Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Οι αρχαιότητες στα χρόνια της Επανάστασης

Σοφία Ματθαίου / Αθηνά Χατζηδημητρίου

Οι ελληνικές αρχαιότητες αποτέλεσαν αντικείμενο παθιασμένης αναζήτησης από Ευρωπαίους θαυμαστές και μελετητές του ελληνικού πολιτισμού, συλλέκτες αλλά και κυνηγούς της τύχης και του κέρδους. 

Ο αποκαλούμενος «πυρετός των μαρμάρων» ήταν μια παγκόσμια έξαψη που την πυροδότησαν τα μεγάλα πνευματικά κινήματα, τα οποία ταυτόχρονα επέδρασαν και στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Η Ελληνική Επανάσταση τροφοδοτήθηκε από το διεθνές αυτό ενδιαφέρον, ενδεχομένως το αναζωπύρωσε, και η ίδια βέβαια το βίωσε σε όλη του την ένταση, καθώς στη διάρκειά της η αναζήτηση συνεχίστηκε με τους ρυθμούς και τους τρόπους που επέβαλλαν οι νέες συνθήκες. 

Από την πλευρά των Ελλήνων, η μέριμνα για τις αρχαιότητες υπήρξε κατ’ αρχάς ιδεολογική διακήρυξη, ευθέως συναπτόμενη με την επίκληση της αρχαιότητας, η οποία αποτέλεσε μοχλό της ελληνικής εθνικής αυτοσυνειδησίας και κινητήρια δύναμη της εξέγερσης.

Πολιτισμός Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

 Μαρία Θερμού

«Οι κόποι μας ανταμείφθηκαν: Μπροστά στην πύλη και μέσα από την πύλη ως τη σημερινή όχθη βρήκαμε 1250 περίπου πασσάλους και κορμούς δέντρων που ανήκουν σε οχυρωματικό έργο και στην υποδομή της γέφυρας. Βγάλαμε στην επιφάνεια κάπου 220 πασσάλους και το θέαμα είναι συγκλονιστικό, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αποκάλυψη και των υπολοίπων πριν λύσουμε όλα τα προβλήματα συντήρησης του ξύλου».

Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου – 1η Οκτωβρίου 1960

Η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει σήμερα επίσημα τα 62 χρόνια ζωής της. Η 1η Οκτωβρίου 1960 σηματοδοτεί την επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, μετά τον αγώνα ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, την περίοδο 1955-1959.

Η 1η Οκτωβρίου ωστόσο δεν είναι η πραγματική ημέρα κατά την οποία έγινε πράξη η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως, η ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η 16η Αυγούστου του 1960.

Τι Πούτιν, τι Ερντογάν

Αλέκος Μιχαηλίδης, Αρθρογράφος
Δημοσιογράφος

Αυτό που επιμένει να αγνοεί ο νεοτσάρος της Μόσχας είναι τη διάθεση των Ουκρανών να αντισταθούν και να απελευθερώσουν τα εδάφη των παππούδων τους.

Ζούμε, ως γνωστόν, με το φάντασμα της προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία του Ερντογάν. Εδώ και χρόνια, ακόμα και σε καιρούς εξελίξεων στο Κυπριακό, Τουρκία και κατοχικό καθεστώς συζητούν την προσάρτηση, κάτι που θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στις οποιεσδήποτε προσπάθειες για λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Τουλάχιστον αυτό θα ήταν το λογικό.

ΠτΔ: Δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια, ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλείται η Τουρκία, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τον στρατό κατοχής, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη στρατιωτική παρέλαση που έλαβε χώρα με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε σήμερα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με τη σημερινή επέτειο, είναι η 62η από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που πρώτα και πάνω από όλα θα ήθελα να εκφράσω είναι την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά στους

Με λαμπρότητα η Κύπρος τίμησε την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας της (Βίντεο - Φωτο)

Με λαμπρότητα η Κύπρος τίμησε την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας της – Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα και πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς

Με κάθε επισημότητα, η Κύπρος τίμησε την 62η επέτειο της Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία του τόπου παρακολούθησε τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στον Στρόβολο.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ασπίδα μας

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, εξήντα δύο χρόνια από της ιδρύσεώς της, άντεξε τις υπονομεύσεις που δεχθήκε ως κράτος. Το κράτος μας, αποτελούσε και αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο και το μοναδικό εν πολλοίς όχημα, το οποίο διασφαλίζει το μέλλον της χώρας διαχρονικά. Ιδιαίτερα μετά το 1974, έγινε από όλους αντιληπτό πόσο σημαντική ήταν η υπεράσπιση και προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διασφάλιση της συνέχειάς της. 

ΜΕΧΡΙ το 1974 υπονομεύθηκε και εκ των έσω, αλλά και μέσω αυτών και από διεθνείς παίκτες.

UAV – MAKE [it as] in INDIA! Σιωπή, η πατρίδα μας η Ελλάδα καθεύδει…

Πρωτοβουλία του Ινδικού Στρατού για την εγχώρια ανάπτυξη UAV, μετά την απαγόρευση εισαγωγών drones. Ο Ινδικός Στρατός ανακοίνωσε επίσημα στις αρχές του περασμένου Αυγούστου την έναρξη του προγράμματος Him Drone – a – thon, με αντικείμενο την εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όλων των κατηγοριών. Πρόκειται για μία κρίσιμης σημασίας ενέργεια από τη πλευρά των ινδικών ενόπλων δυνάμεων, μέσω της οποίας αναγνωρίζεται η έλλειψη τεχνογνωσίας στη χώρα, ιδίως στους τομείς της ανάπτυξης και παραγωγής κινητήρων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και φυσικά ηλεκτροοπτικών αισθητήρων και ηλεκτρονικών.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Με άλλα λόγια η πρωτοβουλία αυτή απεικονίζει μία αντίληψη της κατάστασης διαμετρικά αντίθετη

Αποκλειστικό defencereview.gr: Το εξοπλιστικό πακέτο εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ, αύξηση της γερμανικής προσφοράς και σκληρές διαπραγματεύσεις από το Πολεμικό Ναυτικό

Γιάννης Νικήτας

Αυξημένη υπήρξε η γερμανική προσφορά για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) που έχει σαφή προτίμηση στη γερμανική πρόταση της κοινοπραξίας των εταιρειών TKMS και Thales Netherlands λόγω του ότι η ThyssenKrupp Marine Systems αποτελεί την πρόταση με το χαμηλό τεχνικό ρίσκο για την εγκατάσταση των νέων συστημάτων που επιθυμεί το ΠΝ.

Η πρόταση των Γερμανών ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης των 150 εκατομμυρίων συγκριτικώς με τις προηγούμενες οικονομικές προσφορές.

Σκληρή γλώσσα Mενέντεζ κατά Ερντογάν και State Department: Να τιμωρηθεί ο επιτιθέμενος

Ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα της Ουάσινγκτον ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα συνιστά η νέα τροπολογία για τα τουρκικά μαχητικά που κατέθεσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και με την οποία επιχειρεί να βάλει φρένο στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου 

Νέο «χαστούκι» για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται από τις ΗΠΑ και το δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος έφερε νέα τροπολογία για τα τουρκικά μαχητικά. Συγκεκριμένα η τροπολογία του Μενέντεζ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) βάζει προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16.

Πολλαπλά μηνύματα ισχύος από Παναγιωτόπουλο – Φλώρο στην Κύπρο – (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

 Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συζήτησε με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς τους τρόπους εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου με φόντο την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα

Η Κύπρος βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας, η οποία σκοπεύει να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο με τον Ερντογάν να εξαγγέλλει την έναρξη πρωτοβουλιών για αναγνώριση των κατεχομένων, ενώ πλανάται η απειλή της προσάρτησης καθώς και της αποστολής γεωτρύπανων στην περιοχή.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Έτσι, η παρουσία σήμερα στην Μεγαλόνησο στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 62η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας,

Τι κρύβει η νέα επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τα νησιά

Τη σταθερή επιμονή της τουρκικής ηγεσίας στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά με πρόσχημα τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης αποκαλύπτει η νέα επιστολή που έστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου  η οποία προσθέτει και νέα στοιχεία καθώς αμφισβητεί και τις θαλάσσιες ζώνες των «στρατιωτικοποιημένων» νησιών.

Με την επιστολή αυτή διαψεύδονται και οι εικασίες που είχαν διατυπωθεί τις προηγούμενες ημέρες ότι η απουσία αναφοράς του Ερντογάν στον ΟΗΕ αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών  σήμαινε αλλαγή η στροφή της τουρκικής διπλωματίας.

Ερντογάν: «Η Ελλάδα να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή»(Βίντεο)

Μανώλης Κωστίδης 

Κλιμακώνει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, Σάββατο λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα διεξαχθεί στην Πράγα με τη συμμετοχή 44 χωρών μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος καλεί την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα οδηγήσουν την ίδια και τον λαό της στην καταστροφή.

Το απόλυτο τίποτα

Οι δημοσκοπήσεις, είναι ένα σύγχρονο εργαλείο μελέτης συμπεριφορών, τάσεων και απόψεων της κοινής γνώμης, απόλυτα ασφαλές και χρήσιμο στην πολιτική συμπεριφορική και ανάλυση.

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας συγγραφέας

Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας, παρατειρείται ένα πολύ ενδιαφέρον, από πολλές απόψεις, φαινόμενο.

Ποτέ άλλοτε, ένα κόμμα που κυβερνά πάνω από τρία ήδη χρόνια, δεν βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις όλο αυτό το διάστημα, με διαφορές μάλιστα που κυμαίνονται από εφτά μέχρι και δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε στο… Google, η Ν.Δ. έφερε επενδύσεις της Google!

Γιάννης Τσαπρούνης

Η επένδυση της Google θα εισφέρει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ και 19.400 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Ναι, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν θα σωθεί η Ελλάδα. Είναι βέβαιο, όμως, πως αν δεν γίνουν τέτοιου είδους επενδύσεις, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σωθούμε.

ΚΑΙ, ναι, τέτοιες επενδύσεις μόνο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προσελκύσει στην Ελλάδα. Google, Microsoft, Amazon, και άλλοι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας έχουν επιλέξει και έχουν ρίξει στη χώρα μας πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σχόλιο της ημέρας:ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ

Ειλικρινά, αυτήν την υποστήριξη του οργανωμένου εγκλήματος απο τον Συριζα, το ΚΚΕ και τις άλλες σέχτες δεν την πολυκαταλαβαίνω.
Άντε, να μην επιτραπεί η αστυνομία στα πανεπιστήμια μήπως και την δουν οι κανακάρηδες και χρειαστούν ψυχαναλυτή. Το οργανωμένο έγκλημα, όμως, με ποια λογική απολαμβάνει υποστήριξης απο την αριστερά; Και αν δεν το αντιμετωπίσει η αστυνομία ποιος θα το κάνει; Οι ΚΝΙτες ή η νεολαία του Συριζα; Οι μπαχαλάκηδες που συνεργάζονται μαζί τους ή οι αναρχοαυτόνομοι;
Η παρουσία εγκληματιών στα πανεπιστήμια σε συνεργασία με φοιτητικές ομάδες και την κάλυψη των κομμάτων της αριστεράς έχουν υποβαθμίσει, στην Ελλάδα, την Ανώτατη Εκπαίδευση στα χαμηλότερα επίπεδα.
Και η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτέλεσε τον κατ εξοχήν θεσμό κοινωνικής κινητικότητας. Χάρη στα πανεπιστήμια, παιδιά που αγαπούσαν τα γράμματα είδαν φως στον ήλιο.

Ο αρχηγός ΓΕΑ συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤΟ (Εικόνες)

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, συμμετείχε στο συμπόσιο αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO, που πραγματοποιήθηκε στο Ramstein της Γερμανίας, από την Τετάρτη 28 έως και την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ, στο συμπόσιο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο στρατηγικό πλαίσιο του τρέχοντος έργου της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης γύρω από την αεροπορική και διαστημική ισχύ και υπό το νέο δόγμα «Bulding the new Normal».

Νέο εμπόδιο για τα F-16 στην Τουρκία με τροπολογία Αμερικανού γερουσιαστή

Νέο «τείχος» για την απόκτηση των F-16 βρίσκει η Τουρκία, αυτή το φορά από τον Αμερικανό γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της τροπολογίας που κατέθεσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που θέτει ως όρους για την ενδεχόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία την ρητή απαγόρευση υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, η τροπολογία του Κρις Βαν Χόλεν βάζει επιπλέον όρους στην Άγκυρα.

Όπως μετέδωσε μέσω Twitter η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, η τροπολογία αυτή βάζει τους εξής επιπλέον όρους:

Για καταστροφή της Ελλάδας προειδοποίησε ο Ερντογάν . Τι είπε για τον ελληνικό λαό

 

Με τις… συνήθεις απειλές προς την Ελλάδα «εγκαινίασε» τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο στη χώρα του ο Ερντογάν.

Μενέντεζ: Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος και απρόβλεπτος

 

«Οσο είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων η πώληση των F-16 δεν θα γίνει», διαμηνύει ο Μπομπ Μενέντεζ. Η οικονομία καταρρέει και θέλει κάτι για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών, όσο πλησιάζουν οι εκλογές”, τόνισε.

Mήνυμα προς την Τουρκία ότι θα υποστεί τις συνέπειες σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Ελλάδος, έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ , μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στο Νιού Τζέρσεϊ.

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας

Εμμένει στην τουρκική ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος. "Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με αυτόν τον τρόπο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει την ρητορική προκλήσεων η Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει πως η Τουρκία γνωρίζει ποιος έστρεψε την Ελλάδα εναντίον της μετά από 100 χρόνια.

Μετά τους όρους που έθεσε ο Μπομπ Μενέντεζ στην Τουρκία για τα F-16, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην τουρκική βουλή, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "ξέρουμε πολύ καλά ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα ξανά πάνω μας μετά από 100 χρόνια".

Τούρκος αξιωματούχος: «Με πτήσεις του Aksungur παρακολουθούμε στενά τις ελληνικές κινήσεις»

Το Σάββατο, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας «TOSA», Ομέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι «η Τουρκία παρακολουθεί όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στο Αιγαίο μέσω του τοπικού οπλισμένου drone του μοντέλου Aksungur», περιγράφοντας το drone ως «μάτι στον ουρανό».

Οι δηλώσεις του Γιλντίζ  έγιναν κατά τη συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Αφρικανικής Αεροπορίας και Άμυνας (AAD 2022), που θα διεξαχθεί στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής.

Νέοι εκβιασμοί Ερντογάν: Θα εμποδίσουμε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους

 

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιμένει στη σημασία «της μάχης κατά της τρομοκρατίας», κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές 

Η Τουρκία δεν θα επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» που έχουν δώσει, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας», δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Τούρκος αναλυτής: «Αποκάλυψε» τουρκικό χάρτη του 2025 με Θεσσαλονίκη και Κριμαία

 

Σε τουρκική λίμνη θα μετατραπούν μέχρι το 2025 το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και ο Εύξεινος Πόντος, ισχυρίζεται τούρκος αναλυτής, επικαλούμενος «μυστικό χάρτη» της Τουρκίας.

Ιμπραήμ: ¨Και το γήπεδο της ΑΕΚ το ¨Αγία Σοφία¨ έρχεται μέρα που θα το κάνουμε τζαμί¨…

 

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Αθήνας ΑΕΚ, έδωσε το όνομα Αγία Σοφία στο γήπεδο. Ας είναι. Έρχεται μέρα που και εκείνο θα το κάνουμε τζαμί

Ιμπραήμ Καραγκιούλ

Αποκλειστικό-Αποκάλυψη Directus: Θέμα ”τουρκικής” μειονότητας τέθηκε σε συνέδριο του ΟΑΣΕ! – ”Ακρωτηριασμός” της Θράκης με ευρωπαϊκό ”μανδύα”

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Σχέδιο ”ακρωτηριασμού” της Θράκης από την Άγκυρα σε συνέδριο του ΟΑΣΕ, με την Ευρώπη να κάνει ”δωράκια” στον Ερντογάν!

Πρέσβης Σαουδικής Αραβίας: Οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν κάνει διαδοχικά άλματα σε σύντομο χρονικό διάστημα

 

Ο Σαουδάραβας πρέσβης Δρ Σαάντ Αλαμάρ χαιρετίζει τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο υπογράφηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη της διάδοχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα, τον Ιούλιο

Μητσοτάκης για Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα -Η ΕΕ να μας στηρίξει αποφασιστικά

 

Σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο έθεσε ξανά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Τα χαρακτηριστικά του αγωγού IGB που εγκαινιάζεται σήμερα στη Βουλγαρία

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σε μια εποχή που εντείνονται οι προσπάθειες για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB που πραγματοποιούνται σήμερα στη Βουλγαρία αποκτούν βαρύνουσα σημασία. 

Μητσοτάκης από Σόφια: Ο αγωγός IGB έχει γεωπολιτικές διαστάσεις - Η Ευρώπη σπάει την εξάρτησή της από τη Ρωσία

 

Τίμος Φακαλής
Συντάκτης
Αποστολή στη Σόφια

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB αλλάζει το χάρτη του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού, σπάζοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία στον ενεργειακό τομέα τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σόφια κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του το πρωί του Σαββάτου.

Ισχυρό Μήνυμα Ενεργειακής Αλληλεγγύης Ελλάδας-Βουλγαρίας Στάλθηκε Σήμερα Από την Σόφια στα Εγκαίνια του Αγωγού ICGB

 

του Κ. Ν. Σταμπολή στην Σόφια

Με το επίκεντρο του Ευρωπαϊκού ενεργειακού ενδιαφέροντος να έχει σήμερα μεταφερθεί στην Σόφια όπου και σε μια λαμπρή τελετή, εγκαινιάστηκε η εμπορική λειτουργία του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδος- Βουλγαρίας, η πολιτική ηγεσία των δυο χωρών αξιοποίησε την ευκαιρία να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Η Γερμανία εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό τρένο στην τύχη του

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psliosm@naftemporiki.gr
 
Ο καθένας για τον εαυτό του και ο Θεός για όλους. Ίσως το παλιό αυτό ρητό να  ταιριάζει απόλυτα για να περιγράψει την κατάσταση στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά το μέτωπο του φυσικού αερίου. 

Φυσικό αέριο: Σκέψεις στην ΕΕ για καθιέρωση νέου δείκτη τιμών αναφοράς στην Ευρώπη

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιορισθούν οι υπερβολικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου

Nord Stream: Ποιος «σκότωσε» τους αγωγούς;

 

O Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε την Τζόρτζια Μελόνι στο Κίεβο

 

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την νικήτρια των ιταλικών εκλογών Τζόρτζια Μελόνι να επισκεφθεί το Κίεβο.

Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο στην Ιταλία

 

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ιταλία, κλιμακώνοντας μια βαθύτερη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

ΝΑΤΟ: Η απόφαση για την ένταξή της Ουκρανίας θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα από όλα τα μέλη

 

Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι Ρώσοι φεύγουν από τη Lyman, αναδιάταξη δυνάμεων στο μέτωπο - Συγχώνευση πυρηνικού σταθμού Ζaporizhzhia με Rosatom

 

Αλλαγή στρατηγικής και τακτικής για Ρωσία - Ουκρανία σκληρές μάχες στη Lyman

Όπου φύγει – φύγει οι Ρώσοι: Εγκατέλειψαν τη Λιμάν για να μην περικυκλωθούν [video]

 

FILE PHOTO: Ρωσικό τανκ στα χέρια Ουκρανών σο Χάρκοβο στις 30 Σεπτ. 2022. EPA, OLEG PETRASYUK

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να αποφύγουν να περικυκλωθούν από τον ουκρανικό στρατό.

Ουκρανία: Εικόνες φρίκης στο Κουπιάνσκ – Άμαχοι βρέθηκαν νεκροί στα αυτοκίνητά τους

 

Τουλάχιστον 20 άμαχοι βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες μέσα στα οχήματά τους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κοντά στο Κουπιάνσκ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Ρωσία: Φιέστα Πούτιν για το αποτέλεσμα των ψευδοδημοψηφισμάτων στην Ουκρανία

 

Φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα για το αποτέλεσμα των ψευδοδημοψηφισμάτων   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Maksim Blinov/Copyright 2022 Sputnik

Χιλιάδες ρώσοι πολίτες συγκετρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα προκειμένου να γιορτάσουν το αποτέλεσμα των ψευδοδημοψηφισμάτων στην Ουκρανία και την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη ρωσική επικράτεια.

Μάχσα Αμινί: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς το κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, στις οποίες συμμετέχει η ιρανική διασπορά, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν σήμερα σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμοAP Photo

Διαδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν το οποίο ξέσπασε μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ⚔️Η Μάχη των Γαυγαμήλων (Ελλ/Αγγλ. υπότιτλοι) - Αρχαία Ελληνική Ιστορία |Alpha Ωmega

 

Είναι Σεπτέμβριος του έτους 331 π.Χ., τρία χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της  εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Μάρκος Βισβάρδης: Εθελοντές Έφεδροι - Εκπαιδευόμαστε & ετοιμαζόμαστε - Έρχονται απ' όλες τις ηλικίες

 

Μάρκος Βισβάρδης: Εθελοντές Έφεδροι - Εκπαιδευόμαστε & ετοιμαζόμαστε - Έρχονται απ' όλες τις ηλικίες

LEADERS 26.9.2022 – Στρατηγικός Αναλυτής Α. Δρίβας – «Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο»

 

Στην  πρεμιέρα της  εκπομπής  LEADERS στις 26.9.2022  με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Στρατηγικός Αναλυτής Αλέξανδρος Δρίβας αναλύει πού αποσκοπεί ο υβριδικός πόλεμος των γειτόνων , πού θα οδηγήσει η κλιμάκωση των προκλήσεών  τους  καθώς  και τον ρόλο των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  

Κώστας Γρίβας, Οι Πυραυλάκατοι, το μέλλον στους εξοπλισμούς για το Ναυτικό και οι Τουρκικές απειλές

 

Με αφορμή την παράδοση της νέας Πυραυλακάτου στο Πολεμικό ναυτικό, ο καθηγητής της σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας μιλάει στον Ανδρά Μαζαράκη και στην εκπομπή Ο Εξαρχείων για το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό, την ίδια την λύση της Πυραυλακάτου το μέλλον στους εξοπλισμούς για το Ναυτικό αλλά και τις πρωτοφανείς όπως αναφέρει ο καθηγητής Τουρκικές απειλές

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Θα υπάρξουν εξελίξεις από Βαλκάνια μέχρι Μ.Ανατολή & Β. Αφρική

 

Ζητά τα ρέστα η Τουρκία και μας εμπαίζει η Κυβέρνηση

 

Ζητά τα ρέστα η Τουρκία και μας εμπαίζει η Κυβέρνηση

Σάββας Καλεντερίδης: Πόσο κοντά είμαστε σε έναν πυρηνικό πόλεμο;

 

Σάββας Καλεντερίδης: Πόσο κοντά είμαστε σε έναν πυρηνικό πόλεμο;

Καμπάς και Σταθακόπουλος σχολιάζουν την τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση των νησιών

 

1. Καμπάς και Σταθακόπουλος σχολιάζουν την τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση των νησιών
2. Οι επιλογές της Τουρκίας, αν δεν μπορέσει να λάβει τα νέα F-16 και γιατί χαρακτηρίζονται κακές