Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Aριστούργημα του Ραφαήλ με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη κοσμεί την Ολομέλεια της γαλλικής Βουλής - «Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» (Βίντεο)

Η «Σχολή των Αθηνών», ένα από τα διασημότερα έργα που φιλοτέχνησε ο χρωστήρας του Ραφαήλ αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγαλύτερους στοχαστές της αρχαιότητας από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, αλλά και εκείνους της Αναγέννησης κοσμεί και πάλι από σήμερα την αίθουσα της Ολομέλειας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι Γάλλοι βουλευτές θα συνεδριάζουν εφεξής υπό τα βλέμματα των μεγάλων διανοητών που σημάδεψαν το ρου της Ιστορίας μετά την αποκατάσταση του αντιγράφου σε ταπισερί της νωπογραφίας του Ραφαήλ, ύψους 4 μέτρων και μήκους 9 μ.

Τελικά, υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη;

Είναι όντως πιθανό να υπάρχει ζωή στην καυτή κόλαση που αποτελεί αυτός ο πλανήτης; Η είδηση για ίχνη έμβιων οργανισμών στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης έχει τραβήξει την προσοχή ολόκληρου του πλανήτη.

Η αστρονόμος Τζέιν Γκριβς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ήταν μόνη στο γραφείο της όταν είδε το σήμα: ένα ίχνος του μορίου της φωσφίνης, μεταξύ των δεδομένων που είχε λάβει από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης το 2017.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Κακοκαιρία από αύριο με καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους - Πού αναμένονται τα έντονα φαινόμενα - Πότε εξασθενούν

Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για την κακοκαιρία που θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης.

Θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

-Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Λάβρος η φον ντερ Λάιεν κατά της Τουρκίας: Προσπαθεί να εκφοβίσει Ελλάδα και Κύπρο - Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες

Καταπέλτης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τουρκικές προκλήσεις. «Η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη» τόνισε.

Ξεκάθαρο μήνυμα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για ενέργειες που δεν δικαιολογούνται απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο εξαπέλυσε πυρά κατά της προκλητικότητας της Άγκυρας.

ΜΜΕ Ερντογάν: ''Να πολιορκήσουμε τα ελληνικά νησιά!''

Νέα προκλητικά δημοσιεύματα

Συνεχίζει την πολεμική ρητορική ο τουρκικός τύπος με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για πολιορκία των στρατικοποιημένων ελληνικών νησιών κι επιστροφή του Oruc Reis στο Καστελόριζο.

Ενδεικτικά, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σημειώνει ότι ερευνητικό σκάφος, μετά τη συντήρησή του, θα ταξιδέψει νότια του Καστελόριζου και οι έρευνες θα έχουν διάρκεια δύο μηνών. Παράλληλα, αναφέρει ότι «Βάλαμε τη Λωζάνη στο τραπέζι. Η Τουρκία άνοιξε την κάρτα της Λωζάνης απέναντι στην Αθήνα που αυξάνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο». 

Ανατολίτικα παιχνίδια για παζάρι στα μέτρα Ερντογάν

Κώστας Βενιζέλος
Από το philenews

Θα αρχίσουν, όπως μεταδίδεται, συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αρχικά σε τεχνικά ζητήματα, με στόχο να καθοριστεί ατζέντα. Η έναρξη του διαλόγου αυτού θα σημαίνει και αποκλιμάκωση; Όλα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες με κομβικό σημείο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα συζητηθεί θέμα Τουρκίας και κυρώσεων. Μέχρι τότε θα παρακολουθήσουμε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και τακτικών κινήσεων. Η Άγκυρα δεν θέτει, όπως αναφέρει, όρους για την έναρξη ενός διαλόγου, τη στιγμή κατά την οποία οι μη προϋποθέσεις παραπέμπουν σε εφ’ όλης της ύλης διάλογο.

Τουρκικοί ισχυρισμοί περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου – Η Ελληνική απάντηση

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των “νήσων του Ανατολικού Αιγαίου”.
Όσον αφορά τη στρατικοποίηση, το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου διέπεται από διεθνείς συνθήκες. Ειδικότερα:

  • το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936,
  • το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και
  • το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.