Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Το έργο της επιτροπής

Του Ν. Λυγερού
Όταν εξετάζουμε την πρόοδο του θέματος της ΑΟΖ, πρέπει να ομολογήσουμε ότι αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που παλεύουν τόσα χρόνια αλλά και νέοι πολιτικοί που ξέρουν να είναι αποτελεσματικοί, δεν θα είχαμε αυτά τα δεδομένα και βέβαια δεν θα ήμασταν σε αυτή την τελική φάση για τη θέσπιση. Δίχως την επιμονή ανθρώπων σαν τους Σ. Κασσίνη, Η. Κονοφάγο και Α. Φώσκολου δεν θα υπήρχε το υπόβαθρο για να λειτουργήσει το πολιτικό σκέλος του Χ. Λαζαρίδη και το νομικό πεδίο του Α. Συρίγου, για να αναπτύξουμε τα νοητικά σχήματα της υψηλής στρατηγικής που χρειάζεται η ελληνική ΑΟΖ για να γίνει πραγματικότητα. Δίχως αναλύσεις επιστημονικές και τεχνικές, με την υποστήριξη του ανώτατου επιπέδου, απλά δεν θα υπήρχαν τα νέα δεδομένα που προκαλούν την αλλαγή φάσης στον τομέα της θεωρίας παιγνίων.

Έσοδα από Αναμενόμενα Κοιτάσματα Υδρογονανθράκων Ελληνικής ΑΟΖ και Ανταγωνισμός για την Προσέλκυση Ερευνητικών Επενδύσεων

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού


Η μοιρασιά από τα μελλοντικά έσοδα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ του ελληνικού κράτους και των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μία διαπραγμάτευση που πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία στη χώρα μας. Ως τεχνοκράτες και επιστήμονες δεν πιστεύουμε σε πολιτικά συνθήματα που λένε ότι τα παραπάνω έσοδα θα ξεπουληθούν οπωσδήποτε ή ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που κατοικείται αποκλειστικά από ξεπουλημένους κατοίκους. Πιστεύουμε ότι στη χώρα μας έχουν απομείνει πάρα πολλοί, άξιοι και έντιμοι πολίτες που μπορούν πράγματι να βγάλουν την Ελλάδα από τον οικονομικό βούρκο αρκεί να τους αφήσουμε να το πραγματοποιήσουν.

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ " Η ανταρκτική δεν ανήκει στην Μ.Βρετανία"

Η ιδιοποίηση από τους Βρετανούς της ονομασίας «Γη της βασίλισσας Ελισάβετ» σε ένα τμήμα της Ανταρκτικής δεν θεμελιώνει διεκδικήσεις επί της κυριαρχίας στο έδαφος αυτό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Ενημέρωσης και Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959, η ήπειρος δεν μπορεί να ανήκει σε κανένα από τα μεμονωμένα κράτη μέλη. Οποιεσδήποτε εδαφικές διεκδικήσεις στην Ανταρκτική δεν έχουν νομική ισχύ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Έρχεται η νέα αυξημένη παρακράτηση φόρου από 3% έως και 185% - Αναλυτικά παραδείγματα για τις αλλαγές στους μισθούς.
Μπορεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί στη Βουλή μετά τις γιορτές, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν... κρατιέται!
Έτσι εξέδωσε ήδη την εγκύκλιο με βάση την οποία τα λογιστήρια θα πρέπει να κάνουν τις κρατήσεις φόρου εισοδήματος στους μισθωτούς.
Αν δεν αλλάξει κάτι στους φόρους του 2013 κατά τη συζήτηση στη Βουλή, από 1-1-2013 θα εφαρμόζεται η νέα φορολογική κλίμακα για τον υπολογισμό των κρατήσεων φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις.

Ανεξ. Έλληνες: Να δώσει εξηγήσεις ο Σαμαράς για την υπόθεση του ΕΟΤ

Ανεξ. Έλληνες: Να δώσει εξηγήσεις ο Σαμαράς για την υπόθεση του ΕΟΤ
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην υπόθεση του ΕΟΤ ζητεί η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά μετά και την καταγγελία του πρώην γ.γ. του Οργανισμού Νίκου Καραχάλιου ότι υπάρχει λογιστική τρύπα 12 εκατ. ευρώ.
«Από τις ακάλυπτες πλαστογραφημένες επιταγές των 150 χιλιάδων ευρώ, πήγαμε σε καταγγελίες για μαύρες τρύπες των 12 εκατομμυρίων. Και το πάρτι των αποκαλύψεων, της αδιαφάνειας και του παραλογισμού σε ΕΟΤ και Υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πώς μόλις τώρα αρχίζει», αναφέρει η κ. Κουντουρά.

Στα σκουπίδια οι δωρεές για τους απόρους του Δήμου Αθηναίων!

Στα σκουπίδια οι δωρεές για τους απόρους του Δήμου Αθηναίων!
Σε κάδους απορριμμάτων ρούχα, κλινοσκεπάσματα και παιχνίδια -  Κλεισμένος στο… «παλάτι» της Κοντζιά και αδιάφορος ο Γ. Καμίνης.
Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη εγείρουν οι αποκαλύψεις ότι μέρος των προσφορών των πολιτών σε ρούχα, κλινοσκεπάσματα και άλλες δωρεές, κατέληξαν σε κάδους απορριμμάτων.
Ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο γα τον κάθε Έλληνα, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και έδωσαν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής δράσης του Mega "Νοιάζομαι- Μοιράζομαι".

Ρεπορτάζ στο Economist Η τρέλα του Μαραθωνοδρόμου

Σε ένα ρεπορτάζ που φωτίζει ένα ελληνικό χαρακτηριστικό που δεν ξεχάσαμε ακόμα,  την  ελληνική αντοχή, το περιοδικό Economist, αφιερώνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο κάποιες σελίδες του για την Ελλάδα και την δυσκολία του να είσαι Έλληνας σήμερα.

Ένας από  τους πιο δύσκολους μαραθώνιους  του κόσμου, με βαθμό δυσκολίας  τέτοιο που ελάχιστοι τα καταφέρνουν  να τον ολοκληρώσουν είναι το Σπάρταθλον, μια διαδρομή που «ιχνηλατεί» την διαδρομή του Φειδιππίδη από την Αθήνα στην Σπάρτη.  Στο εορταστικό διπλό τεύχος του Economist, αφιερώνονται τρεις σελίδες για το ελληνικό Σπάρταθλον, την διαδρομή από την Αθήνα στην Σπάρτη που διαρκεί περίπου 36 ώρες.

Και «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ Τρέμουν εξελίξεις με τη λίστα Λαγκάρντ

Από ώρα σε ώρα αναμένονται εξελίξεις από την αξιολόγηση των οικονομικών εισαγγελέων και των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ. Οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι προανακριτικοί υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διενεργούν πυρετώδεις διασταυρώσεις μεταξύ της λίστας που τους είχε παραδοθεί προ διμήνου με αυτή που παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
Οι πληροφορίες για διαφορές στη επίσημη λίστα από εκείνη που είχε δημοσιοποιηθεί και που είχε παλαιότερα ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος δημιουργεί σκιές για τον βασικό εταίρο της κυβέρνησης, ενώ το ότι η παρουσίασή της καθυστερεί παρότι έχει παραληφθεί επισήμως εντείνει τον προβληματισμό και τη νευρικότητα και στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Μετά το 12ήμερο ταξίδι του σε Λατινική Αμερική… Με τη… φανέλα του Μέσι επιστρέφει ο Τσίπρας

Επιστροφή στην Ελλάδα για τον Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της 12ήμερης περιοδείας του στην Λατινική Αμερική με τις αποσκευές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γεμάτες εμπειρίες κυρίως από την πραγματικότητα της Αργεντινής.

Παρότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Μπουένος Άιρες συνέπεσε με τις βίαιες κοινωνικές αναταραχές που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο ανθρώπων κατά την διάρκεια λεηλασιών σε σούπερ μάρκετ που θύμισαν τις μαύρες ημέρες της χρεοκοπίας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με πολιτικές προσωπικότητες τόσο της Αργεντινής όσο και της Βραζιλίας. Εκτός όμως από εκπροσώπους κομμάτων, συνδικάτων και κοινωνικών οργανώσεων από μία επίσκεψη στην ήπειρο όπου λατρεύεται η στρογγυλή θεά δεν θα μπορούσε να λείπουν και κάποιες συναντήσεις ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος.

SOS από τους ειδικούς για την αιθαλομίχλη Σε θάλαμο αερίων έχει μετατραπεί η Αθήνα!

Αποπνικτική έχει καταστεί η ατμόσφαιρα στην Αττική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ βεβαρημένη είναι η κατάσταση και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, όπως την Ξάνθη. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα ανησυχητικά ποσοστά αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα που έχουν προκληθεί από τη μαζική καύση ξύλων. Η αναζήτηση των πολιτών σε εναλλακτικούς τρόπους να ζεσταθούν, λόγω της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε τους πολίτες στη μαζική καύση ξύλων σε ξυλόσομπες και τζάκια ή χρήση άλλων μορφών, όπως είναι τα συσσωματώματα ή πέλετ.

Σοκ στην Ξάνθη-Την βίασαν και την έκαψαν ζωντανή

Η είδηση του εντοπισμού απανθρακωμένου πτώματος σε ακάλυπτο χώρο οικοδομής στην Ξάνθη προκαλεί σοκ και φρίκη.
Η άτυχη γυναίκα, ηλικίας 32 ετών, ήταν κάτοικος Θεσσαλονίκης και είχε επισκεφτεί το πατρικό της στην Ξάνθη για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σήμερα, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, η 32χρονη επέστρεφε στο διαμέρισμα της μετά από διασκέδαση με μια φίλη της.
Η άτυχη κοπέλα δεν πρόλαβε να βάλει το κλειδί στην πόρτα όταν της επιτέθηκαν άγνωστος ή άγνωστοι δράστες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γειτόνων που την άκουσαν να καλεί σε βοήθεια, αφού έπεσε θύμα βιασμού στη συνέχεια της έβαλαν φωτιά χρησιμοποιώντας βενζίνη από μηχανάκι που ήταν στην πιλοτή.  

Μέχρι τέλους η σύγκρουση Όλγας-Καραχάλιου

Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με την αποκάλυψη της ακάλυπτης και ίσως πλαστογραφημένης επιταγής που έκανε φτερά από το χρηματοκιβώτιο του οργανισμού με προορισμό τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα ξενοδοχείο της Σύρου σε μία σκοτεινή πληρωμή 147 χιλιάδων ευρώ για άγνωστη «οφειλή» προς τρίτους.

Η αποκάλυψη ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ένας εκ των πλέον στενών συνεργατών του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου, αποτυπώνει την εικόνα ενός οργανισμού που λειτουργούσε εν πολλοίς ως ξέφραγο αμπέλι κάτω από τη μύτη κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Τουρισμού.

Κέρδη σημειώνει το Κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει την Πέμπτη το ΧΑΚ.

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.03 ενισχυόταν στις 122,2 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 4,09%.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 46,9 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη σε ποσοστό 3,60%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στις €337.331.

Άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών σε ποσοστό 4,46%, της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 4,35%, της Παράλληλης Αγοράς σε ποσοστό 0,62%.

Νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. στην εκπνοή του έτους

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό για το 2012 «γράφει» την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λίγο πριν την εκπνοή του έτους.

Σε υποτονικό κλίμα και με χαμηλό τζίρο διεξάγονται οι συναλλαγές, ενώ ο μετοχές των Eurobank, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank «οδηγούν» την άνοδο στον FTSE25, όπου η πλειονότητα των τίτλων διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος.