Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Μάχη της Ισσού: Σαν σήμερα ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες του Δαρείου Γ΄ (Φωτό)

Η αποφασιστική αναμέτρηση δόθηκε στις 12 Νοεμβρίου 333 π.Χ. στη στενή πεδιάδα, που ορίζεται από τον κόλπο της Ισσού και το όρος Ακμανός, κοντά στην πόλη Ισσό της Κιλικίας (σημερινό Ισκεντερούν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας).

12 Νοεμβρίου του 333 π.Χ ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες του Δαρείου Γ΄κατά τη μάχη στην Ισσό.

Η Τουρκία απειλεί την Αρμενία με στρατιωτική δράση αν παραβιάσει τη συμφωνία για το Αρτσάχ

Ημέρες μετά την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία προειδοποίησε την Αρμενία ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες εάν παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα του Αζερικού Μπακού σήμερα Πέμπτη ότι: «Εάν η Αρμενία παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός, τότε θα πληρώσει βαρύ τίμημα για αυτό».

Γερμανική εργολαβία οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας για τους μετανάστες

Δυσάρεστα νέα έρχονται και πάλι από τη Λέσβο. Ο Τόμας Μπόρμαν, ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες τον νέο προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ και κατέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων μεταφέροντας αρνητικές εικόνες. Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει μετά τη μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων με τις οικογένειές τους σε αυτόν τον νέο καταυλισμό που είναι προσωρινός. Ωστόσο από τις συνομιλίες του με τους πρόσφυγες γίνεται εμφανής ο φόβος για το πώς θα ξεχειμωνιάσουν μέσα στο κρύο και την υγρασία μέχρις ότου στηθούν τα νέα κοντέινερ κάποια στιγμή του χρόνου

Μερικές λογικές παρατηρήσεις για την έκθεση του State Department προς το Κογκρέσο

Η στάση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την σαφή μη αναγνώριση του ορίου των 10 ναυτικών μιλίων έκτασης του εναέριου χώρου, δημιουργεί πρόβλημα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και αμαυρώνει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και επί Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, δημιουργεί πρόβλημα στην εν εξελίξει προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει “πακέτο” στις ΗΠΑ την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, τόσο με νέες ναυπηγήσεις όσο και με την περίφημη “ενδιάμεση λύση”, μέχρι δηλαδή την παραλαβή των νέων πολεμικών πλοίων. Κυρίαρχο ρόλο έχουν οι ΗΠΑ και στην αεροπορική ισχύ της χώρας μας.

Τι κρύβει η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αιγαίο - Η αντίδραση της Αθήνας

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η δημοσίευση της νομικής θέσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το καθεστώς όχι μόνο του εναέριου χώρου αλλά και των χωρικών υδάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, καθώς σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις περί μη ύπαρξης (συμφωνημένων) συνόρων στο Αιγαίο.

Το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναλάβει την υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας που είχε εγκριθεί πέρυσι με πρωτοβουλία και του φιλέλληνα γερουσιαστή Μ. Μενέντεζ, East Med Act, να υποβάλει τακτικές εκθέσεις στο Κογκρέσο σχετικά

David Phillips: Με ποιό κίνητρο ο Τραμπ προστάτευσε τον Ερντογάν στην δίκη της Halkbank

Ο όμιλος Τραμπ εισέπραξε το ποσό των 14 εκατομμυρίων δολαρίων από τα δικαιώματα της χρήσης του ονόματος στους Πύργους Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη. Αζέροι ολιγάρχες πλήρωσαν εκατομμύρια στον όμιλο για την διοργάνωση καλλιστείων ομορφιάς στο Μπακού. Πρόσφατη έρευνα του MSNBC συμπεραίνει ότι μετοχές 119 τουρκικών εταιρειών βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του επιχειρηματικού ομίλου.

Οι προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου να πείσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην ασκήσει ποινική δίωξη στην τράπεζα Halkbank είναι πρωτοφανής. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορίες κατά της τουρκικής τράπεζας, λόγω του ρόλου της στην παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.