Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Η Μάχη του Σκρα – Ο «εκ του συστάδην και δια της λόγχης» αιματηρός θρίαμβος του Ελληνικού Πεζικού

Σαν σήμερα, στις 17 Μαΐου 1918 (30 Μαΐου με το νέο ημερολόγιο), ο ελληνικός στρατός νίκησε τον βουλγαρικό στην περιοχή Σκρα του Κιλκίς,  κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε η σπουδαιότερη απ’ όσες μάχες έγιναν την άνοιξη εκείνης της χρονιάς στο Μακεδονικό Μέτωπο και η πρώτη εμπλοκή των ελληνικών δυνάμεων σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.

Συγκίνηση στον Τύρναβο: Η Πόντια μάνα με την κόρη και ο άνδρας με το μαχαίρι στο μνημείο για τη Γενοκτονία


O μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος και ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας έκαναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Δήμος Τυρνάβου)

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του έργου του καθηγητή Αρχιτεκτονικής Γλυπτικής Ανδρέα Καλακαλλά

Προωθώντας την ελληναιγυπτιακή συνεργασία με την βοήθεια της Κλεοπάτρας


του Χριστόφορου Τριπουλά

Η σειρά ντοκιμαντέρ του Νέτφλιξ «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», που έκανε πρεμιέρα αυτόν τον μήνα, πυροδότησε έντονη διαμάχη γύρω από την κινηματογραφική αναπαράσταση της πασίγνωστης βασίλισσας ως αφρικανικής καταγωγής. 

Ο νικητής των τουρκικών εκλογών


Ο αντιδυτικισμός συνυφασμένος με την αυτονομία της Τουρκίας στο νέο διεθνές γίγνεσθαι επεκράτησε κατά κράτος

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Αρθρογράφος

Ανώτερος Στρατηγικός Αναλυτής, Συνδιευθυντής του Athens Hub του Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy

Παιχνίδια γεωπολιτικής με κλειδί το Αφροδίτη

Κώστας Βενιζέλος

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί, με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν την κατασκευή αγωγού, που θα συνδέει τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, για μεταφορά φυσικού αερίου στο νησί, στο οποίο θα κατασκευαστεί σταθμός υγροποίησης. 

Ν.Δένδιας: «Θα έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία μόνο με την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου»

«Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα θέματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική κοινωνία θέλει και θα συνεχίσει να βοηθά τους Τούρκους συνανθρώπους μας, στη δύσκολη ώρα τους και στο δικό μας πλαίσιο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην Huffington Post, αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας μετά τους σεισμούς στην Τουρκία.

Τα παθήματα (από την Αλβανία) πότε θα γίνουν μαθήματα στην Ελλάδα; Ενα ακόμη ράπισμα κατά των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων


epa10631890 A handout photo made available by the Ministry of Foreign Affairs of Iceland shows (L-R) Secretary General of the Council of Europe Marija Pejcinovic Buric, Albanian Prime Minister Edi Rama and Iceland’s Prime Minister Katrin Jakobsdottir posing for a photo prior to the start of the Summit of Heads of State and Government of the Council of Europe in Reykjavik, Iceland, 16 May 2023. EPA, ICELAND FOREIGN MINISTRY HANDOUT

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΛΛΙΑ*

Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία είναι καταλύτης και ορόσημο για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Η Αλβανία και επί του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Εντι Ράμα ακολουθεί την πρακτική των Ενβέρ Χότζα και Ραμίζ Αλία.

Φρέντι Μπελέρης – Χειμάρρα: Γκρεμίζουν σπίτι Έλληνα ομογενή

Τεταμένο παραμένο το κλίμα στη Χειμμάρα, μετά την προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου του μειονοτικού χωριού, Φρέντι Μπελέρη. Παρά το γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, τόνισε ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη για την αθωότητα ή μη του πολιτικού, το απόγευμα της Τετάρτης πολεοδομία, στρατός και αστυνομία βρέθηκαν μπροστά από το σπίτι ομογενούς, προκειμένου να το κατεδαφίσουν.

Παρουσία των μελών της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) στη Διεθνή Έκθεση DEFEA 2023


Στιγμιότυπα από τη DEFEA – Defence Exhibition Athens 2023, Πηγή φωτογραφιών ΕΛΕΑΑ

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των εταιρειών-μελών της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. / HASDIG) στη 2η Διεθνή Έκθεση DEFEA – Defence Exhibition Athens 2023, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Μαΐου στο Metropolitan Expo.

‘Έναρξη δραστηριότητας για τη θυγατρική της, Naval Group Hellas στην ελληνική αγορά


Η νέα θυγατρική της Naval Group Hellas στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2022, είναι επίσημα σε λειτουργία. Αυτή η 100% θυγατρική της Naval Group αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της Naval Group στην Ελλάδα και υποστηρίζει τις αναπτυσσόμενες δραστηριότητές της με τους Έλληνες εταίρους.

Elbit Systems: ορόσημο η άφιξη των πρώτων M-346 στην 120 ΠΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα ακόμα ορόσημο σημείωσε η Elbit Systems με την άφιξη των πρώτων Μ-346 στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας

Aihmi AHM-1X: Το ελληνικό καμικάζι drone με την εκπληκτική ταχύτητα

Το Aihimi AHM-1X (από την αιχμή του δόρατος) έκλεψε την παράσταση.

 Διονύσης Αντωνέλλος

THOR: Όπλο microwaves καταστροφέας σμηνών drones (BINTEO)


Το υψηλής ισχύος όπλο μικροκυμάτων anti-drones του Ερευνητικού Εργαστηρίου Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFRL), το Tactical High-Power Operational Responder (THOR), ενέπλεξε ένα σμήνος πολλαπλών στόχων στο Chestnut Test Site, στην αεροπορική βάση Kirtland, κατά τη διάρκεια επίδειξης.

Γεωργιάδης: Απομένει η έγκριση για την αναγέννηση των ναυπηγείων Ελευσίνας - Στα 125 εκατ. δολάρια η συμμετοχή της DFC


Στα 125 εκατ. δολάρια ανέρχεται η συμμετοχή της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας U.S. International Development Finance Corporation (DFC) στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όταν ο Τσίπρας χαϊδεύει τα αυτιά μαθητών…

Γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός

Η εκπαίδευση και εν γένει η παιδεία έχει θεμελιώδη σημασία για την λειτουργία κάθε κοινωνίας. 

ΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ και η… έξοδος

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ηταν 1η Ιουλίου 2016, όταν ο τότε μυστικοσύμβουλος του Α. Τσίπρα έγραφε στην «Αυγή» το περιβόητο άρθρο με τίτλο «Σας γ… το Χάρβαρντ».

Ν. Χατζηνικολάου για συνέντευξη Μητσοτάκη: Στο βίντεο που βλέπω στο διαδίκτυο έχει πέσει κοπτοραπτική - Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τους συγγενείς των θυμάτων με μεγάλο σεβασμό (video)


Ο Νίκος Χατζηνικολάου μιλώντας στην εκπομπή του στον Real FM επιβεβαίωσε την καταγγελία που έκανε νωρίτερα και μέσω Twitter για «κοπτοραπτική «στη χθεσινή συνέντευξη που του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκλογές 2023 - Βγήκε από το υπόγειο ο Πολάκης: χυδαία επίθεση στον Σαββόπουλο


Μπροστά στην απελπισία του για την επερχόμενη ήττα ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει στη μάχη τον Παύλο Πολάκη αίροντας τους… περιορισμούς αναφορικά με τη δράση και τη στάση του στο Διαδίκτυο. 

Εκλογές Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα για εξώφυλλο του Charlie Hebdo με τον Ερντογάν


Το γαλλικό περιοδικό δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν μέσα σε μία μπανιέρα να παθαίνει ηλεκτροπληξία από μία λάμπα που ακουμπά

Προκαλεί ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Το αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας δεν αλλάζει

 

Ο εισηγητής του αναθεωρητικού τουρκικού οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί, μέσα από το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πριν στεγνώσει το μελάνι των θετικών για τον Ερντογάν αποτελεσμάτων του α' γύρου των εκλογών στην Τουρκία, αναλαμβάνει να αναλύσει την στάση της Ελλάδας σε αυτήν την συγκυρία μέσα από τρεις ερωτήσεις και απαντήσεις.

Politico: Ανακούφιση στην Ευρώπη για την νίκη Ερντογάν – «Καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις»


Επιφωνήματα ανακούφισης έφερε σε αρκετούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Politico.

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη


Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Η Μόσχα συνέλαβε τρεις επιστήμονες με την κατηγορία της προδοσίας – Εργάζονταν σε τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων


Οι συλληφθέντες επιμένουν για την αθωότητά τους

Η Ουγγαρία μπλοκάρει τη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία - Δεν θα εγκρίνει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, αλλά και τυχόν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εκτός και αν το Κίεβο βγάλει την ουγγρική τράπεζα OTP από τον κατάλογο των "χορηγών του πολέμου", ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών.

Ουκρανία: Στο Κίεβο απεσταλμένος του Πεκίνου -Για να συζητήσει για «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου

Ο απεσταλμένος του Πεκίνου εντεταλμένος για να συζητήσει «πολιτική διευθέτηση» βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, σε μία επίσκεψη που αναμένει ο ενισχυμένος από τις νέες υποσχέσεις για την αποστολή δυτικών όπλων πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιδιώκοντας την άσκηση της επιρροής της Κίνας επί της Ρωσίας.

Το Ιράν και η Ρωσία υπέγραψαν σημαντική συμφωνία για σιδηροδρομικό δίκτυο μεταφορών


Μάιος 17, 2023. Ελλάδα.

Σημαντικό δίκτυο μεταφορών για τον Διάδρομο Βορρά-Νότου θεωρείται και ο σιδηρόδρομος Ραστ-Αστάρα, ο οποίος θα υλοποιηθεί με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ιράν και Ρωσίας. 

Η Μπαχμούτ μετατρέπεται στο ουκρανικό Στάλινγκραντ


Γιάννης Χαραμίδης

Μέσα σε μόλις 10 ημέρες η κατάσταση στην Μπαχμούτ, στην μικρή πόλη στα ανατολικά της Ουκρανίας που έχει εξελιχθεί στην σκληρότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια μάχη του 21ου αιώνα, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έχουν καταφέρει να ανακοινώσουν την κατάληψη και την ανακατάληψή της τουλάχιστον τρεις φορές.

Ο Τσίπρας δίνει το σήμα για τα fake news για τα Τέμπη και τον Μητσοτάκη και οι συριζαίοι ξεκινούν


Μέχρι τελευταία στιγμή δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε πώς πολιτεύονται, Με fake news και λάσπη.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο FORMedia TV news. 15/05/2023


Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο FORMedia TV news. 15/05/2023

Συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά στην Ομάδα Αλήθειας (16.05.2023)

 
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

«Το 25% των Τούρκων σκέφτονται εθνικιστικά»-Άγγελος Συρίγος για τουρκικές εκλογές και ελληνοτουρκικά


«Το 25% των Τούρκων σκέφτονται εθνικιστικά»-Άγγελος Συρίγος για τουρκικές εκλογές και ελληνοτουρκικά

Ο Σάββας έχει ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ για τις εκλογές στην Τουρκία! Πώς έκλεψαν τις ψήφους των Κούρδων


Σάββας Καλεντερίδης: Πώς έκλεψαν τις ψήφους των Κούρδων στις εκλογές στην Τουρκία

Υπό κράτηση παραμένουν ο δήμαρχος Χειμάρρας Φ. Μπελέρης και ο συνεργάτης του Π. Κοκαβέσης


1. Υπό κράτηση παραμένουν ο δήμαρχος Χειμάρρας Φ. Μπελέρης και ο συνεργάτης του Π. Κοκαβέσης
2. Ο CEO του ChatGPT προειδοποιεί: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βλάψει την ανθρωπότητα
3. Εκλογές στην Τουρκία: Παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία καταγγέλει το CHP
4. Με βραχιολάκι για έναν χρόνο ο Σαρκοζί - Καταδικάστηκε από το εφετείο σε 3 έτη φυλάκιση για διαφθορά

Η Δύση ετοιμάζεται για νέα θητεία Ερντογάν


Η Δύση ετοιμάζεται για νέα θητεία Ερντογάν

Σκίτσο του Charlie Hebdo δείχνει τον Ερντογάν να παθαίνει ηλεκτροπληξία | Ειδήσεις Μεσημβρινό Δελτίο | 17/05/2023


1. Γερμανική Αστυνομία: Κάνουν φύλλο και φτερό τα γραφεία φιλοκυβερνητικών μέσων του Ερντογάν
2. Σκίτσο του Charlie Hebdo δείχνει τον Ερντογάν να παθαίνει ηλεκτροπληξία
3. Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου: Στη μάχη για τον δεύτερο γύρο των εκλογών
4. Δύο νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη για την πολεμική αεροπορία

Στην Αλβανία ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών – Θα συναντήσει τον Φρέντι Μπελέρη


Κι ενώ ο νέος Δήμαρχος Χειμάρας παραμένει προφυλακισμένος, σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Τουρκία: Πώς μπαίνουν στη μάχη του β’ γύρου Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου | Ώρα Ελλάδος | OPEN TV


Τουρκία: Πώς μπαίνουν στη μάχη του β’ γύρου Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου | Ώρα Ελλάδος | OPEN TV

Α. Πορτοσάλτε: Αν έλεγε ο Σαββόπουλος, «Ναι, θέλω Τσίπρα», θα ήταν καλός – Οχετός της δικτύωσης | Σήμερα | 17/05/2023


1. Α. Πορτοσάλτε: Αν έλεγε ο Σαββόπουλος, «Ναι, θέλω Τσίπρα», θα ήταν καλός – Οχετός της δικτύωσης
2. Στρατηγός Φραγκούλης: Δεν θα φτάσουμε σε σύρραξη με την Τουρκία
3. Το αεροπλανοφόρο Anadolu έδεσε στην Κωνσταντινούπολη
4.Άνοιγμα Ερντογάν: Θα συνομιλώ με ΗΠΑ, με Ρωσία, με Κίνα και με τις χώρες της Δύσης
5. Το ερωτικό τραγούδι που έφερε γούρι στον Tούρκο πρόεδρο
6. Eρντογάν: Η νίκη ήρθε στις πλατείες και όχι από τα κοινωνικά δίκτυα
7. O Ιμάμογλου αναλαμβάνει την προεκλογική εκστρατεία του Κιλιτσντάρογλου

Κιλιτσντάρογλου ενόψει δεύτερου γύρου: Έχουμε 12 μέρες για να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ


1. Κιλιτσντάρογλου ενόψει δεύτερου γύρου: Έχουμε 12 μέρες για να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ
2. Σολτς: Οι μέρες του ρωσικού ιμπερεαλισμού είναι μετρημένες