Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Καπετάν Άγρας

Ο Σαραντέλλος Αγαπηνός ή Τέλλος Άγρας, όπως ήταν το πολεμικό του ψευδώνυμο, γνωστός ως Καπετάν Άγρας, Έλληνας εθνικιστής, αξιωματικός του Ελληνικού στρατού, εθνικός αγωνιστής και αντάρτης Μακεδονομάχος από τις ηρωικότερες φυσιογνωμίες του Μακεδονικού Αγώνα, 

γεννήθηκε [1] στις 17 Φεβρουαρίου 1880 στο Ναύπλιο, όμως ο πατέρας του επέλεξε να τον εγγράψει στα Μητρώα Αρρένων της κωμοπόλεως Γαργαλιάνων Μεσσηνίας τον τόπο καταγωγής της οικογένειας, και απαγχονίστηκε στη νύκτα της 7ης Ιουνίου 1907, αιχμάλωτος Βουλγάρων κομιτατζήδων, στην περιοχή της Πέλλας. 

Τάφηκε στο χωριό Βλάδοβο, έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, το σημερινό χωριό Άγρας, μαζί με τον συνοδό του Αντώνη Μίγκα. 

Ήταν άγαμος και δεν άφησε απογόνους.

Maskirovka: Το πιο ισχυρό όπλο του Βλαντίμιρ Πούτιν


Την ώρα που σύσσωμος ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του, φοβούμενος τον Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει τα περί άσκησης, βγάζοντας από τη φαρέτρα του το περιβόητο «Maskirovka», το μεγάλο όπλο του Κόκκινου Στρατού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πού πάμε με τα ΜΟΕ;

Του ΠΕΤΡΟΥ ΑΣΣΙΩΤΗ

Μας το έχουν δηλώσει απερίφραστα οι εκπρόσωποι του Αττίλα, ξεχάστε το Βαρώσι, περαστικά σας. Δυστυχώς η σημερινή μας ηγεσία, αντί να σηκώσει ανάστημα αξιοπρέπειας και να οργανώσει την απελευθέρωση της χώρας μας, προσπαθεί να ικανοποιήσει περισσότερο τις αξιώσεις της Τουρκίας.

Με το ΜΟΕ που παραδίνει το Αεροδρόμιο Τύμπου θεωρητικά στην δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, στην ουσία σημαίνει αναγνώριση του Αεροδρόμιου Τύμπου. Φυσιολογικό επακόλουθο, αυτόματα το κατοχικό καθεστώς θα πάρει και το 50% του εναέριου χώρου (FIR) της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί σε όλα είμαστε φίφτι-φίφτι. Εννοείται βέβαια θα ακολουθήσει αναγνώριση του

ΜΟΕ αντί κυρώσεων, ποτέ ξανά κυρώσεις

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η στροφή προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι κάποιο βίτσιο του νέου (!) υπουργού Εξωτερικών, τακτικισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας ή ιδέα του προέδρου του ΔΗΣΥ για να προλάβει τις εκροές των ψηφοφόρων του κόμματος, αλλά είναι μια εκκωφαντική αυτοχειρία των απερχόμενων ηγετών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι διασυρμός της όποιας διαπραγματευτικής ισχύος είχε ποτέ η Δημοκρατία, μια εμμονική αναγνώριση της ήττας όλων των προηγούμενων «προσδοκιών» περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Είναι μια χειροβομβίδα χωρίς περόνη -θυμάσαι Πρόεδρε;- στα χέρια του (όποιου) επόμενου Προέδρου, που θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει εναλλακτική πολιτική απέναντι στο τουρκικό θηρίο.

Στο μυαλό του Ερντογάν

Δρ. Μάρκος Τρούλης,
Αρθρογράφος
 
Ουδεμία μεταβολή θα επέλθει στη στρατηγική συμπεριφορά της Τουρκίας...το τελικό αποτέλεσμα της τουρκικής προσπάθειας θα καθοριστεί από τη στάση της Ελλάδας

Συμπληρώνει 20 χρόνια στην εξουσία ως Πρωθυπουργός και έπειτα ως Πρόεδρος με συνταγματικά κατοχυρωμένες αυξημένες αρμοδιότητες, έχει ταυτιστεί με την εκδήλωση του νεοοθωμανισμού υπό την έννοια της άρθρωσης αναθεωρητικών αξιώσεων βάσει αναφορών στο αυτοκρατορικό παρελθόν και στην ισλαμιστική – και όχι απλώς ισλαμική – παράδοση.

Ξέχασαν ξανά τα F-16 Block 30/50, αλλά το κάθε δισ. ευρώ πρέπει να επιστρέφει στις ΕΔ το ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Στις καλένδες παραπέμπεται ο εκσυγχρονισμός των παλιών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας – Μαζί του και η οροφή 200 αξιόμαχων μαχητικών. Με έκπληξη και απορία διαβάσαμε ότι η “F-35 Τeam” της Lockheed Martin ταξίδεψε στην Ελλάδα. Είναι η ίδια έκπληξη και απορία που μας προκάλεσε η ανακοίνωση της προμήθειας των 18 Rafale F3-R αρχικά, που κατόπιν έγιναν 24! Πώς ακριβώς προέκυψαν όλα αυτά; Βάσει ποιου σχεδιασμού; Τα εξοπλιστικά θα πρέπει να υπακούουν σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Ένας σχεδιασμός που στο επίπεδο του ΓΕΑ υπάρχει. Διότι δεδομένης της επιχειρησιακής αξίας των Rafale, αλλά και της επιθυμίας του Επιτελείου να περάσει σε νέα γενιά αεροσκαφών εδώ και δυο δεκαετίες, ίσως θα έπρεπε η διαφάνεια σε αυτό τον σχεδιασμό να ενισχυθεί. Διότι έτσι εξασφαλίζεται και η σταθερή, μη συγκυριακή, υποστήριξη της κοινωνίας.

Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ Δ. ΘΕΟΦΑΝΙΔΗ

Φυσικά δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ποιες είναι οι προθέσεις της ελληνικής

Η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει τη Μόσχα: Τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν και απειλούν, λέει η κ. Ψάκι… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Το θέμα ύψιστης σημασίας στην Ουάσιγκτον, από την Τρίτη, είναι η δήλωση της Μόσχας ότι ξεκίνησε η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων της από τα σύνορα μετην Ουκρανία.

Επίσης, και ο ισχυρισμός του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η ρωσική εισβολή παραμένει μία πιθανότητα.

Ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία αποχώρηση. Αντίθετα οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκονται σε επιθετική διάταξη. Ο κ. Μπάιντεν μίλησε για 150 χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, που βρίσκονται και δρουν στα σύνορα.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προέδρίας Τζένιφερ Ψάκι δεν έκρυψε τα λόγια της:

Τουρκικά ΜΜΕ: Αλλαξαν τις ονομασίες των νησιών(Βίντεο)

Τουρκικά ΜΜΕ: Μετά την δήλωση Τσαβούσογλου και Ερντογάν, ήδη παρουσιάζουν χάρτες που δείχνουν τα ελληνικά νησιά με τουρκικά ονόματα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά την δήλωση – “σήμα” Ερντογάν, ξεκίνησαν την προπαγάνδα. Άρχισαν ήδη να παρελαύνουν αναλυτές, δημοσιογράφοι, προεδρικοί σύμβουλοι για να εξηγήσουν την τουρκική επεκτατική πολιτική.

Ο τούρκος στρατηγικός αναλυτής Αμπντουλάχ Τσιφτσί περιγράφει στο CNN Türk, τηλεοπτικός σταθμός μεγάλης τηλεθέασης, το πότε θα είναι η καλύτερη χρονική συγκυρία για να εισβάλλει η Τουρκία στα νησια.

Γιόσι Αμράνι (πρέσβης Ισραήλ): Η σχέση Ισραήλ - Ελλάδας είναι πολύ σημαντική, δεν επηρεάζεται από την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία

Συνέντευξη: Γιόσι Αμράνι

Την πεποίθηση του ότι η διαδικασία επαναπροσέγγισης Ισραήλ - Τουρκίας, η οποία θα κορυφωθεί με την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ι. Χέρτζογκ στην Άγκυρα, δεν επηρεάζει τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Liberal.gr ο Ισραηλινός πρέσβης, Γιόσι Αμράνι, προβάλλοντας και την υψηλού συμβολισμού κίνηση για επίσκεψη του κ. Χέρτζογκ σε Αθήνα και Λευκωσία πριν από εκείνη στην Άγκυρα. Μιλώντας με θερμά λόγια για τη σημασία της Τουρκίας και τη γεωστρατηγική θέση της, ο Ισραηλινός πρεσβευτής θεωρεί ότι εφόσον προχωρήσει αυτή η επαναπροσέγγιση θα είναι προς όφελος της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εντάσσει στο γενικότερο πλαίσιο μιας στρατηγικής αντίληψης της ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Τζορτζ Φρίντμαν

11 Φεβρουαρίου 2022

Καθώς εξετάζουμε τον αμερικανικό ισχυρισμό ότι η Ρωσία σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία – κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται – είναι χρήσιμο να δούμε επιγραμματικά τις φάσεις του πολέμου για να κατανοήσουμε όχι μόνο τη σειρά αλλά και τη δυσκολία και τους κινδύνους ενός πολέμου.

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις στην επίθεση και την κατάληψη μιας χώρας:

Ελληνοτουρκικά: Η διπλωματική κόντρα στο Όσλο και τα επόμενα βήματα(Βίντεο)

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τρεις διαστάσεις που αποτυπώνουν και το σύμπλεγμα από το οποίο διέρχονται διαχρονικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, απόρροια της αδιάλλακτης στρατηγικής της Άγκυρας, αναδείχθηκαν στο διπλωματικό ημερολόγιο της Τετάρτης. Στο τερέν της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Όσλο η απόπειρα του Τούρκου Πρέσβη να πάρει την άτυπη ρεβάνς για την ήττα στην Άγκυρα, που κατατρύχει την τουρκική διπλωματία εδώ και ένα χρόνο, κατέληξε σε επανάληψη της επικράτησης των θέσεων της Αθήνας.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Άγκυρα: Η διπλωματική «ρελάνς» της Αθήνας και η ενεργειακή… σκακιέρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Πολιτικό ρεπορτάζ
Από το ethnos

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει εμμονικά να ασχολείται με την Ελλάδα και να κάνει το άσπρο- μαύρο. Είναι εμφανές πως η γειτονική χώρα είναι αποφασισμένη να συντηρήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιχειρώντας μάταια να μεταθέσει τις ευθύνες στην Αθήνα για το κλίμα που επικρατεί.

Χθες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε «λάδι στη φωτιά» και μίλησε για

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διάσταση ΗΠΑ - Ευρώπης για πιθανές κυρώσεις στην Ρωσία(Βίντεο)

Οι Αμερικανοί θέλουν να συνεχίσουν να πιέζουν την Ρωσία αλλά η Γερμανία έχει διαφορετική άποψη σημειώνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Είναι σαφής πλέον η διάσταση ΗΠΑ - Ευρώπης για πιθανές κυρώσεις στην Ρωσία 

Η χώρα μας δεν θέλει εξαντλητικές κυρώσεις για την Ρωσία. Κυρώσεις για την Τουρκία θέλει τονίζει ο καθηγητής. Η αλληλεγγύη δεν είναι ad hock. 

Ζητάει η Δύση κυρώσεις για το θέμα της Ρωσίας αλλά για την Τουρκία τίποτα συμπληρώνει ο καθηγητής 

Κώστας Λάβδας, Διαψεύδονται όσοι έλεγαν ότι μπορούμε να τα βρούμε με την Τουρκία(Βίντεο)

Διαψεύδονται όσοι έλεγαν ότι μπορούμε να τα βρούμε με την Τουρκία δηλώνει ο καθηγητής γεωπολιτικής του Παντείου Κώστας Λάβδας 

Ο καθηγητής μιλάει για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο τονίζοντας ότι "Είναι λάθος να λέμε ότι στην Ουκρανία έχουμε κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση" αυτό πού έχουμε δηλώνει ο καθηγητής είναι "Μια μεγάλη διαπραγμάτευση έχουμε",, 

Μήνυμα ότι για μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στέλνει η Δύση στην Ρωσία δηλώνει ο καθηγητής, με τις νέες δηλώσεις Μπάιντεν 

Πληρωμένη απάντηση Δένδια | Σάββας Καλεντερίδης (Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Πληρωμένη απάντηση Δένδια! Για πρώτη φορά η Ελλάδα έθεσε θέμα ΝΑΤΟ. 

Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια της θέση στο ΝΑΤΟ. 

Η Τουρκία δεν θα της βγει σε καλό. Το επεισόδιο του Νίκου Δένδια στο Όσλο, όπου αποστώμωσε Τούρκο πρέσβη, σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης. 

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας», στο Open Tv, στις 17 Φεβρουαρίου 2022.

Διεθνολόγος Α. Δρούγος – Πούτιν εναντίον Δύσης(Βίντεο)

Στην έκτακτη εκπομπή LEADERS στις 16.2.2022 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος αναλύει τις εξελίξεις στις ρωσοουκρανικές σχέσεις 

και τις προεκτάσεις τους, τις σχέσεις Ουκρανίας – ΝΑΤΟ, τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και τις σχέσεις Τουρκίας – Ουκρανίας.