δυο δεκαετίες να μην συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους για τις Ευρωεκλογές μουσουλμάνο υποψήφιο.

Είναι ο Έντι Ράμα ο νέος Ερντογάν;


Του Μάικλ Ρούμπιν – aei.com 

Πριν από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον. Ο πρώην αξιωματούχος της άμυνας της εποχής του Ρίγκαν, Ρίτσαρντ Περλ, τον σύστησε στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι δημοκράτης και μεταρρυθμιστής. 

Βόρεια Ήπειρος: Θρίλερ με τους νεκρούς Έλληνες - Τι εξετάζουν οι Αρχές


Ο 84χρονος και η 88χρονη σύζυγός του εντοπίστηκαν νεκροί με χτυπήματα στα κεφάλια τους

Εγινε θεσμός η πρωτιά: Στην 1η θέση ξανά η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στη «Ρεγκάτα Ναυτικών Ακαδημιών»* Πρώτοι και στο Πανιταλικό Κύπελλο


File Photo Από την περσινή συμμετοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) στην παραδοσιακή «Ρεγκάτα Ναυτικών Ακαδημιών» ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ/STR

Στην παραδοσιακή «Ρεγκάτα Ναυτικών Ακαδημιών» και στο Πανιταλικό Κύπελλο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας, συμμετείχε η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με σκάφη κλάσης «Trident 16», στο Λιβόρνο της Ιταλίας, στις 27 και 28 Απριλίου.

Αρχηγός ΓΕΝ: Επίσκεψη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και σε πολεμικά πλοία σε Ρόδο και Μεγίστη [pics]


Από την Παρασκευή 26 Απριλίου έως και την Μεγάλη Πέμπτη 02 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, επισκέφθηκε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο ανταλλαγών ευχών για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Πολεμικό Ναυτικό: Μετακύλιση πληρωμών-Η χρυσή τομή για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ

Γιάννης Νικήτας

«Μετακύλιση πληρωμών» έναντι των αναδόχων. Αυτή είναι η φράση κλειδί, η οποία ειπώθηκε στη τελευταία σύσκεψη προ μερικών ωρών εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ, του Αρχηγού ΓΕΝ, του Διευθυντή ΓΔΑΕΕ και του Διευθυντή ΓΕΝ/ ΔΕΞ. 

Επιτέλους συμφωνία εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200HN


Πράσινο φως πήρε τελικά και έπειτα από πολύχρονη καθυστέρηση ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των πολύτιμων τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, που δεν θα δώσει απλά ζωή στα συγκεκριμένα πολεμικά πλοία, αλλά και θα τα μετατρέψει σε υπερσύγχρονα εργαλεία στα χέρια των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. 

Οπλίτες γιατροί θα καλύψουν τα ιατρεία Φολέγανδρου, Σύμης και Ανάφης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης και το υπουργείο Υγείας, υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση για την τοποθέτηση τριών οπλιτών θητείας, πτυχιούχων Ιατρικής, για την υγειονομική κάλυψη κενών ιατρικών θέσεων στα περιφερειακά ιατρεία Φολέγανδρου, Σύμης και Ανάφης.

Δένδιας από Καλόλιμνο: Η ελληνική παρουσία στο Ανατολικό Αιγαίο έχει παρελθόν, παρόν και βέβαια μέλλον (video)


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε χθες, Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, επίσκεψη στην Κω και σε επιτηρητικά φυλάκια των περιοχών ευθύνης της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) και της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ).

Τουρκία: «Ενόχληση» για την επίσκεψη Δένδια στην Κω


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τι ενόχλησε τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

Μαρία Τσιλινίκου

Μόλις 11 ημέρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου στην Άγκυρα, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις εντάσσοντας στα σχολικά βιβλία της γείτονος τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» με τις τουρκικές διεκδικήσεις να αποτελούν διδακτέα ύλη.

Τουρκία: Μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση τυπώνουμε τα βιβλία για την «Γαλάζια Πατρίδα»


«Μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση τυπώνουμε τα βιβλία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό A News, σχετικά με την ύλη που θα διδάσκεται στα σχολεία της Τουρκίας από το επόμενο φθινόπωρο και το μάθημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Τουρκία: «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο φυσικός σύμμαχός μας» λέει το Υπουργείο Παιδείας!

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα βρίσκεται στη διδακτέα ύλη καθώς «είναι η κόκκινη γραμμή της ανεξαρτησίας της Τουρκίας».

Βαγγέλης Λάσκαρης

Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Γερμανία η ΑΠΑΙΤΗΣΗ…

Σε διαδήλωση ισλαμιστών που έγινε το Σάββατο στο Αμβούργο ζητήθηκε η ίδρυση «χαλιφάτου» και εφαρμογή της σαρία, με αποτέλεσμα να προκληθεί σκάνδαλο στη Γερμανία. 

Ισραήλ: Συνεδριάζει σήμερα το πολεμικό συμβούλιο για την εκεχειρία και τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα


Το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο θα συνέλθει σήμερα για να συζητήσει πρόταση ανακωχής στη Γάζα για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, όπως και τις προοπτικές για στρατιωτική επιχείρηση στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, όπου βρίσκονται πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

«Παράθυρο» για εκεχειρία; Ο Χανίγια δηλώνει ότι εξετάζει την προτεινόμενη συμφωνία με «θετικό πνεύμα»


Αντιπροσωπεία της Χαμάς φαίνεται ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Κάιρο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις 

ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση στο UCLA – Δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις


Οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ, ανέλαβαν τον έλεγχο του χώρου του καταυλισμού του UCLA σχεδόν τρεις ώρες αφότου κλήθηκαν από αξιωματούχους της πανεπιστημιούπολης να εκκαθαρίσουν την περιοχή που είχαν καταλάβει οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές.

Η αστυνομία εισέβαλε στο πανεπιστήμιο UCLA - Δεκάδες συλλήψεις φοιτητών

Αστυνομικοί εισβάλουν στο UCLA AP Photo/Ryan Sun

Στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εισέβαλε η αμερικανική αστυνομία, γκρεμίζοντας τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετήσει οι φοιτητές προασπιζόμενοι τον καταυλισμό που είχε δημιουργηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Γάζα και συλλαμβάνοντας δεκάδες άτομα. 

Mυστικά κονδύλια της «επάρατης» Huawei σε αμερικανικά πανεπιστήμια


Φιγουράρει στην black list των ΗΠΑ, αλλά χρηματοδοτεί γενναία ερευνητές της χώρας -ανωνύμως και αποκρύφως. Το Ίδρυμα Optica, ο κινεζικός κολοσσός και η αμφιλεγόμενη νομιμότητα.

Μακρόν: «Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπισθεί τα στρατηγικά της συμφέροντα στις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα»


"Θέλουμε να επιτύχουμε η Κίνα να ρίξει το βάρος της στη σταθερότητα της διεθνούς τάξης. Δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας σήμερα να έχει μία Ρωσία αποσταθεροποιητική της διεθνούς τάξης"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μικρά τακτικά κέρδη για το ρωσικό στρατό – Μεγάλη πίεση για τους Ουκρανούς


Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε άλλο ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζοντας την αργή προώθησή του στη ζώνη αυτή κοντά στην πόλη Αβντιίβκα, την οποία κατέλαβε η Μόσχα τον Φεβρουάριο.

Αγορά με ερωτήματα: Οι Αμερικανοί αποκτούν 81 σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη από σύμμαχο της Ρωσίας


Μαχητικό αεροσκάφος Su-30SM της Πολεμικής Αεροπορίας του Καζακστάν. Φωτογραφία: Υπουργείο Άμυνας του Καζακστάν.

Μάιος 1, 2024. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν 81 απαρχαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη της Σοβιετικής εποχής από το Καζακστάν.

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία; Δείτε τι συμβαίνει στη Γεωργία


Του Marc Champion

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ευρώπη αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταστεί επιτυχής. Γνωρίζουμε ήδη τουλάχιστον ένα μέρος της απάντησης, από αυτό που συμβαίνει στη Γεωργία.

Γεωργία: Η ΕΕ προειδοποιεί ότι το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» απειλεί τις πιθανότητες της χώρας για ένταξη


Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε την κυβέρνηση της Γεωργίας ότι η προτεινόμενη νομοθεσία για τους «ξένους πράκτορες» είναι απαράδεκτη και θα αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ελπίδες της για ένταξη στην ΕΕ.

Νύχτα πρωτόγνωρων διαμαρτυριών στην Τιφλίδα – «Κόκκινο επίπεδο ασφαλείας»


Μάιος 2, 2024. Ελλάδα.

Χθες το βράδυ ένα νέο συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του νόμου για τους «ξένους πράκτορες» ξεκίνησε στην Τιφλίδα.

Ρωσοκινέζικη προπαγάνδα στα Σκόπια


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Τα Δυτικά Βαλκάνια, το Κόσοβο και η Βόρεια Μακεδονία είναι στόχος εξελιγμένων και ανηλεών υβριδικών επιθέσεων με επικεφαλής τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, που από κοινού προσπαθούν να υλοποιήσουν στρατηγικές και συμφέροντα που συχνά αλληλοσυμπληρώνονται, αλλά έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες.