Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Δόμνα Βισβίζη: Η ηρωική ναυμάχος από την Θράκη που πέθανε φτωχή και ξεχασμένη στον Πειραιά

 

Η Δόμνα Βισβίζη ήταν Θρακιώτισσα καπετάνισσα και αγωνίστρια της επανάστασης του 1821.Γεννήθηκε στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης το 1783 και παντρεύτηκε τον καπετάνιο Αντώνιο Βισβίζη, που ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Με τον σύζυγό της απέκτησαν πέντε παιδιά.

Στους πολιτικούς αρχηγούς το θέμα των Γερμανικών οφειλών

 

Στους πολιτικούς αρχηγούς το θέμα των Γερμανικών οφειλών

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Επιτροπής Συντονιστών τεσσάρων σημαντικών φορέων από την Ελλάδα και την Ελληνική Διασπορά (Hellenic American National Council, Canadian Hellenic CongressInternational Hellenic Association, Ίδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δεληβάνη) υπενθυμίζει (μεταξύ πολλών άλλων) σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος πως είναι αδύνατο για μια χώρα να ορθοποδήσει οικονομικά αν εξοφλεί τα χρέη που έχει προς τους οφειλέτες της αλλά δεν απαιτεί την εξόφληση του χρέους άλλων χωρών προς αυτήν.

Έλληνες οι πρώτοι οικιστές της Οδησσού!

 

Ο εθνικός ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής, επί δεκαέξι χρόνια δήμαρχος Οδησσού, αναμορφωτής της πόλης.

Του ΑΝΤΩΝΗ Ν. ΒΕΝΕΤΗ

Έλληνες θα αποτελέσουν τον πυρήνα της πόλης της Οδησσού, που ιδρύεται, το 1794, από την αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη, η οποία ευνόησε την εγκατάσταση Ελλήνων στη Ρωσία.

Πρόωρη απολιγνιτοποίηση: Τα… λάθη πληρώνονται

 

Του Γιάννη Μυλόπουλου
καθηγητή ΑΠΘ

Η πρόωρη και βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση της χώρας παρουσιάστηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 σαν το στίγμα της «πράσινης» πολιτικής της νέας, τότε, κυβέρνησης.

Γ. Προκοπίου: Πρέπει η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον κόσμο να έχει τα πρωτεία και στη ναυπηγική

 

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στη διαδικασία απόκτησης των ναυπηγείων, στηλιτεύοντας την περιπέτεια την οποία υπέστη ο ίδιος επενδυτικά, αγοράζοντας εγκαταστάσεις, για τις οποίες στη συνέχεια πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα, αναφέρθηκε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο εφοπλιστής, Γιώργος Προκοπίου. 

IAI UCAV HERON: Είναι απόλυτη η προτεραιότητα απόκτησης και οπλισμένων μη επανδρωμένων

 

Οπλισμένα UAV για τη Γερμανία. Αγορά ισραηλινών Heron TP προ της ανάπτυξης του Εurodrone. Συγκρίσεις με την ελληνική περίπτωση… Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και διαμάχης στο γερμανικό κοινοβούλιο, αποφασίστηκε πρόσφατα η προμήθεια μεγάλου αριθμού πυραύλων για τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) που έχει ενοικιάσει από το Ισραήλ, τύπου HERON TP, τα οποία έχει νοικιάσει και η Ελλάδα για να καλύψει τις -τεράστιες- ανάγκες της.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Υπάρχει εξωτερική πολιτική;

 

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε το επικίνδυνο έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Αν και στη φυσική η ισορροπία τριών σωμάτων είναι αδύνατη, στην πολιτική όλα μπορούν –και πρέπει– να ισορροπούν. 

Όσα παίρνει ο άνεμος και κυπριακός «σχεδιασμός»

 

Κώστας Βενιζέλος  

Συντελούνται αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη, κυρίως στον ευρωπαϊκό, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτήν τη μεγάλη ανακατανομή ισχύος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεγάλες και μικρές χώρες αναζητούν ρόλο, αναλόγως του μεγέθους και των δυνατοτήτων τους. 

Να δώσει η Ελλάδα τους ρωσικούς S-300 στην Ουκρανία… Αλλά θα λάβει από τους Αμερικανούς το σύστημα Πάτριοτ;

 

FILE PHOTO: US President Joe Biden (C) salutes a US Marine (L) beside First Lady Jill Biden (R) while boarding Marine One on the South Lawn of the White House, en route to Delaware, in Washington, DC, USA, 25 February 2022. EPA, MICHAEL REYNOLDS

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της Σλοβακίας να παραχωρήσει το ρωσικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία, και την ίδια στιγμή να ανακοινώσει ότι θα παραχωρήσει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Πάτριοτ στη χώρα για να μπορεί να αμυνθεί στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Έντι Ζεμενίδης: Δεν έχει αλλάξει η αμερικανική πολιτική σε σχέση με το ενδεχόμενο πώλησης F16 στην Τουρκία

 

ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Δεν έχει αλλάξει η αμερικανική πολιτική σε σχέση με το ενδεχόμενο πώλησης F16 στην Τουρκία, εκτιμά ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, μετά την συζήτηση που προκλήθηκε από σχετική επιστολή του αμερικανικού ΥΠΕΞ. 

Ο σκόπελος του Κογκρέσου στο ανατολίτικο παζάρι της Άγκυρας: Tο παρασκήνιο με την εντολή προσφοράς για τα τουρκικά F-16

 

Αν καταφέρει η Τουρκία να περάσει το αίτημά της για την προμήθεια των νέων αεροσκαφών και την αναβάθμιση σημαντικού μέρους του αεροπορικού της στόλου των F-16 σημαίνει πως θα έχει 120 “VIPER”, έναντι 83 της Ελλάδας. Πηγή εικόνας: Twitter Τουρκικού υπουργείου άμυνας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα νέα τουρκικά F-16 μπορεί να είναι το μέσο με το οποίο οι ΗΠΑ,εκτιμούν πως θα κρατήσουν την Άγκυρα «δεμένη» στο Δυτικό άρμα.

Προκαλούν οι Τούρκοι: Δεσμεύουν περιοχές μέσω παράνομων Navtex

 

Η Τουρκία δεσμεύει μία τεράστια θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σκύρο, Χίο και Λέσβο και μία μικρότερα ανάμεσα σε Λέσβο και Χίο για την πραγματοποίηση των σχετικών ασκήσεων.

Υπουργός Ενέργειας : ¨Σημαντικές εξελίξεις θα υπάρξουν στην Αν. Μεσόγειο¨

 

……….

Ο υπουργός Ενέργειας Ντονμέζ είπε :

“Σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο θα υπάρξουν όχι μόνο στον Εύξεινο Πόντο, αλλά τις επόμενες μέρες και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν πριν από 3 χρόνια ξεπροβοδίζαμε το πλοίο Γιαβούζ, είχαμε πει πως η Τουρκία είναι χώρα κλειδί για τα σχέδια στην περιοχή. 

”Έπεσαν” οι μάσκες-Αποκλειστικό Directus-Επιστολή Δημοκρατικών & Ρεπουμπλικάνων σε Μπάιντεν: ”Να ενισχυθεί η Ουκρανία & με άλλα Bayraktar”!

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Αμερικανοί νομοθέτες προτρέπουν τον Μπάιντεν να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. Οι νομοθέτες καλούν τον Μπάιντεν να βοηθήσει την Ουκρανία με μεγαλύτερη γκάμα δυνατοτήτων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων συμπεριλαμβανομένων των TB-2.

Η ομιλία Ζελένσκι και η «μπανανόφλουδα»-Βασίλης Κοψαχείλης

 

Ο διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης γράφει για την ομιλία Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο:
Άκουσα και δεν είδα (τεχνικά δεν μπορούσα) την ομιλία Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Καλά νά πάθετε ἀγαπητοί!

 

ΑΠΟ τήν θέση αὐτή γινόμαστε τακτικῶς δυσάρεστοι

Ἀλλά, ὅπως θέλουμε νά πιστεύουμε, χρήσιμοι. Καί ὅπως ἀπεδείχθη ἀπό τήν χθεσινή ντροπιαστική παρουσία τοῦ Προέδρου Ζελένσκυ ἐνώπιον τῆς ἐθνικῆς ἀντιπροσωπίας, ἔχουμε δίκαιο ὅταν φωνάζουμε, –μακάρι νά εἴχαμε πέσει ἔξω: Ὅλα ἔγιναν λάθος!

Ξέπλυνε» και τα εγκλήματα των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η Τουρκάλα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 

Πολύ «βρώμικος» ο ρόλος της

Όποια πέτρα και να σηκώσεις εκεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε θέματα που έχουν σχέση με τα συμφέροντα της Τουρκίας, θα βρεις από κάτω την Naz Durakoglu, σύμβουλο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για Νομοθετικές Υποθέσεις.

Τούρκος αν. ΥΠΕΞ: Αν ήμασταν μέλος της ΕΕ δεν θα είχαμε πόλεμο στην Ουκρανία

 

Μάλιστα ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «αν ήταν η Τουρκία μέλος της ΕΕ, η Ρωσία θα σκεφτόταν δύο φορές να κάνει την επίθεση στην Ουκρανία.» [EPA / ALI ABBAS]

Από Lucia Yar | EURACTIV.sk and Yiorgos Alimonos | Euractiv Greece

Σε εντυπωσιακές δηλώσεις προέβη ο Faruk Kaymakcı, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και Υπεύθυνος για τις σχέσεις με την ΕΕ μιλώντας στο Euractiv Σλοβακίας. Ο Τούρκος Υπουργός, αναδεικνύοντας μια δική του αντίληψη των διεθνών γεγονότων και της πραγματικότητας, θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα γίνονταν αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ.

Ξαναχτίζεται ο Κόσμος; Μαθήματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας

 

Του Jose Miguel Alonso-Trabanco*  Μετάφραση: Ηλίας Α Λεοντάρης**

Εισαγωγική Σημείωση

Ο συντάκτης του άρθρου απευθύνεται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους αναλυτές και τους ερευνητές που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, την εθνική ασφάλεια, την ανάλυση πληροφοριών, την αμυντική πολιτική και την υψηλή στρατηγική. 

Φυσικό αέριο στην ΕΕ από Ισραήλ - Από τον Σεπτέμβριο μέσω Αιγύπτου

 

Πρόκριμα στην εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου φαίνεται να δίνει το Ισραήλ, καθώς η υπουργός ενέργειας της χώρας Κανίρ Ελχαράρ επιβεβαίωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί το Ισραήλ να τροφοδοτήσει την ΕΕ με μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου.

Εκλογές Γαλλία: Νέα νίκη Μακρόν ή ανατροπή με Λεπέν; Πώς επηρεάζεται η Αθήνα από τις εξελίξεις στο Παρίσι

 

Πριν λίγες μέρες έφτασε, ταχυδρομικώς, στο σπίτι του Γάλλου αρχιτέκτονα στη Θεσσαλονίκη Μπερνάρντ Κουόμο ένας καλά σφραγισμένος φάκελος από το Παρίσι. Πρόκειται για έναν φάκελο που περιλαμβάνει δισέλιδα φυλλάδια με το προεκλογικό πρόγραμμα όλων των υποψήφιων Προέδρων το οποίο στέλνει το υπουργείο Εσωτερικών στους Γάλλους ψηφοφόρους που ζουν ανά τον κόσμο κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές.

Η ρωσική οικονομία αντέχει: Άνοδος για το ρούβλι, «κλειδί» οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου

 

Όσο συνεχίζεται η εξαγωγή της ρωσικής ενέργειας, οι κυρώσεις της Δύσης δε θα μπορέσουν να πλήξουν το καθεστώς του Πούτιν, αναφέρουν οι αναλυτές - Οι «παγίδες» που κρύβει η ανάκαμψη της ισοτιμίας του ρουβλίου

Σκόπια: Τώρα το «Η Μακεδονία είναι ελληνική» έγινε «Η Μακεδονία είναι βουλγαρική»

 

Απρίλιος 8, 2022. Ελλάδα.

 Τη στιγμή που σταμάτησαν οι Έλληνες εθνικιστές να προβάλλουν το μήνυμα «Η Μακεδονία είναι ελληνική», συνεχίζουν οι «συνάδελφοί» τους από τη Βουλγαρία, που σε πανό στη Φιλιππούπολη υποστηρίζουν ότι «η Μακεδονία είναι βουλγαρική», γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων.

Αλέξανδρος Δρίβας: Οι ΗΠΑ προσεγγγίζουν Τουρκία, ψάχνονται για συνεκμετάλλευση-Η μόνη απάντηση, ΟΧΙ

 


Αλέξανδρος Δρίβας: Οι ΗΠΑ προσεγγγίζουν Τουρκία, ψάχνονται για συνεκμετάλλευση-Η μόνη απάντηση, ΟΧΙ

Αδαλής Γ.: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη ρωσική οικονομία-Φτώχεια & πείνα θα έρθουν στην Ευρώπη...

 

Ο οικονομέτρης Γιώργος Αδαλής, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika για το τι πραγματικά συμβαίνει στη ρωσική οικονομία, για το ρόλο των κρυπτονομισμάτων και για το τι θα συμβεί στην Ευρώπή και Αμερική από τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία (07-04-2022 / parapolitika.gr ).

Γρίβας Κων.: Γιατί Κίνα και Ινδία "σιωπούν" στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κων/νος Γρίβας, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika για την "σιωπή" που δείχνουν Κίνα και Ινδία στον πόλεμο Ρωσίας-Κίνας καθώς και για το αν έχουν εμφανισθεί καινούργια οπλιστικά συστήμα σε αυτόν τον πόλεμο (07-04-2022 / parapolitika.gr ).

Γιάννης Μάζης, Η Ελλάδα είχε ένα εκατομμύριο θύματα από την Ναζιστική εισβολή και θυμάται

 

Η Ελλάδα είχε ένα εκατομμύριο θύματα από την Ναζιστική εισβολή και θυμάται δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Δεν πήγε καλά η εμφάνιση Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή

 

Δεν πήγε καλά η εμφάνιση Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή δηλώνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. H αναφορά Ζελένσκι στο τάγμα του ΑΖΟΦ ήταν περιττή και άστοχη

Σάββας Καλεντερίδης: Απαράδεκτο! Ο Ζελένσκι απαξίωσε Ελλάδα και Κύπρο

 

Σάββας Καλεντερίδης: Απαράδεκτο αυτό που συνέβη με τον μαχητή Αζόφ! Απαξίωση Ζελένσκι σε Ελλάδα και Κύπρο

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 45η ημέρα εισβολής

 

«Δράστε τώρα», το μήνυμα Ζελένσκι στη Δύση μετά την επίθεση στο Κραματόρσκ - Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες μεταβαίνουν κοντά στο Χάρκοβο, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.