Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ελληνική ΑΟΖ και timing

Του Ν.Λυγερού


Το χτένι έχει φτάσει στον κόμβο. Όλη η προετοιμασία της διαδικασίας της θέσπισης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι πια τελειωμένη. Το νομοσχέδιο είναι πλέον μελετημένο από όλους τους ειδικούς και τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σε συνδυασμό με αυτά που περιμένουμε από τις ΗΠΑ για την Αρκτική και το Δίκαιο της Θάλασσας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή στρατηγική της για το 2020 και το 2050, έχουμε ένα ιδανικό timing για την θέσπιση της ΑΟΖ μας. Επίσης τα δεδομένα της Κύπρου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης μέσω των υδρογονανθράκων, που αποτελούν εξαίρεση, δείχνει ξεκάθαρα την ορθολογική στρατηγική που πρέπει να εξακολουθήσουμε κι εμείς, για να ξεπεράσουμε τις οικονομικές μας δυσκολίες.

Δύσκολες εποχές για τους ραγιάδες

Του Ν.Λυγερού

Όσοι έζησαν την αρχική περίοδο του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο θυμούνται και τις δηλώσεις του καθενός, ειδικά των ραγιάδων. Εκείνη την εποχή ο κυπριακός λαός θεωρούσε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός από την αποδοχή της κατάστασης. Και οι ραγιάδες προσπαθούσαν να του σκάψουν όλο και περισσότερο το λάκκο, για να μην του μείνει καμιά ελπίδα κανένα όραμα, λέγοντας ότι έπρεπε να περάσει το σχέδιο Ανάν, διότι ήταν η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού. Τα χρόνια έδειξαν πόσο σοβαροί ήταν στις εκτιμήσεις τους. Και τώρα δικαιώνεται η μνήμη του Τ. Παπαδόπουλου και για τον αγώνα του ενάντια στο σχέδιο και υπέρ της ΑΟΖ.

ΜΠΡΑΒΟ ΒΑΣΩ! Είπε όχι στον τουρκικό πακτωλό χρημάτων(Βίντεο)

π
Προς τιμήν της δε δέχτηκε η Βάσω Βουγιούκα.

 Άλλοι έχουν ξεπουληθεί για λιγότερα…και αν ακούσετε τι της πρόσφεραν θα καταλάβετε ότι η θέση της ήταν δύσκολη, ειδικά όταν γνωρίζει ότι θα είναι μαζί μας στη γαλέρα με μισθό 500 ευρώ.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι λέει η αθλήτρια…

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Νεο-οθωμανικός πανηγυρικός για την ήττα του Ελληνικού Στρατού στην Κιουτάχεια!

Πιο ευθεία προειδοποιήση για τι μέλλει γενέσθαι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε τι αποσκοπεί ο υπερεξοπλισμός της Τουρκίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει από αυτά που ξεστόμισε ο εμπνευστής του νεο-οθωμανικού δόγματος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή των εγκαινίων του αεροδρομίου της Κιουτάχειας που κατέληξε σε ένα νεο-οθωμανικό παραλήρημα. Άρχισε να μιλάει για την ήττα του Ελληνικού Στρατού στην Κιουτάχεια στην μικρασιατική εκστρατεία την οποία ακολούθησε η κατάρρευση του μετώπου.

CITI & CAPITAL ECONOMICS "Εκτός ευρώ η Ελλάδα λόγω Γερμανίας μέχρι το τέλος του 2013 ακόμα και αν ληφθεί η δόση"!

Στην θέση τους ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέχρι τα μέσα του 2013, επιμένουν το Citi Group και η Capital Economics. Το πρώτο σε εκθεσή του επαναλαμβάνει ότι υπάρχει πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κατά 60-90%, μέχρι το τελος του 2013, ως απόρροια της έλλειψης ρευστότητας και την δημιουργίας ασφυκτικής κατάστασης στην ελληνική αγορά, ενώ και η Capital Economics, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια, αναφέρει ότι "Η ελληνική έξοδος είναι αναπόφευκτη, λόγω της άρνησης της Γερμανίας να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφού η προηγούμενη αποδείχθηκε ανεπαρκής".. Μάλιστα ο Ben May αναλυτής της ετιρείας αναφέρει ως έναν "επίδεσμο κι όχι θεραπεία για την ασθένεια από την οποία πάσχει η Ελλάδα, την εκταμίευση της δόσης", όπως ακριβώς έχει ήδη έχει σημειώσει το defencenet.gr: Δεν αρκεί η δόση, η οποία σε τελική ανάλυση απλά θα αυξήσει το χρρέος και δεν πρόκειται να ανισχύσει την ανάπτυξη.

Από εμάς κόβει αλλά στους Γερμανούς, τα δίνει – Αυξήσεις σχεδόν 12% στις συντάξεις ετοιμάζει η Μέρκελ

Την ώρα που η Γερμανία βάζει το μαχαίρι στο λαιμό σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία να κόψουν τις συντάξεις, εκείνη ετοιμάζεται για αυξήσεις!
Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά, μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια, τις συντάξεις που παίρνουν οι 20 εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας.

Η αύξηση αυτή αναμένεται ότι θα εγκριθεί την Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση Μέρκελ σχεδιάζει να αυξήσει τις συντάξεις κατά 8,27% ως το 2016 στα δυτικά κρατίδια και κατά 11,01% στα κρατίδια που αποτελούσαν παλαιότερα την ανατολική Γερμανία.

Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση 16χρονη που δέχθηκε σφαίρα στο λαιμό!

Οι γιατροί δίνουν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή...

Ο κ. Κτιστάκης, ο γιατρός στο κέντρο υγείας Μοιρών που την εξέτασε, είπε στο NewsIt ότι η 16χρονη μεταφέρθηκε εκεί στις 14:00 και εκείνος διαπίστωσε ότι έχει τυφλό τραύμα από πυροβόλο όπλο στον τράχηλο!

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της, ο γιατρός έδωσε αμέσως εντολή να μεταφερθεί διασωληνωμένη στο ΠΑΓΝΗ για να χειρουργηθεί...

Άγριο ξύλο αστυνομίας και τσιγγάνων στον Πύργο(Βίντεο)

Άγριο ξύλο στην Πυροσβεστική Πύργου. Συμπλοκή από 150 ατόμων, ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Πληροφορίες για έναν τραυματία. Μεγάλη αστυνομική δύναμη στην περιοχή.

Επεισόδια μεταξύ τσιγγάνων σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πύργου.

Στην υπηρεσία είχε προσαχθεί ένας αθίγγανος για ανάκριση, καθότι θεωρούνταν ύποπτος για εμπρησμό αυτοκινήτου.

Στις 4,5 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse RC για τις «6μέρες» στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 19%, ποσοστό μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση της 30ής Οκτωβρίου. Σε πτώση βρίσκονται και τα άλλα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 6%, μειωμένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται πλέον στο 3,5% από το 4% πριν από περίπου ένα μήνα.

Την πρώτη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,5%, ενώ η διαφορά που τον χωρίζει από την ΝΔ αυξήθηκε στις 4,5 μονάδες. Τρίτο κόμμα με 12% είναι η Χρυσή Αυγή, ενώ στην τέταρτη θέση παραμένουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (6,5%).

Συναγερμός στο Πεντάγωνο – Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι πολιτικοί

«Κόκκινος συναγερμός» σήμανε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το πρωί του Σαββάτου, όταν μέσω διαδικτύου άρχισε να γίνεται γνωστό ότι ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη Realnews.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Α/ΓΕΝ ο οποίος και επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε ο υπουργός. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον Αρχηγό να συναντηθούν στο Πεντάγωνο, κάτι που έγινε στις 15:00 το μεσημέρι.

Τοξικό σιρόπι για το βήχα σκότωσε 13 άτομα

 Μαζική δηλητηρίαση, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων, προκάλεσε ένα τοξικό σιρόπι για το βήχα, που είχε παρασκευαστεί σε φαρμακοβιομηχανία του Πακιστάν.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν στη Λαχόρη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν και συγκεκριμένα στη φτωχή συνοικία Σάχντρα.

Στο νοσοκομείο της πόλης μεταφέρθηκαν 20 άτομα με δηλητηρίαση από την κατανάλωση του σιροπιού. Έξι από αυτούς πέθαναν, ενώ δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι οι νεκροί μπορεί να αυξηθούν.

Ο εφιάλτης του Σαμαρά


-Οι Γερμανοί θέλουν να συνδέσουν την εκταμίευση της δόσης με Νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
 - Απαιτούν να ξεκινήσει η διαδικασία για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε και αποσυνδέουν το θέμα της ονομασίας.

Βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Ελλάδα να έχουν περιοριστεί σε ρόλο θεατή.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει ένα κενό, περίπου 10 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η συμφωνία στο σχέδιο βιωσιμότητας του χρέους.

Οι Γερμανοί αρνούνται πεισματικά το ''κούρεμα'' έχοντας την ίδια πάντα δυσπιστία και τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα. Έχοντας βέβαια και τις δικές τους επιδιώξεις.

Γιάννενα: Πυροβόλησε συνάδελφό του και μετά αυτοκτόνησε

Μυστήριο καλύπτει τα αίτια της εν ψυχρώ δολοφονίας του 35χρονου Γ.Ζ από το Πέραμα, από τον 60χρονο Ν.Δ από την Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων, που στη συνέχεια αυτοκτόνησε, σήμερα λίγο μετά τις 8 το πρωί στο Πέραμα Ιωαννίνων.

Ο 35χρονος που είναι μέλος του Δ.Σ του Γραφείου Σπηλαίου Περάματος, πήγε στο γραφείο του 60χρονου που εργάζονταν σαν δημοτικός υπάλληλος στο Ταμείο Είσπραξης Τελών Ύδρευσης του πρώην Δήμου Περάματος και νυν Δήμου Ιωαννιτών, πιθανόν για την εξόφληση κάποιου λογαριασμού νερού, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη σίγουρο γιατί δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες.

Μειώνονται τα τεκμήρια για ΙΧ και ο φόρος στα μερίσματα

Μικρά και μεγάλα «δωράκια» για λίγους αλλά και νέα φορολογικά βάρη για τους περισσότερους «κρύβει» το πακέτο των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα που παραδίδεται στα κόμματα σήμερα ενόψει του συμβουλίου των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στα μέσα της εβδομάδος.
 
Από τη μια οι επιβαρύνσεις αυξάνουν από το 2013 καθώς καταργούνται το γενικό αφορολόγητο αλλά και τα πρόσθετα αφορολόγητα λόγω τέκνων ( σήμερα είναι 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά) και αντικαθίστανται από εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις ( επιδόματα).

Στη Βουλή ο φάκελος της λίστας Λαγκάρντ

Στη Βουλή διαβίβασε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα Νίκος Παντελής την δικογραφία για την υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκαρντ. Μαζί με τη δικογραφία διαβιβάστηκε και το ηλεκτρονικό αρχείο (usb) με τα ονόματα των περίπου 2000 Ελλήνων με καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου δηλαδή να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των τότε μελών της κυβέρνησης. Στο διαβιβαστικό έγγραφο δεν γίνεται αναφορά σε ονόματα πολιτικών προσώπων, πλην όμως την διαχείριση της περιβόητης λίστας ως προς τους ελέγχους που θα έπρεπε να είχαν γίνει είχαν αναλάβει οι πρώην υπουργοί Οικονομικών κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ρεν: Πρέπει να αποφασιστεί σήμερα εκταμίευση της δόσης

Την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ΄αυτήν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Συνεδρίο και αποκαλυπτήρια προτομής του Παναγιώτη Κανελλόπουλου



Έληξαν οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου
για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Έληξαν προχθές, Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Οι εργασίες άρχισαν την 22 Νοεμβρίου και έληξαν προχθές, Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012. Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων της παλαιάς Βουλής. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Παναγιώτης Κανελλόπουλος, κ. Λίνος Μπενάκης και πρώτος ομιλητής ήταν ο τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, με θέμα: «Ο Φιλόσοφος, ο Κοινωνιολόγος, ο Ιστορικός, ο Λογοτέχνης και ο Πολιτικός Π. Κανελλόπουλος».

Τί σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλωνία

Του Κώστα Ράπτη  από το capital.gr

Προτού καν επιλύσουν τον “ελληνικό γρίφο” οι ιθύνοντες της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πολύ μεγαλύτερο “ισπανικό γρίφο”, καθώς τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών της 25ης Νοεμβρίου στην Καταλωνία, αναμένεται να στρέψουν ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των επενδυτών στη χώρα του Mariano Rajoy.

Ο επικεφαλής της Generalitat (της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας) Artur Mas, ο οποίος προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές συνδέοντάς τες ανοικτά με το αίτημα της απόσχισης από την Ισπανία δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος.

Κύπρος:Στα βαθιά εισήλθαν πλέον οι διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο

Λευκωσία: Στα βαθιά εισήλθαν πλέον οι διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο. Ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε την Κυριακή με κλιμάκιο της ιταλικής κοινοπραξίας ΕΝΙ, στην οποία δόθηκαν τα οικόπεδα 2 και 3, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, σήμερα θα έχει συνάντηση με τον γαλλικό κολοσσό Total, στον οποίο δόθηκε το οικόπεδο 11.

Η Total συμμετέχει επίσης μαζί με τη Novatech και Gazprom στο οικόπεδο 9, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι χρυσοφόρο.

Δάνειο 30 ετών με την αποπληρωμή να αρχίζει σε 10 χρόνια θα λάβει η Κύπρος

Λευκωσία: Δάνειο διάρκειας 30 ετών, με την αποπληρωμή να αρχίζει δέκα χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου και με επιτόκο που δεν θα ξεπερνά το 3%, θα λάβει από την Τρόικα η Κύπρος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των δύο πλευρών.

Εκτιμάται ότι το 2016, το κράτος θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4%, αρκετό για να καλύψει τους τόκους του δανείου, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο πριν από το τέλος του 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να αξιοποιήσει οικονομικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12.

Με πτώση αρχίζει τη βδομάδα το Κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Πτωτικά ξεκινά τη βδομάδα το Χρηματιστήριο.

Στις 13:05 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 137,38 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,06%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 52,14 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 1,27%. Η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στις €386.622.

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζει ο τομέας των Επενδυτικών εταιρειών με 4,53% και ακολουθούν η Παράλληλη Αγορά με 1,69%, οι Τράπεζες με 1,06%, η Κύρια Αγορά με 1,02%, η Εναλλακτική Αγορά με 0,21% και τέλος τα Ξενοδοχεία με 0,07%.

Από τα... χείλη του Eurogroup "κρέμεται" το Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Ενόψει ενός ακόμα κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται με μεγάλη επιφυλακτικότητα και ο Γενικός Δείκτης εναλλάσσει πρόσημο εκατέρωθεν των 850 μονάδων.

Από τη σύνθεση του FTSE20, όπου η πλειονότητα των τίτλων διαπραγματεύεται σε αρνητικό έδαφος, ξεχωρίζουν ανοδικά οι μετοχές των Alpha Bank και ΟΠΑΠ, ενώ με μικρότερα κέρδη ακολουθούν οι τίτλοι των Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ και ΔΕΗ.