Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ pare-dose
 
«Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πώς δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: “πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;”, άλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας ή επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι, εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (από την ομιλία του στην Πνύκα, στις 7 Οκτωβρίου, 1838)

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ο αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κι έμεινε γνωστός στην ιστορία και με το προσωνύμιο «ο Γέρος του Μοριά». Είναι ίσως ο μόνος από τους μεγάλους αγωνιστές της εθνεγερσίας, που από την πρώτη στιγμή συνέλαβε το πραγματικό νόημα της Επαναστάσεως.

Πώς έμοιαζαν στην πραγματικότητα οι Σπαρτιάτες (Βίντεο)


Όταν οι Δωριείς κατέκτησαν την κοιλάδα της Λακωνίας και ένωσαν τις κώμες της σε μία πόλη, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η νεοϊδρυθείσα πόλη, η Σπάρτη, θα γινόταν σύντομα η γενέτειρα των τρομερότερων πολεμιστών του ελληνικού κόσμου.

Oι Σπαρτιάτες, με τους νόμους του Λυκούργου, δημιούργησαν μια αυστηρά στρατοκρατική κοινωνία, που ωθούσε στα άκρα την ενασχόληση των πολιτών με τον πόλεμο. Οι Σπαρτιάτες ήταν οι μοναδικοί Έλληνες που δεν καταγίνονταν με αγροτικές ή άλλες εργασίες στην "πολιτική" ζωή τους. Eπί της ουσίας, οι Όμοιοι, η τάξη των Σπαρτιατών πολιτών με πλήρη πολιτικά δικαιώματα, ήταν μια κάστα πολεμιστών αποκλειστικής απασχόλησης, μοναδική στην αρχαία Eλλάδα.

Χαβάη: Δείτε την καυτή λάβα να εκτοξεύεται στον Ειρηνικό (Βίντεο - Φωτο)

Ένα εντυπωσιακό και εκρηκτικό θέαμα δημιουργήθηκε σε νησί της Χαβάης όταν ξαφνικά άρχισε να εκτοξεύεται λάβα από το ηφαίστειο Kilauea.

Η τεράστια κόκκινη «βρύση» έπεφτε με δύναμη στον Ειρηνικό ωκεανό δημιουργώντας το φαινόμενο «fire-hose» ή αλλιώς πυροσβεστική μάνικα.

Σόιμπλε: Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε τη Βρετανία για το Brexit - ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

To χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου, το γνωστό City, προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που ωφελούν την Ευρώπη στο σύνολό της και η ΕΕ θα πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό μέσα από μια "λογική" συμφωνία για το Brexit με τη Βρετανία, υποστηρίζει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.
«Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε τους Βρετανούς για την απόφασή τους", λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του που θα δημοσίευσει αύριο Κυριακή η εφημερίδα Tagesspiegel. «Θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας τη Βρετανία» υποστηρίζει.

Τεστ κοπώσεως στον Άιντα - Πέραν των τριών ωρών η συνάντηση με Κοτζιά, προβληματική η θέση ΟΗΕ για τέσσερις ελευθερίες

Αθήνα: Πριν μεταβεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της ελλαδικής πλευράς, καθώς τούτο, μεταξύ άλλων, είναι και αντιδεοντολογικό. Ο Άιντα δικαιολογήθηκε λέγοντας πως ο Τούρκος πρέσβης είναι γνωστός του και απλώς πήγε να τον δει. Η συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κράτησε πέραν των τριών ωρών και συζήτησαν τα θέματα της Ασφάλειας και την προετοιμασία της νέας Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη αρχές Μαρτίου. 

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ασφάλειας πληροφορίες αναφέρουν πως συζήτησαν και τις τέσσερις πτυχές του κεφαλαίου αυτού και επιβεβαιώθηκε πως οι διαφορές στο θέμα της διεθνούς διάστασης (εγγυήσεις, στρατεύματα) μεταξύ των πλευρών είναι μεγάλες.

La Repubblica: Τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ θα αποτελούσαν πολιτική αυτοκτονία «Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3%, αλλά αντί να της πούνε "μπράβο", της ζητούν ακόμη περισσότερα»

Στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές, αναφέρεται σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Η εφημερίδα της Ρώμης γράφει ότι «πρόκειται για πασίγνωστο, πλέον, σενάριο» και ότι «βρισκόμαστε και πάλι στη φάση της αντίστροφης μέτρησης».
Η «La Repubblica» προσθέτει ότι «μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα χορηγήσει τη νέα δόση βοηθειών για να πληρώσει τα χρέη της Αθήνας, χωρίς την οποία η χώρα μπορεί να οδεύσει προς χρεοκοπία πριν από το Καλοκαίρι».

Κι όμως, οι Δανοί «κάνουν έκκληση βοήθειας» προς τους Έλληνες - Απίστευτη καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του δέρματος(Βίντεο)

«Αξιότιμοι πολίτες της Ελλάδας... Ζητάμε ταπεινά την υποστήριξή σας», λέει το βίντεο που απευθύνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, που είναι ένας από τους top-5 προορισμούς για τους Δανούς
Κάποτε μας έλεγαν πως πρέπει να γίνουμε «Δανία του Νότου», όμως τελικά είναι οι Δανοί που ζητούν την δική μας βοήθεια, την βοήθεια των Ελλήνων. Όχι βέβαια για τα οικονομικά, ή για να τακτοποιήσουν το κράτος τους, αλλά για να αντιμετωπίσουν μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες του λαού τους, τον καρκίνο του δέρματος.

«Βρείτε τα γρήγορα με τους θεσμούς» διαμηνύει το Βερολίνο - «Πάγος» από τη Γερμανία για την πολιτική διαπραγμάτευση

Γαϊτανάκι εξελίξεων από Δευτέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ για το χρέος - Παρασκηνιακές επαφές ελλήνων αξιωματούχων με τους θεσμούς
Στρωμένος με αγκάθια είναι ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στον Φεβρουάριο. Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν στην ανάγκη για κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο,  στο κενό έπεσε και η νέα προσπάθεια "πολιτικής διαπραγμάτευσης" της κυβέρνησης καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να παρέπεμψε για ακόμη μία φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό στους «Θεσμούς», καλώντας τον «να τα βρει» γρήγορα μαζί τους.