Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

9η Φεβρουαρίου: «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»

Σήμερα (09/02) γιορτάζεται για δεύτερη χρονιά η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας». Η 9η Φεβρουαρίου είναι παράλληλα ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Για μόλις δεύτερη φορά, γιορτάζεται σήμερα η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας». Η Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Τα ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είναι επίσημα αναγνωρισμένη μειονοτική γλώσσα στην Αλβανία, την Αρμενία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και την Τουρκία.

Κ. Μητσοτάκης: Σκληρό lockdown στην Αττική από την Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου(Βίντεο)

Του Δημήτρη Γκάτσιου
Από το capital

Σε σκληρό lockdown, που θα διαρκέσει από τις έξι το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, εισέρχεται το, "κόκκινο" από τα κρούσματα,  Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι:

-Κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου.

-Όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.

Η «Ελπίδα» τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη: Ιστορική επιτυχία για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Είναι το πρώτο από τα τρία ρομποτικά διαστημικά σκάφη τριών διαφορετικών χωρών που θα φτάσουν στον «Κόκκινο Πλανήτη»

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έγιναν η πρώτη αραβική χώρα και η πέμπτη στον κόσμο -μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία, την Ευρώπη και την Ινδία- που κατάφερε να θέσει ένα διαστημικό σκάφος, το Hope (Ελπίδα), σε τροχιά γύρω από τον ‘Αρη.

Το σκάφος, το οποίο είχε εκτοξευθεί πριν επτά μήνες περίπου από τη Γη, έκανε με επιτυχία τον αναγκαίο επιβραδυντικό ελιγμό, σύμφωνα με το BBC,

Ιταλική σφήνα για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη κατά της Ελλάδας!

Νέο σκηνικό διαμορφώνει η ανάδειξη της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, καθώς δρομολογείται η δύσκολη πορεία για την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης, της συμφιλίωσης και αποκατάστασης της ενότητας της Δυτικής – Ανατολικής – Νότιας Λιβύης, και φυσικά η απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων που εδώ και μήνες πρωταγωνιστούν στον λιβυκό εμφύλιο.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
ΠΗΓΗ: LIBERAL

Βεβαίως, για την Ελλάδα η νέα κατάσταση, μετά και την ορθή απόφαση του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια να