Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ε.Ο.Κ.Α. ΞΑΝΑ ΣΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

 Δείτε ακόμα:
Έναρξη του Αγώνα την 1η Απριλίου 1955
(Δεν ήταν Πρωταπριλιάτικο ψέμα)


      Στις 15 Ιανουαρίου 1950, η Εθναρχούσα Εκκλησία Κύπρου πραγματοποίησε Δημοψήφισμα, στο οποίο ο Ελληνικός Κυπριακός λαός ψήφισε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, σε ποσοστό 95,7%. Οι Άγγλοι, όμως, τήρησαν και πάλι αρνητική στάση. Στις 28 Ιουλίου 1954, ο Υφυπουργός Αποικιών, Χένρυ Χόπκινσον, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Κύπρος είναι περιοχή με στρατηγική αξία, και γι' αυτό ουδέποτε θα τύχει αυτοδιάθεσης. Η Ελλάδα, με αίτησή της στον Ο.Η.Ε., το 1954, ζήτησε, από τον Οργανισμό, την «Εφαρμογήν, της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, στην περίπτωσιν του λαού της Κύπρου». Στις 17 Δεκεμβρίου 1954, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. απέρριψε την αίτηση της Ελλάδας. Έτσι, την 1η Απριλίου 1955 ξεκίνησε τη δράση της η Ε.Ο.Κ.Α. Όπως προανέφερα, πολιτικός αρχηγός της υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και Στρατιωτικός ο Γεώργιος Γρίβας, με το ψευδώνυμο Διγενής. Σκοπός της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και η Ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας αγκαλιάστηκε απ' όλο το λαό της Κύπρου, κι ανέδειξε αγωνιστές, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσέφεραν τη ζωή τους στην πατρίδα, είτε πέφτοντας νεκροί στα πεδία των μαχών, είτε ξεψυχώντας από τα βασανιστήρια, ή δι' απαγχονισμού.

Σωτήρης Μουστάκας: Η φυλάκισή του από τους Άγγλους επειδή συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ

Ο 15χρονος αγωνιστής της Κύπρου που ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός, η συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στη βρετανική κυριαρχία στο νησί και η σύλληψη που λίγο έλλειψε να γκρεμίσει όλα τα όνειρα του αξέχαστου ηθοποιού

Ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν ένας γνήσιος κωμικός ηθοποιός. Παρόλο που στην καριέρα του ερμήνευσε και κλασικούς ρόλους, είχε ταυτίσει το όνομά του με το γέλιο. Ήταν ένα από τα βασικά ονόματα της επιθεώρησης, που δε δίσταζε να τσαλακώνει την εικόνα του. Οι ρόλοι και οι μεταμφιέσεις του άφησαν εποχή.

Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών ΕΟΚΑ - Εναρξη της ΕΟΚΑ

Η ΕΟΚΑ, μυστική στρατιωτική οργάνωση των Ελλήνων Κυπρίων, ήταν εκείνη που διεξήγαγε, με αρχηγό της τον Γεώργιο Γρίβα - Διγενή, τον τετραετή ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955 - 1959 κατά των Άγγλων κυριάρχων. Ο αγώνας εκείνος οδήγησε στην απελευθέρωση της Κύπρου που κατέστη το 1960 ανεξάρτητη Δημοκρατία.

Η ΕΟΚΑ, μυστική στρατιωτική οργάνωση των Ελλήνων Κυπρίων, ήταν εκείνη που διεξήγαγε, με αρχηγό της τον Γεώργιο Γρίβα - Διγενή, τον τετραετή ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955 - 1959 κατά των Άγγλων κυριάρχων. Ο αγώνας εκείνος οδήγησε στην απελευθέρωση της Κύπρου που κατέστη το 1960 ανεξάρτητη Δημοκρατία.

Το άκρως προφητικό «Έκτακτο Υπηρεσιακό Υπόμνημα» για την Ουκρανία με ελληνική υπογραφή από το 2004!

Διαβάστε με πολύ προσοχή, το πόνημα του Δρος Ηλία Ηλιόπουλου, το οποίο είχε δημοσιευθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2004, από το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων και είχε υποβληθεί υπηρεσιακώς στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

To «ουκρανικό ζήτημα» δεν δημιουργήθηκε «σε ένα 24ωρο», ούτε μπορεί να αποδοθεί στην «παραφροσύνη» οποιουδήποτε. Αυτό δεν αφορά μόνο στις «μεγάλες δυνάμεις», αλλά και στην Ελλάδα που διαθέτει επιστημονικό προσωπικό και αναλυτές που σε πολλές περιπτώσεις έχουν υψηλότερο επίπεδο γνώσεων. Σίγουρα σ ΄ ότι αφορά στην περιοχή μας και σε πολλές περιπτώσεις και σε άλλες «καυτές» περιοχές του πλανήτη.

Στην Αθήνα οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν. Μπορεί απλά να μη…διάβαζαν, όπως δεν είχαν διαβάσει και τα μνημόνια…


Από τον Δεκέμβριο του 2004 το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων είχε καταθέσει ένα «Έκτακτο Υπηρεσιακό Υπόμνημα»! Κάτω από τον «αθώο» τίτλο υπήρχε μια εκπληκτική ανάλυση του ουκρανικού ζητήματος. Συντάκτης ο Δρ Ηλίας Ηλιόπουλος, ερευνητής τότε του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων και Συντονιστής του Τομέα Γεωστρατηγικών και Αμυντικοπολιτικών Αναλύσεων ΗΠΑ-Ευρώπης-Ρωσίας-Ευρασίας.

Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι»

Γραφει ο Γιώργος Βενετσανος

Η ιστορία επαναλαμβάνεται διαρκώς άλλοτε ως φάρσα και άλλοτε ως τραγωδία, στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ουκρανίας ισχύει το δεύτερο με πολλές ομοιότητες με την τραγωδία της Κύπρου, όπου και εκεί και εδώ, υπήρξαν οι λεγόμενοι «χρήσιμοι ηλίθιοι», που έδωσαν την αφορμή ή μάλλον την δικαιολογία της εισβολής. Στην μια περίπτωση ήταν ΕΟΚΑ Β’ που έδρασε σε αγαστή συνεργασία με την μοιραία για τον ελληνισμό χούντα των Αθηνών και έκανε ότι περίπου και το νεοναζιστικό τάγμα ΑΖόφ σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, μια και αποτελεί μέρος του τακτικού της στρατού.

Πούτιν: Το ρωσικό αέριο θα πληρώνεται σε ρούβλια από την Παρασκευή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

"Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που θα παραδοθεί από αύριο", είπε ο Πούτιν.

«Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με αυτό τον τρόπο, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία - δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν».

Γιατί δεν ομιλεί κανείς για το περίφημο κονβόι των 40 μιλίων που είχε στόχο την κατάληψη του Κιέβου; Χιλιάδες οι νεκροί Ρώσοι (κατά την κ. Νούλαντ)…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Οι Αμερικανοί είναι ενθαρρυμένοι με την κατάσταση επί του στρατιωτικού πεδίου στην Ουκρανία και έχουν πειστεί ότι η πολιτική της ενίσχυσης με δυτικό πολεμικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έχει φέρει «πολύ καλά» αποτελέσματα.

Είναι γεγονός ότι η πρόβλεψη για ένα πόλεμο τεσσάρων ημερών δεν επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα η ρωσική εισβολή έχει συναντήσει μεγάλα εμπόδια και με τα σημερινά δεδομένα είναι οι ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται σε αντεπίθεση σε αρκετά σημεία της χώρας. Εκτός της ανατολικής Ουκρανίας, όπου σύμφωνα με το Πεντάγωνο θα στρέψει όλο το ενδιαφέρον του και όλες τις δυνάμεις του το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

ÇAKIR: Αυτός είναι ο νέος τουρκικός πύραυλος cruise – Προκλητικό βίντεο με «εικόνες» από Αιγαίο(Βίντεο - Φωτο)

Η κατασκευάστρια εταιρεία Roketsan αποκάλυψε δημόσια για πρώτη φορά το νέο προϊόν της, την οικογένεια πυραύλων cruise με την ονομασία ÇAKIR, ενώ ακόμα δημοσιεύθηκαν κάποια πρώτα στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με τις δυνατότητες του πυραύλου, καθώς επίσης και κάποια προκλητικά βίντεο, στα οποία απεικονίζεται ο πύραυλος την στιγμή που χτυπάει «εχθρικούς στόχους», σε μια περιοχή που μοιάζει υπερβολικά με τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Τούρκοι, ο νέος αυτός πύραυλος cruise μπορεί να εκτοξευθεί από ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη, UAV/UCAV, φρεγάτες, κορβέτες αλλά και επίγεια συστήματα ενώ μπορεί να χτυπήσει εχθρικούς στόχους στη θάλασσα και στην ξηρά με βεληνεκές άνω των 150 χιλιομέτρων, όπως εχθρικά πλοία, στρατηγικές υποδομές, ενώ στα συγκεκριμένα βίντεο (που θα δείτε παρακάτω) εμφανίζεται ένας παράκτιος στόχος.

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε να σταματήσει η δίκη για το φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε σήμερα από δικαστήριο να σταματήσει την ερήμην δίκη Σαουδαράβων υπόπτων για το φόνο, το 2018, του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και να παραπέμψει την υπόθεση στις σαουδαραβικές αρχές.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως θα ζητήσει τη γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το αίτημα του εισαγγελέα και όρισε την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση για τις 7 Απριλίου.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, ένας επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ

Mια συναυλία «άστα να πάνε»(Βίντεο)

Του Σάκη Μουμτζή από το liberal.gr

«Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη Μπελογιάνη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», αυτό το σύνθημα ακουγόταν στη συναυλία που έγινε για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ακούστηκαν και πολλά άλλα ιδίας κοπής συνθήματα, ενώ την επομένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν πως «άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του Κούλη». Ξέχασαν και την «ειρήνη» και την «εισβολή» και έβγαλαν το απωθημένο τους. Να φύγει ο Κούλης.

Γιατί το ρούβλι ανέκαμψε 100% από τα ιστορικά χαμηλά από τα 150 στα 84 ρούβλια ανά δολ; - Τελικά οι κυρώσεις δεν λειτουργούν

Το ράλι που σημειώνει το ρούβλι αποτελεί απόδειξη ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν λειτουργούν

Γιατί το ρούβλι ανέκαμψε 100% από τα ιστορικά χαμηλά;
Στο αποκορύφωμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το ρούβλι είχε κατακρημνιστεί έναντι του δολαρίου στα 150,19 ρούβλια ανά δολάριο στις 7 Μαρτίου 2022… για να ανακάμψει στην συνέχεια και ειδικά εσχάτως στα 84 ρούβλια ανά δολάριο.
Πριν την εισβολή το ρούβλι διαπραγματευόταν 76 ρούβλια ανά δολάριο.

“Ο δικηγόρος του διαβόλου”: Γιατί η Ρωσία ΔΕΝ ΕΙΧΕ επιλογή παρά να κινηθεί με στρατό στην Ουκρανία

Όπως θα έχουν καταλάβει όλοι μετά από τόσα χρόνια παρουσίας, εάν κάτι απεχθάνεται βαθύτατα το DP είναι η λογοκρισία και η μονοδιάστατη παρουσίαση απόψεως, ωσάν να υποστηρίζουμε ότι είμαστε κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας. Ο πόλεμος της Ουκρανίας αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα “οπαδικής” αντιμετώπισης, με την κάθε πλευρά να “φιλοτεχνεί” την άλλη ως την επιτομή του κακού.

Ποτέ δεν κρύψαμε την απέχθειά μας για όλους όσοι θεωρούν πως διενεργούν διεθνολογική ή/και στρατηγική ανάλυση με όρους μαύρο-άσπρο, καλός-κακός. Απλώς διαγκωνίζονται για τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι σε βάθος χρόνου αυτό που διεκδικούν είναι το “βραβείο” ανοησίας ή άγνοιας, ενδεχομένως δε και συνδυασμού αυτών. Αυτό το παιχνίδι εμείς δεν θα το παίξουμε και σε όποιον αρέσει. Όλες οι σοβαρές απόψεις που έχουν κάτι να πουν, εδώ θα βρίσκουν χώρο.

East Med – Poseidon: Ο ρόλος – κλειδί της Ελλάδας

Οι Ιταλοί θέλουν την ένωση του αγωγού East Med-Poseidon, συνολικού μήκους 1.900 χιλιομέτρων, που μπορεί να μεταφέρει έως και 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Όλα αλλάζουν στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε ότι αφορά τους αγωγούς από και προς την ΕΕ, καθώς και την πάγια απαίτηση όλων, για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ρώμη προτείνει ο υπό κατασκευή αγωγός IGI Poseidon S.A. με συμμετοχή (50% της ιταλικής εταιρείας Edison, 50% της ελληνικής ΔΕΠΑInternational Projects) ως προς την διαδρομή όμως Ελλάδος-Ιταλίας, να συνδεθεί με τον αγωγό EastMed, για να μεταφερθεί ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, στα πλαίσια του νέου ενεργειακού σχεδίου της ΕΕ και με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Μήπως τελικά ο “ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ” ήταν ο Ζελενσκι;

Παρις Δερμάτης

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ουκρανών διαπραγματευτών που έλαβαν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ρωσία, την 29η Μαρτίου, στην Τουρκία, (υπό την αιγίδα του μεγάλου φιλειρηνιστή και δημοκράτη προέδρου Ταγίπ Ερντογάν), μεταξύ των δύο εμπόλεμων συζητείται, πλέον, ένα σχέδιο ειρήνευσης το οποίο θα στηριχθεί στην ουδετερότητα της Ουκρανίας και στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από μία ομάδα τρίτων χωρών. Ουδετερότητα σημαίνει πως η Ουκρανία δεν θα ανήκει σε κανέναν στρατιωτικό συνασπισμό. Δηλαδή δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και δεν θα έχει το δικαίωμα να φιλοξενήσει στο έδαφός της ξένα στρατεύματα και ξένες βάσεις. Επιπροσθέτως αυτού, όμως, συζητείται και η ιδέα το καθεστώς της Κριμαίας

Ένα βήμα μπρος και δυο πίσω στην Ουκρανία: Διαπραγμάτευση, ανακωχή αλλά και πύραυλοι

Στην Ουκρανία αυτό που συνεχίζεται σήμερα είναι η εισβολή των Ρώσων, οι θάνατοι αμάχων και στρατιωτών καθώς και τα παιχνίδια τακτικής.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά με τηλεδιάσκεψη καθώς όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων η πολυδιαφημισμένη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ήταν μάλλον κίνηση τακτικής και από τις δύο πλευρές, χωρίς απτά, ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς οι δύο πλευρές εμμένουν στις βασικές τους θέσεις που δεν συγκλίνουν.

Νέες διαπραγματεύσεις με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή

Nord Stream 2: Ο αγωγός «φάντασμα» που κόστισε $11 δισ. και έναν πόλεμο

 Χριστίνα Ρωμηού

Το τεράστιο ενεργειακό πρότζεκτ σχεδιάστηκε με στόχο να διπλασιάσει τη ροή φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας – Τώρα έχει εγκαταλειφθεί και η τύχη του παραμένει άγνωστη - Τα λάθη της Γερμανίας, οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και τα όνειρα κυριαρχίας του Πούτιν

Ηταν ένα φιλόδοξο έργο που δεν ξεκίνησε όμως και με τους καλύτερους οιωνούς. Στόχος με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ήταν ο διπλασιασμός της ροής φυσικού αερίου μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

Διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με ειδική νομοθετική ρύθμιση

Ελένη Γαβριήλ

Το σχέδιο εξυγίανσης δεν θα περάσει από το δικαστήριο αλλά θα εγκριθεί από τη Βουλή. Κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση. Τι είπε στους εργαζόμενους ο Αδ. Γεωργιάδης.

Με γοργούς ρυθμούς, μετά και την εντολή του πρωθυπουργού, προχωράει, όπως όλα δείχνουν, η λύση του προβλήματος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης της ONEX για τα Ναυπηγεία.

Ο αρχι-διαπραγματευτής των Ουκρανών παρέα με τον δημιουργό των τουρκικών drone Bayraktar στην Κωνσταντινούπολη

Πέτρος Κράνιας

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ο Ουκρανός αξιωματούχος που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων της χώρας με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ανέβασε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία βρίσκεται με τον Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της τουρκικής εταιρείας κατασκευής drone Baykar.

Ο αδελφός του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, είναι επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας και επίσης γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία

Ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας, Ανατόλι Μπιμπίλοφ, δήλωσε ότι η δημοκρατία σκοπεύει να λάβει νομικά μέτρα στο εγγύς μέλλον για να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στη Ρωσία, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα.

Τη δήλωση του Μπιμπίλοφ επικαλέστηκε το Γραφείο Τύπου του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

«Πιστεύω ότι η ενοποίηση με τη Ρωσία είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Ο δρόμος μας. Οι φιλοδοξίες του λαού. Και θα προχωρήσουμε σε αυτό το μονοπάτι. Θα λάβουμε τα κατάλληλα νομικά μέτρα στο εγγύς μέλλον. Η Δημοκρατία της Νότιας Οσετίας θα είναι μέρος της ιστορικής πατρίδας - τη Ρωσία», - αναφέρει στη δήλωση.

Σύμφωνα με τον Μπιμπίλοφ, ο Οσετιακός λαός είναι διχασμένος και ο ιστορικός και στρατηγικός του στόχος είναι η «ενοποίηση στο πλαίσιο ενός κράτους».

Απογραφή Βόρειας Μακεδονίας: Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι Αλβανοί

Η απογραφή της Βόρειας Μακεδονίας του 2021 αποκάλυψε ότι πάνω από το 29% του πληθυσμού είναι Αλβανοί , ενώ οι μισοί δήλωσαν «Μακεδόνες», σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία (SSO) δημοσίευσε μερικά αποτελέσματα της πρώτης απογραφής που διεξήχθη μετά από 20 χρόνια στη Βόρεια Μακεδονία μεταξύ 5-30 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας είναι 2.097.319, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων και της διασποράς. Από αυτό το σύνολο, το 54,21% αυτοπροσδιορίζεται ως Μακεδόνες, το 29,52% ως Αλβανοί, το 3,98% ως Τούρκοι, το 2,34% ως Ρομά. Λίγο πάνω από 3.500 κάτοικοι δηλώθηκαν ως Βούλγαροι.

Κωνσταντίνος Γρίβας: Ο Πούτιν θέλει ξεκάθαρη νίκη - Κίνδυνος Λιβανοποίησης της Ουκρανίας

 

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ουκρανία και Ρωσία προσπαθούν να πείσουν οτι αμφότεροι είναι κερδισμένοι – Αλ. Δρίβας

Ουκρανία και Ρωσία προσπαθούν να πείσουν οτι αμφότεροι είναι κερδισμένοι - Αλ. Δρίβας

Δημήτρης Σταθακόπουλος, Ερμηνεύουμε τις κινήσεις Πούτιν χωρίς να έχουμε ιδέα τι σκέφτεται

 

Ερμηνεύουμε τις κινήσεις Πούτιν χωρίς να έχουμε ιδέα τι σκέφτεται ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος Τονίζει μάλιστα ότι αυτό το λάθος κάνουμε και με την Τουρκία. Μια Τουρκία που ο κος Σταθακόπουλος θεωρεί ότι βγαίνει εξαιρετικά ενισχυμένη από την Ουκρανική κρίση

Κωνσταντίνος Φίλης, Μεγάλοι κερδισμένοι ΗΠΑ και Κίνα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

Μεγάλοι κερδισμένοι ΗΠΑ και Κίνα από τον πόλεμο στην Ουκρανία δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης. Μεγάλοι χαμένοι φυσικά η Ουκρανία, η Ρωσία αλλά και η Ευρώπη συμπληρώνει ο καθηγητής μιλώντας στους Γιώργο Χουδαλάκη και Γιάννη Μιχελάκη Στους μεγάλους ωφελημένους και η Τουρκία μιας και πούλησε τα χαρτιά της σωστά αποδεικνύοντας όπως εξηγεί ο Κος Φίλης ότι τα περί απομονωμένης Τουρκίας δεν είχαν και πολύ βάση

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Πιθανή μια προσέγγιση Ευρώπης - Ρωσίας την επόμενη της σύγκρουσης

 

Πιθανή μια προσέγγιση Ευρώπης - Ρωσίας την επόμενη της σύγκρουσης στην Ουκρανία δηλώνει ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος Η Ρωσία έχει προϊόντα σε χαμηλές τιμές, προϊόντα που τα χρειάζεται η Ευρώπη και όχι μόνο το φυσικό αέριο τονίζει ο κος Δεσποτόπουλος. Πιθανόν λοιπόν να υπάρξει διαφοροποίηση Ευρώπης - ΗΠΑ όταν ολοκληρωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, που εκ των πραγμάτων, κάποτε θα ολοκληρωθεί

Γ.Αδαλής: Οι ενεργειακές,οικονομικές,επισιτιστικές,συνέπειες ενός κάθετα πολωμένου κόσμου (Α΄ Μέρος)

 

Ο οικονομέτρης – αναλυτής Γιώργος Αδαλής, μιλάει στον 98.4 για τις παγκόσμιες ανατροπές και ανακατατάξεις σε οικονομία, ενέργεια και επισιτιστικά, σημειώνοντας ότι ειδικά στην Ευρώπη μπαίνουμε σε χρόνια πληθωρισμού διαρκείας με ότι συνεπάγεται αυτό . Το πιθανότερο είναι πως με τις σφαίρες επιρροής γυρίζουμε σε ένα μοντέλο 200 χρόνια πίσω, όπου τα χρηματοοικονομικά παιχνίδια για τους λαούς, έχουν μικρή σημασία, όταν ζητήματα φτώχειας, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης , γίνονται πρώτης προτεραιότητας ακόμη και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 36η ημέρα εισβολής

 

Νέες διαβεβαιώσεις Πούτιν: Σε ευρώ οι πληρωμές φυσικού αερίου