Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

ΥΠΠΟ: Πρότυπο ανάδειξης η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς για τη διαχείριση αντίστοιχων μνημειακών συνόλων


Η καστροπολιτεία της Μονεμβασίας


Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στη διαμόρφωση και εφαρμογή Στρατηγικού Σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση του μνημειακού συνόλου της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς. Η μεθοδολογία για την εκπόνησή του αποτελεί αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος που εκπονούν οι αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης, τον Ιούνιο 2024.

Σεπτεμβριανά 1955: Πώς ξεριζώθηκε ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης


Με τον όρο «Σεπτεμβριανά» εννοούμε το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Αποτέλεσμα, οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.

Σεπτεμβριανά του 1955: H «τρίτη άλωση της Κωνσταντινούπολης», οι Βρετανοί και το Κυπριακό


Ο όχλος λεηλατεί κατάστημα στο Πέρα (φωτ.: αρχείο Fahri Çoker / Εκδόσεις Ιδρύματος Ιστορίας)

Η ελληνική εκδοχή της Νύχτας των Κρυστάλλων ξεκίνησε στις 6 και ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου

Ψέριμος: Εγκαίνια στο Σχολείο του Πανορμίτη!


Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. 

Απόσπασμα από το ποίημα ΙΘΑΚΗ (1910) του Κωνσταντίνου Καβάφη 

Από το International Hellenic Association

Η Θράκη φωνάζει


Του Γιάννη Χαραλαμπίδη 

Η τεράστια πυρκαγιά στη Θράκη, και ειδικότερα στον Έβρο, καίει για δέκατη έκτη ημέρα (σ.Ά. το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 4-9-2023), έστω κι αν τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα όλα δείχνουν ότι σβήνει. Αυτό συνιστά από μόνο του ένα τραγικό γεγονός, μια τεράστια φυσική καταστροφή. Η καταστροφή αυτή όμως έχει ήδη αποκαλύψει άλλα, πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ανοχύρωτη χώρα


Οι πυρκαγιές, οι διαχρονικές παθογένειες της χώρας και το υπαρξιακό ζήτημα που πλέον προκαλούν

Δρ. Γιώργος Ρακκάς, Αρθρογράφος

Πολιτικός επιστήμονας και Δρ. κοινωνιολογίας. Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη

Γυμνό το κράτος, σηκώνει τα χέρια: Δεν μπορούν να απελάσουν παράνομους μετανάστες


Είναι απίστευτο, αλλά ακόμη κι αν σήμερα προσέρχονταν οικειοθελώς όλοι οι παράνομοι αλλοδαποί στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς και παραδίδονταν για να απελαθούν, θα αφήνονταν ελεύθεροι επειδή δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι κράτησης τους για τις τρεις βδομάδες που απαιτούνται μέχρι να ετοιμαστούν τα απαραίτητα έγγραφα τους.

Ελλιπής αστυνόμευση και κινήσεις πολιτών για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας


Και σίγουρα η ελλιπής αστυνόμευση δεν οφείλεται σε έλλειψη αστυνομικών.

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής, Αρθρογράφος

Αρεοπαγίτης ε.τ.

Διαγωνισμός της Πολεμικής Αεροπορίας με έπαθλο πτήση με εκπαιδευτικό αεροπλάνο


Έναν πρωτότυπο τρόπο για να προσεγγίσει νέους στους κόλπους της σκέφτηκε η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, διοργανώνοντας διαγωνισμό με έπαθλο πτήση με εκπαιδευτικό αεροπλάνο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η σημασία των F-16V για την Τουρκία και τα προγράμματα ÖZGÜR 1/2


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το αίτημα της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2021 για προμήθεια 40 μαχητικών F-16V και 79 συλλογών αναβαθμίσεως υπαρχόντων F-16 στην ίδια έκδοση, είναι μία μόνο από τις δύο κινήσεις, με τις οποίες επιδιώκεται η αποκατάσταση της ισορροπίας στην εναέρια ισχύ, ως προς τον ποιοτικό τομέα τουλάχιστον, σε σχέση με την Ελλάδα. 

Oι Rampage στα ελληνικά F-16 κάνουν τους Τούρκους να τρέχουν


Θα είναι πολλοί και αποτελεσματικοί.

Διονύσης Αντωνέλλος

Εντός Σεπτεμβρίου το πρώτο F-16 Viper στην 340 Μοίρα. Η ενίσχυση της αεροπορίας συνεχίζεται την ώρα που η Αγκυρα ακόμα περιμένει στο «εάν»… [βίντεο]


Μέσα στον Σεπτέμβριο καλώς εχόντων των πραγμάτων η 340 Μοίρα “Αλεπού” θα παραλάβει από την ΕΑΒ το πρώτο F-16 Viper. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Το αεροσκάφος με αριθμό «005» που ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στάθηκε ο οδηγός του προγράμματος που εφάρμοσε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για το πρόγραμμα μετατροπής των F-16 σε Viper, από την ημέρα άφιξής του στην Τανάγρα, από-τροποποιείται για ν’ αποδοθεί ξανά στην Πολεμική Αεροπορία.

Ελληνικός Στρατός: Παρουσίαση και επίδειξη συστήματος εντοπισμού UAV της AARONIA


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) επίδειξη, από εκπροσώπους της εταιρείας Vector Technologies, σχετικά με σύστημα εντοπισμού Μη-Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) κλάσης Ι, της εταιρείας AARONIA. 

ΕΑΒ: Δυναμική παρουσία στην 87η ΔΕΘ με «Αρχύτα», τεχνητή νοημοσύνη και τμήμα από F-16 Viper


Μία σειρά από σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία εκτείνονται από την κατασκευή και συντήρηση αεροσκαφών έως και τις δορυφορικές εφαρμογές θα παρουσιάσει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO.

Στον Εισαγγελέα ο καπετάνιος και οι τρεις του πληρώματος του Blue Horizon που κατηγορούνται για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη


Το κατώφλι του Εισαγγελέα πέρασαν ο καπετάνιος και τρία μέλη του πληρώματος του Blue Horizon μετά τον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά.

Πομακοχώρια: Οι αφανείς ήρωες του Έβρου που έσωσαν 100.000 στρέμματα


20 κάτοικοι από το Σιδηροχώρι και τον Πετρόλοφο, δύο από τα Πομακοχώρια του Έβρου, βρέθηκαν και αυτοί στην πρώτη γραμμή της μάχης με τη φωτιά την προηγούμενη βδομάδα, κατορθώνοντας με την τεχνογνωσία τους να περιορίσουν το μέτωπο και να σώσουν έτσι παραγωγικό δάσος τουλάχιστον 100.000 στρεμμάτων.

Απόφαση – ορόσημο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δικαιώνει τη Frontex και εμμέσως την Ελλάδα απέναντι σε κατηγορίες για «push backs» που «παραβιάζουν τη διαδικασία ασύλου»


FILE PHOTO: Η είσοδος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο. EPA, JULIEN WARNAND

Σε μια δίκη – ορόσημο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ένας Σύρος πρόσφυγας έχασε την αγωγή που είχε υποβάλει κατά της Frontex ζητώντας αποζημίωση για, όπως υποστήριζε, παράνομη επιχείρηση επαναπροώθησης (push back) από τη Μήλο στην Τουρκία.

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Αλλάζουν όλα στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες


Αλεξία Τασούλη

Αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής των συνομιλιών στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν. Το newsbomb.gr βρίσκεται στην Άγκυρα.

Η διαφύλαξη του καλού κλίματος και τα ερωτηματικά του «οδικού χάρτη» στα ελληνοτουρκικά


Νίκος Μελέτης

Σε μια σαφή προσπάθεια να προφυλάξουν το κλίμα από «κακοτοπιές» ενόψει της νέας συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Νεα Υόρκη οι υπουργοί εξωτερικών των δυο χωρών συναντήθηκαν χθες στην Άγκυρα και σε δηλώσεις (χωρίς να υπάρξουν ερωτήσεις δημοσιογράφων) πρόβαλαν την διάθεση «καλών σχέσεων» και «επίλυσης των διαφορών», επαναλαμβάνοντας τον οδικό χάρτη που είχε τεθεί στο Βίλνιους.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Νίκος Δένδιας


Στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφτασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης

Στο ανώτερο επίπεδο η συμμετοχή της Ελλάδας στην 8η Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών


ΗΠρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ρουμανίας Κλαους Γιοχάνις, μεταβαίνει σήμερα στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει στην 8η Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών.

Τουρκία: Η Κομισιόν απαιτεί πρόοδο πριν από οποιαδήποτε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων


Η Τουρκία πρέπει να καταγράψει πρόοδο προς τον εκδημοκρατισμό ώστε να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα από την Άγκυρα ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι.

Η εθνοτική… φωτιά σιγοκαίει στο Κόσοβο - Κρίσιμη η κατάσταση στα Βαλκάνια

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Πιέσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας Ενωσης-Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία, η οποία θα εκπροσωπεί τις προβληματικές περιοχές

Η Αρμενία ανακάλεσε τον μόνιμο εκπρόσωπο της, στον CSTO


Σεπτέμβριος 6, 2023. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Βαχάγκν Χατσατουριάν ανακάλεσε τον μόνιμο και πληρεξούσιο εκπρόσωπο της χώρας στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) Βίκτορ Μπιγιάγκοφ, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Αρμένιου ηγέτη, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα.

Κρεμλίνο: «Η Wagner δεν υφίσταται από νομικής απόψεως»


Η Συρία, η Λιβύη και πολλές χώρες της Αφρικής αποτελούν πεδία δράσης της Wagner

Στο Κίεβο ο Μπλίνκεν -Επαφές με Ζελένσκι καθώς η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεση


Στο Κίεβο έφθασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε μια επίδειξη της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, ο στρατός της οποίας συνεχίζει την αντεπίθεση κατά των οχυρωμένων Ρώσων εισβολέων.

Λευκός Οίκος προς Βόρεια Κορέα: «Θα πληρώσετε για τυχόν παράδοση όπλων στη Ρωσία»


Η Βόρεια Κορέα θα «πληρώσει το τίμημα» για οποιαδήποτε παράδοση όπλων στη Ρωσία ώστε να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμό της στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η Βόρεια Κορέα


Νέα διάσταση αποκτά η πολεμοχαρής ρητορική της Βόρειας Κορέας μετά τις ανακοινώσεις για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Πόσο επικίνδυνο είναι το οπλοστάσιο της Πιονγκ Γιανγκ.