Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ερυθρά Θάλασσα: Σε εξέλιξη η επιχείρηση ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου SOUNION – Συμμετέχει η φρεγάτα ΨΑΡΑ


Όπως ανακοίνωσε το Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ASPIDES στην Λάρισα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου SOUNION, που συνεχίζει να φλέγεται, δίνοντας στη δημοσιότητα και φωτογραφίες. Σε αυτές διακρίνεται και η φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τελικά το ρυμουλκό «Aigaion Pelagos» μαζί με τα δύο συνοδευτικά του πλοία, κατάφερε να δέσει στην πρύμνη του το συρματόσκοινο από την πλώρη του MV SOUNION και να ξεκινήσει την επιχείρηση ρυμούλκησής του σε ασφαλή τομέα.

Όπως αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση το Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ASPIDES “Η μετακίνηση του MV SOUNION είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση και αποτελείται από διάφορες φάσεις. Τα ρυμουλκά συνδέθηκαν επιτυχώς με το σκάφος και η ρυμούλκηση του MV SOUNION σε ασφαλές σημείο βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρέχοντας προστασία σε αυτή τη λειτουργία, η EUNAVFOR ASPIDES συμβάλλει στη θαλάσσια και περιβαλλοντική ασφάλεια”.

Δίπλα στα ρυμουλκά βρίσκονται τρία πλοία της επιχείρησης ASPIDES. Πρόκειται για την φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ΨΑΡΑ, το ιταλικό Αντιτορπιλικό «D-553 ITS Andrea Doria» – που έχει και την εν πλω διοίκηση – καθώς και γαλλικό αντιτορπιλικό.

Στις φωτογραφίες που δίνει στη δημοσιότητα το Στρατηγείο της ASPIDES, διακρίνεται το SOUNION να είναι ακόμη φλεγόμενο.

Το SOUNION δέχτηκε επίθεση από τους Χούθι στις 21 Αυγούστου. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείτο από 25 Φιλιππινέζους και Ρώσους, καθώς και τέσσερις ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από γαλλικό αντιτορπιλικό στο κοντινό Τζιμπουτί.

Στη συνέχεια, οι Χούθι τοποθέτησαν εκρηκτικά στο πλοίο και τα πυροδότησε, προκαλώντας φόβους ότι τα εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου του πλοίου θα μπορούσαν να χυθούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 80 πλοία με πυραύλους και drones από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας κατέλαβαν ένα πλοίο που σκότωσε επίσης τέσσερις ναύτες. Ένα από τα βυθισμένα πλοία, το Tutor, βυθίστηκε αφού οι Χούθι τοποθέτησαν εκρηκτικά και το πλήρωμά του το εγκατέλειψε λόγω προηγούμενης επίθεσης, παραδέχτηκε αργότερα η ομάδα ανταρτών.

Άλλοι πύραυλοι και drones αναχαιτίστηκαν από συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα ή δεν κατάφεραν να πλήξουν τους στόχους τους.

Οι τρομοκράτες λένε ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο για να αναγκάσουν τον τερματισμό της ισραηλινής εκστρατείας κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ωστόσο, πολλά από τα πλοία που δέχθηκαν επίθεση έχουν μικρή ή καθόλου σχέση με τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με προορισμό το Ιράν.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου