Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

8 Νοεμβρίου του 1977: O Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β(Βίντεο - Φωτο)

Η μεγάλη ανακάλυψη των μακεδονικών βασιλικών τάφων στην Βεργίνα

Στις 8 Νοεμβρίου του 1977, ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β στην Βεργίνα.

Στις 8 Νοεμβρίου του 1977 μία ομάδα αρχαιολόγων βρίσκεται μπροστά από έναν σφραγισμένο και ασύλητο τάφο. Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής, Μανώλης Ανδρόνικος, είναι ο πρώτος που θα βρεθεί μπροστά στον πέτρινο τοίχο που κρύβει από πίσω του, ένα μακεδονικό μυστικό για παραπάνω από 23 αιώνες. Εκείνη την ημέρα ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος θα ανακαλύψει τον τάφο του μεγάλου Μακεδόνα Βασιλιά Φίλιππου του Β. 

Το Σουσί στέκεται όρθιο και θα συνεχίσει να παραμένει ένα ανέφικτο όνειρο για τον εχθρό

Liana Manukyan
Από το el.armradio

Πρόσφατα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μέβλουτ Τσαβούσογλού σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε, ότι σύντομα στην περιοχή θα φτάσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ  και «θα κάνει ένα master class για την κατάληψη της πόλης Σουσί».

Αναφορά: η πόλη του Σουσί βρίσκεται στο λόφο και είναι ένα φρούριο (βλ. φωτογραφία), που οδηγούν δύο δρόμοι οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τη συνεχή επίβλεψη του πυροβολικού και του πεζικού του Στρατού Άμυνας του Aρτσάχ.

Θα σταθούμε ως Ελλάδα αρωγός στο βουλγαρικό “hard rock” με τα Σκόπια στην ΕΕ;

Η εθνικώς επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή πορεία του κράτους των Σκοπίων. Οι πρόσφατες εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα. Είναι χρήσιμο να βρούμε τρόπους απαγκίστρωσης από τη Συμφωνία συνολικά. Ειδικότερα, όμως, είναι ανάγκη να σταματήσουμε την οποιαδήποτε υποστήριξη προς τα ευρωπαϊκά σχέδια των βορείων γειτόνων μας. Υπάρχουν τρεις τουλάχιστον λόγοι που επιβάλλουν στη χώρα μας την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής στάσης.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας (Πολιτικός Επιστήμων)
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρώτον. Παρατηρούμε τη σκοπιανή αδιαλλαξία και τη συνέχιση της προπαγάνδας περί Μεγάλης

Πρώτο βέτο από Βουλγαρία σε Σκόπια: «Δεν είστε αυτό που νομίζετε!»

Σοφία Βούλτεψη
Από το liberal

«Αν χρειαστεί θα στείλω ένα Σύνταγμα του Μηχανικού να απομακρύνει μνημεία και επιγραφές που δεν ανταποκρίνονται στα ιστορικά γεγονότα»: Η πρωτοφανής δήλωση του Βούλγαρου υπουργού Άμυνας Κράζιμιρ Καρακατσάνοφ πάγωσε τα Σκόπια, αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκεται στα άκρα. «Κόκκινη» γραμμή η γλώσσα, η ταυτότητα, η Ιστορία, οι ήρωες, αλλά και το όνομα!

Η εκρηκτική δήλωση του Καρακατσάνοφ έγινε στις 12 Οκτωβρίου στο «Darik Radio», με τον Καρακατσάνοφ να υπενθυμίζει στη γειτονική χώρα ότι οφείλει να τιμήσει την Συμφωνία Φιλίας που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο χώρες την 1η Αυγούστου 2017 και η οποία απαγορεύει την πλαστογράφηση της Ιστορίας.

Επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου με στόχο την συνάντηση…

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Οι δύο άντρες συζήτησαν τις συνθήκες που θα επέτρεπαν συνάντηση προσεχώς, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικες πηγές, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. 

Το “γεράκι” Τζο Μπάϊντεν! Μια φωτογραφία που δείχνει γιατί πρέπει να ΄χουμε “μικρές προσδοκίες”

Πριν αρχίσουν οι πανηγυρισμοί και τα ζήτω για την εκλογή του Τζο Μπάϊντεν στις ΗΠΑ, καλό είναι να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία της περιοχής. Θα διαπιστώσουμε ότι είτε με Ρεπουμπλικάνους ,είτε με Δημοκρατικούς δεν ζήσαμε και τα καλύτερα… Κάποιοι λένε ότι με τους Δημοκρατικούς είχαμε χειρότερα γεγονότα “δίπλα μας”. Οι κυβερνήσεις μας τότε απλά παρακολουθούσαν… Η διάλυση και ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας δεν είναι τόσο μακρινός. Μια χώρα χάθηκε από τον χάρτη, με “υπογραφή Δημοκρατικών”. Και ο κ.Μπάϊντεν ήταν εκεί…

Ο Κρίτων Βασιλικόπουλος με μια φωτογραφία μας το υπενθυμίζει και καλά κάνει:

Η ανησυχητική δήλωση Τζ. Πάιατ και η ρητορική περί των κοινών στρατηγικών συμφερόντων Ελλάδας και ΗΠΑ

«Υποστηρίζουμε τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή στη διπλωματία. Δεν πιστεύω ότι άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι τόσο δεμένοι όσο η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στην αρχή πως ό,τι και να γίνει πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση». Η δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα έχει ξεχωριστή σημασία και χρήζει σε βάθος αξιολόγηση.

Του Ζαχαρία Β. Μίχα
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ξεκαθαρίσει εάν συνυπογράφει τη διατύπωση του Τζέφρι Πάιατ.

Το δόγμα Kissinger δεν θα αμφισβητηθεί παρά τις πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400 – Θα επιταχυνθεί ο διάλογος Τουρκίας – Ελλάδος

Oι ΗΠΑ ακόμη και εάν επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 δεν θα ρισκάρουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία… λόγω ΝΑΤΟ και Ρωσίας

To δόγμα Kissinger δεν θα αμφισβητηθεί παρά τις κυρώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για την χρήση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Τόσο το BBC όσο και η Jerusalem Post αναφέρουν ότι οι S-400 θα δοκιμάσουν τις σχέσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και του Τούρκου Προέδρου Erdogan.
Ωστόσο η απόφαση για την Ανατολική Μεσόγειο έχει ληφθεί από την προεδρία Trump και θα υιοθετήσει πλήρως και ο Joe Biden ο νέος αμερικανός Πρόεδρος να ξεκινήσει διάλογος Τουρκίας και Ελλάδος.