Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Μ. ΣΠΗΛΑΙΟ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 191 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΜΑΧΗ

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, σε συνεργασία με τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και Ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, στα μαρτυρικά και ηρωικά Καλάβρυτα, υπό την αιγίδα και την στήριξη και του Δήμου Καλαβρύτων, εορτάζει την 24η Ιουνίου 2018 την Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες, αναπτερώνοντας το ηθικό των Αγωνιστών απέναντι στον μέχρι τότε ανίκητο Ιμπραήμ και ήταν καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία.

Το κυνηγετικό σκυλί της Ακρόπολης από το 520 π.Χ. - «Το ζώο βρίσκεται σε ακραία ένταση έτοιμο για το άλμα της επίθεσης»

Για το μαρμάρινο γλυπτό ενός κυνηγετικού σκυλιού, που βρέθηκε νοτίως του Παρθενώνα, μέσα στο στρώμα της αρχαίας καταστροφής, σχεδόν ακέραιο σε φυσικό μέγεθος, ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Μουσείο Ακρόπολης.
«Το ζώο βρίσκεται σε ακραία ένταση έτοιμο για το άλμα της επίθεσης, καθώς όπως φαίνεται έχει εντοπίσει τα ίχνη του θηράματός του. Η παρουσία του στο ιερό της Αθηνάς ξενίζει, αφού δεν επιτρεπόταν εκεί η παρουσία σκυλιών. Αντίθετα είναι αναμενόμενο για τη θεά του κυνηγιού την Άρτεμη που είχε ένα μικρό δικό της ιερό κοντά στον Παρθενώνα.
Οι αρχαίοι, ήδη από τα χρόνια του Ομήρου, εκτιμούσαν ιδιαίτερα τα κυνηγετικά σκυλιά, από τα οποία διακρίνονταν για τη δύναμη, την οξυδέρκεια και την ταχύτητά τους, τα λακωνικά και τα κρητικά». Χρονολογείται γύρω στο 520 π.Χ.

Γιατί Αμερικανοί και Γερμανοί θέλουν «Γλώσσα Μακεδονική» που δημιουργεί Μακεδονικό Έθνος

Πριν να αποτελέσουν τα Βαλκάνια ξεχωριστές εθνικές επικράτειες και πριν κατέβουν οι Σλάβοι στην περιοχή στις αρχές του 6ου αιώνα, στην περιοχή αυτή ζούσαν πληθυσμοί που μιλούσαν γλώσσες και ιδιώματα τα οποία είχαν ως βάση την Ελληνική γλώσσα.

Η Ελληνική γλώσσα στην περιοχή, από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, το αρχαίο Βυζάντιο, τις ακτές της Αδριατικής και βόρεια μέχρι την σημερινή βόρεια Ρουμανία ,τα Ελληνικά απλωνόταν ως ένα «δίχτυ» το οποίο επί αιώνες αποτελούσε μια ιστορική συνεχεία με το όλο το Αιγαίο και τους κατοίκους γύρω από αυτό.

Die Welt: Ιδού το επιτελικό σχέδιο του Ερντογάν

«H Τουρκία αναπτύσσει εδώ και 13 χρόνια το ναυτικό της. Τώρα αισθάνεται προφανώς αρκετά ισχυρή. Ο στρατηγικός στόχος ήταν σαφής από την αρχή: Η Τουρκία ήθελε σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου Ερντογάν και του τότε υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να μετατραπεί σε μια περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, και γιατί όχι σε παγκόσμια δύναμη» γράφει η γερμανική Die Welt και προσθέτει: «Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τον στόλο, με τον οποίο η Αγκυρα θέλει να εκπέμψει δύναμη και επιρροή στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Οι μεταβατικές περίοδοι της Συμφωνίας - Ο αγώνας για τη Μακεδονία

Οι μεταβατικές περίοδοι της Συμφωνίας
Του Ν. Λυγερού

Το Άρθρο 1 (10) περιγράφει ότι θα υπάρξουν δύο μεταβατικές περίοδοι, η μία αφορά το τεχνικό κομμάτι και η άλλη το πολιτικό κομμάτι αλλά και οι δύο έχουν διάρκεια μια πενταετία. Το πιο σημαντικό σε επίπεδο στρατηγικής είναι βέβαια το πολιτικό. Και εδώ η αναφορά σε αυτό το σκέλος είναι προβληματική. Πιο συγκεκριμένα βλέπουμε στη Συμφωνία το εξής: «Η έκδοση των εγγράφων και υλικού που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία σύμφωνα με το Άρθρο 1 (3) θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε στο συναφές πεδίο, και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από τότε.»

Το τέλος ενός εθνικού κόμματος - Άλλο Συμφωνία κι άλλο Προσύμφωνο

Το τέλος ενός εθνικού κόμματος
Του Ν. Λυγερού


Και στον χώρο των κομμάτων δεν έχει μεγάλη σημασία το τι λες και πώς το λες αλλά το τι κάνεις. Έτσι όταν πια φαίνονται τα προβλήματα που έχεις προκαλέσει και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, τα λόγια και οι δικαιολογίες δεν επαρκούν όταν παρουσιάζεις τον εαυτό σου ως εθνικό κόμμα. Αυτό φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο όταν σ’ εγκαταλείπουν στελέχη σου σε όλα τα επίπεδα.

Για όσους πιστεύουν στη Μακεδονία - Σκόπια και ενταξιακή πορεία - Συμβιβασμός, Εχθρότητα και Αλυτρωτισμός

Για όσους πιστεύουν στη Μακεδονία
Του Ν. Λυγερού

Τώρα που όλοι είδαμε όχι μόνο τα είκοσι άρθρα της Συμφωνίας αλλά και τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην Ελληνική Βουλή, ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται και δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία για τη στάση που θα πάρουμε. Πριν από αυτά τα δεδομένα το κάθε πολιτικό ον μπορούσε να έχει την ψευδαίσθηση ότι το κόμμα του θα δώσει έναν αγώνα για το θέμα του Σκοπιανού. Τώρα όλες αυτές οι κομματικές ψευδαισθήσεις τελείωσαν. Τα κόμματα που δεν σέβονται την ιστορία μας εκφράστηκαν ελεύθερα και τα κόμματα που είναι βολεμένα κράτησαν τις θέσεις τους ή μάλλον τις καρέκλες τους.