Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Εκδήλωση στη Βελίκα για την παρουσίαση αρχαιολογικών ευρημάτων

ΦΩΤΟ;Κάστρο Βελίκας. Άποψη της βασιλικής.

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Βελίκα αρχαιολογική εκδήλωση, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Δήμου Αγιάς, όπου θα παρουσιασθούν τα νέα ευρήματα των τελευταίων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα έργα ανάδειξης που εκτελούνται.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων που πραγματοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ 2014-20 της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Κάστρο Βελίκας και τη Μονή Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο.

Επιχείρηση κατάληψης της Κων/πολης: Ένας στρατιωτικός περίπατος που απέτρεψαν οι Σύμμαχοι

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Σαν σήμερα, στις 18 Ιουλίου 1922, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα ενημερώνει τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι οι “κυβερνήσεις των Συμμάχων” δεν θα επιτρέψουν την σχεδιαζόμενη προέλαση των Ελληνικών στρατευμάτων προς την Κωνσταντινούπολη και ότι ο Αρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων Βρετανός Στρατηγός Χάριγκτον θα απέκρουε δια της βίας οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση.

Στις αρχές Μαΐου 1922, μετά την απόρριψη της πρότασης ανακωχής από τη Τουρκία, η Ελληνική Κυβέρνηση έκρινε ότι μία ενέργεια  απέμεινε για τη λύση του Μικρασιατικού ζητήματος, η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τις Ελληνικές Δυνάμεις της Θράκης.

Η Χάγη, η κυριαρχία, οι παραχωρήσεις και οι παρεξηγήσεις

 Νίκος Μελέτης

Χρειάσθηκε μια παρεξηγήσιμη αστοχία και αναντιστοιχία ερώτησης - απάντησης στη συνέντευξη του Κ.Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ μετά την επιστροφή του από το Βίλνιους, για να «αποκαλυφθεί» (από τον… ίδιο μάλιστα) η σχεδιαζόμενη «προδοσία» και η παραχώρηση …κυριαρχίας στην Τουρκία προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά της υφαλοκρηπίδας!

Η υπόθεση των ελληνοτουρκικών δυστυχώς καταλήγει σε συζήτηση καφενείου και είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις θεωρίες συνωμοσίας και έτσι η «είδηση» άρχισε να κάνει τον γύρο της, λες και οι παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας είναι σαν το market pass που ανακοινώνονται σε μια τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο ύπουλος ρόλος της Τουρκίας στην Ουκρανία

Αναδημοσιεύουμε την ανάλυση των Μάικλ Κίμματζ και Χάνα Νότε από την Wall Street Journal, καθώς φωτίζει μια πτυχή της τουρκικής εμπλοκής στη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας, που ελάχιστα έχει συζητηθεί στη χώρα μας: η πολιτική του Ερντογάν δεν ταυτίζεται ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ουκρανία, ενισχύει και τις δυο, και ο σκοπός της είναι να παρατείνει μια σύγκρουση. Κάτι που αναβαθμίζει την ίδια την Τουρκία τόσο εντός, όσο και εκτός ΝΑΤΟ.

Την τελευταία στιγμή, η Τουρκία έκανε ένα δώρο στο ΝΑΤΟ, τα μέλη του οποίου συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Βίλνιους για μια πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής. Απέσυρε τις αντιρρήσεις της για την είσοδο της Σουηδίας στη συμμαχία, επιβεβαιώνοντας τον μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν δώσει μόνο ένα αξιοσημείωτο ποσό στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η ίδια η συμμαχία μεγάλωσε για να συμπεριλάβει τη Φινλανδία και σύντομα θα συμπεριλάβει τη Σουηδία, δύο εύπορες δημοκρατίες που θα την ενισχύσουν.

Ο Ερντογάν στο Βίλνιους - Μια συνάντηση που ανέδειξε όρια και αντιφάσεις της Δυτικής πολιτικής

Γιώργος Ρακκάς  

Ακόμα δεν σίγησε ο απόηχος από τους πανηγυρισμούς των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ για τον λευκό καπνό για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία από την Τουρκία, και ο Ερντογάν άρχισε πάλι τα δικά του: «Μετά τον Οκτώβριο» θα κυρωθεί η έγκριση από την εθνοσυνέλευση -τότε ανοίγει μετά το θέρος-, οπότε, όπως διαμήνυσε και το Κογκρέσο από την πλευρά του, «δεν έχει λόγο να βιάζεται».

Προς τι, λοιπόν, οι πανηγυρισμοί; Η διάσταση ανάμεσα σε πραγματικό και ευκταίο δεν τονίζεται μόνον από τα αλλεπάλληλα επεισόδια που προκύπτουν για την ένταξη της Σουηδίας.

Αίτηση στο ΝΑΤΟ με συντεταγμένες;

Κώστας Βενιζέλος 

Θα μπορούσε η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; Καταρχήν μια τέτοια κίνηση θα αντιμετώπιζε το τουρκικό βέτο. Συνεπώς και η πολιτική απόφαση να υπήρχε δεν θα προχωρούσε. Αλλά πέραν από το βέτο της κατοχικής δύναμης προφανώς και υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι, που συνδέονται με τη χρησιμότητα μια τέτοιας στρατηγικής σημασίας απόφαση. Αφορμή για το ζήτημα τούτο, που κατά καιρούς επανέρχεται στο προσκήνιο, τη δημόσια σφαίρα, είναι τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, τέως αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος και πρώην υπουργός Χάρης Γεωργιάδης (συνέντευξη στην Καθημερινή, στο δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη). Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως θα πρέπει να υποβληθεί «αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τώρα». Όπως είπε, τούτο «θα τόνιζε τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας.

Πολεμική Αεροπορία: Συμπλήρωσε 220 ώρες πτήσης σε αποστολές αεροπυρόσβεσης και επιτήρησης

Τις 220,3 ώρες πτήσης συμπλήρωσαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που ανέπτυξε η Πολεμική Αεροπορία το τελευταίο τετραήμερο είτε για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν ανά την επικράτεια, είτε εκτελώντας αποστολές επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, CL-415 και PZL εκτέλεσαν αποστολές αεροπυρόσβεσης σε Νάξο, Πήλιο, Τύρναβο, Αρχαία Αντίσσα Λέσβου, Αρεόπολη, Κουνόπετρα, Ληλάντιο Εύβοιας, Πρόδρομο, Νεμέα, Λαμία, Πρέβεζα, Κουβαρά, Κερατέα Αττικής, Δερβενοχώρια, Θήβα, Καπαρέλι Βοιωτίας, Λουτράκι Κορινθίας, Λέσβο, Κέρκυρα και Νέα Κίο Αργολίδας, συμπληρώνοντας 136,6 ώρες πτήσης.

«Ανάσα» για την Πολεμική Αεροπορία: Αναμένεται Αμερικανική απάντηση μέσω LOA για 6 καινούργια και 2 μεταχειρισμένα C-130

Κώστας Σαρικάς 

Άλλωστε πρόσφατα και η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί και να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με διαδικασίες fast track φαίνεται ότι απαντούν οι Αμερικανοί στο Ελληνικό αίτημα με το οποίο η Πολεμική Αεροπορία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση καινούργιων μεταφορικών αεροσκαφών C-130 αλλά και την παραχώρηση μεταχειρισμένων από τα αποθέματα της USAF.

c'est la vie ή καλύτερα è la vita

«Από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα!» Αξεπέραστη ελληνική σοφία.

 Καραμήτσος : Θέλω ΕλΣιΕς

Καρακίτσος : Είναι αλουμινότρατες

     Καραμήτσος : Είναι φτηνές και θέλω πολλές πλώρες

Καρακίτσος : Δεν μας κάνουν

     Καραμήτσος :  Αν ήθελες  καθαρόαιμο άλογο και σου δίναν μουλάρι σε τιμή γαϊδουριού, θα έκανες δουλειά;

Καρακίτσος : Ναι, αλλά όχι την δουλειά που θα ήθελα να κάνω ακριβώς αν είχα καθαρόαιμο

       Καραμήτσος : Και αν σου λέγαν «ή μουλάρι και στο χέρι ή καθαρόαιμο και καρτέρι:»

Καρακίτσος : Ε, και δηλαδή: «από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα!»

       Καραμήτσος : Elementary my dear Watson!

Φρεγάτες: Δεν είναι βιώσιμες οι τιμές των Freedom Class LCS που θέλει η Ελλάδα – Θα είναι ο εφιάλτης της Ελλάδας λένε οι Τούρκοι - «Εξαντλημένο ο στόλος της Ελλάδας».

Διονύσης Αντωνέλλος

Φρεγάτες: Δεν είναι βιώσιμες οι τιμές των Freedom Class LCS που θέλει η Ελλάδα λένε οι Τούρκοι οι οποίοι και τονίζουν πως Θα είναι ο εφιάλτης της Ελλάδας μεσομακροπρόθεσμα.

Μας… πήραν στο ψιλό οι Τούρκοι για τις Freedom Class LCS που φέρονται να ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ερευνητή Άμυνας και Ναυτιλίας, Κοζάν Σετζούκ Ερκάν το «πρώτο πλοίο της Freedom Class LCS, το USS Freedom, είναι πολύ κακό ενώ τα άλλα πλοία βελτιώθηκαν σταδιακά».

ΠΝ: Άμεση προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός των MEKO… και η 4η FDI Belh@rra

Ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ είναι αυτή τη στιγμή η απόλυτη προτεραιότητα του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνουν στην «Κ» ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει αναθέσει σε μια ομάδα ικανότατων αξιωματικών με μεγάλη εμπειρία στα συγκεκριμένα πλοία να μελετήσουν εξονυχιστικά την τεχνική προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία Γερμανών και Ολλανδών, ώστε η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού.

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στόχος του Ναυτικού Επιτελείου είναι η σύμβαση να υπογραφεί στα τέλη του 2023 ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους. Αν και τον τελευταίο λόγο θα έχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και η κυβέρνηση, το ΓΕΝ θέλει να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις διαδικασίες που περνούν από το χέρι του, παραδίδοντας στην πολιτική ηγεσία έναν πλήρη φάκελο, έτοιμο να συμβασιοποιηθεί.

ΝΑΤΟ: Αίτημα για Προτάσεις για τον κινητήρα του νέου ελικοπτέρου μέσης μεταφορικής ικανότητας που αναπτύσσει, στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελλάδα


Ευθύμιος Λάζος

Το NATO εξέδωσε Αίτημα για Προτάσεις σχετικά με τον κινητήρα του νέου ελικοπτέρου μέσης μεταφορικής ικανότητα που αναπτύσσει (πρόγραμμα NGRC : Next Generation Rotorcraft Capability). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία. Το Αίτημα αφορά στον κινητήρα του ελικοπτέρου, στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης, το σύστημα ελέγχου πτήσεως καθώς και τον υποστηρικτικό εξοπλισμό εδάφους. Το πρόγραμμα NGRC βρίσκεται σε φάση αρχικής μελέτης αντίληψης. Στη φάση αυτή τα κράτη θα καταγράψουν το πώς θα ικανοποιηθούν οι επιχειρησιακές τους ανάγκες, με βάση τη διαθέσιμη τεχνολογία, και θα αξιολογήσουν λύσεις όπως η υβριδική κίνηση και η ανοιχτή αρχιτεκτονική.

Επιβεβαίωση του enikos.gr: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον ναύσταθμο των Πεζοναυτών στον Βόλο

Ένα όραμα δεκαετιών για την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών παίρνει σάρκα και οστά με την δημιουργία του ναυστάθμου στον Αλμυρό, στον Βόλο. Έπεσαν οι υπογραφές και αρχίζει άμεσα η επόμενη φάση.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών μπαίνει σε τροχιά εκσυγχρονισμού και σε λίγα χρόνια δε θα έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις μεγαλύτερες μονάδες Πεζοναυτών παγκοσμίως, με τις εξελίξεις να επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του enikos.gr στις 30 Μαΐου.

Το παράδοξο ελληνικό σύστημα του υπερσυγκεντρωτισμού στην Αττική, πλοίων, διοικήσεων, μονάδων και μέσων έχει αρχίσει να ανατρέπεται τα τελευταία χρόνια. Το ελληνικό Περλ Χάρμπορ, όπως πολύ χαρακτήριζαν την διαμορφωθείσα κατάσταση, τελικά άρχισε να αποδομείται πριν επαναληφθεί ως τραγική αναβίωση – αντιγραφή της ιστορίας.

Εποχή των παθών για τα ελικόπτερα Chinook που δοκιμάζονται από τις διαθεσιμότητες: Παρόντα ανελλιπώς σε φωτιές, αεροδιακομιδές, επιχειρησιακές ανάγκες(Βίντεο)

ΦΩΤΟ:Τα ελικόπτερα Chinook κάθε χρόνο γράφουν εκατοντάδες ώρες στον τομέα της πυρόσβεσης από αέρος. Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ ΓΕΣ


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL

Η εβδομάδα ξεκίνησε δύσκολα για τις δυνάμεις πυρόσβεσης αλλά και για τα εναέρια μέσα, καθώς το επιτελείο βρέθηκε για ακόμη μια φορά να μετρά τις διαθεσιμότητες που έχει ώστε να αντιμετωπίσει από αέρος την πύρινη λαίλαπα.

Φωτιές - Live ενημέρωση: οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές σε Δαφνί, Ηλεία, Μεσσηνία και Λέσβο

18:38 - Λόγω της φωτιάς στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας. 

Ειδικότερα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι: 

- Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.
- Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.
- Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.
- Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.
- Στην οδό Αγίας. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.

Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αργεντινής

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο 'Ανγκελ Φερνάντες στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.- κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Αργεντινής συζητήθηκε η βούληση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου, αλλά και η δυναμική ελληνική κοινότητα Αργεντινής ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία συνεργασίας με τις χώρες Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική κρίση.

Το tweet της γαλλικής πρεσβείας για τη βοήθεια στην Ελλάδα: «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κουράγιο στους πυροσβέστες»

Μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έρχονται στην Ελλάδα πυροσβεστικά αεροπλάνα από Γαλλία και Ιταλία προκειμένου να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Με αφορμή την αποστολή δύο γαλλικών αεροσκαφών η πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Τwitter γράφοντας «ελληνογαλλική φιλία, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κουράγιο στους πυροσβέστες».

Την ανάρτηση συνοδεύει και μια εικόνα με ένα γαλλικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair.

Οι Τούρκοι εξοπλίζουν το Κόσοβο - Έξαλλοι οι Σέρβοι

Ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου από την Τουρκία προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμπεριφορά της Άγκυρας επισημαίνοντας ότι παραβιάζεται η διακήρυξη 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ από το 1999 που απαγορεύει την παροχή πολεμικού υλικού στο Κόσοβο. Η Τουρκία στις 16 Ιουλίου παρέδωσε στο Κόσοβο πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB2.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα ανακοίνωσε ότι αυτά τα αεροσκάφη αγοράστηκαν από την Τουρκία ωστόσο το σερβικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι πρόκειται για δωρεά. Ο υπουργός Μιλος Βούτσεβιτς ανέφερε σε συνέντευξή του στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι η Άγκυρα συνεχώς

Στόχος του Ερντογάν τα 25 δις δολάρια από τις αραβικές χώρες του Κόλπου

 ΦΩΤΟ:Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιεί περιοδεία στον Κόλπο για να καλύψει τις συναλλαγματικές του ανάγκες, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από χώρες του Κόλπου μέσω διαφόρων διαύλων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και των εξαγορών, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Τα κράτη του Κόλπου ενδέχεται να επιμείνουν στην εφαρμογή ευρύτερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Τουρκία για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν η αμερικανική πλευρά εκτιμά ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από τον Οκτώβριο, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ εξήγησε ότι δεν διαθέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θέμα θα κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Ευρωκοινοβούλιο: Η Τουρκία δεν θα μπει στην ΕΕ εάν δεν αλλάξει «μυαλά»

 Η Επιτροπή Εξ. Υποθέσεων ενέκρινε σήμερα την τελική μορφή του προσχεδίου της έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι εάν δεν υπάρξει μια δραστική αλλαγή πλεύσης από την τουρκική κυβέρνηση, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο από το 2018, δεν μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου υπό τις παρούσες συνθήκες.

Γάλλος καθηγητής: Η στάση της Άγκυρας δεν επιτρέπει προώθηση της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας

Με αφορμή τη συμφωνία του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τη συζήτηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Πιερ Βερμερέν, κρίνει ότι η στάση της Άγκυρας δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση προώθηση της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι "πρέπει επιτακτικά να εγκαταλείψουν την αφέλειά τους" ως προς αυτό.

Ο Γάλλος καθηγητής επικρίνει τη μη αντίδραση του δυτικού κόσμου "στη μεσαιωνική πολιορκία των Αζέρων, από τον Αύγουστο του 2022, στους 120.000 Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη του Τούρκου προέδρου" σημειώνοντας, ότι πέραν της Αρμενίας, οι λίγες φωνές υποστήριξης προέρχονται από τους Γάλλους πολιτικούς.

Ο Πούτιν πάτησε το «κουμπί» της επισιτιστικής κρίσης – Τι σημαίνει το τέλος της Συμφωνίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Ο πόλεμος του ψωμιού και πώς αναμένεται να επηρεάσει τον κόσμο

Η Ρωσία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Grain Initiative), η οποία είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Η Ουκρανία – μέχρι πριν από τον πόλεμο – ήταν μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων σιτηρών παγκοσμίως, ωστόσο με τον πόλεμο οι γραμμές τροφοδοσίας κατέρρευσαν και οι ουκρανικές εξαγωγές έπεσαν στο ένα έκτο του προπολεμικού επιπέδου τους.

Υπενθυμίζεται πως η Συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας έδωσε τη δυνατότητα εξαγωγής δεκάδων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε μια διεθνής επισιτιστική κρίση, καθώς μια σημαντική ποσότητα των ουκρανικών σιτηρών, μέσω του διαδρόμου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), κατέληγε σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Σομαλία και η Υεμένη.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έπληξαν λιμενικές υποδομές στην Οδησσό

Στόχος επίθεσης έγιναν ουκρανικές «λιμενικές υποδομές» κατά τη ρωσική επιδρομή με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Οδησσό με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές. 

Αυτό έκαναν γνωστό οι ένοπλες δυνάμεις στον απόηχο της εκπνοής της ισχύος της κρίσιμης συμφωνίας που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 η Ουκρανία και τη Ρωσία κι επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο

«Έξι πύραυλοι Καλίμπρ εκτοξεύθηκαν από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας εναντίον της Οδησσού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιχειρησιακή διοίκηση της νότιας Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα αλλά συντρίμμια τους «προκάλεσαν ζημιές σε λιμενικές υποδομές και ιδιωτικές κατοικίες».

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Αποκαλυπτικά και Επίκαιρα" με τον Ανδρέα Σταματόπουλο.


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Αποκαλυπτικά και Επίκαιρα" με τον Ανδρέα Σταματόπουλο. 15/07/2023

Οι κάτοικοι της Νότιας Ιταλίας και της Σικελίας θέλουν να ξαναγίνουν Μεγάλη Ελλάδα!


Μια τεράστια τάση, που αφορά σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Νότια Ιταλία, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και εκφράζεται σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτιστικής αλλά και εθνικής τους δραστηριότητας. 

Aλέξανδρος Ιτιμούδης: Θέμα χρόνου ήταν να ξαναρχίσουν οι "βόλτες" των Τουρκικών F16 στο Αιγαίο


Τρανταχτή επιβεβαίωση ότι δεν αλλάζει τακτική και πολιτική η Τουρκία στα Ελληνοτουρκικά, αποτελεί η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από ζεύγος μαχητικών f16, λίγες ώρες μετά την συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, τονίζει στο star, ο γεωπολιτικός αναλυτής Αλέξανδρος Ιτιμούδης. 

Έρχεται η θυσία του Καστελλόριζου; (17/7/2023)


Θέματα 17ης Ιουλίου 2023

Τα «αγκάθια» και οι «κόκκινες γραμμές» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τα «αγκάθια» και οι «κόκκινες γραμμές» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία ΠτΔ – Στη Λευκωσία Μητσοτάκης και Νετανιάχου


Συγκρατημένη αισιοδοξία ΠτΔ – Στη Λευκωσία Μητσοτάκης και Νετανιάχου

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή "Πρωινή Ζώνη" του Action24 (18.07.2023)


Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Πρώτο μέλημα η ανθρώπινη ζωή - Θα δοθούν αποζημιώσεις


Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Πρώτο μέλημα η ανθρώπινη ζωή - Θα δοθούν αποζημιώσεις

Η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για τα σιτηρά


1. Η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για τα σιτηρά
2. Ερντογάν: Ανοικτός σε συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Ασάντ
3. Ισραήλ: Ημέρα ανυπακοής