Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Ο Μέγας Αλέξανδρος και η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας

[Ο Μέγας Αλέξανδρος στη μάχη της Ισσού, από το ψηφιδωτό που κοσμούσε την 'Οικία του Φαύνου' στην Πομπηΐα (Νάπολη, Εθνικό Μουσείο).]Οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η πολιτική και πολιτισμική ενοποίηση του χώρου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής, αποτελούν ιστορικά φαινόμενα που εξηγούνται από τα συμφραζόμενα της εποχής, ταυτόχρονα ωστόσο συνδέονται, κατά τρόπο μοναδικό, με την προσωπικότητα του Μακεδόνα βασιλέα: η δημιουργία του ελληνιστικού κόσμου, ο οποίος αργότερα αποτέλεσε το υπόβαθρο για την ρωμαϊκή παρουσία στην περιοχή αλλά και για την εξάπλωση του χριστιανισμού, εκτός από αποτέλεσμα των οικονομικοκοινωνικών εξελίξεων στον ελλαδικό χώρο, αποτέλεσε και συνειδητή επιλογή του Αλεξάνδρου. Η δημιουργία πολυάριθμων πόλεων με

Νέο Τουρκικό Παραλήρημα: «Το παιχνίδι της Ελλάδας μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία»

«Η Ελλάδα παίζει λάθος το παιχνίδι. Κάνει παιχνίδια που ξεπερνούν το μέγεθός της. Προειδοποιούμε την Ελλάδα. Αυτό το παιχνίδι που παίζετε, μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία. Δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι.

Δεν θα επιτρέψουμε να παίζετε ελληνικό θέατρο μέσω της διπλωματίας. Θέλουν να πετύχουν κάτι ανάλογο με τη Συνθήκη των Σεβρών», είπε μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια ομιλίας του, για την κυβερνητική ατζέντα- ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

Για ακόμα μια φορά η Τουρκία προκαλεί. Αυτή τη φορά, δια στόματος Ομέρ Τσελίκ.

Πρόεδρος αιγυπτιακής βουλής για συμφωνία με Ελλάδα για ΑΟΖ: Κλείνει η πόρτα για όσους προκαλούν στην Α. Μεσόγειο

Απομένει πλέον μόνον η έγκριση της απόφασης από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι

«Σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων. Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άαλ, στα πλαίσια της σημερινής συζήτησης της ολομέλειας του Σώματος που ενέκρινε τη συμφωνία που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Παναγιωτόπουλος στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος»: «Είσαι μάγκας, συγχαρητήρια» - ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΚΟΥΜΒΗΣΗ

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε με τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», αντιπλοίαρχο Ι. Σαλιάρη μετά το περιστατικό με την επακούμβηση που είχε το ελληνικό πολεμικό πλοίο με την τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis».

Σύμφωνα με τον «ΒΗΜΑτοδότη», ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε μέσω ασυρμάτου με τον αντιπλοίαρχο Ι. Σαλιάρη και τον συνεχάρη για τη ναυτοσύνη του. «Είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια». Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας απάντησε ότι απλώς έπραξε το καθήκον του και ότι είναι τιμή του που συνομιλεί με τον υπουργό Αμυνας.

Μπόλτον: Τουρκία-Ιραν θα αναχαιτιστούν με τη δημιουργία του Κουρδιστάν

«Βόμβα» μεγατόνων από πρώην Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και «γεράκι» του βαθέως αμερικανικού κράτους για την de facto ειλημμένη απόφαση περί δημιουργίας του Κουρδιστάν, κατά της συμμαχίας Τουρκίας-Ιράν.
Ο Μπόλτον, ανέφερε  ότι σύμφωνα με την άποψή του, η πολύ ισχυρή ιρανική επιρροή στην περιοχή αυτή μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο (το τονίζει αυτό) με την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους που θα περιλαμβάνει εδάφη σε Συρία και βόρειο Ιράκ.