Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Οι Σφίγγες της Αμφίπολης «ζωντανεύουν» – Επιστρέφουν κεφάλι και φτερά


Τα ταυτισμένα θραύσματα των φτερών που έφεραν οι δύο Σφίγγες θα επιστρέψουν στα αρχικά σημεία τους στηριζόμενα με τη βοήθεια συνδέσμου.

Την τεχνική και αισθητική εξομάλυνση της γεωμετρίας του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, καθώς και την επανατοποθέτηση στις αρχικές τους θέσεις σημαντικών στοιχείων του γλυπτού διακόσμου του εσωτερικού του –όπως είναι η μεγάλη μαρμάρινη θύρα του ταφικού μνημείου και τα μαρμάρινα μέλη των δύο Σφιγγών που το κοσμούν– περιλαμβάνουν οι τρεις μελέτες της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων που έλαβαν τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

ΑΥΤΟΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ & ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ


Ο αυτοευνουχισμός που έχει επιβάλλει ο φεμινισμός στους άντρες ακόλουθους του δεν είναι κάτι καινούργιο ιστορικά. Η/ο Άγδιστι γεννήθηκε από το σπέρμα του Δία όταν αυτό έπεσε κατά λάθος στην γη την ώρα που κοιμόταν. Η Άγδιστι είχε γυναικεία και αντρικά γεννητικά όργανα και οι Θεοί φοβισμένοι την ευνούχισαν αφήνοντας της μόνο την γυναικεία της φύση. 

WOKE: Bellum omnium contra omnes (Πόλεμος όλων εναντίον όλων)


Του Γιώργου Καραμπελιά

Προδημοσίευση από την εισαγωγή του συγγραφέα στο νέο βιβλίο Η φιλοσοφία του γουoκισμού που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Ιουλίου.

Το άνοιγμα οδοφράγματος στη Μια Μηλιά θα θέσει στην Ολγκίν ο Τατάρ


Το θέμα της διάνοιξης νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά, ώστε ν’ αυξηθούν οι επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θα θέσει στην συνάντησή του την 1η Ιουλίου στο Λονδίνο με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ στον διευθυντή της εφημερίδας Ντιαλόγκ, Ρεσάτ Ακάρ. 

Στο «ραντάρ» του τουρκικού ναυτικού η πόντιση καλωδίων στην Κυπριακή ΑΟΖ


Υπό την παρακολούθηση του τουρκικού ναυτικού ξεκίνησαν εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) οι εργασίες του ιταλικού σκάφους «Teliri», το οποίο έχει αναλάβει την πόντιση καλωδίων τηλεπικοινωνίας από την Κύπρο προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την Ιταλία.

Μεγάλη νίκη της Κύπρου: Εγκρίθηκε από τη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης η έκθεση Fassino «για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του»


FILE PHOTO: Deputy of Democratic Party, Piero Fassino, during the election of the Speaker of the Italian Chamber of Deputies during the XIX legislature in Rome, Italy, 13 October 2022. EPA, Riccardo Antimiani

Τεράστια νίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά η ψήφιση από το Συμβούλιο της Ευρώπης έκθεσης καταδίκης της Τουρκίας και του κατοχικού ψευδοκράτους με σαφή αναφορά, για πρώτη φορά, στους όρους εισβολή και κατοχή.

Συνεργατικό Πεδίο Μάχης από την EODH με οργανικά drone, loitering munition και UGV στον ΟΥΜΑ και την Διμοιρία Μ/Κ Πεζικού


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην διάρκεια της διεθνούς εκθέσεως αμυντικού υλικού EUROSATORY 2024 η EODH ήταν η μόνη εκ των ελληνικών συμμετοχών που υπέγραψε διεθνή συμφωνία πωλήσεων με ξένους εταίρους. Δεν έχουν εμφανισθεί μέχρι σήμερα ενημερώσεις από άλλες εταιρείες για κάποια ανάλογη εξέλιξη. 

Το Ναυτικό θα έχει λόγο στις Constellation: Σε βάθος χρόνου η ναυπήγησή τους * Πώς ένας Στόλος που γερνά μπορεί να είναι αποτρεπτική δύναμη σε ένα δύσκολο περιβάλλον απειλών


Ο σχεδιασμός για το μέλλον του στόλου παραμένει ένας δύσκολος και δυσεπίλυτος γρίφος για το πολεμικό ναυτικό το οποίο καλείται ανά πάσα στιγμή να δίνει εξετάσεις σε σύγχρονο πεδίο απειλών. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Τou ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal-Αθήνα

Το πρόγραμμα των μελλοντικών φρεγατών κλάσης Constellation τέθηκε ίσως για πρώτη φορά στην πραγματική του διάσταση από τον υπουργό Εθνικής ;Aμυνας Νίκο Δένδια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αλλά και στην δήλωση που έκανε στο περιστύλιο.

Βουλή: Κατατέθηκαν οι συμβάσεις για τη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία


Δύο συμβάσεις στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία κατατέθηκαν, προς κύρωση, στη Βουλή. Με την πρώτη σύμβαση κυρώνεται, και έχει την ισχύ που ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος, η Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 26 Ιουλίου 2022.

ΑΣΔΥΣ: Προκήρυξε πρόγραμμα αναβάθμισης των εξομοιωτών βολής των αρμάτων μάχης Leopard-1A5

Ευθύμιος Λάζος

Η ΑΣΔΥΣ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού) προκήρυξε διαγωνισμό (δείτε ΕΔΩ) ανάθεσης και εκτέλεσης σύμβασης, διάρκειας δύο (2) ετών για την αναβάθμιση των εξομοιωτών βολής των αρμάτων μάχης Leopard-1A5 του ΚΕΞ (Κέντρο Εξομοιωτών). Κριτήριο ανάθεσης είναι αποκλειστικά η χαμηλότερη τιμή, ενώ η κατάθεση των δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνει μέχρι την 1η Αυγούστου. 

Στην Σούδα το αεροπλανοφόρο Αΐζενχάουερ – Δείτε εικόνες


Το επιβλητικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) βρίσκεται στον Κόλπο της Σούδας, έχοντας επιστρέψει από τον κόλπο της Ερυθράς Θάλασσας, όπου επιχειρούσε τους τελευταίους 8 μήνες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το “pride” είναι νόμος… σύλληψη για διαμαρτυρία


Ένας 34χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη επειδή καλούσε – μέσω συνέντευξης που παραχώρησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό – τον κόσμο να συμμετάσχει σε διαδήλωση κατά του Europride 2024, παρότι είχε προηγηθεί απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. που απαγόρευε τη συγκεκριμένη διαδήλωση. 

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή γλώσσα Μητσοτάκη για τα Σκόπια, χρησμός για Μπελέρη

27 Ιουνίου 2024 ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
THIERRY MONASSE VIA GETTY IMAGES
Ικανοποίηση με την απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης στην ΕΕ και για την Στρατηγική Ατζέντα που συμπεριλαμβάνει όλες τις ελληνικές προτεραιότητες.
Δημοσθένης Γκαβέας

AP για Μπελέρη: ελπίζει ότι η εκλογή του θα ενισχύσει το κράτος Δικαίου στην Αλβανία

FB

Ακόμη ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αναδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία αναφορικά με το κράτος Δικαίου. Συγκεκριμένα, το Associated Press εστιάζει στην υπόθεση Μπελέρη, το χρονικό της καταδίκης του σε δύο χρόνια φυλάκισης, αλλά και στο οικονομικό ενδιαφέρον γύρω από την αλβανική ριβιέρα, φιλοξενώντας, παράλληλα, δηλώσεις του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Γ. Γεραπετρίτης για τα περί «Μακεδόνων του Αιγαίου»: Έχουν πλήρη άγνοια της Ιστορίας


Αυστηρό μήνυμα έστειλε την Παρασκευή (28/06) το Υπουργείο Εξωτερικών προς τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι, «η ηγεσία της χώρας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Συλλήψεις Παλαιστίνιων στην Αθήνα, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς


Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας προχώρησε στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 3 αλλοδαπών, ηλικίας 24, 29 και 31 ετών, για απόπειρα σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, διατάραξη κοινής ειρήνης και βία κατά υπαλλήλων. 

Φρίκη στη Μεσόγειο: 27χρονος βίασε και στραγγάλισε 16χρονη σε σκάφος με μετανάστες

Φρίκη προκαλεί η καταγγελία για βιασμό και δολοφονία 16χρονης, σε σκάφος που μετέφερε μετανάστες.

Επερώτηση στην τουρκική βουλή σχετικά με το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία - «Ποιον και τι εκπροσωπεί;»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Οι τουρκικές αντιδράσεις για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία έφτασαν στη Βουλή

Ο Ερντογάν δεν αποκλείει αποκατάσταση των σχέσεων με Άσαντ


Η Τουρκία διέκοψε τους δεσμούς της με τη Συρία μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 και υποστήριξε τους αντάρτες που προσπαθούσαν να εκδιώξουν τον Άσαντ

Γάζα: Συνεχίζεται το ατελείωτο σφυροκόπημα από αεροσκάφη, ελικόπτερα και το πυροβολικό του ισραηλινού στρατού


Υποστηριζόμενοι από την αεροπορία Ισραηλινοί στρατιώτες διεξήγαγαν σήμερα επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν για να γλιτώσουν.

Γκάλαντ: «Το Ισραήλ είναι ικανό να πάει τον Λίβανο «στη λίθινη εποχή»


Ιούνιος 27, 2024. Ελλάδα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ότι ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να γυρίσει τον Λίβανο «στη λίθινη εποχή» σε οποιονδήποτε πόλεμο με τους μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση προτιμά μια διπλωματική λύση στην κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

DW: H Ευρώπη χρειάζεται τη Μελόνι, αλλά και η Μελόνι την Ευρώπη – Το θέμα της θητείας της Φον ντερ Λάιεν δεν έχει λήξει


Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι δεν στήριξε τις υποψηφιότητες φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την εκλογή τους

Ντ. Τουσκ: "Βλέπει" υπογραφή της συμφωνίας ασφαλείας Πολωνίας - Ουκρανίας πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ


Η Πολωνία θα υπογράψει σχεδόν σίγουρα διμερή συμφωνία με την Ουκρανία πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Financial Times: Πρόσκληση για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ έλαβαν οι ΥΠΕΞ Ισραήλ και αραβικών χωρών

Από την προηγούμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Susan Walsh

Πρόσκληση για να συμμετάσχουν  στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον πήραν οι  υπουργοί των Εξωτερικών του Ισραήλ, αλλά κι αρκετών αραβικών χωρών, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ξεπερνούν τους 70.000 οι Ρώσοι που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας


Τουλάχιστον 45.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανία το 2023, αριθμός σχεδόν διπλάσιος, εκείνου ένα χρόνο νωρίτερα, γράφει σήμερα ο ιστότοπος Vaznie Istorii (σημαντικές ιστορίες) επικαλούμενος τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Rosstat).

Δέσμευση των συμμάχων για υποστήριξη ύψους 60 δισ. δολαρίων ετησίως στην Ουκρανία

Ουκρανοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντόνετσκ AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές δεσμεύσεις που περιγράφονται σε 20 συμφωνίες ασφαλείας που έχει υπογράψει το Κίεβο με τους εταίρους του ανέρχονται σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ρωσία: Μέτρα κατά των αμερικανικών drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα


Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελαούσοφ έδωσε εντολή στο γενικό επιτελείο να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την αυξημένη δραστηριότητα των αμερικανικών drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δίνει στίγμα για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Νορβηγία - Η κίνηση που έκανε


Δημήτρης Δρίζος

Η Νορβηγία θα αρχίσει να αποθηκεύει ξανά σιτηρά προετοιμαζόμενη για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο!

Η αποτυχία Μπάιντεν στο debate ανεβάζει το γεωπολιτικό θερμόμετρο


Οι σεισμικές δονήσεις από την απογοητευτική εμφάνιση Μπάιντεν πυροδοτούν σενάρια αντικατάστασής του την ύστατη ώρα και μεταβάλλουν το ήδη «καυτό» γεωπολιτικό σκηνικό, εκτοξεύοντας την αβεβαιότητα.

Γιώργος Παπανικολάουgpap@euro2day.gr

Politico: «Σημείο καμπής» το ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ, πλήγμα για τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ, λένε διπλωμάτες

To ντιμπέιτ μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: AP

Ο κόσμος παρακολουθούσε την Πέμπτη το ντιμπέιτ ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στον Τζο Μπάιντεν και ανατρίχιασε, σχολιάζει το Politico.