Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Αρχαία ελληνική πόλη στην περιοχή της Τρωάδος αποκαλύπτει τα μυστικά της

Χτισμένη από Αιολείς της Λέσβου τον 7ο αιώνα π.Χ., η Άσσος, στην περιοχή της Τρωάδας, ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου.

Σήμερα παραμένει μια από τις πιο καλοδιατηρημένες αρχαιοελληνικές πόλεις. Είχε τραβήξει το ενδιαφέρον Αμερικανών αρχαιολόγων, από τον 19ο αιώνα.

Από το 1981, οι ανασκαφές είναι συνεχείς και έχουν αναδείξει πολύ σημαντικά ευρήματα, όπως το βουλευτήριο και το θέατρο, που συμπεριλαμβάνονται στα αρχαιότερα του είδους τους.

Σπάνια εικόνα: Πώς ήταν η Αθήνα τον Αύγουστο πριν 100 χρόνια – Πιο ζωηρή από ποτέ

Ανατρέχοντας την ιστορία της Αθήνας τα τελευταία 100 χρόνια περίπου, διαπιστώνει κανείς ένα χαρακτηριστικό της που παραμένει σταθερό στην πορεία του χρόνου και δεν είναι άλλο από την ζωντάνια της πόλης.
Η έκτασή της και ο πληθυσμός της γιγαντώθηκαν. Από 140.000 περίπου κατοίκους έναν αιώνα πριν, σήμερα ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών ξεπερνά τα 3 εκατ. κατοίκους. Η φυσιογνωμία της πόλης στην πορεία του χρόνου άλλαξε εντελώς, καθώς ελάχιστα είναι τα κτίρια που έμειναν όρθια, γειτονιές ολόκληρες γεννήθηκαν, ποτάμια και ρέματα «εξαφανίσθηκαν» κάτω από τόνους τσιμέντο.

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΤΕΜΙΣ» H NASA ετοιμάζεται να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη – Μέσα στην επόμενη πενταετία

Την αποστολή της πρώτης γυναίκας στη Σελήνη μαζί μ’ έναν άνδρα εντός της επόμενης πενταετίας έθεσε ως στόχο η NASA.

Ως βάση οργάνωσης και εκτέλεσης του νέου προγράμματος -όπου θα κατασκευαστεί και το διαστημικό σκάφος, με το οποίο θα επιστρέψουν μέχρι το 2024 αστροναύτες στη Σελήνη- θα χρησιμοποιηθεί το Διαστημικό Κέντρο Μάρσαλ (Marshall Space Flight Centre) στην Αλαμπάμα.

Βράβευσαν Ιταλούς και Ισπανούς πιλότους που βοήθησαν στην Εύβοια - «Η συμβολή σας αποτελεί έμπρακτη ένδειξη των κοινών ευρωπαϊκών αξιών»

Τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Ιταλίας και της Ισπανίας που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια επίσημης τιμητικής εκδήλωσης για τη βράβευσή τους που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το πρόγραμμα rescEU, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για παροχή συνδρομής

Ευάλωτο Προσύμφωνο

Του Ν. Λυγερού

Από τώρα και μετά το Προσύμφωνο των Πρεσπών θα δείξει πόσο ευάλωτο είναι με όλα τα δομικά προβλήματα που έχει. Έτσι θα δούμε πραγματικά τι θα πουν όσοι υποτίθεται πρέπει να ελέγχουν την εφαρμογή του σε κρατικό επίπεδο. Διότι τώρα κάθε παρανομία θα πρέπει να καταγραφεί. Αλλιώς δεν έχει νόημα να υπάρχουν τα άρθρα που υποτίθεται προβλέπουν τις αλλαγές. Έτσι κανείς δεν θα έχει πια καμία δικαιολογία διότι τώρα οι πράξεις θα έχουν άμεσες

Ποια κυβέρνηση θα προστατέψει την Ομογένεια;

Του Ν. Λυγερού

Ποια κυβέρνηση θα προστατέψει την Ομογένεια από τη σαβούρα που άφησε πίσω της για το θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών; Τώρα τελείωσαν όλα τα περιθώρια και όλες οι προθεσμίες για την εφαρμογή των άρθρων της και βλέπουμε ήδη προβλήματα με το θέμα της σημαίας και της χρήσης του άστρου της Βεργίνας, ενώ αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί από το 1995. Με άλλα λόγια, η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε αυτό που είχαμε ήδη και μάλιστα με επίσημο τρόπο, ενώ βέβαια τα Σκόπια δεν το υλοποίησαν ποτέ. Και τώρα οι εκδηλώσεις των Σκοπιανών στο εξωτερικό συνεχίζουν κανονικά να κάνουν χρήση της παράνομης σημαίας. Και τα προβλήματα θα συνεχιστούν στις ΗΠΑ,