Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Ψηφιακός χάρτης για την ελληνική Επανάσταση


Άλωση της Τριπολιτσάς, έξοδος του Μεσολογγίου, καταστροφή των Ψαρών, Ναυμαχία του Ναυαρίνου... Γεγονότα - σταθμοί στην Ελληνική Επανάσταση, που όμως σε πολλούς διαφεύγει η ακριβής χρονολογία που συνέβησαν ή ποιοι πρωταγωνίστησαν στο καθένα. Δύο φίλοι "τοποθέτησαν" σε έναν ψηφιακό χάρτη - χρονολόγιο εκατοντάδες ορόσημα της περιόδου 1821-1832, με στόχο να ξεδιαλύνουν το περίπλοκο ιστορικό σκηνικό.

Μάχες, συμφωνίες, διπλωματικό παρασκήνιο, αλληλουχία γεγονότων και καταστάσεων, στο μυαλό πολλών ανθρώπων φαντάζουν ως ένα άναρχο παζλ. Όλα όμως ...μπαίνουν στη θέση τους και βγάζουν νόημα, με ένα κλικ στον διαδικτυακό χάρτη "Ελληνική επανάσταση 1821".

Έβγαλαν ακατάλληλη στο YouTube εκπομπή για τα Ιμια(Βίντεο)

Την Παρασκευή ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Γιώργος Σαχίνης στις ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ στο ΚΡΗΤΗ TV, μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες δημοσιογραφικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, ασχολήθηκε με την κρίση των Ιμίων. Οι καλεσμένοι της εκπομπής ήταν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και ορισμένα εξ αυτών με αποδεδειγμένη προσφορά στην πατρίδα.

Του Στρατή Μαζίδη

Οι ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ εκτός της υψηλής τηλεθέασης που επιτυγχάνουν [μπορείτε να τις βλέπετε ζωντανά

Τα Ίμια και ο παρασιτικός εκσυγχρονισμός

Του Γιώργου Ρακκά

Στο θερμό επεισόδιο των Ιμίων συγκρούστηκαν στο εσωτερικό της Ελλάδας δυο εθνικές στρατηγικές, κατίσχυσε η κατευναστική, και… κέρδισε ο τουρκικός επεκτατισμός.

Για την στρατηγική του τελευταίου, το θερμό επεισόδιο είναι «η συνέχιση της διπλωματίας με άλλα μέσα», δηλαδή, τα Ίμια είναι ο δημιουργός του διπλωματικού μομέντουμ που αργότερα θα οδηγήσει στην τουρκική διπλωματική επιτυχία της Μαδρίτης.

Στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής, η στρατιωτική πυγμή χρησιμοποιείται προκειμένου

ΥΠΕΞ Γαλλίας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία

Δεν υπάρχουν ενδείξεις σε αυτό το στάδιο ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες, Τρίτη, τη Δύση ότι σκοπίμως εξυφαίνει ένα σενάριο σχεδιασμένο να την παρασύρει σε πόλεμο και ότι αγνοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της όσον αφορά την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη χώρα αυτή.

Αγωγός EastMed: «Φταίμε» μόνο εμείς - Ποια τα λάθη μας.

Δρ. Μάρκος Τρούλης
Διεθνολόγος 

Ενδεχομένως η πιο σαφής και εναργής περιγραφή της πραγματικότητας της διεθνούς πολιτικής, μετά τη θουκυδίδεια περί «του ισχυρού που επιβάλλει όσα του επιτρέπει η δύναμή του και του αδυνάμου ο οποίος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του», είναι εκείνη του Λόρδου Πάλμερστον, κατά τον οποίο «τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα».

Η φράση του Πάλμερστον συνιστά την καταλληλότερη εκκίνηση για την ανάλυση μιας υπαρκτής ή δυνητικής συμμαχικής σχέσης, όμως αλίμονο αν την αντιμετωπίζαμε ως μια «μεταφυσική επιταγή».

Ότι ήταν να πουν, ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ, το είπαν… Τώρα έφτασε ξανά η ώρα των Προέδρων: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία -όπως λέγεται στην Ουάσιγκτον- δεν πήγε καλά.

Δεν συμφώνησαν στα πιο βασικά. Και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία, διότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πιο αστάθμητος παράγοντας σε αυτή την εξίσωση του πολέμου για την Ουκρανία. Το ζητούμενο είναι αυτό: Ποια από τις δύο χώρες θα ελέγξει την Ουκρανία;

Προς Νίκο Δένδια: Είσαστε σίγουρος πως η επίσκεψη στην Ουκρανία εξυπηρέτησε το εθνικό συμφέρον;

Ο κ. Νίκος Δένδιας ως υπουργός Εξωτερικών έχει επιδείξει, έως τώρα, αξιοζήλευτη δραστηριότητα και σειρά διπλωματικών επιτυχιών. Εκφραστής μιας πολιτικής αποτροπής κατά της Τουρκίας, οπαδός της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της χώρας, και στρατευμένος στο όραμα μιας αμιγώς κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Οι κακές του στιγμές είναι πολύ λίγες, όπως αυτή της υπέρ του δέοντος κολακείες προς τον Τσαβούσογλου, που φάνηκαν σαν προσπάθεια να μετριαστούν τα όσα θαρραλέα διατύπωσε στην Άγκυρα, εντός της έδρας… του θηρίου.

Γράφει ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Από το  defence-point


Οι δηλώσεις του, όμως, εχθές από την περιοχή της Μαριούπολης έδειχναν ότι δεν είχε προετοιμαστεί

Ουκρανία: Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες Αναπολούν την Ostpolitik-Η κληρονομιά του Βίλι Μπράντ και η Συνέχεια του Σρέντερ

Της Μύρνας Νικολαΐδου

«Σε ποιόν να τηλεφωνήσω όταν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη;» είχε αναρωτηθεί στο παρελθόν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ. Την ίδια ακριβώς απορία θα έχει κάποιος αν θέλει να επικοινωνήσει τώρα με το Βερολίνο

Ποιόν να επιλέξει για συνομιλητή τον νέο Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ή τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ; Ένα ερώτημα που γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό όταν πρόκειται για τις σχέσεις της Γερμανίας με την Ρωσία και τον περίφημο αγωγό Nord Stream 2. Ενώ ο Σολτς εμφανίζεται

Βρετανικές πηγές: «Άλλο η Ρωσία, άλλο η Τουρκία» – Τι λέει το Λονδίνο με φόντο το ουκρανικό

Αθανασόπουλος Άγγελος Αλ. 

Η παραμονή της Άγκυρας σε «δυτική τροχιά» είναι κομβική, τονίζουν βρετανικές διπλωματικές πηγές

Παρά τις προφανείς ομοιότητες σε αρκετά σημεία της τακτικής που ακολουθούν, η Τουρκία δεν αποτελεί την ίδια περίπτωση με τη Ρωσία και η αναγκαιότητα διατήρησής της εντός του δυτικού στρατηγικού πλαισίου συνιστά κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, εκτιμούν βρετανικές διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν, η ανάγκη διατήρησης του δυτικού προσανατολισμού της Άγκυρας είναι κομβική

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν περιοχές της βόρειας Συρίας και του Ιράκ για την ... παγκόσμια ειρήνη

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές της βόρειας Συρίας και του βόρειου Ιράκ σε μια επιχείρηση που φέρει την ονομασία «Χειμερινός αετός» όπως αναφέρει τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αυτό, βομβαρδίστηκαν οι περιοχές Ντέρικ, Σιντζάρ και Καρατζάκ, στις οποίες υποτίθεται ότι υπάρχουν κρησφύγετα Κούρδων αυτονομιστών του PKK και του YPG.

Το τούρκικο υπουργείο Άμυνας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στην επιχείρηση Χειμερινός Αετός, καταφύγια, αποθήκες, σπήλαια, σήραγγες, αποθήκες

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΕΚΛΟΓΕΣ» ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Κωνσταντίνος Χολέβας

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου διεξήχθησαν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου παράνομες εκλογές για την ανάδειξη των μελών της ψευδοβουλής. Αν και ουδεμία χώρα του κόσμου- πλην Τουρκίας – δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και τους θεσμούς του, τα μηνύματα της κάλπης αξίζει να μελετηθούν ως μία ένδειξη του κλίματος που επικρατεί στα Κατεχόμενα. Για να ξέρουμε πλέον ξεκάθαρα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει απέναντί του εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, αλλά εκπροσώπους της Άγκυρας και των εποίκων που η Τουρκία μετέφερε στο νησί.

Γ. Καραμπελιάς: Ένα οργανωμένο σχέδιο αλλοίωσης της Ιστορίας – Στόχος η ελληνική ταυτότητα (Ηχητικό)

Στη συζήτησή του Γιώργου Καραμπελιά με τον Λάμπρο Καλαρρύτη (Εμείς οι Έλληνες- Παραπολιτικά FM) επισημαίνεται ότι είναι εμφανές πλέον και γνωστό σε πάρα πολλούς εδώ και καιρό, ένα οργανωμένο σχέδιο ιστορικής παραπληροφόρησης με στόχο την αλλοίωση της ελληνικής ιστορίας. Τελικός σκοπός να πληγεί η ελληνική ταυτότητα, να αμφισβητηθεί η συνέχεια του ελληνισμού και να κλονιστεί η αντίληψη των Ελλήνων για τον εαυτό τους.

Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η υπονόμευση του ηθικού του πληθυσμού ώστε να καταστεί πιο εύκολη η παραίτηση από την υπεράσπιση των εθνικών ζητημάτων και πιο αποτελεσματική η πίεση για αποδοχή “συμβιβασμών” και επιβολής της τουρκικής και κάθε άλλης ατζέντας.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αποκτούν... στόλο | Κώστας Πικραμένος(Βίντεο)

Την υπόθεση της κορβέτας παρακολούθησης, "UFUK" (για την οποία σας ενημέρωσε πρώτο το κανάλι μας) που τέθηκε σε υπηρεσία ανέλυσε ο Κώστας Πικραμένος. 

Ο επικεφαλής CP Consulting, εμπειρογνώμων του Ευρωκοινοβουλίου, Κώστας Πικραμένος, στην εκπομπή "Γεωπολιτικά Παίγνια" στον Δήμο Βερύκιο και τον @989AlphaRadio στις 28 Ιανουαρίου 2022. 

Για να παραγγείλετε το βιβλίο "MIT: Η φωλιά του τουρκικού παρακράτους" πατήστε στον παρακάτω