Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας (17 ή 04 Μαϊου 1914)

Σχόλιο από ALEXANDER

Επειδή αρκετοί πολιτικοί(και όχι μόνο)ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει Βόρειος Ήπειρος αλλά Νότιος Αλβανία ας διαβάσουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 για να διαπιστώσουν ότι το επίσημο Αλβανικό κράτος υπέγραψε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας με την κυβέρνηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου.
Στο πρώτο άρθρο του πρωτοκόλλου ορίζεται ότι Η Βόρειος Ήπειρος είναι αυτόνομη.


Από το orp.gr
Επιμέλεια κειμένων, του ιστορικού Άλκη Ευστρατίου.
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπογράφηκε στις 17 (4) Μαΐου 1914, μεταξύ της αλβανικής κυβερνήσεως, της οποίας επικεφαλής ήταν ο πρίγκιπας Βηντ και του προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου. Με την υπογραφή του, τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ της αλβανικής χωροφυλακής-των ατάκτων και Βορειοηπειρωτών (Ιερών Λόχων) και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό. Πώς φθάσάμε όμως σ’ αυτό;

Μ. Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε κατηγορηματικά ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά την εκλογή του από το συνέδριο κορυφής του ΕΛΚ στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο Γερμανός πολιτικός, πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή, τόνισε: «Πιστεύω στην ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Χρειαζόμαστε η μια την άλλη, είμαστε εταίροι, είμαστε γείτονες, μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας από κοινού αλλά δεν πιστεύω στη διαδικασία της διεύρυνσης.

Επιμένει το ΔΝΤ ότι είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων - Ο Τόμσεν επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου

Σε θετικότερες προβλέψεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο παρουσίασε σήμερα την έκθεση του για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (Regional Economic Outlook for Europe).
Ειδικότερα, το Ταμείο προχωρά σε θετική αναθεώρηση και των δικών του προβλέψεων, καθώς πλέον εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020, όταν πριν από έξι μήνες τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 1,8% για κάθε έτος αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις ξεπερνούν και τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπολογίζει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2% για τα έτη 2019 και 2020.

Αλβανία: Αλλες τέσσερις προσαγωγές ομογενών μετά την κηδεία του Κατσίφα - ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ

Σε νέες προσαγωγές ομογενών από τους Βουλιαράτες, προχώρησαν οι αλβανικές αρχές μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Αλβανοί αστυνομικοί προσήγαγαν τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους ο γαμπρός του 35χρονου ομογενή και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, ο οποίος είχε μεταβεί στην περιοχή για την κηδεία.

Οπως μεταδίδει ο Ant1, η προσαγωγή του γαμπρού του Κατσίφα οφείλεται σε παρεξήγηση και λίγα λεπτά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Aθάνατος! – Στην τελευταία του κατοικία ο ήρωας Κ. Κατσίφας – 3.000 Έλληνες είπαν το τελευταίο αντίο στον εθνομάρτυρα(Φωτο)

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είπαν το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα, στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου. Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι – κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες. Νωρίτερα, στην πλατεία του χωριού έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη σε κλίμα οδύνης και θρήνου στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ενώ νωρίτερα, η σορός είχε τεθεί στην κεφαλή της νεκρικής πομπής με την οικογένεια του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα να τον «ακολουθεί» στην τελευταία διαδρομή του στο χωριό που τόσο αγάπησε, γεννήθηκε και πότισε τη γη του με το αίμα του.

Σκοπιανές παρατυπίες και Μακεδονική Ταυτότητα - Η έξοδος των Σκοπίων - Οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Σκοπιανές παρατυπίες και Μακεδονική Ταυτότητα
Tου Ν. Λυγερού

Η σκοπιανή κυβέρνηση για λόγους κομματικούς, έχει αρχίσει να παραβιάζει το Προσύμφωνο των Πρεσπών και να μιλά ανοιχτά περί διασφάλισης της Μακεδονικής Ταυτότητας. Με άλλα λόγια έχει εκφυλίσει εντελώς το erga omnes του ΥπΕξ και του Πρωθυπουργού. Διότι επιδιώκουν μια μακεδονική εθνότητα που δεν είχαν κατοχυρώσει ποτέ πριν. Έτσι οι ενστάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας είναι όλο και πιο σεβαστές αφού αποδεικνύεται ότι τα Σκόπια θέλουν κατά πολύ να ξεπεράσουν τα όρια του Προσυμφώνου. Στην αρχή, η ελληνική κυβέρνηση το δικαιολόγησε, ενώ ήταν ήδη απαράδεκτο,

Η έννοια της εθνικής μειονότητας - Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας

Η έννοια της εθνικής μειονότητας
Tου Ν. Λυγερού

Το Συμβούλιο της Ευρώπης με τη Σύσταση 1201 της 1 Φεβρουαρίου 1993 ζήτησε από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ένα πρόσθετο πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2005 το Ευρωκοινοβούλιο παρότρυνε τη χρήση αυτού του ορισμού και αυτή η απόφαση επισημοποίησε πλέον τον ορισμό και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ο ορισμός ισχύει λοιπόν και για τις δύο υπερδομές και πρέπει να τον έχουμε στο μυαλό μας όταν εξετάζουμε την εφαρμογή του σε μερικές χώρες. Η εθνική μειονότητα ως έκφραση καθορίζει μια ομάδα ανθρώπων σε ένα Κράτος οι οποίοι ζουν στην επικράτεια αυτού του Κράτους και είναι πολίτες του, διατηρούν δεσμούς που είναι παλιοί, στέρεοι και διάρκειας με αυτό το Κράτος,

Τα παλιά τραγούδια

Tου Ν. Λυγερού

Τα παλιά τραγούδια είναι μικρές ιστορίες, μικρογραφίες ζωής που διηγούνται κομμάτια ανθρωπιάς αλλά οι περισσότεροι προσέχουν μόνο τη μουσική και δεν παρακολουθούν τα λόγια, λες και οι λέξεις να μην έχουν ουσία. Κι όμως οι σπάνιοι προσέχουν κάθε λέξη γιατί ξέρουν τη βαθύτητα που κρύβουν με πλάγιο τρόπο δίχως να ενοχλήσουν τους περαστικούς που ποτέ δεν θα μελετήσουν το μνημείο της ανθρωπιάς που στέκεται δίπλα τους γιατί δεν είναι μαζί του. Έτσι ανακαλύπτουν μικρά κοσμήματα που ανήκουν στη Ανθρωπότητα δίχως ποτέ να ανήκουν στις κοινωνίες της λήθης.