Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Ξέρετε ποια παιχνίδια παίζουμε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα;

Παίζουμε τα ίδια παιχνίδια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αξίζει να δείτε ποιά είναι και τα παράξενα ονόματά τους.
Όσο και αν η τεχνολογία προχωρήσει και τα ενδιαφέροντα των παιδιών αλλάξουν δε θα σταματήσουν ποτέ να παίζουν τα ίδια παιχνίδια, στη φύση ή στο δρόμο. Παιδί και παιχνίδι, δυο λέξεις που συνεπάγεται η μια την άλλη και γιαυτό εδώ και χιλιάδες χρόνια με κάποιους ίδιους τρόπους τα παιδιά ψυχαγωγούνται, αυτοδιαπαιδαγωγούνται, δημιουργούν προσωπικότητα, κοινωνικοποιούνται, ασκούν το σώμα και το πνεύμα τους με τα παιχνίδια. «Το παιγνίδι είναι έκφραση του υποσυνείδητου και της φαντασίας του παιδιού», είπε ο Φρόιντ.

Ηράκλειτος: ο φιλόσοφος της αέναης κίνησης και μεταβολής

Ο αινιγματικός Ηράκλειτος από την αρχαιότητα κιόλας είχε κερδίσει το τίτλο ο “σκοτεινός” και “αινικτής”. Τη φιλοσοφία του τη διατύπωσε στο σύγγραμμά του Περί φύσεως, χωρίς ακριβείς αποδείξεις, με χτυπητούς αφορισμούς, σύντομους, που να μοιάζουν σαν χρησμοί. Για το ύφος του αυτό τον ονόμασαν "σκοτεινό". Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν από τους πιο βαθυστόχαστους φιλοσόφους στην εποχή του, αλλά και σήμερα τον κατατάσσουν, μαζί με το Δημόκριτο, στους προδρόμους των σύγχρονων φυσικών επιστημών.
Αν και οι ακριβείς χρονολογίες της ζωής του είναι άγνωστες – θα πρέπει να άκμασε στο μεταίχμιο των αιώνων 60υ και 50υ π.Χ. – η θέση του στην ιστορία της φιλοσοφίας έχει σαφώς καθοριστεί από το γεγονός ότι άσκησε επώνυμη κριτική στον Πυθαγόρα και από το ότι ο Παρμενίδης τον υπαινίσσεται με τρόπο αρκετά σαφή. Είναι ο διασημότερος και βαθύτερος από τους μεγάλους προσωκρατικούς φιλοσόφους.

Το πρώτο Μινωικό Ηλιακό ημερολόγιο της 3ης χιλιετίας π.Χ

Του Μηνά Τσικριτσή, Δρ. ΑΠΘ, ερευνητή αιγαιακών γραφών
Από το patris

 
Το 538 π.Χ ο Βαβυλώνιος αστρονόμος Ναμπού-ριμανού είχε προσδιορίσει με μεγάλη ακρίβεια τη διάρκεια του ηλιακού έτους ίση με 365 6Ω 15min 55 sec. Η παρατήρηση αυτή θεωρείται η πρώτη αρχαιότερη προσέγγιση μέχρι σήμερα. Πολύ κοντά στο αποτέλεσμα αυτό θεωρείται η προσέγγιση που δίνει το Μινωικό σφράγισμα του 2200 π.Χ από το Φουρνί Αρχανών.

Οι 7 Σοφοί της Αρχαία Ελλάδας

Όταν οι Μυθικοί και Ηρωικοί χρόνοι, άρχισαν να παραχωρούν την θέση τους στους Ιστορικούς χρόνους της Αρχαίας Ελλάδας και όλα τα μυθεύματα και τα πλάσματα της φαντασίας που διαπαιδαγωγούσαν μέχρι τότε τους λαούς, άρχισαν να υποχωρούν μπροστά στην πραγματικότητα και την κρίση.

Aνάμεσα στον Ζ΄ και Στ΄ αιώνα π.Χ. γεννήθηκαν και άκμασαν συγχρόνως οι ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΙ της Αρχαιότητας. Είναι η εποχή που ο υμνούμενος έως τότε βίος των Ηρώων και των Ημιθέων αρχίζει σιγά-σιγά να χάνει την αίγλη του και βίος θετικότερος και πραγματικότερος να διαλύει τη γοητεία των θρύλων.

Τα χρονοστρατηγικά Δικαιώματα της Ανθρωπότητας

Του Ν. Λυγερού

Όταν εξετάζουμε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών ή ακόμα και τη Χάρτα των Ηνωμένων, αντιλαμβανόμαστε ότι λείπει ένα στρατηγικό ύφος. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι είναι η νομική που κυριαρχεί στο Διεθνές Δίκαιο. Όμως πρακτικά δεν βλέπουμε μια απόδοση και οι αθώοι δεν μπορούν να προστατευθούν. Έτσι τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, έχουν ενσωματώσει στοιχεία στρατηγικής και μάλιστα Χρονοστρατηγικής, διότι η Ανθρωπότητα πρέπει να προστατευτεί από τη βαρβαρότητα.

Εισήγηση του Ν. Λυγερού με θέμα: "European Strategy for Balkan Energy"(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Η αξία της εκκλησίας". 
Η Παναγία των Σταυροφόρων,
 Δικταίου Άνδρου, Ηράκλειο Κρήτης. 
Κυριακή 28 Μαΐου 2017, ώρα: 11.00 

Το παράθυρο έκλεισε

Το παράθυρο έκλεισε
Του Ν. Λυγερού


Το παράθυρο έκλεισε
για την Τουρκία
όσον αφορά
στην Ανατολική
Μεσόγειο