Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ξαναστήνουν το Ανάκτορο της Βεργίνας


ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΩΤΤΗ
ΑΠΟ ΤΟ ethnos.gr

Ενα σπουδαίο, από πολλές απόψεις, μνημείο, πρέπει να αναστηλώνεται. Η ώρα για το Ανάκτορο των Αιγών, το δημόσιο κτίριο που ανεγέρθηκε από τον Φίλιππο Β' τον Μακεδόνα, έφτασε μετά πολλές δεκαετίες εγκατάλειψης.

Το ανάκτορο των Αιγών αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικής και πρόγονο οικοδομημάτων, που κατασκευάστηκαν αργότερα.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:"Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ "(Βίντεο)


Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 "Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ ". 
H' δημοτικό σχολειό Λεμεσού. 
Παρασκευή 9 Μαΐου 2014, ώρα: 10.30

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ζεόλιθος στον πρωτογενή τομέα"(Βίντεο)



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 "Ζεόλιθος στον πρωτογενή τομέα". 
Utopia Collectiva: Άρεως 48, εντός των τειχών 
Λευκωσία - Κύπρος. Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο βυζαντινός στρατός της Καππαδοκίας και η προέλευση του ακριτικού έπους

(Τηλέμαχου Κ. Λουγγή, Απόσπασμα από την μελέτη του) 
«Επιθεώρηση ενόπλων δυνάμεων πριν από εκστρατεία»
Σύμφωνα με τον Νικηφόρο Βρυέννιο, στο τρίτο τέταρτο του ενδέκατου αιώνα, η αρχαία των Καππαδοκών μητρόπολις, φημί δη την περιβόητον Καισάρειαν, είχε τα τείχη της διερρωγότα και μόνο μερικοί πύργοι είχαν απομείνει, εις απόδειξιν οίμαι της παλαιάς ευδαιμονίας της πόλεως.

Οι χάρτες που δεν μας έδειξαν στο σχολείο

Υπάρχουν διαφόρων ειδών χάρτες, όπως μάθαμε άλλωστε και στο σχολείο.

Όμως υπάρχουν και χάρτες που δεν τους διδάσκουν αν και θα έπρεπε, εάν θέλουμε να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζούμε.

 Ο ιστοτοπός boredpanda παρουσιάζει σε χάρτες, την απεικόνιση σημαντικών δεδομένων, που μας επιτρέπουν να έχουμε καλύτερη εικόνα για τις χώρες του πλανήτη μας!

Απαγορευμένες φωτογραφίες από τη σκληρή ζωή στη Βόρεια Κορέα -Ολα όσα ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θέλει να ξέρουμε (Εικόνες)

Υποσιτισμένα παιδιά, στρατιώτες σε άψογους σχηματισμούς και ένας άνδρας που κόβει χορτάρι για να φάει... Τα φωτογραφικά κλικ του Ερίκ Λαφόργκ ανοίγουν ένα σπάνιο παράθυρο, σε μία από τις πιο απομονωμένες χώρες του πλανήτη, τη Βόρεια Κορέα. Από το 2008 μέχρι το 2012 ο φωτογράφος επισκέφθηκε το κομμουνιστικό κράτος έξι φορές. Στο τελευταίο του ταξίδι οι Αρχές τού ζήτησαν να σβήσει όλο το υλικό από τη φωτογραφική του μηχανή, εκείνος όμως είχε ήδη προλάβει να το αποθηκεύσει σε μία κάρτα μνήμης. Πλέον το καθεστώς της Πιονγιάνγκ τον έχει κηρύξει ανεπιθύμητο, ο ίδιος όμως δηλώνει ικανοποιημένος που πρόλαβε να δείξει στον πλανήτη τι συμβαίνει στη χώρα του Κιμ Γιονκ Ουν.

Τρισέ: “Αν δεν σας αρέσει η λιτότητα, μη ζητάτε βοήθεια...”

Επιθετικός και επικριτικός κατά της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών του Μνημονίου.Την ίδια ώρα ακόμα και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επί των ημερών του αποφασίσθηκε η ενεργός συμμετοχή της ΕΚΤ στην προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας με τις αρχικές αγορές ελληνικών τίτλων, εμφανίστηκε αίφνης επιθετικός και επικριτικός προς τη χώρα μας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν δεν σας αρέσει η λιτότητα, μη ζητάτε βοήθεια»...

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, Ο «ΕΧΘΡΟΣ» ΜΑΣ!

Του Νίκου Χειλαδάκη
Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου
Από το lithosfotos
 
Είναι πολλοί στην χώρα μας που θεωρούν την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ στην αρχή και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στην Ευρωζώνη, ότι ήταν το μεγαλύτερο μεταπολεμικό επίτευγμα στην ελληνική ιστορία.
Σήμερα, εν έτη 2014, που η Ελλάδα έφτασε στο πιο έσχατο σημείο με ένα λαό να αυτοκτονεί, με χιλιάδες παιδιά της να ξενιτεύονται απελπισμένα στο εξωτερικό, με μια οικονομία να έχει διαλυθεί και με μια κοινωνία να έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, οι απόψεις αυτές μάλλον θα πρέπει να ιδωθούν κάτω από ένα διαφορετικό και ρεαλιστικό πρίσμα. Ο σκοπός δεν είναι να κάνουμε στείρα αντίευρωπαϊκή πολιτική, αλλά η Ευρώπη αυτή όπως εξελίχτηκε, αποδείχτηκε πως είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας, σε σημείο να απειλεί ακόμα και την ίδια την ταυτότητας μας, την ύπαρξη του έθνους και της πατρίδας μας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ!!;!!

Σε όλα τα κείμενα των αρχαίων λαών υπάρχει η περιγραφή ενός τρομερού πολέμου που συγκλόνισε όλη τη Γη εκείνη την εποχή!!!! Αυτός ίσως ήταν ο πόλεμος, που ίσως στάθηκε και η αφορμή για την αρχή της παρακμής εκείνου του τρανού αρχαίου πολιτισμού, όπου διεξήχθη με την χρησιμοποίηση εξελιγμένων όπλων. Οι περιγραφές των αρχαίων κειμένων μας μεταφέρουν στην εικόνα μίας σύγκρουσης, η οποία επέφερε σφοδρές καταστροφές!!!! Εκείνη η πανάρχαια σύγκρουση κατέληξε κατά πάσα 90% σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα!!!!

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ«…δὲν θέλω νὰ καλοπερνῶ ἐγὼ καὶ τὸ Γένος μου νὰ ὑποφέρῃ εἰς τὴν δουλείαν.»



(φωτο:Η πραγματική μορφή του Οδυσσέα Ανδρούτσου αποτυπωμένη σε λιθογραφία ξένου φιλέλληνα περιηγητή, ο οποίος τον ζωγράφισε με φόντο τα βουνά της Ελλάδας και αρχαίους κίονες, προκειμένου να καταδείξει τη σχέση του ήρωα με την αρχαία Ελληνική Παιδεία.)

Ἀγαπητοί μου Γαλαξιδιῶται,
Ἦτο θέλημα Θεοῦ νὰ ἁρπάσωμεν τὰ ὅπλα μίαν ἡμέραν
καὶ νὰ ριφθῶμεν κατὰ τῶν τυράννων μας.

Τί τὴν θέλομεν, ἀδελφοί μου, τὴν πολυπικραμένην ζωὴν
τοῦ δούλου; Δὲν βλέπετε, ὅτι δὲν μᾶς ἀπέμεινε τίποτε; Καὶ
αὐταὶ αἱ ἐκκλησίαι μας ἔγιναν τζαμιὰ καὶ στάβλοι τῶν
Τούρκων. Δὲν εἶναι πρέπον νὰ σταυρώσωμεν τὰς χεῖρας.

Ἄς ἐρωτήσωμεν τὴν καρδίαν μας καὶ ὅ,τι ἀποφασίσωμεν, νὰ τὸ
βάλωμεν ἐμπρὸς σύντομα. Ἄν βραδύνωμεν, θὰ μετανοήσωμεν
καὶ τότε ἄδικα θὰ κτυπῶμεν τὴν κεφαλὴν μας.