Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Ναι οι Μινωίτες γνώριζαν τα κλάσματα, 3.500 χρόνια πριν… Νέες αποκαλύψεις

Λίγα είναι αυτά που ξέρουμε για τον μινωικό πολιτισμό που άνθησε στην Κρήτη πριν από 3500 χρόνια. Μέχρι σήμερα τα λαμπρά ανάκτορα της Κνωσσού μας θυμίζουν τον πρώιμο εκείνο πολιτισμό, τον πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Με τον στόλο τους οι Μινωίτες κυριαρχούσαν στην ανατολική Μεσόγειο, ήταν μια εύρωστη εμπορική δύναμη της εποχής και χρησιμοποιούσαν μάλιστα δύο συστήματα γραφής, τα ιερογλυφικά και τη Γραμμική Α. Η γραφή αυτή δεν έχει σχεδόν καθόλου αποκρυπτογραφηθεί λόγω και της έλλειψης επαρκών ευρημάτων.

Πάντως φαίνεται πως ήταν συλλαβογραφική, όπως και η Γραμμική Β που χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για τα μυκηναϊκά ελληνικά της εποχής. Γνωστά είναι 70 τέτοια συλλαβογράμματα, 100 σύμβολα για συγκεκριμένες λέξεις και πάμπολλα αριθμητικά σύμβολα, καθώς οι Μινωίτες έκαναν σύνθετους μαθηματικούς υπολογισμούς.

Bild: Ο Ερντογάν εξαπατά τη Γερμανία – «Εξαιρετικά ενοχλημένος» ο Μάας

Για εξαπάτηση του Βερολίνου κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η γερμανική Bild, σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Εξαιρετικά ενοχλημένος και εξαπατημένος φαίνεται πως αισθάνθηκε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, μετά την κίνηση της Άγκυρας να στείλει ξανά το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μάας ομολόγησε την Τρίτη, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα και την Κύπρο, ότι είναι «εξαιρετικά ενοχλημένος» από την τουρκική στάση, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, ενώ φαίνεται πως η προσέγγιση, που επιτεύχθηκε με πολλές προσπάθειες της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, απειλείται με κατάρρευση.

Το άρθρο του Washington Post σχετικά με τη συμμετοχή των μισθοφόρων στις μάχες

Η Washington Post δημοσίευσε σήμερα ένα εκτενές άρθρο σχετικά με τη συμμετοχή των μισθοφόρων στις μάχες.

Η αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε συγκεκριμένο στοιχείο ότι οι σωροί 52 τρομοκρατών που σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σ παραδόθηκαν στους συγγενείς τους.

Αναφερόμενη στα σχόλια των συγγενών των θυμάτων, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι νεκροί ήταν μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν από την Τουρκία στη Συρία για να πολεμήσουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Ο ξάδελφος του Μαχμούντ Νατζάρ, ενός 38χρονου Σύριου μαχητή, ανέφερε ότι το πτώμα του Μαχμούντ επισημάνθηκε με τον αριθμό “12” στο ψυγείο. Ανέφερε επίσης, ότι είχε στρατολογηθεί από τους Τούρκους μαχητές που τον υποσχέθηκαν μηνιαίο μισθό 2.000 δολαρίων.

Ανάλυση κόλαφος Ισραηλινού μέσου για Ερντογάν: Έχει την τάση να δημιουργεί νέες κρίσεις κάθε εβδομάδα!

Σύμφωνα με αρθρογράφο της Jerusalem Post το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε την Τουρκία για τη δημιουργία ακόμα μίας κρίσης, ανοικτά των ελληνικών νησιών.

Κόλαφος για τη στάση της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι άρθρο-ανάλυση του Seth J. Frantzman στην ισραηλινή ιστοσελίδα Jerusalem Post.

Το άρθρο υπό τον τίτλο « Αυξάνεται η συναίνεση προς την Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών» σημειώνει πως «Η Άγκυρα έχει τάση να δημιουργεί νέες κρίσεις κάθε εβδομάδα με τους γείτονές της, μέρος της στρατιωτικής ατζέντας της και επίσης να αποσπά την προσοχή από οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό».

Η Ρωσία παίρνει θέση για τα 12 ν.μ. στη Μεσόγειο… αδειάζει την Τουρκία

Η Ρωσία θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα και επισημαίνει: «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των

Ξεμπροστιάζοντας την Τουρκία και την προπαγάνδα: Αυτό συμβαίνει ΤΩΡΑ με το Oruc Reis (ΦΩΤΟ)

Κατευθείαν στο ζουμί! Τι συμβαίνει αυτή την στιγμή με το Oruc Reis:

  • Πέντε πλοία το συνοδεύουν.
  • Η πορεία και η ταχύτητα του σκάφους δείχνουν πόντιση καλωδίων, παριστάνοντας πως γίνονται έρευνες.
  • Εν τούτοις, τα πολεμικά πλοία βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, με τις εν λειτουργία μηχανές τους δυσκολεύουν σημαντικά τα ηχοβολιστικά. 

Πρός ἱστορικό δίλημμα: Τετελεσμένα ἤ Σύρραξις;

Βάναυση προσβολή τοῦ σκληροῦ πυρῆνος τῆς ἐθνικῆς κυριαρχίας ἡ παρουσία τοῦ Ὀρούτς Ρέις 6,5 μίλια ἀπό τό Καστελλόριζο – Ἀμφισβητοῦν ὑφαλοκρηπῖδα-12 μίλια

Η ΕΛΛΑΣ καί ἡ Κύπρος ἀκολουθοῦν βίους παραλλήλους. Ἔχουν κοινή μοῖρα. Ὁ Ἐρντογάν μᾶς τό κατέστησε σαφές μέ τίς νέες προκλήσεις του. Χθές ἦταν τά Βαρώσια, σήμερα τό Καστελλόριζο. Ἤ γιά νά θέτουμε τά πράγματα στήν σωστή διάστασή τους ἡ μάχη εἶναι ἑνιαία, καί στήν Κύπρο καί στήν Ἑλλάδα. Δέν διαχωρίζονται τά μέτωπα αὐτά! Δέν διασπῶνται! Αὐτό μᾶς διδάσκει καί ἡ χθεσινή αἰφνιδιαστική ἔξοδος τοῦ Ὀρούτς Ρέις μέ κατεύθυνση τό Καστελλόριζο, 24ωρα μετά τήν νέα τουρκική εἰσβολή στήν Ἀμμόχωστο. Ἔπρεπε νά εἴχαμε ἐπιμείνει σέ κοινό μέτωπο μέ τήν Κύπρο στήν ἐπιβολή κυρώσεων στήν πρόσφατη Σύνοδο Κορυφῆς ἀντί νά τρέχουμε τώρα.

Η Τουρκία κατήγγειλε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας με άπειρα ψεύδη

Η Τουρκία κατήγγειλε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ΗΠΑ, Ρωσσία, Κίνα κλπ. με άπειρα ψεύδη- Αποκλειστικό

Της Κύρας Αδάμ

Από το militaire

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, με ενυπόγραφο 16σελιδο έγγραφο του Τούρκου υπουργού Μ. Τσαβούσογλου κατήγγειλε σήμερα διεθνώς την Ελλάδα ότι παραβιάζει σύμπασα τη Διεθνή νομιμότητα και την καθιστά «υπεύθυνη για ό,τι θα συμβεί στο πεδίο…»

Στόχος της Άγκυρας να γκριζάρει όλο το Αιγαίο - Οι προκλητικοί χάρτες του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών

Του Κώστα Σαρικά
Από το newpost
 

Η έξοδος του Oruc Reis και η ενδεχόμενη προσπάθεια έρευνας σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές του ακριτικού συμπλέγματος αποτελεί την κορύφωση των Τουρκικών ενεργειών.

Με το Τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis για τρίτο 24ωρο μέσα στην περιοχή της παράνομης navtex και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα η Άγκυρα μέσω του υπουργείου εξωτερικών με μια προκλητική ανακοίνωση αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της. Ο στόχος ξεκάθαρος. Να γκριζάρει όχι μόνο την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο αλλά συνολικά το Αιγαίο από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο έως την Κρήτη.

«Η Ελλάδα σε πόλεμο με την Τουρκία, η Αλβανική κυβέρνηση αποφασίζει για τις περιουσίες εναντίον Ελλήνων στη Χιμάρα ...»

Σε μια δύσκολη κατάσταση, η Χιμάρα, όπως και στα χρόνια απομόνωσης του 1945, όταν η Ελλάδα άφησε τη Βόρεια Ήπειρο ελεύθερη στα χέρια των Αλβανών κομμουνιστών, και για 50 χρόνια, δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τους Έλληνες που πυροβολήθηκαν ή κατέληξαν στις φυλακές. 

Σήμερα μια παρόμοια κατάσταση, που μοιάζει με αδιαφορία για τις πολιτικές της Αθήνας, της Χιμάρας και της Βόρειας Ηπείρου, επειδή υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία, αλλά και με την Αλβανία, αφήνοντας τους αδελφούς στη Χιμάρα στη λάσπη ..

Η αλβανική κυβέρνηση, ενώ διενήργησε την καταχώριση πλαστών ακινήτων, έχει εκδώσει δύο ακόμη αποφάσεις, τη ΦΕΚ, εις βάρος των Ελλήνων στη Χιμάρα, να κλέψει τις περιουσίες, σε μια στιγμή που η Ελλάδα εμπλέκεται στη μάχη με την Τουρκία .