Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

16 Αυγούστου 1943: Τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής πυρπολούν το Κομμένο Άρτας και εκτελούν 328 κατοίκους

Σε ένα μικρό χωριό του νομού Άρτας, το Κομμένο έμελλε να διαπραχθεί από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ένα απερίγραπτο έγκλημα πολέμου εναντίον αμάχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 1943, 120 στρατιώτες του 12ου λόχου του 98ου συντάγματος πεζικού της 1ης ορεινής μεραρχίας ορεινών καταδρομών του γερμανικού στρατού έκαναν στάχτη ολόκληρο το χωριό και δολοφόνησαν εν ψυχρώ 317 κατοίκους, μεταξύ των οποίων 72 παιδιά ηλικίας 4 μηνών έως 10 χρονών.

Οι «Μωραΐτες εν Χορώ» για τον ήρωα της Επανάστασης Νικολή Καραχάλιο

17 Αυγούστου 1843

Ο καυτός ήλιος του Αυγούστου πυρακτώνει ένα κορμί που κάθεται ακίνητο σε ένα παγκάκι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τα μάτια του είναι κλειστά. Με τη φουστανέλλα απλωμένη πάνω στο παγκάκι και τους ώμους γυρτούς, καμπουριασμένους, μοιάζει να κοιμάται και να ονειρεύεται. Να ονειρεύεται χρόνια μαύρα, σκοτεινά και ύστερα φως, δόξες και δοξασίες.
Ο Νικολής Καραχάλιος, παιδί του Παναγιώτη Καραχάλιου, που λίγα χρόνια νωρίτερα οι τιποτένιοι είχαν ψήσει ζωντανό κάτω από αυτόν τον ρημαδοπλάτανο της Ντροπολιτσάς, υπήρξε ο περίφημος σημαιοφόρος του Γέρου.

«Είμαστε όλοι Ελληνες Ευρωπαίοι» -Το άρθρο γνώμης της «Liberation» αποκαλεί τον Ερντογάν «θλιβερό εκλεγμένο δικτάτορα» - ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ

Με άρθρο γνώμης στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», το ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων και της Αριστεράς, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, αλλά και ο ελληνικής καταγωγής μαέστρος Διονύσιος Δερβιτσιώτης-Μπουρνιάς στηλιτεύουν την επιθετικότητα της Τουρκίας και δηλώνουν «είμαστε όλοι Ελληνες Ευρωπαίοι».

Για την ακρίβεια, αυτός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της «Liberation», το οποίο περιγράφει σύντομα, γλαφυρά και περιεκτικά τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο «εκλεγμένο δικτάτορα» και εκτιμώντας πως η

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Δένδια αύριο στην Κύπρο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ο οποίος θα βρεθεί στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας.

Οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το

Oruc Reis: Επιβεβαιώθηκε η ειδική Σύνοδος Κορυφής για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί των 27 κρατών θα μιλήσουν και για τη Λευκορωσία
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε - πριν από λίγο - ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα γίνει ειδική Σύνοδος Κορυφής όπου θα συζητηθεί ο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο θέμα στην επιστολή-πρόσκληση που απέστειλε στους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη με βασικό θέμα τη Λευκορωσία.

Στρατιωτική συνδρομή ἀπό ΗΠΑ ζήτησε ὁ Δένδιας ἀπό τόν Πομπέο

Καί ἐνεργοποίηση τῶν δεσμεύσεωντῆς ἐπιστολῆς πρός Μητσοτάκη – Ἐάν ἡ Τουρκία προσβάλει τήν κυριαρχία μας

ΣΤΙΣ 21 Ἰανουαρίου 2020, λίγο καιρό μετά τήν ἐπίσημη ἐπίσκεψη πού πραγματοποίησε στήν Οὐάσιγκτων ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης, ὁ Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Νῖκος Δένδιας ἀνεκοίνωσε στήν Ἐπιτροπή Ἐξωτερικῶν-Ἀμύνης τῆς Βουλῆς ὅτι ὁ ὁμόλογός του Μάικ Πομπέο ἔστειλε στόν Πρωθυπουργό ἐπιστολή ἀντίστοιχη μέ τήν ἐπιστολή Κάρτερ σέ Μπίτσιο τό 1977. Ὅταν καί πάλι οἱ ΗΠΑ εἶχαν ἀναλάβει τή δέσμευση, ὅτι θά ἐγγυηθοῦν τήν ἀσφάλεια καί τά σύνορα τῆς Ἑλλάδος. Στήν νέα αὐτή ἐπιστολή ὁ Μάικ Πομπέο προχώρησε σέ ἀνάλογες δεσμεύσεις, τό περιεχόμενο τῶν ὁποίων ὑπενθύμισε στόν ἀμερικανό ὁμόλογό του ὁ Νῖκος Δένδιας

Ο Σημίτης θα παρέπεμπε στην Χάγη Ίμια και αποστρατιωτικοποίηση νησιών!(Βίντεο - Φωτο)

Στη ''φόρα'' βγαίνουν αποκαλυπτικά έγγραφα για την Κυβέρνηση Σημίτη. Πρόκειται για τον άνθρωπο που υποχώρησε σε όλα μπροστά στους Αμερικανούς και στους Τούρκους.
Ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1996 μέχρι το 2004 και διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε στον ελληνικό λαό το αφήγημα του "εκσυγχρονισμού". 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ: Επιβεβλημένη η τήρηση από την Ελλάδα αυστηρά ουδέτερης στάσης …οι λόγοι πολλοί

Οι εκλογές στις ΗΠΑ ήταν πάντα βαρυσήμαντο γεγονός. Αυτή τη φορά, όμως, λόγω Τραμπ, είναι καθοριστικές για τις παγκόσμιες ισορροπίες, άρα και για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα οφείλει να είναι αυστηρά ουδέτερη για μια σειρά λόγων που θα εξηγηθούν στη συνέχεια. Κι αυτό, παρά την “ειδική σχέση” του Τραμπ με τον Ερντογάν.

Γράφει ο Ζαχαρίας Β. Μίχας*

Ο πρώτος λόγος που επιβάλει την τήρηση αυστηρής ουδετερότητας είναι λόγος αρχής.

Ναι μεν διάλογος με την Άγκυρα… αλλά όταν αμφισβητούν και τη Λωζάννη;

Μάθαμε εξωτερική πολιτική από έμπειρους και σοβαρούς ανθρώπους, όπως ο Βύρων Θεοδωρόπουλος. Ανθρώπους που είχαν ζήσει την Τουρκία σε όλα τα κρίσιμα ορόσημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είχαν ακούσει π.χ. με τα αυτιά τους τον θόρυβο από τις τζαμαρίες των μαγαζιών των Ρωμιών να σπάνε τον Σεπτέμβριο του 1955. Έλεγαν πάντοτε ότι «με τον Τούρκο πρέπει να μιλάς, ακόμη και όταν βρίσκεσαι σε κρίση». Και θεωρούσαν ότι μπορεί να βρεθεί μια δίκαιη λύση στις ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες. Νομίζω, όμως, ότι είχαν στο μυαλό τους μιαν άλλη Τουρκία.
ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Θεωρούσα τον διάλογο πάντοτε αναγκαίο και έχω επωμιστεί το ανάλογο κόστος για αυτό.

Roey Gilad (Ισραηλινή πρεσβεία στην Τουρκία): – Ο EastMed με Ελλάδα και Κύπρο είναι μια από τις 3 επιλογές – Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι καλές

Το Ισραήλ αποκαλύπτει ότι πέραν από τον EastMed τον αγωγό με Κύπρο και Ελλάδα εξετάζει άλλες δύο εναλλακτικές
Απαντήσεις στα τουρκικά σχέδια για ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ή στην δημιουργία εναλλακτικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που διακινούν οι τούρκοι δίνει ο Roey Gilad της Ισραηλινής πρεσβείας στην Τουρκία και υπεύθυνος για την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι τούρκοι στην προσπάθεια τους να δελεάσουν το Ισραήλ αναφέρουν ότι η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Νότιας Κύπρου επιφέρει απώλεια 4600 τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιας έκτασης.