Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Φθιώτιδα: Έκαναν έργα για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και ανακάλυψαν τυχαία αρχαίο τάφο


Εντοπίστηκε αρχαίος τάφος κατά τη διάρκεια των εργασιών για το αποχετευτικό του παραλιακού μετώπου του Δήμου Στυλίδας…

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΜΟΣ


Ελάχιστοι ενδιαφέρονται για το πως συνδέονται ο φεμινισμός και ο Ναζισμός. Οι γυναίκες απόκτησαν το δικαίωμα στην ψήφο όπως εξάλλου και η συντριπτική πλειοψηφία των αντρών, το 1919. Λίγα χρόνια μετά, το 1933,  η γυναικεία ψήφος έδωσε την εξουσία στον Αδόλφο Χίτλερ.

Διπλή επίθεση 30χρονης στο σύζυγό της στο Ηράκλειο

Συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία

Χειροπέδες πέρασε η Αστυνομία στο Ηράκλειο σε 30χρονη γυναίκα που φέρεται να επιτέθηκε στο σύζυγό της δύο φορές τις τελευταίες ημέρες.

Τα φιλοσοφικά θεμέλια του woke – Η French Theory

Ζυλ Ντελέζ -Ζακ Ντεριντά – Μισέλ Φουκώ

Απόσπασμα από την εισαγωγή του Γιώργου Καραμπελιά στο βιβλίο, Η Φιλοσοφία του woke

O Γάλλος φιλόσοφος Danny Robert Dufour διερευνά τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η French Theory στη διαμόρφωση του νέου φιλοσοφικού και ιδεολογικού τοπίου της Δύσης. 

Πυρετώδεις εργασίες για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής: Μεγάλος αντίπαλος παραμένει η τουρκική αδιαλλαξία


FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Αγνοούμενους, στον Κόρνο, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO

Εργαζόμαστε συστηματικά και υπεύθυνα για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και τη συγκέντρωση πρόσθετων πληροφοριών που θα επιτρέψουν σημαντικότερα βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε την Κυριακή η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Αννα Αριστοτέλους.

Το παράθυρο ευκαιρίας του κ. Γεραπετρίτη!

Μιχάλης Ιγνατίου

Λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση Κορυφής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, με προβλημάτισε ο καταιγισμός συνεντεύξεων του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Με όλο το σεβασμό προς τον Έλληνα υπουργό, μέσω των δηλώσεων αυτών δίνεται μια εντελώς λανθασμένη εικόνα για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Η «παντελώς αναξιόπιστη Τουρκία» έχει εναντίον τής Ελλάδος και της Κύπρου μακροχρόνιες βλέψεις

Σάββας Ιακωβίδης

Η Τουρκία ΔΕΝ σέβεται το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν σέβεται τη διεθνή νομιμότητα. Σέβεται μόνον την ισχύ και τον ισχυρό. Θα σεβαστεί την Ελλάδα και την Κύπρο όταν αποκτήσουν, επιτέλους, ισχύ και κτίσουν ένα χαλύβδινο τείχος ανάσχεσης και αποτροπής της ασυγκράτητης, πλέον, τουρκικής επιθετικότητας. Μόνον έτσι θα στομώσουν τις κατ’ εναντίον τους αρπακτικές βλέψεις της Τουρκίας.

Από το γεωπολιτικό ρίσκο στο γεωπολιτικό πλεονέκτημα


Cypriot and Greek flags flying against blue sky in Paphos, Cyprus - September, 2023
GABRIEL MELLO VIA GETTY IMAGES
H στρατηγική σύζευξη Ελλάδας-Κύπρου είναι επιτακτική: H Κύπρος χρειάζεται την Ελλάδα όσο η Ελλάδα χρειάζεται την Κύπρο.

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Καθαρό ρεύμα χωρίς «βρόμικο φέσι» και συμφωνίες χωρίς νάρκες - Ψάχνει να βρει σωσίβιο ο Πρόεδρος για ν’ αποφύγει νέο σκάνδαλο


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Θα ποντίσουν ή θα… καταποντίσουν τον Interconnector; - Η ορθή γεωπολιτική σημασία του έργου, η ένταξη της Κύπρου στην αγορά ενέργειας της ΕΕ, και η χαμηλή τιμή υπό τη σκιά μιας τουρκικής κρίσης

Ηλεκτρική διασύνδεση GSI - Τα συν(+) και πλην (-) πριν τις τελικές αποφάσεις

Άρθρο – Ανάλυση
Κωνσταντίνος Φυτιρής
Υποναύαρχος ε.α

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης με την ονομασία GREATSEA INTERCONNECTOR (GSI)  κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση, τους τελευταίους 3 μήνες ιδιαίτερα στην Κύπρο, με αντικρουόμενες απόψεις που οφείλονται είτε σε  διαφορετική αντίληψη περί γεωπολιτικού κόστους είτε για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου. 

Μεθοδεύσεις στο παρασκήνιο από τον Χακάν Φιντάν για σύγκλιση τετραμερούς διάσκεψης για την Κύπρο: Η Τουρκία δεν θέλει ούτε την Ε.Ε., ούτε και τη Βρετανία!!! (video)


Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν στην κηδεία της Ayşenur Ezgi Eygi που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά. Φωτογραφία Hakan Fidan, @HakanFidan

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

«Τρίπλα», επιμένοντας σε  τετραμερή συνάντηση για το Κυπριακό, θα επιχειρήσει να κάνει η κατοχική Τουρκία στη Νέα Υόρκη.

Escape Defence 38: Τα νέα υπερσύγχρονα σκάφη της 96 ΑΔΤΕ, δωρεά του Iδρύματος «Μαρία Τσάκος» [pics, vid]


Δύο νέα υπερσύγχρονα φουσκωτά σκάφη τύπου Escape Defence 38 δωρήθηκαν στον ελληνικό στρατό και την 96 ΑΔΤΕ από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος.

Είναι τα MLRS μονόδρομος;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 23 Οκτωβρίου 2023, κατόπιν ενημερώσεως της αρμοδίου Επιτροπής της Βουλής, εγκρίθηκε η ενεργοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού οπλικού συστήματος MLRS και προμήθειας πυραύλων μέσου και μακρού βεληνεκούς, κόστους 1.081.860.000 δισ. €. 

ΜΗ-60 Romeo: Σε επιχειρησιακούς ρυθμούς οι τρεις πρώτοι «κυνηγοί» του Πολεμικού Ναυτικού


*Του Κώστα Σαρικά

Δεν έχουν περάσει έξι μήνες από την ημέρα που τα τρία πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60 Romeo έφτασαν στην Ελλάδα και η εκπαίδευση των πληρωμάτων προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.

Δημιουργία μόνιμης αμερικανικής βάσης στο Στεφανοβίκειο προτείνουν οι ΗΠΑ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση από πλευράς ΗΠΑ, ως προς την παραχώρηση του κατεστραμμένου αεροδρομίου Στεφανοβικείου, αποκαλύφθηκε ότι έχει γίνει προς την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Defence Point. Η εξέλιξη ήταν υπ’ όψιν του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, με δέσμευση όμως εμπιστευτικότητας από έγκυρη πηγή, που πλέον έγινε ευρέως γνωστή.

Πολεμικό Ναυτικό: Σύγκριση και αξιολόγηση δυνατοτήτων μεταξύ γερμανικών υποβρυχίων και γαλλικών Scorpene


Αναστάσιος Παπανδρέου

Όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές ο υποβρύχιος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού χρήζει ανανέωσης διότι η πλειονότητα των υποβρυχίων του είναι πολύ μεγάλης ηλικίας. Συν τοις άλλοις ο αντίστοιχος τουρκικός στόλος όχι μόνο εκσυγχρονίζεται με νέα υποβρύχια άλλα έχει και μια τάση ποσοτικής αύξησης. 

Η μεγάλη περιπέτεια με τη σύμβαση για τα ευρωπαϊκά ελικόπτερα NH-90


Ελένη Γαβριήλ

Η σύμβαση που έχει μείνει «παγωμένη» από το υπουργείο Άμυνας από το 2015 επί υπουργίας Καμμένου και πώς προχωρά τώρα η τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων. Τι δηλώνει ο πρόεδρος της NH Industries.

ΓΕΕΘΑ: Βολή ακριβείας από UAV κατά εχθρικής δύναμης σε βραχονησίδα

Γιάννης Νικήτας

Στα πλαίσια της άσκησης ειδικών δυνάμεων ΩΡΙΩΝ 2024, από πλευράς ΓΕΕΘΑ προβλήθηκε η δυνατότητα εναέριας κρούσης σε εχθρικό έδαφος με τη χρήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους. Ειδικότερα, Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (drone) πραγματοποίησε άφεση χειροβομβίδας άνωθεν του στόχου. 

Ν. Δένδιας: Έρχονται σημαντικές αλλαγές στη θητεία και την εφεδρεία


Περνάμε σε μια φάση πλήρους αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπει η «Ατζέντα 2030». Χωρίς ορθή αξιοποίηση του στοιχείου της εφεδρείας η χώρα δεν μπορεί να έχει το επίπεδο ετοιμότητας που απαιτείται, για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

Γερμανία: ο υπονομευτής της Ευρώπης


του Νίκου Ντάσιου

Η έκθεση Ντράγκι, όπως και η αντίστοιχη Λέτα λίγους μήνες πριν, αποτελούν τα πιο σημαντικά κείμενα της τρέχουσας περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι 10 προτάσεις ανάπτυξης του Μάριο Ντράγκι για την Ευρώπη


του Τάσου Δασόπουλου

Έκδοση κοινού χρέους για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε ενέργεια και καινοτομία, ενοποίηση κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών, και βαθύτερη και ουσιαστικότερη οικονομική ενοποίηση είναι το "φάρμακο" που προτείνει ο Μάριο Ντράγκι για την ασθενούσα ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουλάχιστον 50 παράτυποι μετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 48ωρο από το Λιμενικό


Τουλάχιστον 50 αλλοδαποί, παράτυποι μετανάστες, περισυνελέγησαν το τελευταίο 48ωρο από το λιμενικό σώμα σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

Deutsche Welle: Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 16/09 στα γερμανικά σύνορα

Πινακίδες πάνω στο φράχτη στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία (AP Photo/Matthias Schrader)

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα 16/09 τίθενται σε ισχύ οι έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας κατά της παράτυπης μετανάστευσης και της ισλαμιστικής απειλής. 

Νέο κρεσέντο προκλητικότητας από τον Μίτσκοσκι: «Χρησιμοποιώ τον όρο Μακεδονία και θα συνεχίσω να το κάνω»

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε ότι θα αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», επικαλούμενος το «ανθρώπινο δικαίωμα» του.

Σκόπια: Στη συνάντηση Σιλιάνοφσκα-Ράντεφ στη Σόφια απουσίαζε η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας


Σεπτέμβριος 15, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Διευκρίνηση για τον λόγο που απουσίαζε η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη συνάντησης της προέδρου των Σκοπίων Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ζητά το προεδρικό γραφείο της Σιλιάνοφσκα.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ συμπροσεύχεται με τον Τούρκο Πρόξενο και με το Παρακράτος..

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Ο Εγκάθετος Οζγκιούρ Φερχάτ ο ψευδοδημοκράτης και ψευδοαριστερός βουλευτής του Αλέξη Χαρίτση συμμετείχε το Σάββατο 14/9/2024 σε παραθρησκευτική εκδήλωση της παρακρατικής δομής της ψευδομουφτείας Κομοτηνής, προεξάρχοντος του Τούγκου Γενικού Προξένου Αϊκούτ Ουνάλ, επ’αφορμή του εορτασμού Mevlid Kandili, στο τέμενος της συνοικίας των “Πομάκικων” πίσω από το Νοσοκομείο Κομοτηνής , συνοικία Baglar/

Ελληνοτουρκικά: Το βαθύ ελληνικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ


Οι συναντήσεις κορυφής μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας φαίνεται ότι αποσκοπούν στο να χαμηλώσουν τον «γεωπολιτικό πυρετό» παρά να επιλύσουν προβλήματα. Όλα τα σοβαρά ζητήματα συνέχεια παραπέμπονται στο μέλλον. 

Το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο ανατρέπει τις τουρκικές φιλοδοξίες με το Κάιρο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Προς μερική συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου;

Τουρκικό παραλήρημα: «Ο Στάλιν έδωσε την Ελλάδα στην Αγγλία, δεν είναι ανεξάρτητο κράτος»


Μάνος Χατζηγιάννης

Σύμφωνα με το άρθρο του η ελληνική άσκηση «ΩΡΙΩΝ 24» είχε στο στόχαστρο την Τουρκία

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη δολοφονία 4 ηγετών του ISIS στο Ιράκ


Σεπτέμβριος 15, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι, μαζί με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, εξολόθρευσε τέσσερις ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στα τέλη Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των επιχειρήσεων στη χώρα αυτή.

Μυστική συνάντηση Παλαιστινιακών παρατάξεων στη Γάζα - Τι αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση

O νέος ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Adel Hana, File

Μια σημαντική τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ της Χαμάς και των δύο παρατάξεων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Χαμάς για πυραυλική επίθεση των Χούθι: "Το Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές"


Η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα την πυραυλική επίθεση των Χούθι της Υεμένης στο κεντρικό Ισραήλ, λέγοντας ότι το Ισραήλ "δεν θα είναι ασφαλές μέχρι να σταματήσει την επιθετικότητά του" στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για το πυραυλικό χτύπημα στο Ισραήλ -Με σκληρά αντίποινα απειλεί ο Νετανιάχου


Οι αντάρτες Χούθι που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους-εδάφους προς το κεντρικό Ισραήλ για πρώτη φορά και έπληξε μη κατοικημένη περιοχή, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ερυθρά Θάλασσα: Σε εξέλιξη η επιχείρηση ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου SOUNION – Συμμετέχει η φρεγάτα ΨΑΡΑ


Όπως ανακοίνωσε το Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ASPIDES στην Λάρισα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου SOUNION, που συνεχίζει να φλέγεται, δίνοντας στη δημοσιότητα και φωτογραφίες. Σε αυτές διακρίνεται και η φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι ζωντανές θυγατρικές της Αλ Κάιντα στον πλανήτη


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Είκοσι τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ είναι πιο διαφορετική από ποτέ.

Τι επιδιώκει να κερδίσει το Ιράν από τη Ρωσία - ΗΠΑ και Βρετανία εκφράζουν φόβους για πιθανή πυρηνική συνεργασία


ΗΠΑ και η Βρετανία ανησυχούν ότι η Ρωσία μοιράζεται με το Ιράν μυστικές πληροφορίες και τεχνολογία για τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων

Τουσκ: Απέκρουσε την προειδοποίηση του Πούτιν για τους δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία


«Αν και είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε σοβαρά υπόψη όλα τα γεγονότα στην Ουκρανία και στο ουκρανορωσικό μέτωπο, δε θα έδινα μεγάλη βαρύτητα στις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Polskie Radio.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 10 drones και έναν πύραυλο που εκτόξευσε η Ρωσία


H Ρωσία εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους Iskander M και έναν κατευθυνόμενο πύραυλο Kh-59 με στόχο τη νότια περιοχή της Οδησσού.

Ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ: Η Ουκρανία θα είχε βάσιμο στρατιωτικό λόγο να πλήξει βαθύτερα στη Ρωσία

ΑΠΕ/ΜΠΕ/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, καθώς οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συζητούν αν θα δώσουν το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία. 

Ρώσος στρατηγός: Αν τα χτυπήματα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία δεν ηρεμήσουν τη Δύση, θα χτυπήσουμε τις ΗΠΑ και τη Γερμανία


Σεπτέμβριος 15, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τα σχόλια έρχονται εν μέσω συζήτησης σχετικά με το εάν η Ουκρανία πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθιά σε ρωσικό έδαφος.

Σάλιβαν: Μπάιντεν και Ζελένσκι θα συζητήσουν για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς


Ο Τζο Μπάιντεν «είναι αποφασισμένος» να χρησιμοποιήσει τους τελευταίους μήνες της θητείας του «για να φέρει την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για να νικήσει», τόνισε ο Σάλιβαν στο φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γιάλτας στο Κίεβο.

Ουκρανία: Η Βόρεια Κορέα είναι η πιο απειλητική σύμμαχος της Ρωσίας, λέει ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών


Μεταξύ των συμμάχων της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεύει «το μεγαλύτερο πρόβλημα» για την Ουκρανία.

Politico: Σχέδιο Δύσης για αποκλεισμό Κίνας – Ρωσίας από…


Politico. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες συμμαχικές χώρες ετοιμάζουν ένα σχέδιο ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδιακών δικτύων που επιτρέπουν την απρόσκοπτη επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων σε όλον τον πλανήτη.