Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Απόπειρα κατά Τραμπ: Τι πήγε στραβά με τους πράκτορες


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, στην κομητεία Μπάτλερ της Πολιτείας Πενσιλβάνια, έχει εγείρει μια σειρά ερωτημάτων που απασχολούν αναλυτές, μυστικές υπηρεσίες και ειδικούς στα θέματα ασφάλειας υψηλών προσώπων. Τι πήγε στραβά;

Πώς η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USSS) δεν απέτρεψε έναν 20χρονο σκοπευτή από το να πλησιάσει τόσο πολύ τον Τραμπ;

Οι έρευνες για τον πυροβολισμό του ελεύθερου σκοπευτή, που τραυμάτισε τον Ντόναλντ Τραμπ στο αφτί και προκάλεσε το θάνατο ενός τοπικού πυροσβέστη, επικεντρώνονται στο αν παραβιάστηκαν βασικά πρωτόκολλα της Μυστικής Υπηρεσίας. Γιατί ένα κτίριο σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τον Τραμπ δεν ήταν σωστά «κλειδωμένο» και ελεγχόμενο, ώστε να αποτραπεί ο δράστης;

Είναι δεδομένο ότι η διατήρηση μιας τέτοιας περιμέτρου ασφαλείας αποτελεί μέρος της ευθύνης της υπηρεσίας για την προστασία προσώπων όπως ο Τραμπ.

Ωστόσο, ο άνδρας που ταυτοποιήθηκε ως ο ελεύθερος σκοπευτής, ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς, έριξε αρκετές σφαίρες από τη στέγη ενός κτιρίου περίπου 150-160 μέτρα από το βήμα όπου στεκόταν ο Τραμπ στη συγκέντρωση του προηγούμενου Σαββάτου. Αρα, η απόσταση δεν ήταν εμπόδιο για να προκαλέσει το καίριο χτύπημα στον Τραμπ και απειροελάχιστα εκατοστά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καθοριστικά.

Ο Κρουκς κατάφερε να πυροβολήσει από αυτή την απόσταση τραυματίζοντας άλλα δύο άτομα μέσα στο πλήθος, προτού σκοτωθεί από έναν άνδρα της Μυστικής Υπηρεσίας που είχε ακροβολιστεί σε μια άλλη, κοντινή στέγη. Ο Κρουκς χρησιμοποίησε ένα ημιαυτόματο τυφέκιο 556 τύπου AR. Ο Δημοκρατικός βουλευτής της Αριζόνα, Ρούμπεν Γκαλιέγκο, πρώην πεζοναύτης, είπε ότι όσοι είναι «υπεύθυνοι για το σχεδιασμό, την έγκριση και την εκτέλεση αυτού του ανεπαρκούς σχεδίου ασφαλείας πρέπει να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου και να λογοδοτήσουν. Δεν θα έπρεπε ποτέ να υπάρχει καθαρή οπτική γωνία για τον Τραμπ. Η εκπαίδευσή μου στο Σώμα των Πεζοναυτών μού το δίδαξε αυτό», είπε ο βετεράνος από τον πόλεμο του Ιράκ, που είναι υποψήφιος για τη Γερουσία στην Πολιτεία της Αριζόνα, τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή στη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, Κίμπερλι Τσιτλ, να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας για το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο ξεκίνησε επίσημα χθες στο Μιλγουόκι, στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν. Είπε ότι διέταξε μια ανεξάρτητη επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν στη συγκέντρωση του Τραμπ, για να «αξιολογηθεί ακριβώς τι συνέβη».

Από την απόπειρα στον Ρίγκαν

Οι πυροβολισμοί του Κρουκς σηματοδοτούν την πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον πρώην ή νυν προέδρου των ΗΠΑ από τότε που ο αείμνηστος πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, τον Μάρτιο του 1981, στο ξενοδοχείο Χίλτον της Ουάσιγκτον. Πριν από αυτό, το 1975, ένα μέλος της αίρεσης της οικογένειας Manson προσπάθησε να πυροβολήσει τον τότε πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ από κοντινή απόσταση, στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, χωρίς να τα καταφέρει.

Η Μυστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι διερευνά πώς ένας νεαρός ένοπλος με ένα τουφέκι τύπου AR-15 μπόρεσε να πλησιάσει αρκετά για να πυροβολήσει και να τραυματίσει τον Τραμπ, κάτι που συνιστά αποτυχία ενός από τα κύρια καθήκοντα της υπηρεσίας για την προστασία των VIP.

Το FBI, η Πολιτειακή Αστυνομία (PEPD) και το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα προσπαθήσουν επίσης να απαντήσουν στα πολλά ερωτήματα.

Πώς ο επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε ένα υψομετρικό πλεονέκτημα για να πυροβολήσει με μια δυνητικά θανατηφόρα βολή εναντίον του πρώην προέδρου; Γιατί οι ομάδες αντι-σκοπευτών της Μυστικής Υπηρεσίας δεν εξουδετέρωσαν τον Κρουκς προτού ανέβει τόσο ψηλά, σκοτώνοντας έναν υποστηρικτή του Τραμπ και τραυματίζοντας άλλους δύο; Επίσης, αν ο Κρουκς είχε επισημανθεί από τις τοπικές Αρχές επειδή εκινείτο ύποπτα, όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, γιατί μπόρεσε στη συνέχεια να φθάσει στην κορυφή ενός κοντινού κτιρίου με ένα ημιαυτόματο όπλο; Και γιατί οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας επέτρεψαν στον Τραμπ να σηκωθεί προκλητικά, να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του και να υψώσει τρεις φορές τη γροθιά του, όταν δεν ήταν ξεκάθαρο ότι η απειλή είχε εξουδετερωθεί πλήρως;

Υποπτες κινήσεις

Ο Τζον Μίλερ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του FBI και του διάσημου NYPD (Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης), δήλωσε ότι ο Κρουκς είχε παρατηρηθεί να ενεργεί ύποπτα κοντά στα μαγνητόμετρα ή στους ανιχνευτές μετάλλων που βρίσκονταν έξω από την εκδήλωση στο Πάρκο του Μπάτλερ από τις τοπικές Αρχές επιβολής του νόμου. Στη συνέχεια, αυτοί οι αξιωματούχοι μοιράστηκαν αυτές τις ανησυχίες με τη Μυστική Υπηρεσία και άλλες Αρχές, ενώ ο Κρουκς μετακινήθηκε από την περιοχή του μαγνητόμετρου.

Η απόσταση από την οποία βλήθηκε ο Τραμπ είναι μεταξύ των λεπτομερειών που θα αποτελέσουν το επίκεντρο της έρευνας. Αλλά ολόκληρη η σειρά των γεγονότων θα διερευνηθεί, για να διαπιστωθεί τι πήγε τόσο στραβά και ο Κρουκς μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στην οροφή του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του αν θα μπορούσε να είχε επιτηρήσει την τοποθεσία νωρίτερα, για να βρει τον καλύτερο τρόπο ανόδου.

Διατάξεις για προστασία των δημόσιων χώρων

Ο Γουίλιαμ Πικλ, πρώην ειδικός πράκτορας, υπεύθυνος του Αντιπροεδρικού Τμήματος Προστασίας της Μυστικής Υπηρεσίας, που είχε στην ευθύνη του τον πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, είπε στο CNN ότι υπάρχουν διατάξεις σε οποιαδήποτε έρευνα ασφαλείας της Μυστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις οποίες λαμβάνονται υπόψη τα κοντινά κτίρια.

Η Μυστική Υπηρεσία προστατεύει τακτικά δημόσιους χώρους, όπως διαδρομές παρελάσεων με μεγάλα κτίρια. Παίρνει συνεντεύξεις από ιδιοκτήτες κτιρίων και διαχειριστές επιχειρήσεων, για να καθορίσουν ποιος έχει πρόσβαση στο κτίριο και σε ποιες ώρες. Αν και ο Πικλ είπε ότι ο κόντρα ελεύθερος σκοπευτής που σκότωσε τον Κρουκς έκανε «εξαιρετική» δουλειά, αμφισβήτησε το αν η Μυστική Υπηρεσία είχε τοποθετήσει επιπλέον ομάδες αντι-σκοπευτών για να καλύψει επαρκώς ολόκληρη την περίμετρο του συμβάντος.

Ο γερουσιαστής Τζέιμς Κόμερ, Ρεπουμπλικανός από το Κεντάκι, που προεδρεύει της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ήταν ένας από τους πολλούς νομοθέτες που ζήτησαν άμεση έρευνα για πιθανά λάθη από τη Μυστική Υπηρεσία.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου