Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Εφαρμογή αναγνωρίζει και ψηφιοποιεί ιστορικά βιβλία γραμμένα σε πολυτονικό

 

Εικόνα της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης.
[Credit: Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας του Δημόκριτου]

Αυτό που δεν είχε γίνει στο παρελθόν είναι κάποιο εργαλείο που να μπορεί να αναγνωρίσει τα παλιά χειρόγραφα.

Μια έξυπνη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει στην ψηφιακή απεικόνιση και διαχείριση κειμένων ιστορικών ελληνικών βιβλίων, γραμμένων σε πολυτονικό σύστημα, ανέπτυξε η ομάδα Ψηφιακής Επεξεργασίας Εγγράφων του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Ευφυίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Η Μάχη της Νεράιδας (31 Οκτωβρίου 1943): Ο κατοχικός εμφύλιος και η κορύφωσή του


Η νέα μονογραφία του Ιωάννη Αθανασόπουλου από τις εκδόσεις Eurobooks.

Ιωάννης Β. Δασκαρόλης, Αρθρογράφος
Ιστορικός – Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

22. 1967-1974 Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών και η καταστροφή της Κύπρου


Μια σειρά κειμένων του Γιώργου Καραμπελιά για την ελληνική ιστορία από το πρόσφατο βιβλίο του, 25 μαθήματα ελληνικής ιστορίας.

Με σημαδεμένη τράπουλα θέλει να παίξει η Άγκυρα: Τι ζήτησε ο Τατάρ από τον Γκουτέρες


Κώστας Βενιζέλος


Μόνο πόκερ με σημαδεμένη τράπουλα είναι διατεθειμένη να παίξει η κατοχική Τουρκία, σε περίπτωση που θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Αυτό το έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση η Άγκυρα, που καθόρισε και τα επόμενα βήματα. 

ΠτΔ: Το 7% του πληθυσμού της Κύπρου είναι μετανάστες – Είμαστε στα όρια μας


Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης


* Του Κώστα Σαρικά

Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Ευρωπαϊκά προγράμματα FCAS & Tempest. Οι εξελίξεις των ευρωπαϊκων μαχητικών 6ης γενιάς και η ελληνική παράμετρος

Τα FCAS/Tempest ξεκίνησαν ως κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης αεροσκαφών 6ης γενιάς προς αντικατάσταση των υπάρχοντων αεροσκαφών, αρχής γενομένης από το 2040-45. Η σύλληψη της  ιδέας και ο καθορισμός των αρχικών σχεδιαστικών και επιχειρησιακών κριτηρίων έγινε το 2001. 

Πλήγμα στο ηθικό των χειριστών… των Mirage 2000-5 της 114ΠΜ, αυτή είναι η διάσταση του προβλήματος


Καλές είναι οι πολιτικές διακηρύξεις και τα αφηγήματα. Όλοι αντιλαμβάνονται την εσωτερική και εξωτερική σκοπιμότητα, όπως επίσης και τα οφέλη της σταδιακής ομογενοποίησης του αεροπορικού στόλου που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. 

Δένδιας: Με εθνική ενότητα και υπευθυνότητα οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία μας


«Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε σε φαινόμενα διχασμού και ακραίου λαϊκισμού να την υπονομεύσουν», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Μητσοτάκης: Χάρη στην αναβάθμιση της οικονομίας μπορούμε να κάνουμε μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα


Τη μεγάλη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία και την στήριξη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων η αναβάμιση των προοπτικών της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όπως αυτή που έγινε από τον S&P την Παρασκευή, τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του στο Facebook με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας


Τα βασικά σημεία της αξιολόγησης του οίκου S&P.

Στην αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού αξιόχρεου από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας το αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής (19/4).

Γ. Γεραπετρίτης: Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα συμμετάσχει αύριο, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκικά ΜΜΕ «θέλουν» να ακυρώνεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σύγχυση και σεναριολογία καταγράφονται στην Τουρκία με το ταξίδι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 9 Μαΐου.

Η παγίδα του Ελπιδοφόρου στον Κασσελάκη: Άνθρωποι της Αρχιεπισκοπής διέρρευσαν αμέσως τη δήλωση για τη βάφτιση… Όλος ο αποκαλυπτικός διάλογος των δύο ανδρών (video)


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος υποδέχεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τον πρόεδρο του Σύριζα Στέφανο Κασσελάκη. Φωτογραφία GOA, Δημήτρης Πανάγος via Elpidophoros, @Elpidophoros, Twitter

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ HELLAS JOURNAL

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, εννοεί την ιστοσελίδα μας, ότι δήθεν λαμβάνει εντολές από το …Μέγαρο Μαξίμου για να του προκαλέσει ζημιά. Αλλά αν το πιστεύει να το πει καθαρά για να του απαντήσουμε, όπως αρμόζει στην περίπτωση.

Ο διεθνής «Στόλος της Ελευθερίας» ετοιμάζεται στην Τουρκία με προορισμό απευθείας στη Γάζα


Απρίλιος 20, 2024. Ελλάδα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο Στόλος της Ελευθερίας ετοιμάζεται να αποπλεύσει από το λιμάνι της Τούζλα στη δυτική Τουρκία προς τη Λωρίδα της Γάζας για να σπάσει την πολιορκία που του επιβλήθηκε από την ισραηλινή κατοχή και να παράσχει βοήθεια στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Ερντογάν σε συνάντηση με Χανίγια: Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τις καταπιέσεις στους Παλαιστίνιους


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Όλα όσα συζητήθηκαν

Ο Ερντογάν προκαλεί τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς με την υποδοχή του Ισμαήλ Χανίγιε στα ανάκτορα: Η Τουρκία θα γίνει η νέα βάση της Χαμάς, μετά το Κατάρ;


epa11290094 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C), Hamas leader Ismail Haniyeh (C-L) and Turkish Foreign Minister Hakan Fidan (C-R) during their meeting in Istanbul, Turkey, 20 April 2024. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, προκαλώντας στα ίσια τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, με τον οποίο συζήτησε τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δημοσιεύει στα social media τη φωτογραφία του Ερντογάν με τον Χανίγια: «Ντροπή σου»


Απρίλιος 21, 2024. Ελλάδα.

Μια μέρα «το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για την καταπίεση που ασκεί στους Παλαιστίνιους». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Εικόνες δορυφόρου μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν


Αντιπολιτευόμενη ομάδα στο Ιραν δημοσιοποίησε τις εικόνες πριν και μετά το χτύπημα που φαίνεται να στόχευσε σύστημα αεράμυνας S-300. Στάλθηκε σαφές μήνυμα...

Με πύραυλο RAMPAGE το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν


Το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή, το Ισραήλ χτύπησε το ραντάρ μιας συστοιχίας αεράμυνας που φρουρούσε το ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Natanz με έναν υπερηχητικό πύραυλο Rampage δικής του παραγωγής. 

Ιράν: Ο Χαμενεΐ ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις για την επίθεση εναντίον του Ισραήλ


Στις 13 Απριλίου η Τεχεράνη έθεσε για πρώτη φορά ανοικτά στο στόχαστρο το Ισραήλ με περισσότερους από 300 πυραύλους και drones

Μέση Ανατολή: Παιχνίδι εντυπώσεων και ισορροπίες του τρόμου

Μία γυναίκα περνάει μπροστά από μία γιγαντοαφίσα που απεικονίζει ρίψη πυραύλων, στη βόρεια Τεχεράνη, στο Ιράν, στις 19 Απριλίου 2024. AP Photo/Vahid Salemi

Στο χείλος της αβύσσου στάθηκαν Ισραήλ και Ιράν και μαζί τους ολόκληρος ο πλανήτης όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ανάλυση Stratfor: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν


Η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και τα πιθανά ισραηλινά αντίποινα αυξάνουν τις πιθανότητες η Τεχεράνη να επιταχύνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, κάτι που με τη σειρά του θα ξεκινούσε έναν αγώνα δρόμου σε ολόκληρη την περιοχή για πυρηνικά.

Su-35: Έντονη φημολογία στον ιρανικό Τύπο πως η Τεχεράνη παραλαμβάνει ρωσικά μαχητικά την ερχόμενη εβδομάδα


Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η πληροφορία πως το Ιράν θα αποκτήσει λίαν συντόμως ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35, ως αντάλλαγμα για τα νεότερα μοντέλα των drones Shahed που παρέδωσε ή θα παραδώσει στη Ρωσία.

Φάκελος Μέση Ανατολή: O Πούτιν τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οποιοσδήποτε σοβαρός παρατηρητής της Μέσης Ανατολής γνωρίζει ότι το Ισραήλ είχε ήδη εμπλακεί σε έναν ακήρυχτο πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πολύ πριν από την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ζαχάροβα: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με ταπείνωση όπως στον πόλεμο του Βιετνάμ

Η Μαρία Ζαχάροβα AP Photo

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επιπλέον βοήθειας ύψους 60,84 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία δείχνει πως η Ουάσινγκτον προχωράει πιο βαθιά σε έναν υβριδικό πόλεμο με τη Ρωσία που θα καταλήξει σε ταπείνωση αντίστοιχη των πολέμων του Βιετνάμ ή του Αφγανιστάν.

Ο Α. Μπλίνκεν θα προειδοποιήσει την Κίνα για τη στήριξη που παρέχει στη Ρωσία


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ετοιμάζεται να μεταβεί αυτή την εβδομάδα το Πεκίνο, προκειμένου να προειδοποιήσει την Κίνα να περιορίσει την τεχνική και κάθε άλλη υποστήριξη που παρέχει προς τον ρωσικό στρατό, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Βόρεια Κορέα: Επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπίας στη Ρωσία


Βορειοκορεατική αντιπροσωπεία υπό τον επικεφαλής της Επιτροπής Γεωργίας του πανίσχυρου Κόμματος των Εργατών επισκέπτεται τη Ρωσία, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.