Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία είναι μόνη της απέναντι σε όλη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ»

 

1. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία είναι μόνη της απέναντι σε όλη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ»

2. State Department προς Τουρκία: «Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου»

Ο πρωθυπουργός απάντησε σκληρά στην Άγκυρα στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η Τουρκία είναι μόνη της απέναντι σε όλη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και είναι καιρός αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν τις δημιουργικές πράξεις και το δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος τοποθετήθηκε με σαφήνεια στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην ακραία ρητορική και τους υψηλούς τόνους.

Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις στην ενέργεια

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί, χωρίς να ξεπερνάμε τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ενόψει και της έκτακτης συνόδου κορυφής στην Πράγα, επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης και είπε πως χαίρεται που η πρότασή του για πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη, αρχίζει να αποκτά πρόσθετη δυναμική.

Άλλο ένα χαστούκι στην αναθεωριτική πολιτική της Άγκυρας δέχτηκε ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκαθάρισε επίσημα ότι η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη προκαλώντας αμηχανία στους Τούρκους.
Μετά την κατά μέτωπο σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με ακραία επιθετική ρητορική σε κάθε ευκαιρία, εκτοξεύοντας απειλές.

«Όπως λέω πάντα. Η Ελλάδα δεν είναι αντάξια και ισότιμη με εμάς. Ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε οικονομικά. Δεν μπορεί να γίνει ποτέ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι στόχος αυτών πού υποκινούν τους Έλληνες πολιτικούς και οδηγούν την Ελλάδα εναντίον μας είναι να σπαταλήσουν τον χρόνο την ενέργεια και την προσοχή μας για να εμποδίσουν το σχέδιο που έχουμε για να χτίσουμε την μεγάλη και ισχυρή Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν για άλλη μία φορά την αντίδραση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που με ανακοίνωσή του ζητά από την Άγκυρα να ρίξει τους τόνους και ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», αναφέρει το State Department.

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης και το διάβημα με το οποίο η Άγκυρα απαιτεί από την Αθήνα να αποσύρει τις στρατιωτικές της μονάδες από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Άμεση και σκληρή ηταν η απάντηση της Αθήνας: «Η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία».

Μέσα σε αυτό το κλίμα κάθε σκέψη για μία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μπαίνει στην άκρη, παρά το γεγονός ότι θα βρεθούν τετ α τετ σε λίγες ημέρες στην Πράγα στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι στο Λαύριο εκπαιδεύονται τρομοκράτες
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας εκδήλωση του κόμματός του είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του δέχεται επιθέσεις από την Ελλάδα και είπε χαρακτηριστικά: «Η στήριξη από τις ΗΠΑ δεν θα σας σώσει».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις όσων μας προκάλεσαν και μας επιτέθηκαν από την Ελλάδα και δεν θα ενδώσουμε σε βρώμικα παιχνίδια. Τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς», ανέφερε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Η χώρα μας δεν θα συμβιβαστεί για την άμυνά της. Η υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν μπορεί να σας σώσει», απευθυνόμενος στην Ελλάδα, ενώ έπειτα στράφηκε κατά της Ευρώπης χρησιμοποιώντας τον συμβολισμό των «τριών σοφών μαϊμούδων».

«Με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Μεσόγειος παραδόθηκε στην ιμπεριαλιστική κατοχή. Λυπούμαστε βαθιά για το γεγονός ότι η Μεσόγειος μνημονεύεται σήμερα με ένταση και θανάτους μεταναστών. Μπροστά στους θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο, η Δύση προτίμησε να παριστάνει τους τρεις πιθήκους», δηλαδή δεν βλέπουν το κακό, δεν ακούν το κακό, δεν μιλούν για το κακό και πρόσθεσε ότι: «Οι πόρτες που είναι κλειστές για τους πρόσφυγες στη Δύση, ανοίγουν για τα μέλη του δικτύου Γκιουλέν και τους τρομοκράτες του PKK».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου