Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Εξερευνώντας τις ενάλιες πολιτιστικές πηγές της Κύπρου με το πρόγραμμα CRDP

 

Σεμινάριο Γεωαρχαιολογίας. Γεωφυσική επισκόπηση στην περιοχή του Ακρωτηρίου, Λεμεσός

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου ανακοινώνει τη λήξη των αρχαιολογικών επισκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια δύο εκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία διοργανώθηκαν από το Cyprus Regional Development Project (CRDP) του Ιδρύματος Honor Frost Foundation (HFF). Το CRDP διευθύνεται από την Καθηγήτρια Lucy Blue (Πανεπιστήμιο του Southampton). Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Δρ Μαρία Μιχαήλ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Φεβρουαρίου 1770: Τα “Ορλωφικά” και ο μύθος του ξανθού γένους

 
Στάθης Βασιλείου

Ρωσικός στόλος 4 πολεμικών, τμήμα του στόλου δεκατεσσάρων πλοίων που είχε αποπλεύσει από τη Βαλτική, φτάνει με τους αδελφούς Ορλώφ στην Μάνη και καλεί τους Έλληνες σε επανάσταση κατά των Τούρκων.

Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Μακροχώρι Ημαθίας


Λεπτομέρεια από το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων που βρίσκεται στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης και είναι έργο του Γιώργου Κικώτη (φωτ.: Facebook / Marina Sonous)

Θα αναπαριστά την έξοδο από τα πάτρια εδάφη, διά χειρός Γιώργου Κικώτη

Στο Δημοκρίτειο της Θράκης ιδρύεται έδρα Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού: Ιστορικής σημασίας κίνηση

Ο πρύτανης του ΔΠΘ, καθηγητής Φώτης Μάρης και ο πληρεξούσιος πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Tigran Mkrtchyan Φωτογραφία via ΑΠΕ ΜΠΕ

Έδρα Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίο Θράκης και ειδικότερα στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του.

Από το 1922 στο 2022, ένας νέος ιστορικός ρόλος για την Ελλάδα


Οι Έλληνες στο παρελθόν διέσωσαν και διαμόρφωσαν ταυτόχρονα τον ευρωπαϊκό πολιτισμό Και σήμερα πάλι καλούνται να πραγματοποιήσουν έναν νέο μεγάλο άθλο

Γιώργος Καραμπελιάς, Αρθρογράφος
Συγγραφέας, Πολιτικός Αναλυτής

Μαυρίδης: Το κατοχικό καθεστώς ενεργεί με χιτλερικές μεθόδους στο Ριζοκάρπασο


Την νέα σοβαρή παρέμβαση του κατοχικού καθεστώτος και επιβολή κλίματος τρομοκρατίας στα σχολεία στο Ριζοκάρπασο, κατά παράβαση του θεμελιώδους δικαιώματος για ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, κατήγγειλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) με γραπτή παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερτουγρούλογλου: Απαράδεκτο περιεχόμενο και ρητορική μίσους σε βιβλία του Ριζοκαρπάσου


Βιβλία με «απαράδεκτο περιεχόμενο» εντοπίστηκαν στα ε/κ σχολεία του Ριζοκαρπάσου, έπειτα από σχετικό έλεγχο, ανέφερε ο λεγόμενος υπεξ, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστηρίζοντας ότι η ε/κ «διοίκηση», όπως χαρακτήρισε τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθεί να στείλει σχολικά βιβλία που περιέχουν “ρατσιστικά σχόλια και ρητορική μίσους”, «στα ε/κ σχολεία της ‘χώρας’ μας, προκειμένου να κάνει πλύση εγκεφάλου στα νεαρά παιδιά Ε/κ που διαμένουν στη ‘χώρα’ μας και να ενσταλάξει την εχθρότητα προς τους Τ/κ, όπως κάνει πάντα».

Φρεγάτα «ΥΔΡΑ»: Πρόσω ολοταχώς για Ερυθρά Θάλασσα πάνοπλη με 198 μαχητές – Ο σχεδιασμός της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ»


*Του Κώστα Σαρικά

Στη διώρυγα του Σουέζ φτάνει τις επόμενες ώρες η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» προκειμένου να περάσει στην Ερυθρά Θάλασσα σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR Operation ASPIDES).

Φρεγάτες: Η αγορά των 200 πυραύλων για τα νέα ελληνικά πλοία που πέρασε στα ψιλά

Οι FDI θα είναι εξοπλισμένες με πυραύλους επιφανείας Exocet MM40 B3C, αντιαεροπορικούς Aster καθώς και συστήματα RAM και ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δένδιας: Θα παρουσιάσει την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την αναβίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας


Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανακοίνωσε ότι, αύριο Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, ο Νίκος Δένδιας θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αφορά και την έρευνα και την τεχνολογία και την αναβίωση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία αλλά και τη στήριξη όλων των παραγωγικών δομών».

Marder, Lynx, Leopard, πυρομαχικά 120 mm: κόψιμο όλων των γερμανικών προτάσεων βιομηχανικής συνεργασίας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 13 Φεβρουαρίου 2024, η ΓΔΑΕΕ προέβη στην προκήρυξη του διαγωνισμού υπ’ αριθ. 01/2024 για το πρόγραμμα “Προμήθεια 12 μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μηχανικού (ΤΟΜΜΧ)”, με ταυτόχρονη υπογραφή Συμφωνίας Πλαίσιο για την Εν Συνεχεία Υποστήριξή τους. Η δαπάνη θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Προμηθειών Αμυντικού Υλικού (ΜΠΠΑΥ) με εκτιμώμενο ανώτατο συνολικό ποσό για 4 έτη τα 24.000.000 €, συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων, φόρων κ.λπ.

ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ σε “τιμές κόστους” πωλούν ΕΑΣ και Στρατός… το αφεντικό τρελάθηκε


Καθώς τα πυρομαχικά πυροβολικού διαμετρήματος 155 χλστ. θεωρούνται πλέον πολύτιμα λόγω του υψηλότατων καταναλώσεων στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και της ανυπαρξίας ουσιαστικών αποθεμάτων σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει την πώληση πυρομαχικών πυροβολικού και απαρτίων τους, σε χαμηλές τιμές, τόσο από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού όσο και από την κρατικά ελεγχόμενη Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ (ΕΑΣ).

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν από τη Φινλανδία για τη Πολεμική Αεροπορία: Επιχειρήσεις από αυτοκινητόδρομους και διασπορά μαχητικών στο οδικό

Γιάννης Νικήτας

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες που αποδέσμευσε η Φινλανδική Αεροπορία. Κύριο θέμα των φωτογραφιών είναι το μοντέλο επιχειρήσεων της Φινλανδικής Αεροπορίας με τη διασπορά μαχητικών και λοιπών στοιχείων διοικητικής μέριμνας αξιοποιώντας το οδικό δίκτυο της Φινλανδίας. Δεδομένης και της τουρκικής βαλλιστικής απειλής (η οποία αφορά άμεσα ένα μεγάλο μέρος των αεροπορικών βάσεων της ΠΑ) το μοντέλο επιχειρήσεων με τη διασπορά μαχητικών στο οδικό δίκτυο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας.

Πρώτη γεύση από το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης και εφεδρείας για τον Νίκο Δένδια: Παρουσίαση μίας ώρας σε στρατόπεδο του Ελσίνκι* Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο υπουργός [photos]


ΠΗΓΗ: O Νίκος Δένδιας με στελέχη του φινλανδικού στρατού. Photo: Ηellas Jοurnal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Ελσίνκι

Μία πρώτη γεύση από το φινλανδικό μοντέλο στρατού, πήρε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Υπουργός Αμυνας επισκέπτεται την Φινλανδία, το μοντέλο στρατιωτικής εφεδρείας της οποίας η Ελλάδα σκέπτεται να προσαρμόσει στις ανάγκες της.

Bloomberg: τις επόμενες εβδομάδες η επίσημη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΡΑ / OLIVIER MATTHYS

Παρατείνεται για λίγες ημέρες η επίσημη ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία σύμφωνα με το Bloomberg. Ως αρχική ημερομηνία είχε οριστεί η 1η Μαρτίου, ωστόσο η διαδικασία πηγαίνει πιο πίσω, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουγγαρίας δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του.

Γ. Γεραπετρίτης: Ενημερώνει την Πέμπτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής


Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα συγκληθεί υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στις 09:30 το πρωί της Πέμπτης.

Το φάντασμα της ΑΟΖ και η Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυτό που δεν κάναμε τόσες δεκαετίες, τη θέσπιση ΑΟΖ, έρχεται πλέον η Ε.Ε. και μας το επιβάλλει


Πηγή: European Union, Marine Affairs and Fisheries, Brussels 2014

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ, Ουάσιγκτον 

Σήμερα, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης (Ε.Ε.) έχουν δημιουργήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ),  αλλά μόνο η Ελλάδα αρνείται να πράξει το ίδιο.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη «πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, να ξοδεύει καλύτερα, να ξοδεύει ευρωπαϊκά»


Στα βήματα για την ασφάλεια της ΕΕ εστίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

ΓΚΑΛΟΠ: Οι Αμερικανοί θέλουν τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και στο πλευρό της Ελλάδας


Οι Αμερικανοί πολίτες θέλουν η χώρα τους να συνεχίσει να βρίσκεται εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ενώ πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες που πρέπει οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν ως τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχό τους.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τουρκία: Συζητήσεις για πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη με Rosatom


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

H Rosatom είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαγωνισμό και για τρίτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής

Στην Τουρκία ο Λαβρόφ την Παρασκευή - Προετοιμάζει την επίσκεψη Πούτιν


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Τουρκία την Παρασκευή (1/3) και το Σάββατο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα, καθώς οι δύο χώρες προετοιμάζουν μια επίσκεψη στην Τουρκία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Texit»: Τεξανοί ονειρεύονται την ανεξαρτησία τους από τις ΗΠΑ


“Μια ανεξάρτητη και αυτόνομη κυβέρνηση”, αυτό είναι το όνειρο του Ντάνιελ Μίλερ, όπως και μερικών άλλων Τεξανών που λαχταρούν ένα “Texit”, την αποχώρηση της πολιτείας τους – η οποία ήταν ανεξάρτητη πριν σχεδόν 200 χρόνια – από τις ΗΠΑ.

Τα “γυρίζει” ο Βραζιλιάνος Λούλα: Αρνείται ότι μίλησε για "Ολοκαύτωμα" στη Γάζα


Στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης με το Ισραήλ έχει βρεθεί ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Χαμάς: «Δείχνουμε ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, αλλά είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις μάχες


Ο Ισμαήλ Χανίγιε κάλεσε τον αραβικό κόσμο να εργαστεί για τον τερματισμό της πείνας στη Γάζα και τον «άξονα αντίστασης» να εντείνει τις προσπάθειες για λογαριασμό του πληθυσμού της Γάζας

Χαμάς και Φατάχ συζητούν τον σχηματισμό κυβέρνησης


Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται ότι θα βρεθεί ο σχηματισμός μιας ενωμένης παλαιστινιακής κυβέρνησης και η ανοικοδόμηση της Γάζας.

H Tαϊβάν πωλούσε, μέσω Τουρκίας, στη Ρωσία πρώτες ύλες πυρομαχικών


Σύμφωνα με μία νέα έκθεση ερευνών, η Ταϊβάν προμηθεύει τη Ρωσία με το 20% της νιτροκυτταρίνης, μιας ένωσης που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρίτιδας. Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του Aadil Brar που δημοσιεύεται στο Newsweek με τίτλο Putin’s War Machine Gets Help From Ukraine-Backing Source. 

FT: Απόρρητα αρχεία αποκαλύπτουν τα κριτήρια της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών -Το σενάριο κινεζικής εισβολής


Απόρρητα αρχεία των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, που διέρρευσαν, αποκαλύπτουν το δόγμα και τα ελάχιστα κριτήρια για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, καθώς και σενάρια ασκήσεων για μια υποθετική εισβολή από την Κίνα, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Γαλλία είναι οι πέντε χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο


Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Γαλλία είναι οι πέντε χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Lowy. Υπήρξε μια εποχή, που η Γαλλία είχε το δεύτερο μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό έχει τελειώσει, σημειώνει η γαλλική εφημεριδα Le Figaro με αφορμή την κατάταξη της Γαλλίας στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας διπλωματίας για το 2024.

Η Υπερδνειστερία καλεί σε βοήθεια τη Ρωσία


Φωτό από το συνέδριο των αντιπροσώπων στην Τιράσπολ

Φεβρουάριος 28, 2024. Ελλάδα.

Τιράσπολ.

Οι αρχές της «Υπερδνειστερίας» (η αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας) θα στραφούν στη Ρωσία για βοήθεια λόγω της «πίεσης» από το Κισινάου, γράφουν σήμερα ρωσικά δημοσιεύματα.