Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Ηλίας Μαυρομιχάλης (1795 - 1822)

Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, γόνος της μανιάτικης οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τον είχε χαρακτηρίσει «γενναιότατον και στρατηγικώτατον».

Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης γεννήθηκε το 1795 στη Μάνη και ήταν πρωτότοκος γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Ήταν γνωστός με το παρατσούκλι Μπεζαντές (beyizade, γιος του μπέη στα τουρκικά) για να αντιδιαστέλλεται από τον συνονόματο εξάδελφό του, που έφερε το παρατσούκλι Κατσάκος. Συμμετείχε στην προεπαναστατική συνέλευση των οπλαρχηγών στη Λευκάδα ως εκπρόσωπος της Πελοποννήσου και παρουσιάστηκε στο νησί με την ιδιότητα του καρβουνέμπορου, για να μην κινήσει τις υποψίες των αγγλικών αρχών (30 Ιανουαρίου 1821).

Η «Κωνσταντινούπολη» του Μπάιντεν τρομάζει τον Ερντογάν – Τι γράφουν μουσουλμάνοι αναλυτές

Άραβες με επιρροή στα σόσιαλ μίντια, που απεχθάνονται τον Ερντογάν και βρίσκονται στην πλευρά της Ελλάδας ή είναι άνθρωποι κοσμικοί και φιλοδυτικοί, αναδεικνύουν τη σημασία της αναφοράς του Τζο Μπάιντεν σε Κωνσταντινούπολη και όχι «Ιστανμπούλ».

Το TRIBUNE έχει γράψει σχετικά ΕΔΩ: Δεύτερο ΣΟΚ στην Τουρκία: Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε «Κωνσταντινούπολη» και όχι «Ιστανμπούλ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στο μήνυμά του που αναφέρθηκε σε Γενοκτονία των Αρμενίων και θεωρείται αμερικανική αναγνώριση της γενοκτονίας αυτής, αντί για «Ιστανμπούλ« αναφέρθηκε σε Κωνσταντινούπολη. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους επικριτές του Ερντογάν.

Ισραήλ: Μηδέν θάνατοι μετά από 10 μήνες κορονοϊού - Γιορτάζουν με συναυλίες Βέρτη και Πάολα

Συναυλίες θα δώσουν στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες ο Νίκος Βέρτης, ο Γιάννης Κότσιρας και η Πάολα

Για πρώτη φορά εδώ και δέκα μήνες το Ισραήλ κατέγραψε μηδενικούς θανάτους από κορονοϊό. Η καθημερινότητα επέστρεψε για τα καλά στο Ισραήλ ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να διοργανωθούν και οι πρώτες συναυλίες με τη συμμετοχή μάλιστα Ελλήνων καλλιτεχνών. Μεταξύ άλλων συναυλίες θα δώσουν στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες ο Νίκος Βέρτης, ο Γιάννης Κότσιρας και η Πάολα. «Κανένας δεν μιλάει για τον κορονοϊό. πολύ λίγα κρούσματα και ελάχιστοι νεκροί. Το καλοκαίρι είναι εδώ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αχιλλέας Πεκλάρης στην εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει στο OPEN TV.

Η Jerusalem Post «πετσοκόβει» και αποτελειώνει την Τουρκία – Άρθρο κόλαφος στον κατευνασμό

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν επιτέλους τη Γενοκτονία των Αρμενίων έρχεται μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες η Τουρκία και το λόμπι της στη Ουάσιγκτον απειλούσαν τις ΗΠΑ, αναφέρει ο Σεθ Φράντζμαν Jerusalem Post.

Σύμφωνα με το αφήγημα τους, αν η Ουάσιγκτον απλά και μόνο χρησιμοποιούσε τον όρο «γενοκτονία» για ένα έγκλημα που συνέβη πριν από 106 χρόνια από μια παρελθούσα κυβέρνηση της χώρας που σήμερα είναι η Τουρκία, τότε θα υπήρχαν έντονα αντίποινα:

Η Άγκυρα θα έκλεινε τις αμερικανικές βάσεις, θα απειλούσε τους Αμερικανούς πολίτες και θα συμμαχούσε με το Ιράν, την Κίνα, την Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλο εχθρό των ΗΠΑ.

Αυτή η περίεργη, σε στιλ μαφίας απειλή, είναι όμοια με αυτή της Τεχεράνης όσoν αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τι αλλάζει με την ιστορική κίνηση Μπάιντεν

Κώστας Λάβδας
Από το liberal 

Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, η σκόπιμη και συστηματική εξολόθρευση 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων μετά το 1915, περιμένει ακόμη την καθολική αναγνώριση από τα μέλη του ΟΗΕ.

Μέχρι σήμερα, λίγο περισσότερες από 30 χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα τον διωγμό και την εξολόθρευση των Αρμενίων ως γενοκτονία. Ανάμεσά τους, πέρα από την Αρμενία, την Ελλάδα και την Κύπρο, βρίσκουμε μεταξύ άλλων την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τον Καναδά, την Ρωσία, την Σουηδία, την Ελβετία, το Βατικανό. Στην ΕΕ υπάρχουν χώρες που ακόμη δεν έχουν αναγνωρίσει, όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία.

Το «τελεσίγραφο» Μπάιντεν στον Ερντογάν, μέσω της Αρμενικής Γενοκτονίας

Νίκος Μελέτης
Από το liberal 

Περιθώριο 50 ημερών μέχρι την προαναγγελθείσα συνάντηση του με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχει ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αναζητήσει νέα ισορροπία και modus vivendi με την Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που ο ίδιος έχει περισσότερο ανάγκη τις ΗΠΑ, από ότι εκείνες την Τουρκία.

Ο Τ. Μπάιντεν από την πρώτη στιγμή της Προεδρίας του έδειξε καθαρά την διάθεση του και την στρατηγική επιλογή του για επανακαθορισμό των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες μετά την περίοδο Ομπάμα και κυρίως μετά την θητεία Τραμπ έχουν εκτροχιασθεί και έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό όπου η Άγκυρα είναι αυτή που καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων και είναι αυτή που επιβάλει όρους και απαιτήσεις.

Έπαθαν επιλεκτικό Αλτσχάιμερ οι Τούρκοι; “Ένδοξη ιστορία” το εθνικό ποινικό μητρώο;

“Οι ιστορικές αλήθειες δεν μπορούν να αλλάζουν για χάρη των πολιτικών προσδοκιών. Στην ένδοξη ιστορία μας δεν υπήρξε και δεν συνέβη ποτέ αρμενική γενοκτονία”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς. “Τι είπε ο άνθρωπος”, που έλεγε κι ο μακαρίτης Χάρυ Κλιν! Τι είπε το άτομο, που λένε και οι πιτσιρικάδες!

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς στην δήλωση του “πανσόφου”! Να μιλήσουμε για την “ένδοξη” ιστορία – ποινικό μητρώο – της Τουρκίας; Πότε κερδίσατε τη δόξα ρε Νουμάν με το επίθετο-γλωσσοδέτη; Όταν κόβατε στη μέση παιδιά και γυναίκες; Όταν παλουκώνατε αθώους; Όταν σφάζατε μέχρι τις γάτες; Μίλησε ο ανόητος για τα αμερικανικά “εγκλήματα” στο Βιετνάμ και το Ιράκ, ενώ ο ίδιος ξέχασε την Σμύρνη και τον Πόντο.