Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ο Χορός του Ζαλόγγου

Μία ομάδα από Σουλιώτισσες (ποικίλλει ο αριθμός τους, από 22 έως 57), για να μη συλληφθούν ζωντανές από τους Τουρκαλβανούς που τις πολιορκούσαν στο Ζάλογγο, στήνουν κυκλικό χορό και στη συνέχεια ρίχνονται στον γκρεμό με τα παιδιά τους. Πραγματικό γεγονός ή εθνικός μύθος;
Στα τέλη του 1803 ο Αλή Πασάς θέλησε να τελειώσει μία και καλή με τους Σουλιώτες, τους ανυπότακτους ορεσίβιους Θεσπρωτούς, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στο Σουλτάνο και στη δική του εξουσία στην Ήπειρο. Τους πολιόρκησε στενά και τους εξανάγκασε να συνθηκολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1803. Ο βασικός όρος της συμφωνίας, που δεν τηρήθηκε, ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις. Στις 16 Δεκεμβρίου οι Σουλιώτες χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και άφησαν πίσω τους την πατρογονική γη.

Η επίσκεψη του Ιταλού στη Λιβύη στον στρατηγό Χάφταρ κι ο δικός μας Σ.Ε.Α. Δρ. Θάνος Ντόκος

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε μετέβη στη Ανατολική Λιβύη και συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Με την επίσκεψή του κατόρθωσε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ιταλών ψαράδων που κρατούνταν εκεί για περισσότερο από τρεις μήνες. Η επίσκεψη έχει ενδιαφέρον διότι η Ιταλία σε γενικές γραμμές συντάσσεται με την πλευρά Σάρατζ, η οποία ελέγχει στη Δυτική Λιβύη, όπως δηλαδή και η Τουρκία. Παρά ταύτα, με τον πιο επίσημο τρόπο, η Ιταλία έδειξε σοβαρότητα. Συμπεριφερόμενη ορθολογικά από διπλωματικής απόψεως, η επίσκεψη στον Χάφταρ επί της ουσίας αναγνώρισε την πραγματικότητα στο έδαφος της αφρικανικής χώρας.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Ο Κόντε εξήγησε τις ιταλικές θέσεις στον συνομιλητή του, χωρίς να τις διαφοροποιήσει.

Αποκεφαλίζουν, ποζάρουν με τα κεφάλια… Τουρκικό ήθος προς εξαγωγή

Στις 9 Ιουλίου 2017 αναρτήθηκε από Τούρκο στρατιώτη στο Facebook ένα ερασιτεχνικό βίντεο. Σε αυτό, Τούρκοι στρατιώτες πόζαραν δίπλα σε αποκεφαλισμένα πτώματα Κούρδων μαχητών. Στο βίντεο ακούγονταν οι Τούρκοι στρατιώτες να μιλάνε και να κρατάνε τα κομμένα κεφάλια των Κούρδων μαχητών. Εικόνες που σόκαραν και σοκάρουν. Ένας τακτικός στρατός να εφαρμόζει πρακτικές, που συνήθως υιοθετεί το Ισλαμικό κράτος, του οποίου οι σχέσεις με το καθεστώς της Άγκυρας είναι γνωστές.Και εκείνες οι περιπτώσεις, με τους Τούρκους στρατιώτες να κρατούν ανθρώπινα κεφάλια δεν ήταν οι μόνες.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

Και αυτές οι φρικαλεότητες δεν μένουν εντός των τουρκικών συνόρων. Οι βαρβαρότητες αυτές «εξάγονται». Η κατοχική Τουρκία τις πρακτικές αυτές τις εξάγει και σε στρατούς φίλων κρατών.

Η Τουρκία σε ασαφή γεωπολιτικό προσανατολισμό μετά της κυρώσεις και ο πολιτικός νανισμός της Ε.Ε.

Του Σάββα Καλεντερίδη 

Μόλις λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου η Ε.Ε. αποδείχτηκε ένα συνονθύλευμα συμφερόντων, πολλές φορές άνομων, αποδεικνύοντας ότι είναι στην ουσία ένα πολιτικός νάνος, οι ΗΠΑ, μετά από μεγάλη καθυστέρηση επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία, για την παραγγελία και αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Όσον αφορά καθαρά το επιχειρησιακό σκέλος των κυρώσεων, αυτές θα προκαλέσουν αρκετά σοβαρά προβλήματα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, προβλήματα που θα επηρεάσουν τη μαχητικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και τη βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας, αφού θα επηρεαστούν σοβαρά εξαγωγές οπλικών συστημάτων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την κατασκευή του υποθαλλάσιου αγωγού EastMed

Ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters από την Αθήνα καταγράφει την δήλωση του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ, σύμφωνα με τον οποίον οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, «συνεχίζοντας τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μέχρι την ολοκλήρωση του έργου».

«Υπάρχει ακόμα πολύ έντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικές επιχειρήσεις και από κυβερνήσεις της περιοχής για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση του αγωγού», συμπλήρωσε.