Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας τιμά τον Οδυσσέα ως ιδρυτή της Λισαβόνας, παρότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι’ αυτό: Κυκλοφορεί συλλεκτικό νόμισμα των 5 ευρώ


το νέο νόμισμα της Πορτογαλίας με απεικόνιση του Οδυσσέα Πηγή bportugal.pt

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας αποτίει φόρο τιμής στον μυθικό ιδρυτή της Λισαβόνας με ένα συλλεκτικό νόμισμα των 5 ευρώ. Το νέο νόμισμα θα διανεμηθεί σε όλη την Πορτογαλία από την Τετάρτη που απεικονίζει τον θρυλικό ήρωα Οδυσσέα, σχεδιασμένο από τον καλλιτέχνη Gonçalo Viana.

Ντοκιμαντέρ: Tα ασυνόδευτα παιδιά του 1974 - «Eυχαριστούμε Ελλάδα...» (VID)


Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, 20 Ιουλίου 1974, δημοσιογράφοι του SigmaLive και του Sigma άγγιξαν μια από τις λιγότερες γνωστές αλλά ευαίσθητε πτυχές της κυπριακής τραγωδίας.  Τα ασυνόδευτα παδιά του 1974.

Η τουρκική πολιτική επανάκτησης της Κύπρου 1956-2024, διά στόματος του αρχιτέκτονά της, Δρος Νιχάτ Ερίμ


Ιούλιος 16, 2024. Ελλάδα.

Στις 26 Νοεμβρίου 2016 η τουρκική ιστοσελίδα www.foreignpolicy.org.tr ανήρτησε θύμησες του Δρος Νιχάτ Ερίμ, που είχαν δοθεί στο «Foreign Policy» σε μια ειδική συνέντευξη.

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών


Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Τέσσερις ομιλητές θα φωτίσουν το πώς οδηγηθήκαμε στον Αττίλα, ενώ θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στο τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον

Μετσόλα: Πρόθυμο το Ευρωκοινοβούλιο να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί στο Κυπριακό


Νικολέττα Κουρούσιη


Την έντονη πεποίθηση ότι η Κύπρος, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να παραμείνει μοιρασμένη, εξέφρασε η Ρομπέρτα Μετσόλα, μετά την επανεκλογή της στην προεδρία του σώματος. 

Οι κατηγορίες του Anadolu στην Κύπρο για τη στήριξη του Ισραήλ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε το 8ο μέρος του φακέλου με τίτλο «Η υποστήριξη του Ισραήλ με όπλα από τη Δύση»

Τουρκία: Έγινε αυτό που φοβόταν πάντα με την ελληνική βάση στην Κύπρο – Μεγάλες αντιδράσεις

«Η σχεδιαζόμενη "Ναυτική Βάση Μαρί" θα αποτελέσει μια νέα στρατιωτική αντανάκλαση της συνεργασίας Ελλάδας-Νότιας Κύπρου».

Διονύσης Αντωνέλλος

Drones που θα έχει την δυντότητα να διπλώνει γύρω από ένα δέντρο και να παραμένει ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η στρατιωτική χρήση του θα αλλάξει τον πόλεμο με άλλη μορφή.


Η κούρνιαση με φτερωτά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχει συχνά επιλυθεί μέσω πολύπλοκου ελέγχου ή περίπλοκων εξαρτημάτων.  Οι Mohammad Askari, Michele Benciolini, Hoang-Vu Phan, William Stewart & Dario Floreano, ερευνητές στο Laboratory of Intelligent Systems, EPFL, Lausanne, Switzerland, παρουσιάζουν μια μέθοδο που βασίζεται στην παθητική μορφοποίηση φτερών για προσγείωση σε δέντρα και άλλους τύπους κάθετοι πόλοι:

Επιστολή της ΠΟΜΕΝΣ για τον «άδικο αποκλεισμό στρατιωτικών από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας»


Την παρέμβαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και των βουλευτών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, ζητά με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ)«για τον άδικο αποκλεισμό» των εν ενεργεία στρατιωτικών, «για μία ακόμη φορά, από τους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας» που καθορίζεται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (αρ. Φύλλου ΦΕΚ 3958/Τεύχος Δεύτερο/5 Ιουλίου 2024).

Πρόγραμμα νέου φορτηγού οχήματος στα σκαριά


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα προωθεί πλέον το ΥΠΕΘΑ, που αφορά τον εξοπλισμό του Ελληνικού Στρατού με ένα σύγχρονο φορτηγό όχημα γενικής χρήσεως

ΟΝΕΧ: “Ξεκινά η γραμμή παραγωγής ελληνικών ρυμουλκών”


Την περασμένη Τρίτη, 10 Ιουλίου 2024, τα Ναυπηγεία ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα υποδέχθηκαν τον κ. Mike Fitzpatrick, CEO της Καναδικής εταιρείας σχεδίασης ρυμουλκών, Robert Allan, συνοδευόμενο από υψηλόβαθμα στελέχη αυτής.

Αμερικανοί στην Ανδραβίδα για τα F-35: Yπογράφεται η LOA μετά το ΚΥΣΕΑ για την απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς


*Του Κώστα Σαρικά

Η αντίστροφη μέτρηση για την μετατροπή της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα στην πιο σύγχρονη Αεροπορική Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας αρχίζει αμέσως μετά την υπογραφή της LOA για την απόκτηση των 20 stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς τύπου F-35.

S-100 Camcopter: Το Πολεμικό Ναυτικό στην εποχή των Μη Επανδρωμένων Ελικοπτέρων – Τα νέα UAS των φρεγατών FDI HN και οι ελληνικές λύσεις

Γιάννης Νικήτας

Μολονότι, η κύρια είδηση της ημέρας, είναι η έγκριση του προγράμματος πρόσκτησης των μαχητικών F-35 Block 4 για τη Πολεμική Αεροπορία, εντούτοις, μια ακόμη ιδιαίτερα σημαντική είδηση, είναι η απόφαση προμήθειας των S-100 για το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα 20 μαχητικά F-35 Block 4 έρχονται όλο και πιο κοντά: Προ των τυπικών πυλών του ΚΥΣΕΑ το πρόγραμμα καθώς και η ενίσχυση των FDI με Μη Επανδρωμένα Ελικόπτερα


F-35 κατά τη διάρκεια τροχοδρόμησης στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σουδα. Πηγή: Πολεμική Αεροπορια

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal-Αθήνα

Το θέμα των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 είναι ξανά στο προσκήνιο καθώς τα βήματα που αναλογούν στην ελληνική πλευρά γίνονται ένα- ένα, μέχρι να φτάσει η ώρα της συμφωνίας και των τελικών υπογραφών.

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Παραδόθηκαν τα 5 προεξοπλισμένα μπλοκ της δεύτερης και πέμπτης γαλλικής φρεγάτας FDI


Tα Ναυπηγεία Σαλαμίνας παρέδωσαν τα 5 προεξοπλισμένα blocks (μπλοκ) της δεύτερης και πέμπτης κατά σειρά παραγωγής γαλλικής φρεγάτας FDI, που κατασκευάσθηκαν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, και ταξιδεύουν ήδη από την Ελλάδα για το ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, όπου θα παραδοθούν για να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα της κατασκευής της φρεγάτας.

Κεραμέως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών (EPSCO): Κλειδί για την απασχόληση η έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων

EUROKINISSI/POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

«Κλειδί για την απασχόληση η έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων» επισημαίνει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών Εργασίας. 

Μπελέρης: «Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια» – Συνάντηση με Μαργαρίτη Σχοινά στο Στρασβούργο


Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρέστη σήμερα, Τρίτη, ο ευρβουλευτής της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρης, ύστερα από την πενθήμερη άδεια που του παραχωρήθηκε από τις αλβανικές αρχές.

F-16 Block 70: “Σκόπελο” χτυπάει το πρόγραμμα της Τουρκίας;


Παραλογίζονται στην Τουρκία και εκδηλώνουν σε κάθε ευκαιρία το γνωστό σύνδρομο καταδίωξης! Στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 που αποφάσισαν να αγοράσουν, καθώς επίσης και τα 79 κιτ εκσυγχρονισμού για αναβάθμιση άλλον 79 υφιστάμενων στον τουρκικό αεροπορικό στόλο F-16, θεώρησαν ότι λόγω της μεγάλης αξίας του συμβολαίου, οι Αμερικανοί θα πλήρωναν από την τσέπη τους για να ενεργοποιήσουν τη γραμμή παραγωγή στην Τουρκία που έχει κλείσει εδώ και 20 χρόνια!

Η Αθήνα αναμένει ρητορική έξαρση από τον Ερντογάν στα κατεχόμενα το Σάββατο


Αλεξία Τασούλη

Η Αθήνα επιμένει πάντως να στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ

Τουρκία και Λιβύη σε συζητήσεις για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Μετίν Γκιουράκ, είχαν πρόσφατα συνάντηση στην Τρίπολη

«Η Λιβύη είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ομάδα BRICS»


Ιούλιος 16, 2024. Ελλάδα.

Φωτό – Αλ Χαουάιτζ: Η Λιβύη είναι έτοιμη να ενταχθεί στους BRICS

Τρίπολη.

Ο υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου της Λιβύης στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GUN) με έδρα την Τρίπολη, Μοχάμεντ Αλί Αλ Χαουάιτζ, ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας να συμμετάσχει στην ομάδα BRICS, δημοσιεύουν τα τοπικά media.

Άσαντ: Θα συναντούσα τον Ερντογάν αν στην ατζέντα ήταν η απόσυρση του τουρκικού στρατού από τη Συρία

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ (Saudi Press Agency via AP)

Απάντηση στην πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση σε επίπεδο κορυφής έδωσε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ 'Ασαντ.

CIA: Ο Σινουάρ δέχεται εσωτερικές πιέσεις να αποδεχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός


Ο διευθυντής της CIA αποκάλυψε ότι ο Σινουάρ δέχεται πιέσεις καθώς κατηγορείται για τα δεινά που έχει επιφέρει ο πόλεμος στη Γάζα

Μεσανατολικό: Το Πεκίνο θέλει να εργαστεί για την "συμφιλίωση" ανάμεσα στα αντίπαλα παλαιστινιακά κινήματα Φάταχ και Χαμάς


Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι "προτίθεται" να διευκολύνει την "συμφιλίωση" ανάμεσα στα δύο βασικά παλαιστινιακά κινήματα που είναι αντίπαλα, την Φάταχ και τη Χαμάς, έπειτα από πληροφορία για προσεχή συνάντησή τους με αξιωματούχους στο Πεκίνο.

Ο Μακρόν ετοιμάζεται να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά με αποδυναμωμένες εξουσίες -Τι θα γίνει με τον Ατάλ


Τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Γαλλία ετοιμάζεται να δρομολογήσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μέχρι να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση νέου πρωθυπουργού.

Η διένεξη Κομισιόν-Ουγγαρίας μετατρέπεται σε σύγκρουση μετά το ταξίδι Όρμπαν στη Μόσχα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε μποϊκοτάζ της προεδρίας της Ουγγαρίας στην ΕΕ, με φόντο την οργή στις Βρυξέλλες για το ταξίδι που έκανε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα.

Αμερικανός διπλωμάτης που βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο του Κιέβου ήταν υπεύθυνος για τα F-16


Ιούλιος 16, 2024. Ελλάδα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης που πέθανε ξαφνικά στις 24 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Hilton στο Κίεβο αποδείχθηκε ότι ήταν ο στρατιωτικός σύμβουλος Richard (Rich) Harry Kirlin, αναφέρει το ουκρανικό δημοσίευμα Strana.ua.

Η Γερμανία και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ


Αυξάνεται η ανησυχία και η πολιτική κινητικότητα στο Βερολίνο στο ενδεχόμενο μιας πιθανής επανεκλογής Τραμπ. Πόσο προετοιμασμένη είναι η γερμανική κυβέρνηση. Μην υποτιμάτε τις προεκλογικές ικανότητες Μπάιντεν, σχολιάζει. Η στάθμευση Τomahawk...

Ισλαμιστική χώρα αποκάλεσε τη Βρετανία υπό τους Εργατικούς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ

Ο «εκλεκτός» αντιπρόεδρος του Τραμπ Τζέι Ντι Βανς (AP Photo/Matthias Schrader)

Άμεσες αντιδράσεις από το Λονδίνο προκάλεσε ο χαρακτηρισμός από τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Ντόναλντ Τραμπ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος αποκάλεσε τη Βρετανία υπό την νέα κυβέρνηση των Εργατικών την πρώτη «πραγματικά ισλαμιστική χώρα» στον κόσμο που θα έχει πυρηνικά όπλα.

Ντόναλντ Τραμπ: Σάλος με την αποκάλυψη- Αποσύρθηκε επεισόδιο των Simpsons- Ήταν ίδιο με την επίθεση


Ένα επεισόδιο του «The Simpsons» φέρεται να αποσύρθηκε από την προβολή του Channel 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από την επίθεση ένοπλου εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια το Σάββατο.

Είμαστε σε πόλεμο - Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ προκαλεί φόβο στις καρδιές των Ευρωπαίων


Στον απόηχο της δολοφονικής επίθεσης κατά του Τραμπ το περασμένο Σάββατο, οι πολιτικοί στην Ευρώπη διακατέχονται από φόβο, σύμφωνα με δημοσίευμα του POLITICO

Αμερικανικά ΜΜΕ: Από την επανάσταση, στην «ανάσταση» του Τραμπ - Το διαφορετικό του πρόσωπο στο Ρεπουμπλικανικό συνέδριο


"Χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ στο Μιλγουόκι χαιρέτησαν το βράδυ της Δευτέρας τον ηγέτη τους, προάγοντάς τον από υπερήρωα του MAGA σε ένα status που θυμίζει άγιο"

Απόπειρα δολοφονίας Ντ. Τραμπ: Η Μυστική Υπηρεσία δεσμεύεται να μετάσχει "πλήρως" σε ανεξάρτητη έρευνα


Να συνεργαστεί "πλήρως" στην ανεξάρτητη έρευνα, που έχει στόχο να απαντηθεί το ερώτημα πώς ένας ελεύθερος σκοπευτής μπόρεσε να βρεθεί τόσο κοντά στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, δεσμεύτηκε χθες, Δευτέρα, η Μυστική Υπηρεσία της χώρας, η οποία τελεί υπό πίεση μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο Σάββατο.

Απόπειρα κατά Τραμπ: Τι πήγε στραβά με τους πράκτορες


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, στην κομητεία Μπάτλερ της Πολιτείας Πενσιλβάνια, έχει εγείρει μια σειρά ερωτημάτων που απασχολούν αναλυτές, μυστικές υπηρεσίες και ειδικούς στα θέματα ασφάλειας υψηλών προσώπων. Τι πήγε στραβά;