Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Tα πρώτα Ο.Υ.Κ. στην Αρχαία Ελλάδα και οι υποθαλάσσιες δραστηριότητες (Φωτό)

Η λέξη κατάδυση και δύτης προέρχονται από το αρχαίο ρήμα «δύω» το οποίο απαντάται από τα ομηρικά έπη, ενώ ο όρος δύτης, ως αυτούσιος, μεταγενέστερα.
Έκτοτε δημιουργήθηκαν ποικίλες ονομασίες για όσους ασχολούνταν με την κατάδυση, ανάλογα με τις ικανότητες που διέθεταν οι δύτες ή τα βάθη καταδύσεως που έφταναν.
Συμπεραίνοντας από τις ονομασίες τους, οι «κολυμβητές ὕφαλοι», ή «κολυμβητές ὕφυδροι», οι «βύθιοι», και οι «ὑπονηχόμενοι» εργάζονταν «ὑπὸ τῆς ἁλός» δηλ. κάτω από τη θαλάσσια επιφάνεια.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα, 6-4 την Σερβία

Η Εθνική ομάδα πόλο των Νέων ανδρών επικράτησε 6-4 επί της Σερβίας και για δεύτερη διαδοχική φορά στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Πριν από δύο χρόνια η Εθνική ομάδα πόλο των Νέων Ανδρών στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Βελιγράδι. Τώρα το έκανε ξανά στο Κουβέιτ παίζοντας κόντρα στην Σερβία. Ο Τεό Λοράντος και τα παιδιά του επικράτησαν των Σέρβων με 6-4 και υπερασπίστηκαν τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Spitfire MJ755 της ΠΑ ξανά στον αέρα! (Φωτογραφίες)

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανακατασκευής του αεροσκάφους Supermarine Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Ως γνωστόν, έχει ήδη υπογραφεί σχετική σύμβαση δωρεάν παραχώρησης χρήσης από την ΠΑ, προς το κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ», το οποίο έχει αναλάβει αποκλειστικά με δικές του δαπάνες την ανακατασκευή του αεροσκάφους και την επαναφορά του σε πτήσιμη κατάσταση.

Το εν λόγω αεροσκάφος μεταφέρθηκε από το Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Κέντρου Συντήρησης – Ανακασκευής Ιστορικών Αεροσκαφών Spitfire «The Spitfire Company Ltd» στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας,

Σαν σήμερα το 1986 ο Έλληνας στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος «πέφτει» από σφαίρα Τούρκων - Η απάντηση των Ελλήνων

Πρόκειται για ένα αιματηρό επεισόδιο που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι σήμερα θυμούνται. Το επεισόδιο αυτό που ξεκίνησε με τον θάνατο του Ζήση Καραγώγου γρήγορα εξελίχθηκε σε μάχη η οποία διήρκεσε σχεδόν μέχρι το απόγευμα(!) και λίγο έλειψε στο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε ένα νέο πόλεμο.
Ο 19 χρονος Ζ. Καραγώγος είχε τοποθετηθεί αρχικά στο 535 Τάγμα Προκαλύψεως με έδρα το Πέπλο Φερών και γρήγορα ανέλαβε υπηρεσία σκοπού σε ένα από τα φυλάκια προκαλύψεως του τάγματος που τότε υπαγόταν στην 12η Μεραρχία Αλεξανδρούπολης σήμερα 31η Μ/Κ Ταξιαρχία.
Τούρκος στρατιώτης ο οποίος είχε σκοπιά σε απέναντι φυλάκιο ζήτησε τσιγάρο από τον Καραγώγο.

Μονή Τσέπου: Οι Βορειοηπειρώτες, υπό τον Καραχρήστο, τσακίζουν τους Αλβανούς

Από το history-point

Με την Συνθήκη του Λονδίνου το 1913 οι μεγάλες δυνάμεις αναγνώρισαν το κράτος της Αλβανίας. Με το δε Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας η ελληνική Βόρεια Ήπειρος παραχωρήθηκε στο νεοσύστατο κρατικό μόρφωμα. Οι δυνάμεις πίεσαν την Ελλάδα να παραχωρήσει την Βόρεια Ήπειρο, απειλώντας πως σε αντίθετη περίπτωση δεν θα αναγνώριζαν κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου.

Επιθέσεις σε Ορθόδοξες Εκκλησίες: Τι λένε οι αριθμοί

Επιθέσεις: Σε ποσοστό της τάξης του 6% αυξήθηκαν το 2018 οι βανδαλισμοί, οι διαρρήξεις, οι ιεροσυλίες και οι τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών σε λατρευτικούς χώρους σε σχέση με το 2017.
Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών, 564 από τα 591 αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και τα περιστατικά ρατσιστικού και αντισημιτικού χαρακτήρα.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» για το έτος 2018, η οποία εκπονήθηκε και δημοσιοποιείται από το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

Γιατί στην Τουρκία μισούν τόσο πολύ τους Μουσουλμάνους της Θράκης

Από το viadiplomacy

Κηρύγματα και Ρητορική μίσους μέσα στα Τεμένη, εκβιασμοί και απειλές σε επιχειρήσεις, εξευτελισμοί όσων δεν υιοθετούν τις εντολές, και Fake News που φτάνουν μέχρι την δολοφονία χαρακτήρων, είναι αυτό που ζούνε οι Μουσουλμάνοι της Θράκης και ιδιαίτερα στα χωριά των νομών Ξάνθης και Κομοτηνής.

Όλα τα παραπάνω τα πραγματοποιεί ο στρατός πιστών (όσο φυσικά ρέει το μαύρο χρήμα) του Τουρκικού και των Παράλληλων Δομών.