Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Ένας σύγχρονος διαδραστικός ψηφιακός χώρος αφιερωμένος στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, πρωτοπόρος φορέας στις καινοτόμες τεχνολογίες και με πολυετή πείρα στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς εκπόνησε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τη μουσειολογική μελέτη, την παραγωγή των εκθεμάτων, καθώς και τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών του Ιδρύματος για τη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας».

Η Μάχη των Δολιανών και ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος

 

Σαν σήμερα, στις 18 Μαΐου 1821 , οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Νικηταρά, νικούν τους Οθωμανούς Τούρκους στα Δολιανά της Αρκαδίας και επισφραγίζουν τη μεγάλη νίκη στο Βαλτέτσι (12-13 Μαΐου).

Μαρτυρία από την Κερασούντα: Να βγείτε όλοι οι γκιαούρηδες από τα σπίτια σας και να πάτε να μπείτε στα βαπόρια, να φύγετε στην πατρίδα σας, το Γιουνανιστάν


Άποψη της Κερασούντας, στις αρχές του 20ού αιώνα, σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Giresun/ Osman Nouri/karalahana.com)

Ο ερχομός του Τοπάλ Οσμάν στην Κερασούντα άλλαξε τη μοίρα χιλιάδων ανθρώπων

Για τον Σαββόπουλο και την τοξικότητα

του Γιώργου Ρακκά

Η συνέντευξη του Σαββόπουλου ήταν συγκινητική, για εντελώς άλλους λόγους από εκείνους που γίνεται αντικείμενο συζήτησης στα ΜΚΔ. Σε μια συνομιλία με τον στιχουργικό του εαυτό, απάντησε σήμερα στο περίφημο «πάμε στους γιατρούς/στη φρίκη των χεριών τους να δωθώ» των Αχαρνών.

Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα: «Μας έσωσε η Συμφωνία των Πρεσπών»

 

Μακεδόνες στην Ελλάδα: Το ποτάμι τρέχει, δεν υπάρχει επιστροφή

Μάιος 18, 2023. Ελλάδα.

(Το κείμενο παρατίθεται χωρίς συντακτική παρέμβαση)

Κατάπτυστο και άκρως προβοκατόρικο αλβανικό δημοσίευμα για Ελλάδα

Αλβανικό δημοσίευμα με υβριστικό τρόπο προς το πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη, αναφέρεται στην εκλογή του ως Δημάρχου Χειμάρρας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτική ελίτ της Αλβανίας που άφησαν τον ‘εξελληνισμό’ της αλβανικής πόλης.

Η πρώτη ενδεικτική αποτύπωση του νέου αγωγού Κύπρου-Ισραήλ

 
Στον χάρτη που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Energean αποτυπώνεται για πρώτη φορά ο σχεδιαζόμενος υποθαλάσσιος αγωγός που θα συνδέσει τα υφιστάμενα ισραηλινά κοιτάσματα και όσα άλλα αναμένεται να προκύψουν στην «Περιοχή Όλυμπος» με τον Βασιλικό, όπου πρόκειται να κατασκευασθεί σταθμός υγροποίησης.

Σε νέα κοιτάσματα επεκτείνεται η Energean

Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος, Αρθρογράφος

Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ (Πρόγραμμα Μεσογείου) και Ινστιτούτου Δαυίδ Μπεν-Γκουριόν (Ισραήλ)

Δύο πολεμικά πλοία της Τουρκίας στα κατεχόμενα


Δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, θα καταπλεύσουν στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου για την επέτειο της 18ης Μαΐου, Ημέρα μνήμης του Ατατούρκ, της Νεολαίας και του Αθλητισμού.

F-16: Παραδόθηκαν τα πρώτα μαχητικά Block30 που εκσυγχρονίστηκαν από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία [vid]

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που εκσυγχρονίστηκαν από την εγχώρια αεροπορική βιομηχανία, ανακοίνωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκία.

Σε επιφυλακή ο Ελληνικός Στόλος: «DENIZ KURDU 23» το πρώτο δείγμα γραφής του νέου Τούρκου Προέδρου με συμμετοχή και του ελικοπτεροφόρου «TCG Anadolu»


Η άσκηση πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες έπειτα από τις επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία.

Κώστας Σαρικάς

60 οχήματα Enok AB για εποχούμενα στοιχεία SPIKE LR2 της Εθνικής Φρουράς

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κοντά στην έναρξη παραλαβών αντιαρματικών πυραύλων SPIKE LR2 ισραηλινής προελεύσεως, που θα ενισχύσουν σοβαρά το Πεζικό, είναι η Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας αποκάλυψε προσφάτως το Defense Redefined (Αθανάσιος Τσάκαλος) με την επισήμανση ότι ανάδοχος είναι η κοινοπραξία EUROSPIKE.

Κλειδώνει το νέο Ελληνο-Ινδικό αεροπορικό «ραντεβού» ενώ το Δελχί κοιτάζει διαρκώς προς τη Δύση…


Μια από τις ξεχωριστές στιγμές στον Ηνίοχο ήταν η ανταλλαγή ιπταμένων, όπου Ινδοί βρέθηκαν στην πίσω θέση ελληνικών F-16 και Έλληνες αεροπόροι στο ρωσικής προέλευσης και ινδικής κατασκευής Sukhoi 30. Πηγή εικόνας: Twitter Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (https://twitter.com/IAF_MCC) Μια από τις ξεχωριστές στιγμές στον Ηνίοχο ήταν η ανταλλαγή ιπταμένων, όπου Ινδοί βρέθηκαν στην πίσω θέση ελληνικών F-16 και Έλληνες αεροπόροι στο ρωσικής προέλευσης και ινδικής κατασκευής Sukhoi 30. Πηγή εικόνας: Twitter Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

-Το Cross Fighters program του ΣΟΤ που τραβά το ενδιαφέρον…

Ελληνικός Στρατός: Πρόταση των ΕΑΣ και της σλοβακικής MSM NOVAKY για δωρεάν παροχή 40 βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών για δοκιμαστικές βολές


Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, ανάμεσα σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και εκπροσώπους των εταιρειών ΕΑΣ και της σλοβακικής MSM NOVAKY, σχετικά με την πρόταση παραχώρησης, άνευ κόστους, 40 βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών, για δοκιμαστικές βολές. 

Bloomberg: Από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως οι ελληνικές μετοχές


Οι επενδυτές στηρίζουν τις ελληνικές αγορές και στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, με δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανθεκτικότα.

Τρομάζει η κρυφή (;) ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ!


Μιχάλης Μαρδάς

Ελάχιστες ώρες απομένουν για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και ό,τι είχαν να πουν οι πολιτικοί το έχουν πει και καλό είναι να αποκωδικοποιηθούν ώστε να μην λέμε μετά ότι δεν ξέραμε.

Νόμος Κατρούγκαλου: Τι προέβλεπε ο νόμος 4387/16 για τις ασφαλιστικές εισφορές


Ο Νόμος 4387/2016 έγινε ευρύτερα γνωστός ως Νόμος Κατρούγκαλου, λόγω του εμπνευστή του,  δηλαδή του τότε υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος και τον υπερασπίστηκε στις επιτροπές της Βουλής και στην Ολομέλεια.

Fake αποχώρηση Κατρούγκαλου: φεύγει... αλλά θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ


Γιάννης Νάκος

Ο ΣΥΡΙΖΑ «μας δουλεύει» κανονικά μιας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος «φεύγει παραμένοντας υποψήφιος» στις εκλογές 2023 καθώς δεν υπάρχει χρόνος για να αλλάξουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος!

Πρωτόγνωρο: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δική του ψηφιακή πλατφόρμα την Κυριακή, για να συλλέγει αποτελέσματα


Δική του ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρισης των εκλογικών αποτελεσμάτων δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εθνικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, σε μια προσπάθεια να καταγράψει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο όλα τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ επιστρατεύει χιλιάδες εκλογικούς αντιπροσώπους.

Γερμανικό ΥΠΕΞ για φυλάκιση Μπελέρη: Η Αλβανία να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο


Για το καθαυτό περιστατικό της φυλάκισης, το Βερολίνο αποφεύγει να παρέμβει στη διεξαγόμενη έρευνα. Παραπέμπει, ωστόσο, στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Κλείνει το μάτι στους ακροδεξιούς ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Θα διώξω όλους τους πρόσφυγες απο την Τουρκία


Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανεβάζει τους τόνους για τα θέματα των προσφύγων και της τρομοκρατίας απευθυνόμενος στους εθνικιστές ψηφοφόρος εν όψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Χειμάρρα: Δυσφορία στην Αθήνα για τη στάση του Ράμα - Διπλωματική πίεση για την αποφυλάκιση Μπελέρη


Αλεξία Τασούλη

Σήμερα (18/5) αναμένεται να επισκεφτεί το φυλακισμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρης Λαλάκος.

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά ΗΠΑ για την αγκυροβόληση αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Κύπρο


Ανακοίνωση με την οποία στηρίζει το ψευδοκράτος καταγγέλλοντας την αγκυροβόληση του αντιτορπιλικού του Αμερικανικού Ναυτικού «USS Arleigh Burke» σε «ελληνοκυπριακό» λιμάνι, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Κουλέμπα: Η Ουκρανία δεν θα δεχθεί καμία πρόταση για εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία


Ουπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα στον υψηλόβαθμο Κινέζο απεσταλμένο Λι Χουί, σε συνομιλίες που είχαν οι δύο άνδρες στην ουκρανική πρωτεύουσα ότι το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί καμία πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία που συνεπάγεται απώλεια ουκρανικών εδαφών ή πάγωμα της σύγκρουσης, ανακοίνωσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Φινλανδία για να αποφύγουν την επιστράτευση


Περισσότεροι από 1.100 Ρώσοι πολίτες έχουν ζητήσει άσυλο στη Φινλανδία λόγω της απειλής να επιστρατευθούν και να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία στη Ρωσία, σύμφωνα με τη Φινλανδική Υπηρεσία Μετανάστευσης (Migri).

Μολδαβία - Σάντου: Θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό

AP Photo/Andreea Alexandru

«Το συντομότερο δυνατό» θέλει να ενταχθεί η Μολδαβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατευθεί από τη ρωσική απειλή και ελπίζει σε μια απάντηση «τους επόμενους μήνες» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP.

Νέα επίθεση Πριγκόζιν κατά του στρατού της Ρωσίας: «Οπισθοχωρούν και επιτρέπουν την πλαγιοκόπηση μας»


«Σας παρακαλώ, μην εγκαταλείπετε τις πλευρές των δυνάμεών μας»

G7: Ιαπωνία και ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεχιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας


Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να συνεχιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και η στήριξη στην Ουκρανία, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στη Χιροσίμα, νωρίτερα σήμερα.

Δεν ξέρει ούτε πότε γίνονται οι φορολογικές δηλώσεις! Σκυλακάκης εκθέτει Ηλιόπουλο Live


Δεν ξέρει ούτε πότε γίνονται οι φορολογικές δηλώσεις! Σκυλακάκης εκθέτει Ηλιόπουλο Live

Ο Άγγελος Συρίγος συναντά τον Γιώργο Θεοφάνους


Ο Άγγελος Συρίγος και ο Γιώργος Θεοφάνους συνομιλούν για την εισβολή στην Κύπρο, την θρησκεία, τα μουσικά σχολεία και την τέχνη

Στην αντιπολίτευση μοιάζουν να πιστεύουν ότι η πολιτική είναι καλλιστεία & εκθέσεις ιδεών TPP, 17.05

The Press Project, 17.05.2023 Εκλογές 2023 στο TPP: Δημήτρης Καιρίδης (Νέα Δημοκρατία)

Τζό Μπάιντεν: Έφτασε στην Χιροσίμα για την σύνοδο των G7


1. Τζό Μπάιντεν: Έφτασε στην Χιροσίμα για την σύνοδο των G7
2.Κίνα: Κάλεσμα σε Κίεβο και Μόσχα να κάνουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Πρέπει η Ελλάδα να επανακαθορίσει τη στάση της στη Βόρειο Ήπειρο (17-5-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Πρέπει η Ελλάδα να επανακαθορίσει τη στάση της στη Βόρειο Ήπειρο

Α. Συρίγος και Γ. Τσίπρας για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων


Α. Συρίγος και Γ. Τσίπρας για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Έντονες αντιδράσεις μετά τη δήλωση του Διονύση Σαββόπουλου | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 18/05/2023 | OPEN TV


1. Έντονες αντιδράσεις μετά τη δήλωση του Διονύση Σαββόπουλου
2. Τουρκία: Πόλωση και ακραία αντιπαράθεση προς τις δεύτερες κάλπες
3. Στροφή Κιλιτσντάρογλου στον εθνικισμό
4. Ένταση στη Χειμάρρα: Ξαφνική απόφαση των αλβανικών Αρχών να κατεδαφίσουν σπίτι ομογενούς
5. Μόνο στο OPEN: Καταδικάστηκε στην Τουρκία για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας

Ουκρανία: Νέα ρωσική επίθεση - Η 9η γι αυτό τον μήνα


1. Ουκρανία: Νέα ρωσική επίθεση - Η 9η γι αυτό τον μήνα
2. Σάλος με το εξώφυλλο του Charlie Herbo: Ο Ερντογάν παθαίνει ηλεκτροπληξία
3. Γερμανία: Εισβολή αστυνομίας στα γραφεία της Sabah - Συνεληφθησαν 2 αρχισυντάκτες
4. Σαρκοζί: Καταδικάστηκε για διαφθορά - 3 χρόνια με βραχιολάκι

Α. Πορτοσάλτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής» | Σήμερα | 18/05/2023


1. Α. Πορτοσάλτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής»
2. Φήμες στην Άγκυρα για τους νέους υπουργούς του Ερντογάν- Στο πεδίο ο Ιμάμογλου για τον β’ γύρο
3. Ο Ερντογάν ζήτησε κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού για τις 28 Μαΐου
4. Συγχαρητήρια τηλεφωνήματα, από ξένους ηγέτες, στον Ερντογάν για τις εκλογές
5. Μανιφέστο Κιλιτσντάρογλου εκτός... κουζίνας: Ο Ερντογάν βρίσκεται υπό τις οδηγίες της Ρωσίας
6. Σέρμπος και Γεωργούσης συζητούν για τις εξελίξεις στην Τουρκία, σε συνάρτηση με την Ελλάδα