Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Η δολοφονία του Καποδίστρια – Ποιοι ήταν οι πραγματικοί αυτουργοί; Α’ Μέρος

Του Βασίλη Σπανού, ιστορικού
βασισμένο στο βιβλίο του Δ. Κοκκινάκη

Ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, που επηρέασε και λάμπρυνε με τη δυναμική του παρουσία όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Πολιτικός, διπλωμάτης με ευρωπαϊκή μόρφωση και εμπειρία, διαδραμάτισε σημαντικό σε όλα τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της Ευρώπης. Πρώτος αυτός οραματίσθηκε την ιδέα μιας Ηνωμένης Ευρώπης και τον άνθρωπο στον οποίο οφείλει την κρατική της συγκρότηση και δομή η Ελβετία.

Όταν ο Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο του 1828, η εικόνα της Ελλάδας ήταν τραγική. H χώρα εκτεινόταν ουσιαστικά μόνο στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τις Κυκλάδες, αλλά ακόμη και σε αυτά τα ελάχιστα εδάφη την εξουσία δεν ασκούσε το κράτος, αλλά οι τοπικοί αρχηγοί και κοτζαμπάσηδες.

Θεσσαλονίκη: Μια άγνωστη αρχαία πόλη στα έγκατα του Μετρό στην Πυλαία

Το προκασσάνδρειο πόλισμα του 4ου π.Χ. αιώνα ήταν ένας ακμαίος οικισμός ως τον 3ο π.Χ. αιώνα, οργανωμένος με το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα.

Μια άγνωστη πόλη, το όνομα της οποίας δεν ταυτίζεται σε καμία από τις ιστορικές πηγές -αν και έχει γίνει μία εκτίμηση-, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στα έγκατα του μετρό στην καρδιά του μεγάλου συγκοινωνιακού έργου, στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας στην Πυλαία, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2012 και στην έκταση των 31 στρεμμάτων που έχει ερευνηθεί αποκαλύφθηκε τμήμα της πόλης, η οποία ήταν οργανωμένη με το ιπποδάμειο σύστημα -σύμφωνα με το οποίο οι πόλεις αναπτύσσονται σε ορθογώνια σχήματα-, στα πρότυπα των μεγάλων πόλεων της Μακεδονίας, όπως η Όλυνθος και η Πέλλα.

«The Birds» ή οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε κινητά και τάμπλετ

 Η νέα διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή για παιδιά. Το αμέσως επόμενο διάστημα καταφθάνουν ο «Προμηθέας» του Αισχύλου και η «Ελένη» του Ευριπίδη.

Η εφαρμογή είναι το πρώτο έργο της νέας ελληνικής start-up Birigogo (www.birigogo.gr) που έχει αναλάβει να δημιουργήσει διαδραστικές εφαρμογές για κινητά και tablet που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, με περιεχόμενο τα αρχαία ελληνικά δράματα -κωμωδίες και τραγωδίες.

Το άλλοθι στον… νταή, να μην το δώσει η Αθήνα: Ο Ερντογάν μετά το ρεσιτάλ στη Νέα Υόρκη βλέπει «χρήσιμη» μία συνάντηση με Μητσοτάκη

 Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η προ ημερών ομιλία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ξεκαθάρισε, για άλλη μια φορά, ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε σχέση με τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο. Άφησε να αιωρείται η έντονη εντύπωση πως η Τουρκία σχεδιάζει και προετοιμάζει κινήσεις αυτή την περίοδο. Τι ακριβώς είναι αυτές οι κινήσεις δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά προβάλλονται διάφορα σενάρια. Για παράδειγμα, εάν επιλέξει το πολυσυζητημένο σενάριο για «θερμό επεισόδιο», αυτό προφανώς και δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων, αλλά θα εκδηλωθεί όταν αποφασισθεί.

Ερντογάν με κεφαλιά στην μπάλα αντί στον τοίχο...

 Λάζαρος Μαύρος 

ΚΑΘΗΚΟΝ, κανόνας και συνταγή: Καλού-κακού, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο. Επειδή η Τουρκία αποδεικνύεται και φροντίζει επιμόνως να επιδεικνύεται ότι εκτραχύνεται όλο και επικινδυνότερα απειλητική από το κακό ώς το κάκιστο. Γι’ αυτό αρμόζει τάχιστα και επιβάλλεται απαραίτητα να προπαρασκευαζόμαστε και για το χειρότερο ακόμη σενάριο: Τον πόλεμο. Να προετοιμαζόμαστε για την απόκρουση τουρκικής πολεμικής επίθεσης. Αυτής που ξελαρυγγίζεται δημοσίως, όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»...

Καλά τα είπε ο Πρόεδρος, αλλά τώρα τα έμαθε όλα αυτά;

  Άριστος Μιχαηλίδης   

Μόλις τον Σεπτέμβρη του 2019 κι όταν πια προηγήθηκαν άλλες έξι ομιλίες του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, άρχισε να λέει τα πράματα με το όνομά τους ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Κι έφτασε την περασμένη Παρασκευή, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, να εξηγεί στη Συνέλευση ότι «η Τουρκία έχει ιδρύσει μια παράνομη οντότητα στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία βρίσκεται υπό τον απόλυτο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό της έλεγχο».

Πολύ καλά έκανε, αλλά την ίδρυσε τώρα ξαφνικά την παράνομη οντότητα η Τουρκία; Σε προηγούμενες ομιλίες του απέφευγε ακόμα και να κατονομάσει την Τουρκία ως το βασικό μας πρόβλημα. Το 2015, μάλιστα, τότε που τα άστρα έλαμπαν στους ουρανούς του Άιντα και του Ακιντζί, απέφυγε ακόμα και να πει ότι ήταν η Τουρκία που παραβίαζε την ΑΟΖ, μιλούσε γενικά για παραβιάσεις ως να γίνονταν από Αρειανούς, και έστηνε τον ανδριάντα του Ακιντζί.

Κόβει τις «γέφυρες διαλόγου» ο Ερντογάν - Συνεχίζονται οι προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα - Το μεγάλο στοίχημα του Πολεμικού Ναυτικού

Οι τέσσερις Γαλλικές Belharra θα έρθουν να αντικαταστήσουν σε πρώτη φάση τις μη αναβαθμισμένες φρεγάτες «S» με στόχο την απόσυρση και των υπολοίπων όταν προχωρήσει και το πρόγραμμα για τη απόκτηση καινούργιων κορβετών.

Μετά το νέο, προκλητικό... γιοκ του Ερντογάν, τα ελληνοτουρκικά βυθίζονται σε αβεβαιότητα. Πόσο μάλλον όταν η Άγκυρα προβαίνει ακόμα και σε προκλήσεις σε επίπεδο ανώτατης διπλωματίας.

Ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος και μάλιστα του ζητήθηκε η Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά.

Καμμία “απαγόρευση” στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ για την χρήση αμερικανικού υλικού

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η δημόσια επανάληψη της γνωστής και τυπικής προτροπής των ΗΠΑ προς Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους με διάλογο και η αποφυγή ενεργειών που προκαλούν ένταση, παρερμηνεύεται αυτή την φορά από αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης (πιθανώς να δούμε και κάποια κόμματα;) ως δήθεν “κόκκινο φως” των ΗΠΑ προς την Αθήνα, στην μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων M1117 στα ελληνικά νησιά!

Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι Τούρκοι δημοσιοποίησαν μέσω του Πρακτορείου Anadolu φωτογραφίες τουρκικού UAV που δείχνουν, όπως υποστηρίχθηκε, αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού να εκφορτώνει τεθωρακισμένα οχήματα M1117 στην Λέσβο και την Σάμο, προ μερικών ημερών.

Συνεκπαιδεύσεις της φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ» και αεροσκαφών της Π.Α. με την ισπανική Αμφίβια Δύναμη Κρούσης(Βίντεο)

 PHOTO: tο Αεροπλανοφόρο ESPS JUAN CARLOS I που συμμετείχε στην άσκηση Πηγή: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Συνεκπαιδεύσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ισπανική Αμφίβια Δύναμη Κρούσης (Spanish Amphibious Task Force – SP ATF) πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24 και χθες, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις θαλάσσιες περιοχές βορειοδυτικά της νήσου Καρπάθου, βόρεια της Κρήτης και δυτικά της Πελοποννήσου.

Όπως ανακοινώθηκε, η ισπανική Αμφίβια Δύναμη Κρούσης αποτελείται από το αεροπλανοφόρο «ESPS Juan Carlos I», το αμφίβιο πλοίο «ESPS Castilla» και την φρεγάτα «ESPS Navarra».

Μήπως ήρθε ώρα για ανάκληση του Έλληνα πρέσβη από την Άγκυρα;

Η αναφορά στο ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα, από τον Ιμπραήμ Καλίν, εξ απορρήτων σύμβουλο του Ερντογάν, λίγο πριν την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ίσως συνδυάζεται με τους χαμηλότερους του αναμενομένου τόνους του Μητσοτάκη και τον κλάδο ελαίας που απηύθυνε στον τουρκικό λαό. Σε κάθε περίπτωση, δημιούργησαν την εντύπωση ότι Ελλάδα και Τουρκία ίσως θα μπορούσαν να βαδίσουν στην οδό της αποκλιμάκωσης, αν και η επιθετικότητα είναι αποκλειστικά εκ μέρους της Άγκυρας.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα για να αποδειχθεί στην πράξη ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν αλλάζει

Ελληνικός Στρατός: Εξετάζοντας την ενίσχυση της αντιαρματικής άμυνας, η δυνητική επιλογή του FGM-148 Javelin

Ευθύμιος Λάζος

Με μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να παρακολουθούν οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο των αντιαρματικών όπλων. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους των αμερικανικών εταιρειών Lockheed Martin και Raytheon σχετικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του FGM-148 Javelin, ενός αντιαρματικού συστήματος το οποίο έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης και χρησιμοποιείται από τους Ουκρανούς κατά των Ρώσων.

Ελλάδα – Αυστρία: Η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων - Ελλάδα και Αυστρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον Έβρο

Ελλάδα και Αυστρία συνεχίζουν την στενή συνεργασία πάνω στο θέμα της υβριδικής απειλής από την Τουρκία με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελλάδα και Αυστρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον Έβρο, εκεί όπου η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν αντιμέτωπες με την πρωτοφανή τουρκική υβριδική επιθετικότητα το 2020.

Δύο χρόνια μετά την πρωτοφανή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και το μεγάλο στραπάτσο σε Έβρο και Αιγαίο από την Ελλάδα και την συνδρομή πολλών χωρών της Ε.Ε., Ελλάδα και Αυστρία εμβαθύνουν την συνεργασία τους στο θέμα με την διοργάνωση του  1ου Εργαστηρίου Ειδικών στην Αλεξανδρούπολη (28-29 Ιουν 22) με θέμα: «Η Εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού Ζητήματος και ο Ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο ανατολικό Αιγαίο ο Χαρδαλιάς εν μέσω έντασης: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία μας και η θωράκισή μας

 Βασίλης Σκουλαράκος 

Δυναμική απάντηση από τον υφυπουργό Άμυνας την ώρα που η Τουρκία τραβάει το σχοινί με έξαρση της ρητορικής και επιεθετικές ενέργειες καθημερινά στον αέρα του Αρχιπελάγους. 

Βυθισμένα στην ανησυχία και την αβεβαιότητα είναι τα ελληνοτουρκικά, με το καθεστώς Ερντογάν να προκαλεί συνεχώς λόγω και έργω και να μην αφήνει κανένα περιθώριο συνεννόησης.

Η εμπρηστική ρητορική, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις επί του πεδίου (τη Δευτέρα πραγματοποίησαν 96 παραβιάσεις του FIR Αθηνών), δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα την ειρήνη στην περιοχή.

Ενοπλές Δυνάμεις: Οι 3 ασκήσεις στο Αιγαίο που «δένουν χειροπόδαρα» τον Ερντογάν

 Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας που δίνουν τη δική τους αποτρεπτική απάντηση στην Αγκυρα - Τρεις πολεμικές ασκήσεις στο Αιγαίο κάνουν τον Ερντογάν να... κρύβεται - Τι λέει ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Γιάννης Εγκολφόπουλος

Ούτε μία, ούτε δύο... τρεις είναι οι ταυτόχρονες πολεμικές ασκήσεις στο Αιγαίο μέσω των οποίων η Ελλάδα μαζί με τους συμμάχους της απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, έχοντας βγάλει σχεδόν ολόκληρο τον στόλο της στη θάλασσα, η οποία μοιάζει με «αποκλεισμένα στενά» πια για την Τουρκία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και δίνουν μια μεγαλοπρεπή απάντηση μιλώντας στη... γλώσσα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αρέσκεται να παίζει το παιχνίδι της έντασης και δίνοντας σόου με fake news για δήθεν στρατόπεδα στο Λαύριο.

Τουρκία: Γιατί γίνεται εντελώς απρόβλεπτη η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσπαθήσει να τηρήσει την αρχή του «τα έχω καλά με όλους», επιδεικνύοντας παράλληλα έντονη δραστηριότητα σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση διάφορων ζητημάτων (αρχικά στις ειρηνευτικές συνομιλίες κι έπειτα στην προσπάθεια να απποδεσμευθούν τα ουκρανικά σιτηρά). 

Για χρόνια επίσης τηρεί την τακτική του «με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ και το άλλο πόδι στη Ρωσία». Η τακτική αυτή όμως ανατράπηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την κήρυξη μερικής επιστράτευσης, αναφέρει ο Μαρκ Πιερίνι του Carnegie Endowment for International Peace.

Ἡ Ἑλλάς ἐπαινεῖ τήν Τουρκία καί ἐκείνη ἐπιτίθεται μέ συκοφαντίες

Ἐμεῖς ὀνειρευόμαστε ἑλληνο-τουρκικό σύμφωνο φιλίας ὅπως ἔκαναν τό 1930 οἱ Βενιζέλος – Κεμάλ καί διακηρύττουμε ὅτι ἡ γείτων εἶναι «σημαντική χώρα» – Αὐτοί μᾶς κατηγοροῦν γιατί θωρακίζουμε ἀμυντικῶς τά νησιά μας!

ΜΠΟΡΕΙ ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης νά θεωρεῖ ὅτι μπορεῖ, ἐν ἔτει 2022, νά φέρει εἰς πέρας πολιτικές ἀνάλογες ἐκείνων τοῦ Ἐλευθερίου Βενιζέλου τοῦ 1930, ὅμως εἶναι πολύ ἀμφίβολο ἄν ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν ἔχει τήν παραμικρή διάθεση νά ἀκολουθήσει πορεία ἀνάλογη ἐκείνης τοῦ Μουσταφᾶ Κεμάλ. Ἄλλως τε δεδηλωμένη πρόθεσίς του εἶναι ἡ ἀποκαθήλωσις τοῦ ἱδρυτοῦ τῆς σύγχρονης Τουρκίας. Ἔτσι δέν θά ἔπρεπε νά ἀποτελεῖ ἔκπληξη γιά κανέναν τό γεγονός ὅτι ἡ πρότασις Μητσοτάκη γιά ἀπ’ εὐθείας συνεννόηση ἔπεσε στό κενό. Προφανῶς οἱ σύμμαχοι καί ἑταῖροι πού ἐνεθάρρυναν αὐτήν τήν προσέγγιση ἀγνοοῦσαν τόσο τίς μύχιες προθέσεις τοῦ Ἐρντογάν ὅσο καί τό γεγονός ὅτι ὁ Βενιζέλος καί ὁ Κεμάλ εἶχαν λίαν ἐμπιστευτικές καί ἀξιόπιστες ὑπόγειες διαδρομές ἐπικοινωνίας, οἱ ὁποῖες σήμερα δέν ὑπάρχουν.

«Βρέχει βάρκες στον Έβρο;»

Σάκης Μουμτζής

Αυτό το αφοπλιστικό ερώτημα έθεσε ο Νότης Μηταράκης στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 και στο περιοδικό Der Spiegel, ζητώντας να επανορθώσουν τα ανακριβή ρεπορτάζ τους για τους 38 πρόσφυγες του Έβρου και τη νεκρή Μαρία, που ουδέποτε υπήρξε. Ο υπουργός, πέραν όλων των άλλων, αναρωτήθηκε πού βρήκαν τη βάρκα οι περιπλανώμενοι δυστυχείς άνθρωποι και τελικά έφτασαν στην ελληνική όχθη. Εξ ού και το ερώτημά του αν βρέχει βάρκες στον Έβρο. Είναι οφθαλμοφανές πως τους την παρείχε η τουρκική στρατοχωροφυλακή, ελπίζω χωρίς τη συνέργεια Ελλήνων. Αν και δεν είμαι σίγουρος γι΄αυτό.

Μουσουλμάνες παρενοχλούν Πακιστανή υπουργό επειδή δεν φορά μαντίλα στο Λονδίνο!(Βίντεο)

Γυναίκα υπουργός του Πακιστάν παρενοχλείται στο Λονδίνο από φανατικές μουσουλμάνες επειδή δεν φορά μαντίλα….

Αλλά σε κάποιους είναι πρόβλημα η Μελόνι…

Κι όχι αυτά τα μπ@ζ@ που έχουν γεμίσει πόλεις με τον φανατισμό τους…..

Ερντογάν κατά Ελλάδας: Δεν θα σας σώσει η στήριξη από ΗΠΑ και Ευρώπη(Βίντεο)

«Νομίζετε πως μπορεί να σας σώσει η στήριξη που σας έρχεται από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη. Δεν σας σώζουν αυτά» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος 

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προκλητικός κατά της Ελλάδας εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για συσσώρευση όπλων στη Θράκη και στα νησιά τα οποία όπως είπε, «δεν σημαίνουν τίποτα για την Τουρκία» ενώ πρόσθεσε ειρωνικά «με αυτά απλά μπορείτε να κάνετε πατινάζ».

Το νέο όραμα της Αριστεράς

Γράφει ο Διονύσης Κ. Καραχάλιος

Όσοι είδαμε τα τελευταία φοιτητικά μας χρόνια να συμπίπτουν με την έναρξη της μεταπολίτευσης, θυμόμαστε εντονότατα τον παραληρηματικό ενθουσιασμό που προκαλούσε στις τάξεις της αγκυλωμένης στην αριστερά νεολαίας, ένα τραγούδι, με γρήγορο, διεγερτικό, «αγωνιστικό» ρυθμό, που ερμήνευε με αντίστοιχο πάθος ο «οργισμένος» μέχρις εσχάτων ροκάς Βασίλης Παπακωνσταντίνου, σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη και σε μουσική Μάνου Λοΐζου και είχε τον τίτλο «Τρίτος Παγκόσμιος»! 

Δ. Τσαϊλάς: Να αποτρέψουμε τα τετελεσμένα γεγονότα αν προσπαθήσει να επιβάλει η Άγκυρα

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Η στρατιωτική ισχύς έχει ουσιαστικά πολλές εφαρμογές στο στρατηγικό πλαίσιο: την αποτροπή, τον εξαναγκασμό, την επιβολή του τετελεσμένου (βλέπε Ίμια) και την άμυνα. Έχει τη δυνατότητα της επιβολής μας, ενάντια σε έναν κρατικό ή μη κρατικό δράστη (τρομοκράτη) για να αποτρέψει μια ενέργειά του ή να αποτρέψει την πραγματοποίηση ορισμένων σχεδίων (αποτροπή), να αλλάξει τη συμπεριφορά των πιθανών αντιπάλων (εξαναγκασμός), να δημιουργήσει τετελεσμένο γεγονός (γκριζάρισμα του Αιγαίου), και να προστατεύσει και υπερασπιστεί την εθνική ακεραιότητα από τις επιβλαβείς ενέργειες άλλων φορέων στο διεθνές σύστημα (άμυνα).

ΥΠΕΞ της Γερμανίας: Να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ κάλεσε χθες Δευτέρα να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μετά τη σκληρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τις οποίες πυροδότησε ο θάνατος 22χρονης στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε πολύ γρήγορα στους κύκλους της ΕΕ περαιτέρω συνέπειες και για μένα αυτές πρέπει να συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος αυτών που είναι υπεύθυνοι» για τη βίαιη καταστολή, εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο dpa.

Τουρκικό ΥΠΕΞ εναντίον Γερμανίας: Αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής είπε «αρουραίο» των Ερντογάν

 

Οι «απρεπείς δηλώσεις δίνουν ουσιαστικά μια ιδέα για το πολιτικό και ηθικό επίπεδο του Κουμπίκι και αποκαλύπτουν τη χυδαιότητά του» σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Δένδιας προς Τουρκία: Όποιος θέλει να αλλάξει τους χάρτες θα αποτύχει – Απαράβατα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Την συνάντηση με τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών, Αραράτ Μιρζογιάν, άδραξε ως ευκαιρία ο Νίκος Δένδιας για να στείλει άλλο ένα μήνυμα στην Τουρκία: μήνυμα ετοιμότητας για εποικοδομητικό διάλογο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κ. Μιρζογιάν, ανέφερε:

«Θα ήθελα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις χώρες που επιθυμούν να αλλάξουν τους χάρτες. Η πολιτική του αναθεωρητισμού θα αποτύχει».

Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνέχισε:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς οι δυτικές κυρώσεις… διαλύουν την πολεμική «μηχανή» της Ρωσίας

 

Βεργολιά Μαργαρίτα

Εν μέσω νέων πυρηνικών απειλών έπειτα από επτά μήνες πολέμου και κυρώσεων, η Ρωσία έχει αρχίσει να μετρά σημαντικές ελλείψεις σε προμήθειες για την αμυντική βιομηχανία της

ΑΝΑΛΥΣΗ-Τζόρτζια Μελόνι: Οι 4 «καυτές πατάτες» στα χέρια της

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η επικράτηση του συνασπισμού Μελόνι-Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι στις διεξαχθείσες προχθές πρόωρες εθνικές εκλογές της Ιταλίας έχει προκαλέσει (και πριν τις εκλογές) ορισμένες υπολογίσιμες ανησυχίες σχετικά με τα βήματα της νέας ιταλικής κυβέρνησης ειδικά σε ό,τι αφορά ορισμένα θέματα, για τα οποία δεν αποκλείονται εντάσεις με την Ε.Ε. Αναφέρομαι κυρίως σε οικονομικά (Ταμείο Ανάκαμψης), κοινωνικά, ενεργειακά και ίσως ορισμένα περιβαλλοντικά.

Νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητά από την ΕΕ το Κίεβο

 Δεν αρκεί να περιορισθούμε σε διακοσμητικά μέτρα, δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα. «Όσο πιο ήπια είναι η αντίδραση στα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα, τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο της Μόσχας να προσαρτήσει επιπλέον εδάφη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την σκηνοθεσία των «δημοψηφισμάτων» προσάρτησης σε τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές και δήλωσε ότι οι κινήσεις της Μόσχας δεν θα μεταβάλουν τις ουκρανικές ενέργειες επί του πεδίου των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Εκρήξεις στις περιοχές που παρατηρείται διαρροή στους αγωγούς Nord Stream

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μεγάλες φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2  

Ο αγωγός Nord Stream 2 παρουσίασε πτώση της πίεσης την Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα το ίδιο συνέβη και στον αγωγό Nord Stream 1, που ακολουθεί μια σχεδόν παράλληλη πορεία κάτω από τη Βαλτική

Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν την Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

Ιταλία: Η νίκη της Μελόνι ανησυχεί τις ΜΚΟ για το μεταναστευτικό – «Προετοιμαζόμαστε για έναν σκληρό χειμώνα»

Οργανώσεις έτοιμες να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με την ακροδεξιά κυβέρνηση

Παρά την προσπάθειά της να επιδείξει πολιτική ορθότητα, η ακροδεξιά μέλλουσα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της για το μεταναστευτικό, πράγμα που προκαλεί ανησυχία στις ΜΚΟ. Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Γαλλία και την Ιταλία αναμένουν ότι η νίκη της άκρας δεξιάς στις ιταλικές εκλογές θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις». Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και στις δύο χώρες ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με την δεξιά/ακροδεξιά κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματίσει η Τζόρτζια Μελόνι, πρόεδρος του μετα- φασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI), το οποίο είχε αναγάγει το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με στόχο την αποτροπή του «εξισλαμισμού» της σε προτεραιότητά του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου αποκάλεσε τον Ερντογάν "αρουραίο των υπονόμων" - Οξύτατη αντίδραση της Άγκυρας

 

Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι επέκρινε έντονα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στην Κάτω Σαξονία.

Ανακοίνωση σε οξείς τόνους εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βάλλοντας κατά της Γερμανίας , με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων και ένας εκ των αντιπροέδρων του γερμανικού κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.

Ο Γερμανός πολιτικός έστρεψε τα βέλη του κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στηλιτεύοντας την "εργαλειοποίηση των μεταναστών" από πλευράς Τουρκίας. Ο βουλευτής (FDP) προειδοποίησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην επιτρέψει την άφιξη ενός νέου κύματος προσφύγων και κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι στέλνει μετανάστες στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς τον... "αρουραίο των υπονόμων".

Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

Του David Axe

Ο ποταμός Όσκιλ, που εκτείνεται από τη Ρωσία μέχρι τον ποταμό Ντονέτς στην ανατολική Ουκρανία, είναι ένα φυσικό αμυντικό φράγμα.

Κατά συνέπεια, ήταν λογικό όταν 12 ουκρανικές Ταξιαρχίες διέσπασαν τις ευάλωτες ρωσικές γραμμές έξω από το Χάρκοβο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, να υποχωρήσουν οι Ρώσοι 30 μίλια ανατολικά του ποταμού.

Εάν ο ρωσικός στρατός δεν είχε αποδυναμωθεί από τους 7 μήνες εχθροπραξιών με έναν όλο και πιο εφευρετικό και αποφασιστικό αντίπαλο και εάν το Κρεμλίνο δεν είχε μεταφέρει μονάδες από τα ανατολικά για να ενισχύσει το νότιο μέτωπο, όπου και εκεί αντεπιτίθενται οι ουκρανικές δυνάμεις, η αμυντική γραμμή του Όσκιλ θα μπορούσε να αντέξει.

Ουκρανία: Τα πρώτα αποτελέσματα των ψευδο-δημοψηφισμάτων - Ο Πούτιν ετοιμάζεται για προσάρτηση(Βίντεο)

Τα ψευδο-δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας ολοκληρώθηκαν και σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζεται να κηρύξει την προσάρτηση των κατεχομένων.

Οι διορισμένες από το Κρεμλίνο αρχές τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που τελούν υπό κατοχή ανακοίνωσαν πως το "ναι" κερδίζει, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά, όπως χαρακτηρίζονται, αποτελέσματα σε "δημοψηφίσματα" προσάρτησης από τη Ρωσία που έχουν καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σκληρή απάντηση από ΕΕ και ΗΠΑ στον Ερντογάν: Να σταματήσει την επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας

 

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να σταματήσει την επιθετική ρητορική.

Λίγη ώρα μετά τις νέες απειλές προς την Ελλάδα που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μιλώντας σε σύνοδο των προέδρων επαρχιών στην έδρα του κυβερνώντος AKP, σχεδόν παράλληλα με τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι η στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν θα σώσει την Ελλάδα, ήρθε η πρώτη αυστηρή απάντηση από την ΕΕ.

Οι Αλεβίτες κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση «για καταπίεση, διωγμούς, αφομοίωση και σφαγές»

Στη συνοικία Χατζιμπέκτας της Νεβσεχίρ, στην κεντρική Τουρκία, πραγματοποιήθηκε συνέδριο των Αλεβιτών για τον Β’ αιώνα της τουρκικής δημοκρατίας.

Το θέμα ήταν  «Το παρόν και το μέλλον των Αλεβιτών στον 21ο αιώνα». Οι εργασίες, σύμφωνα με την τουρκική Aydinlik έλαβαν χώρα στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Αλεβίτες κατηγόρησαν την τουρκική κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Κατέκριναν, επίσης, τον λεγόμενο αγώνα «κατά της τρομοκρατίας» των Κούρδων και υποστήριξαν την κοινότητα LGBT.

Εκατέρωθεν υπόνοιες για σαμποτάζ μετά τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου της Ευρώπης

 Για «άνευ προηγουμένου» ζημιές στο δίκτυο κάνει λόγο η εταιρεία Nord Stream AG

«Σαμποτάζ» δείχνει το Κρεμλίνο αλλά και η διαχειρίστρια εταιρεία αναφορικά με τη ζημιά στο ρωσικής κατασκευής δίκτυο αγωγών Nord Stream στη Βαλτική, που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Ευρώπη, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και πυρηνικών απειλών. 

Η Nord Stream AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα πως τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές «άνευ προηγουμένου» μέσα σε μία ημέρα.

Νέες απειλές από Μόσχα: «Δόγμα πυρηνικής αποτροπής» για τα ουκρανικά εδάφη που θα προσαρτηθούν

 «Θυμηθείτε τις αρχές αυτού του δόγματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου 

 Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης που ολοκληρώνονται σήμερα σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.

«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές – Κόλαφος η έκθεση του ΟΗΕ

Κόλαφος είναι νέα έκθεση του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς αναφέρει πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδήγησε σε ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανέφερε σε μια έκθεση πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση κρατουμένων από τις ρωσικές δυνάμεις και συνδεόμενες με αυτές ένοπλες ομάδες, αλλά είπε πως υπήρξαν παραβιάσεις δικαιωμάτων τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία.

Γιατί έγινε η σφαγή στην Τριπολιτσά; - Η ιστορία ξέρει

 

Γιατί έγινε η σφαγή στην Τριπολιτσά; - Η ιστορία ξέρει

Αναστάσιος Λαυρέντζος: Στις Βρυξέλλες δεν έχουν αντιληφθεί τι γίνεται & τι έρχεται στην Ευρώπη

 

Αναστάσιος Λαυρέντζος: Στις Βρυξέλλες δεν έχουν αντιληφθεί τι γίνεται & τι έρχεται στην Ευρώπη

Θανάσςη Δρούγος: Σε μια κλωστή-Πυρηνική απάντηση από ΗΠΑ σε Ρωσία αν...

 

Θανάσςη Δρούγος: Σε μια κλωστή-Πυρηνική απάντηση από ΗΠΑ σε Ρωσία αν...

Φίλης Γ.: "Αυτό που πήγε να γίνει ήταν μετάβαση στον άλλο κόσμο" / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο κ. Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, μίλησε για τις ενεργειακές εξελίξεις (26-09-2022).  

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο TRT με τον Σωτ. Πολύζο, 26/09/2022

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο TRT με τον Σωτ. Πολύζο, 26/09/2022

Σάββας Καλεντερίδης: Υπάρχουν & αυτοί οι Τούρκοι! Πολιτικοί απ'τα... γαριδάκια | ZOOM (26-9-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Υπάρχουν και αυτοί οι Τούρκοι. Εξαιρετική αναφορά δημοσιογράφου στην Ελλάδα. Πού τους βρήκαμε αυτούς τους πολιτικούς, στην Ευρώπη; Στα γαριδάκια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία είναι μόνη της απέναντι σε όλη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ»

 

1. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία είναι μόνη της απέναντι σε όλη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ»

2. State Department προς Τουρκία: «Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου»

Ο Σάββας Καλεντερίδης στο "Μεσημέρι και Κάτι"

 

Ο Σάββας Καλεντερίδης στο "Μεσημέρι και Κάτι"

Νέο «αμόκ» Ερντογάν για την Ελλάδα: Δεν θα σας σώσουν τα όπλα των ΗΠΑ – Είναι για πατινάζ

 

1. Νέο «αμόκ» Ερντογάν για την Ελλάδα: Δεν θα σας σώσουν τα όπλα των ΗΠΑ – Είναι για πατινάζ
2. Το σχόλιο του Άρη Πορτοσάλτε για την εκλογή Μελόνι και τι αλλάζει στην Ιταλία και την ΕΕ
3. Εκπρόσωπος Λιμενικού: Εφέτος έχουμε σώσει 1.500 άτομα στο Αιγαίο – Είναι λυπηρό να μας κατηγορούν

«Φτιάχνουν κλίμα» για την Άγκυρα Τούρκοι αναλυτές: Στοχοποιούν Λέσβο και Σάμο | Σήμερα | 27/09/2022

 

1. «Φτιάχνουν κλίμα» για την Άγκυρα Τούρκοι αναλυτές: Στοχοποιούν Λέσβο και Σάμο
2. Τι θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας - Η επιστολή στον ΟΗΕ

Όλες οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά - Καλημέρα Ελλάδα - 27/09/2022

 

Όλες οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά - Καλημέρα Ελλάδα - 27/09/2022

Συνάντηση Ακάρ με τον αρχηγό του ΓΕΣ και τους αρχηγούς των όπλων | Ώρα Ελλάδος 27/09/2022 | OPEN TV

 

1. Συνάντηση Ακάρ με τον αρχηγό του ΓΕΣ και τους αρχηγούς των όπλων
2. Μεγάλη πίεση δέχτηκε ο Ερντογάν στην Νέα Υόρκη
3. Σ. Καλεντερίδης και Κων/νος Ιατρίδης για τις κινήσεις της Τουρκίας
4. Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης
5. Μεγάλη συμφωνία Γερμανίας - Εμιράτων για ενέργεια

Παραλήρημα Ερντογάν και νέες απειλές - Το σχόλιο του Αλέξη Παπαχελά | Βραδινό δελτίο | 26/09/2022

 

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη