Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Γιάννης Μακρυγιάννης: «Ντροπή Έλληνες» !…

«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
Γιάννης Μακρυγιάννης

…Τότε, εκεί που καθόμουν εις το περιβόλι μου και έτρωγα ψωμί, πονώντας από τις πληγές, όπου έλαβα εις τον αγώνα και περισσότερο πονώντας δια τις μέσα πληγές όπου δέχομαι δια τα σημερινά δεινά της Πατρίδος, ήλθαν δύο επιτήδειοι, άνθρωποι των γραμμάτων, μισομαθείς και άθρησκοι, και μου ξηγώνται έτσι:

Γιατί χάθηκε ο τάφος του Νικηταρά; Ο ηρωικός «τουρκοφάγος» σήμερα δεν έχει μνήμα, ούτε αναζήτησε κανείς τα οστά του...

Ο Νικηταράς ήταν ο πιο ακαταπόνητος οπλαρχηγός του 1821. Παρών σε όλα σχεδόν τα πεδία των μαχών της Επανάστασης έλαβε το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος». Δεν δέχθηκε καμία αμοιβή για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα. Τελικά πέθανε τυφλός και πάμπτωχος ακολουθώντας τη σκληρή μοίρα των περισσότερων αγωνιστών εκείνης της περιόδου.
 
Τον Δεκέμβριο του 1839 το οθωνικό κράτος φυλάκισε τον Νικηταρά με την κατηγορία της συνομωσίας κατά του θρόνου. Οι άθλιες συνθήκες κράτησης προκάλεσαν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του. Η υπερβολική υγρασία στο κελί, η απαγόρευση κάθε επικοινωνίας, οι καθημερινοί ξυλοδαρμοί από τους δεσμοφύλακες και η πεισματώδης άρνηση του Βαυαρού γιατρού να δώσει άδεια μεταφοράς του σε νοσοκομείο, «κατάφεραν» να τον κλονίσουν όσο καμιά μάχη εναντίον των Τούρκων.
 

Η ενέργεια της Κύπρου

Του Ν. Λυγερού


Με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο που σχετίζονται με την κυπριακή ΑΟΖ, βλέπουμε ότι οι υδρογονάνθρακες έχουν πάει σ’ ένα στάδιο που δεν έχει μόνο σχέση με οικονομικά δεδομένα. Κι εκεί που όλοι μιλούσαν μόνο και μόνο με μια κοινοτική προσέγγιση, τώρα αναδεικνύεται ότι η ΑΟΖ είναι ένα εθνικό θέμα που αφορά συνολικά τους Αρμένιους, τους Ελληνοκύπριους, τους Λατίνους, τους Μαρωνίτες και τους Τουρκοκύπριους δίχως κανένα διαχωρισμό. Κατά συνέπεια οι προσεγγίσεις του διαχωρισμού δεν επαρκούν, γιατί δεν λειτουργούν ούτε με επαναπροσέγγιση.

Η ρηματική διακοίνωση της Κύπρου

Του Ν. Λυγερού


Η ρηματική διακοίνωση της Κύπρου που απεύθυνε στον ΟΗΕ όσον αφορά στην παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Τουρκία μέσω του σεισμικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι ένας επιπλέον πόντος για την Κύπρο. Με αυτήν την πράξη εξασφαλίζει το γεγονός ότι η παραβίαση καταγράφεται επίσημα και δεν είναι απλώς μια τυπική κίνηση που μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Κύπρος επέλεξε και το χρονικό διάστημα της διακοίνωσης για να δώσει χρόνο σε στρατηγικούς συμμάχους να εκφραστούν επίσημα υπέρ της Κύπρου χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αφού ακολουθούν επί της ουσίας και του πρακτέου το Δίκαιο της Θάλασσας δίχως καμιά εξαίρεση.

Κύπρος:ΠτΔ: Θα παραιτηθώ εάν υπήρξε παρέμβαση για την Ryanair - Τι απαντά στα δημοσιεύματα του «Φ» και τις επικρίσεις των κομμάτων


Λευκωσία: Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής καλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, να προχωρήσουν αμέσως σε διερεύνηση των ισχυρισμών που προβάλλονται είτε για άμεση είτε για έμμεση εμπλοκή ή διαπλοκή του ιδίου στο θέμα που προέκειψε με την αεροπορική εταιρεία Ryanair, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «πως εάν από τις έρευνες διαπιστωθεί καθοιονδήποτε τρόπο η οποιαδήποτε παρέμβαση είτε εμού του ιδίου είτε και του πρώην δικηγορικού μου γραφείου στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα υποβάλω αμέσως την παραίτηση μου από το προεδρικό αξίωμα».

Οι Τούρκοι αναχαίτισαν το ελικόπτερο του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια κοντά στο Καστελόριζο

Nέα πρόκληση από την Άγκυρα: Οι Τούρκοι κάλεσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου CH-47D Chinook που μετέφερε τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια από τη Στρογγύλη προς τη Ρω να απομακρυνθεί γιατί “πετάει σε τουρκικό εναέριο χώρο”.
 
Η Τουρκία προσπαθεί να αμφισβητήσει την ελληνικότητα οκ΄πκληρου του συμπλέγματος της νήσου Μεγίστης (Μεγίστη, Ρω, Στρογγύλλη και τα νησάκια της περιοχής). Γίνεται, δε, αυτή η πρόκληση λίγες ώρες  πριν από την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου στην Τουρκία.
 

Αμφίπολη: Αύριο η Περιστέρη αποκαλύπτει τα μυστικά του τάφου

Παροξυσμός και παγκόσμιο ενδιαφέρον για την αυριανή ομιλία στο υπ. Πολιτισμού - Δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία θα δώσουν το παρών - Απλοί πολίτες, φοιτητές αρχαιολογίας και εκατοντάδες Έλληνες απ' όλους τους επαγγελματικούς χώρους ζητούν να παρακολουθήσουν τις ομιλίες
Φρενίτιδα επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Πολιτισμού, εν αναμονή των νέων ανακοινώσεων για την Αμφίπολη.



Τα τηλέφωνα στο υπουργείο δεν σταματούν να χτυπούν, καθώς δεκάδες απλοί πολίτες καλούν και ζητούν να παρακολουθήσουν την ομιλία της κυρίας Κατερίνας Περιστέρη, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, του Αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή και του πολιτικού μηχανικού, Δ. Εγγλέζου.

Λεπέν: Θα κάνω δημοψήφισμα για έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ

Η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», μιλώντας στην εφημερίδα «Figaro», δήλωσε πως πρόθεσή της σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές του 2017 είναι να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Σημειώνεται πως ανάλογη δέσμευση έχει προχωρήσει και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.
«Αν εκλεγώ πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την εκλογή μου, θα οργανώσω δημοψήφισμα που θα καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν για έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε.