Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην αρχαία Μελιταία


Εναρκτήρια υπήρξε η εβδομάδα που πέρασε για τη νέα ερευνητική περίοδο του Αρχαιολογικού Προγράμματος Μελιταίας (MELAP). 

25 Ιουνίου 1826. Ο πετροπόλεμος στη Μάνη


Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, ο Ιμπραήμ πέρασε στην Πελοπόννησο με σκοπό να πνίξει την επανάσταση που είχε ξαναφουντώσει. Στις 22 Ιουνίου 1826, μπροστά στο στενό του Αρμυρού, στα σύνορα της Μάνης, συγκεντρώθηκαν 7.000 Αιγύπτιοι, πεζοί και καβαλάρηδες. 

Πόλεμος της Κορέας: Η ελληνική συμμετοχή και οι αποστολές του ΕΚ.Σ.Ε.


Σαν σήμερα, στις 25 Ιουνίου 1950,  ξεκινά ο πόλεμος της Κορέας, με την εισβολή της Βορείου Κορέας στη Νότιο Κορέα.

Αξιός: Το μεγάλο ζωοποιό ποτάμι της Μακεδονίας που έθρεψε χιλιάδες ποντιακές και άλλες προσφυγικές οικογένειες


Αεροφωτογραφία που απεικονίζει την μεταλλική σιδηροδρομική γέφυρα του Πολυκάστρου και στο βάθος την πόλη του Πολυκάστρου (φωτ.: Σωκράτης Μουρατίδης)

Της Αλεξίας Ιωαννίδου

Ο «ευρυρρέων», κατά τον Όμηρο, ποταμός της μακεδονικής γης πήρε το όνομά του από τον μυθικό Αξιό, γενάρχη των Παιόνων βασιλέων. Άξος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει δάσος, και πράγματι οι όχθες του Αξιού από την Αρχαιότητα όπως μαρτυρά το όνομά του μέχρι τις ημέρες μας είναι δασώδεις.

Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ: Στα σκαριά νέα τριμερής για το φυσικό αέριο


Μιχάλης Ιγνατίου, Ουάσιγκτον


Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ με βεβαιότητα ότι το κατάλαβαν πολλοί.

Mια σχέση συνεργασίας και παραφροσύνης


του Άριστου Μιχαηλίδη 

Θέλουν, λέει, μια δήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι επιβεβαιώνει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού «λαού», και μόνο έτσι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Το είπε και ο σύμβουλος του Τατάρ και διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν, που θεωρείται ότι είναι από τους Τουρκοκύπριους με αρκετό μυαλό.

Οθωμανικό πόκερ με ανοικτά χαρτιά σε τρία διπλωματικά τραπέζια


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Πώς και γιατί ο απεσταλμένος της ΕΕ μπορεί να εξελιχθεί από «εργάτης λύσης» σε εργαλείο διχοτομικών αποχρώσεων - Τι σημαίνουν τα ορόσημα του Προέδρου, τι προσδοκούν Αθήνα και Λευκωσία με την πολιτική τους και πώς η Άγκυρα σχεδιάζει τα επόμενα βήματα του «Ερντογανισμού»

Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου θα αντικαταστήσει τον παλαιό εξοπλισμού με σύγχρονα αμυντικά συστήματα: Αποκαλύψεις του υπουργού Άμυνας


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας μίλησε σε εκδήλωση στην Αθηένου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

Ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι, εντός της επόμενης πενταετίας, θα αντικατασταθεί όλος ο παλαιός οπλικός εξοπλισμός της Εθνικής Φρουράς, με νέο σύγχρονο στρατιωτικό υλικό, αμυντικού χαρακτήρα.

Πολεμικό Ναυτικό: Γαλάζια κυριαρχία με ΚΙΜΩΝ και ΝΕΑΡΧΟ και ακολουθεί ο ΦΟΡΜΙΩΝ – «Αντίο» στο Αιγαίο λέει η Άγκυρα


Το μέλλον στο Αιγαίο είναι γαλανόλευκο, καθώς στις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου στα ναυπηγεία στη Lorient οι Γάλλοι κατασκευαστές αναμένεται να ‘’χτίζουν’’ ταυτόχρονα και τις τρεις υπό παραγγελία Ελληνικές φρεγάτες

Η ανάγκη σκοπευτικών τύπου Reflex για τα βαρέα όπλα υποστηρίξεως της ΔΕΠ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τα τελευταία έτη, οι μονάδες των τριών Κλάδων που υπάγονται ή έχουν σχέση με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) προμηθεύονται ή έχουν αποκτήσει κάποια αξιόλογα μέσα, που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες ή υφιστάμενα μέσα, τίθενται υπό άμεση διοίκηση για την υποστήριξη των επιχειρήσεών τους.

Rafale: Πώς το τηλεκατευθυνόμενο drone της γαλλικής MBDA θα αλλάξει τον σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο;


Τα Rafale θα έχουν την δυνατότητα ελέγχου των συγκεκριμένων drones.

Διονύσης Αντωνέλλος

UAV Patroller για τον Ελληνικό Στρατό: Τι σηματοδοτεί η άφιξή τους;


Αναβαθμίζεται σημαντικά η ικανότητα επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών του Στρατού Ξηράς και συνολικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την προσθήκη των γαλλικών UAV Patroller που θα αγοραστούν μέσω της υπηρεσίας προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA).

Exit Poll: Οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα | Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές


Η μεγάλη εκλογική βραδιά με τη Σία Κοσιώνη, τον Αλέξη Παπαχελά, τον Παύλο Τσίμα και όλη την ομάδα σχολιαστών και δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ. Στις 19.00 ακριβώς, παρουσιάζεται το EXIT POLL από τον διευθύνοντα σύμβουλο της PULSE RC, Γιώργο Αράπογλου με τα πρώτα σχόλια από τους καλεσμένους στο στούντιο.

Ελληνική Αεράμυνα Μέρος Β’-Η ύψιστη ανάγκη αντικατάστασης των αντιαεροπορικών του Ελληνικού Στρατού, ανάλυση και προοπτικές


Σε συνέχεια του αφιερώματος στην αντιαεροπορική άμυνα των Ε.Ε.Δ θα αναλύσουμε την κατάσταση των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρής εμβέλειας του Σ.Ξ. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Σ.Ξ. θα είναι η ανανέωση των συστημάτων αυτών.

Τα «Ribbon» στο ποτάμι του Έβρου και τα Leo2Hel με τα Μ1117… απέναντι – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ


Εντυπωσιακή άσκηση του Στρατού Ξηράς σε ποτάμι του Έβρου, με τη χρήση των Ribbons, με ταυτόχρονη ανάπτυξη δύο πλωτών γεφυρών.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κ. Μητσοτάκης: Ψηφίζουμε για να αποκτήσει ο τόπος μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας (video)


Στις 10:45 το πρωί προσήλθε στην Κηφισιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ψηφίσει.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα (Λεβίδου 42).

Η Ελλάδα στη νέα εποχή


Πάνος Αμυράς

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα από σήμερα το βράδυ θα διαθέτει μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές τις ώρες δεν θα υπάρξει διάθεση χαλαρότητας και εφησυχασμού.

Εκλογές 2023 - Διεθνή ΜΜΕ: τι προβλέπουν - στο επίκεντρο η ελληνική οικονομία


Η Κυριακή 25 Ιουνίου, ημέρα εκλογών, είναι εδώ και το βλέμμα των διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένο στη χώρα μας και στο πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία, αναμένοντας με τη σειρά τους το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μηνός, με τις αγορές να προσβλέπουν σε μια σταθερή κυβέρνηση.

Εδαφικές διεκδικήσεις Αλβανών κατά της Ελλάδας μέσω Σκοπίων!


Οι εδαφικές διεκδικήσεις των Αλβανών κατά της Ελλάδας προωθούνται με πανό σε κεντρικό σημείο των Σκοπίων

Ιούνιος 25, 2023. Ελλάδα.

Τεράστιο πανό με το σύνθημα «Αγαπώ τη τσαμουριά», γραμμένη στα αγγλικά με αλβανικό λεξικό, σε καμβά μήκους πολλών μέτρων, εμφανίστηκε ξανά σήμερα το πρωί στην υπερυψωμένη διάβαση κοντά στην πλατεία «Σκεντέρμπεη» στα Σκόπια.

Το “σικέ” πραξικόπημα Ερντογάν, η “σικέ” ανταρσία Wagner;


Στις 15 Ιουλίου 2016, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν «εκτέλεσε» εκείνο το σικέ πραξικόπημα εναντίον του υποστηρίζοντας ότι το σχεδίασαν οι Αμερικάνοι, δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα από τη Μόσχα. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αργότερα το επιτελείο του Ερντογάν διέρρευσε ότι ήταν ο πρόεδρος της Ρωσίας αυτός που «ξύπνησε» τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, ήταν αυτός που δήθεν τον ενημέρωσε ότι ξεκίνησε η ανατροπή του δια του σικέ “πραξικοπήματος”. Παραμύθια της χαλιμάς.

Μπλίνκεν: Η κρίση δεν έχει τελειώσει στη Ρωσία


Ουπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι η αναταραχή που προκλήθηκε από την πρωτοφανή αμφισβήτηση της εξουσίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από μαχητές του Βάγκνερ μπορεί να μην έχει τελειώσει.

Ντμίτρι Πεσκόφ: Σε καμία περίπτωση η ανταρσία της Βάγκνερ δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία


«Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρόεδρο της Λευκορωσίας για αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρετίζοντας “μια αποφαση χωρίς νέες απώλειες». «Η βραδινή συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων ήταν πολύ μακρά, ειλικρινά θερμή», πρόσθεσε.

Η ανταρσία της Wagner μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην Ουκρανία – Τι θα κάνει ο Πριγκόζιν στη Λευκορωσία


«Θα το ανακαλύψουμε τις επόμενες ώρες και μέρες»

Η ραγισμένη εικόνα του Πούτιν, ο μεγάλος συμβιβασμός και τα πολλά ερωτήματα


Κωνσταντίνος Φίλης

Ενας συμβιβασμός μεταξύ Πούτιν - Πριγκόζιν, με παρέμβαση του Λευκορώσου ηγέτη Λουκασένκο, συνέβαλε στο να αποφευχθούν τα χειρότερα, να αποτραπεί η αιματοχυσία και μια εμφύλια σύρραξη στη Ρωσία, αυξάνοντας ωστόσο τα ερωτήματα και αναδεικνύοντας ακόμη πιο έντονα την αδυναμία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ανταρσία του Πριγκόζιν εξέθεσε τον Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία τον μετατρέπει σε έναν "γυμνό βασιλιά"


Η ανταρσία του επικεφαλής τις ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, διήρκεσε λιγότερο από μία ημέρα, αλλά η ιστορία αυτή, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Medusa, δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες για το σύστημα εξουσίας που κατασκεύασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

DW για την ανταρσία της Wagner: Οι πιο δραματικές εξελίξεις από το '90 στη Ρωσία -Εξασθενημένος ο Πούτιν


Επιφυλακτικοί παραμένουν οι ξένοι ηγέτες στον σχολιασμό των τελευταίων εξελίξεων στη Ρωσία, ενώ για ιστορικά γεγονότα κάνουν λόγο έγκυροι αναλυτές.

Ανταρσία Πριγκόζιν: Ο κίνδυνος και η επόμενη μέρα για τον επικεφαλής της Wagner


O επικεφαλής της Wagner / (Servicio de prensa de Prigozhin vía AP, archivo)(Servicio de prensa de Prigozhin vía AP, archivo)

Πολλά σημεία της συμφωνίας του επικεφαλής της μισθοφορικής WagnerΓιεβγκένι Πριγκόζιν, με το Κρεμλίνο παραμένουν ασαφή μετά από την ολιγόωρη ανταρσία.

Στήριξη του Πεκίνου στις «προσπάθειες σταθεροποίησης» της Ρωσίας


Η Κίνα εξέφρασε την υποστήριξή της στην ηγεσία της Ρωσίας, μετά την ματαιωθείσα απόπειρα ανταρσίας της Wagner.

Οι Top 20 "τάπες" στους λαϊκιστές που έγραψαν ιστορία


Οι Top 20 "τάπες" στους λαϊκιστές που έγραψαν ιστορία

ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟ : Σηκώθηκε από νοκ ντάουν και ΔΙΕΛΥΣΕ τον Fatih στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ο ΤΖΩΤΖΟΣ

Greek fighter Nikos Tzotzos wins Turkish fighter Erman Fatih via knock outin Instabul / Konstantinoupolis.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του King College του Λονδίνου Μάνο Καραγιάννη έχει προσκεκλημένο στον "Καφέ της Κυριακής" η Ομάδα των Ανιχνεύσεων.

Γιατί κύριε Μητσοτάκη; | Zoom powered by XAK (24-6-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Πολιτική παχυδερμία και αναισθησία! Αυτό λέγεται πολιτική αυτοκτονία. Τί γίνεται τώρα κύριε Μητσοτάκη;

Λιόλιος και Ευθυμιόπουλος για τη ανταρσία της Βάγκνερ στη Ρωσία | 25/6/2023 | OPEN TV


1. Λιόλιος και Ευθυμιόπουλος για τη ανταρσία της Βάγκνερ στη Ρωσία

Γιώργος Φίλης, Απειλή για τον Πούτιν η κίνηση Πριγκόζιν. Όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα


Τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Rωσίας σχολιάζει ο καθηγητής γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης.

Πώς εκτονώθηκε το θρίλερ που κράτησε σχεδόν 24 ώρες στη Ρωσία | Τώρα μαζί 25/6/2023 | OPEN TV


1. Σπανός, Καμπάς και Σταθακόπουλος για την ανταρσία της Βάγκνερ και τον Ερντογάν
2. Πώς εκτονώθηκε το θρίλερ που κράτησε σχεδόν 24 ώρες στη Ρωσία
3. Θρ. Ευτυχίδης: Η ανταρσία του Πριγκόζιν ήταν πλήγμα για τον ίδιο τον Πούτιν 

Το παρασκήνιο της ανταρσίας Wagner στην Ρωσία | Σήμερα | 25/06/2023


1. Αποχώρηση στρατευμάτων της Wagner από το Ροστόφ μετά την μεσολάβηση Λουκασένκο
2. Το παρασκήνιο της ανταρσίας Wagner στην Ρωσία
3. Ο Ιωάννης Παπαφλωράτος σχολιάζει το παρασκήνιο της ανταρσίας Wagner