Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Η δεύτερη απελευθέρωση της Κορυτσάς, 22 Νοεμβρίου 1940

Η Κορυτσά (το «Παρίσι των Βαλκανίων» όπως προσφυώς ονομάστηκε) και η ύπαιθρος χώρα που την περιβάλλει, για αιώνες παραμένει σιωπηλή στην ατελεύτητη ροή των χρόνων.

Οι Κορυτσαίοι, και συνολικά η «Εθνική Ελληνική Μειονότητα» στην Αλβανία, έχουν σαφή συναίσθηση της ύπαρξής τους και εκπεφρασμένη αντίληψη της διαφοράς από το υπόλοιπο αλβανικό στρώμα. Κριτήριο της εθνικό τητας δεν αποτελεί μόνο η γλώσσα, αλλά το εθνικό φρόνημα, η εθνική συνείδηση. Η συσκότιση αυτής της αλήθειας δημιουργεί παραπλανήσεις και αλλοιωμένες εντυπώσεις.

Ο 19ος αιώνας βρίσκει την Κορυτσά με καθαρή ελληνική συνείδηση, η οποία προσδιορίζεται από την εκπαίδευση, τη γλώσσα, την ορθοδοξία, τις παραδόσεις και τις διαχρονικές ελληνικές αξίες.

Ο ηρωικός αεροπόρος που έπεσε όταν ο ελληνικός στρατός κατέλαβε την Κορυτσά

Σαν σήμερα, στις  22 Νοεμβρίου 1940, ο Δημήτρης Σιδέρης σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 23 ετών. Σκοτώθηκε την ημέρα που ο ελληνικός στρατός κατέλαβε θριαμβευτικά την Κορυτσά.

“Ανήκω πλέον εις μεγάλην Μητέρα, την Ελλάδα μας”, ήταν τα τελευταία λόγια του αεροπόρου Δημήτρη Σιδέρη προς τη μητέρα του. Πριν φτάσει το μήνυμα του, ο ηρωικός αεροπόρος άφησε την τελευταία του πνοή στο μέτωπο το 1940.

Ο Δημήτριος Σιδέρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1917. Ήταν τελειόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Σπουδών, αλλά η υπέρμετρη αγάπη του για τα αεροπλάνα τον ώθησε να δώσει εξετάσεις και να εισέλθει μεταξύ των πρώτων στη Σχολή Ικάρων.

Τζόρτζια Μελόνι: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών -Θα συναντηθώ με Μητσοτάκη

 Στη συνεργασία της με την Ελλάδα στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό και στη βούληση της να συναντηθεί σύντομα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν επιβεβαιώνει την δήλωση του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ανήκουν, ασφαλώς, στην ελληνική κυριαρχία και αν, όπως φάνηκε έως τώρα, εννοεί να ενισχύσει την συνεργασία με την Ελλάδα, αρχίζοντας από το μεταναστευτικό και την καταπολέμηση τυχόν «υβριδικών πολέμων», η Ιταλίδα πρωθυπουργός απάντησε:

Πολεμική Αεροπορία: Εκτέλεσε επιτυχώς 28 αποστολές κοινωνικής προσφοράς

Τα πτητικά μέσα, που ανέπτυξε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μετέφεραν 38 ασθενείς ανάμεσα τους 15 παιδιά, από νησιά του Αιγαίου, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά και τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων και τη Ρώμη,τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Συμπληρώθηκαν 67,8 ώρες πτήσης σε 28 αποστολές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ελικόπτερο AW-109S μετέφερε 1 μόσχευμα από τη Νέα Αγχιάλο στην Ελευσίνα.

Συγκεκριμένα οι αποστολές που εκτέλεσε η Πολεμική Αεροπορία:

– Ένα αεροσκάφος B-350C μετέφερε 1 ασθενή και 1 παιδί από τη Ρόδο και την Κω στην Ελευσίνα,

Τουρκία: Γέλιο από την πρώτη δοκιμή του τουρκικού υπερ – drone – Είστε σίγουροι ότι πετάει;

 Το KIZILELMA είναι ένα τουρκικο, στελθ, επιθετικό drone, το οποίο και υπάρχει σχεδιαμός να πετάξει το 2023.

Τουρκία: Γέλιο από την πρώτη δοκιμή του τουρκικού υπερ – drone KIZILELMA (Κόκκινη Μηλιά) το οποίο δεν… είναι σίγουρο ότι τελικά μπορεί να πετάξει.

Οι Τούρκοι ζουν στον… πυρετό του KIZILELMA.

Το KIZILELMA είναι ένα τουρκικο, στελθ, επιθετικό drone, το οποίο και υπάρχει σχεδιαμός να πετάξει το 2023.

Η πρόκληση για την Ελλάδα από την χειραψία του Ερντογάν με τον αλ Σίσι: Δύσκολα θα συνεννοηθούν Άγκυρα και Κάιρο…

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

«Υπάρχει ένα αυταρχικό σύστημα, ολοκληρωτικό. Τώρα, απαντώ σε όσους αναρωτιούνται γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μιλάει στον αλ Σίσι, επειδή υπάρχουν μεσολαβητές που έρχονται εδώ μερικές φορές, αλλά δεν θα μιλήσω ποτέ σε κάποιον σαν αυτόν».

Αυτό δήλωνε το 2019 ο Ερντογάν ενώ την ίδια χρονιά αποχωρούσε από το επίσημο γεύμα που παρέθετε ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον ΟΗΕ επειδή στο τραπέζι του Αμερικανού προέδρου καθόταν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι.

ΔΕΝ είναι μόνο οι εκσυγχρονισμοί για την ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, γιατί υπάρχουν εξελίξεις και σε άλλα πολλά!

Πολεμική Αεροπορία – Καθολική η προσπάθεια αναβάθμισης της υποστήριξης του στόλου των μαχητικών F-16. Στο χώρο των μαχητικών αεροσκαφών και της ισχύος που μεταφέρουν στο πεδίο αντιπαράθεσης, τεράστιο ρόλο έχει η διαθεσιμότητα και η δυνατότητα της αεροπορικής δύναμης που τα αξιοποιεί, να τα συντηρεί και να τα υποστηρίζει, αυτόνομα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Πολεμική Αεροπορία και το προσωπικό της προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι μόνο ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50 που θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της. Είναι και πολλά άλλα εξίσου σημαντικά που θα διαβάσετε παρακάτω…

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Αξιόλογη προσπάθεια αναβάθμισης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας και στο χώρο της

Νέα εισβολή στη Συρία ετοιμάζει ο Ερντογάν

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σε εκτενή συνέντευξή του από την Ντόχα του Κατάρ, όπου παρακολούθησε την πρεμιέρα του Μουντιάλ της FIFA, ο Ερντογάν έκανε λόγο για αρκετά πιθανή και επικείμενη χερσαία εισβολή εκ νέου στη βόρεια Συρία αλλά και στο βόρειο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορείς μόνο με αεροπορικές επιδρομές να αδρανοποιήσεις τρομοκρατικές ομάδες» που ενεργούν πολύ κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Επιμέρους στοιχεία δεν αποκάλυψε, αλλά μία νέα διασυνοριακή εισβολή δυνάμεων της 2ης στρατιάς της Μαλάτειας, θα είναι η τέταρτη μέσα σε διάστημα έξι χρονών μετά την «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Τζαραμπλούς, το Αλ Ράι, Αζάζ και την

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία – Κατηγορεί την Ελλάδα για «παράνομες αξιώσεις και προκλητικές ενέργειες»

 Προκαλεί εκ νέου η Τουρκία, η οποία κατηγορεί την Ελλάδα για εχθρική στάση απέναντί της, για «παράνομες αξιώσεις» στο Αιγαίο, για «παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» και για «πολιτικές εκφοβισμού της κατά της Τουρκικής Μειονότητας» στη Θράκη.

Στην ετήσια έκδοση του δελτίου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, συνοψίζονται οι θέσεις, οι πολιτικές και οι επιδιώξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ανά γεωγραφική περιοχή. Στο δελτίο καταγράφεται κι επισήμως η απόφαση της Άγκυρας για αναστολή όλων των συνομιλιών με την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζεται ο νέος στόχος της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου που ακυρώνει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Υπεγράφη το μεσημέρι της Τρίτης (22/11) η εξαιρετικά σημαντική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίες ταυτίζονται πλέον με τα FIR Αθήνας και Καΐρου.

Mε τη συμφωνία  τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, και ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Αθήνα και Κάιρο προχώρησαν πριν από λίγο και στην υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας, σε ειδική τελετή.

Κορυφώνει την προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδας η Τουρκία

Μια άνευ προηγουμένου φρενίτιδα κατά της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, τόσο από την πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο και από τα τουρκικά ΜΜΕ, την ώρα που η ελληνική αποστολή στην Αίγυπτο με επικεφαλής τους Ν.Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλο υπογράφει συμφωνίες που έρχονται σε αντίθεση με το τουρκικό δόγμα περί «γαλάζιας πατρίδας».

«Η Ελλάδα κάνει κάθε είδους προσπάθειες να αυξήσει την ένταση με συνεχείς προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική με διεκδικήσεις που ξεπερνούν τη λογική και το νόμο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2023 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού, μετέδωσε το Anadolu.

Συνεχής «αναβάθμιση» της σημασίας των ελληνικών υποδομών για το ΝΑΤΟ

ΦΩΤΟ:Φαίνεται ότι η Αλεξανδρούπολη με τις υφιστάμενες υποδομές της δεν επαρκεί, επί του παρόντος, για να εξυπηρετήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες εφοδιασμού των νατοϊκών δυνάμεων και έτσι «επιστρατεύεται» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να διέλθουν φορτία όπλων και οχημάτων με προορισμό την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία 

Στις 23 Νοεμβρίου του 2018 πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή ημερίδα της Εθνικής Ενωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη και τον ρόλο που προαλείφεται από τους Δυτικούς να διαδραματίσει σε αυτές η πόλη.

Από το Θωρηκτό Αβέρωφ στις Belharra - Η ιστορία ξέρει

 
Από το Θωρηκτό Αβέρωφ στις Belharra - Η ιστορία ξέρει

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης, 21/11/2022

 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης, 21/11/2022

Γ. Εγκολφόπουλος στο Ελλάδα 24: Αν οι Τούρκοι χρησιμοποιήσουν όπλα, εμείς δε θα σταματήσουμε στο επεισόδιο. Η παραμικρή κίνηση σημαίνει ολοκληρωτική επίθεση από πλευράς μας (video)

 

Καλεσμένος του Ελλάδα 24 και της εκπομπής Eπικαιρότητα με τη Λία Λάππα ήταν ο αντιναύαρχος ε. α κ. Γιάννης Εγκολφόπουλος και όπως ήταν φυσικό αναφερθήκαμε στην πρόσφατη επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Συρίας με την κωδική ονομασία «Γαμψό ξίφος» αλλά και στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας όσον  αφορά τα ποιοτικά  χαρακτηριστικά  που διαθέτει, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από την Τουρκία.

Κ. Ιατρίδης: Επιχείρηση "Γαμψό Ξίφος¨, γιατί χτύπησε ο Ερντογάν σε Συρία-Ιράκ;

 
Ο Αντιπτέραρχος, Κωνσταντίνος Ιατρίδης μιλάει στο NaftmeporikiTV

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Κούρδων (21-11-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Κούρδων

Ιγνατίου Μ.: Τούρκοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο Μπάιντεν έδωσε την άδεια για τους βομβαρδισμούς ...

 

 O γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου μας ενημερώνει από την Ουάσινγκτον για την επίθεση των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας (21-11-2022).

Δημόσια «κόντρα» Νάνσι Φέζερ – Σουλεϊμάν Σοϊλού για τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ

 

1. Σημαντική διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τις ζώνες διάσωσης σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο
2. Δημόσια «κόντρα» Νάνσι Φέζερ – Σουλεϊμάν Σοϊλού για τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ
3. Προκαλεί η Άγκυρα: Η Ελλάδα ευθύνεται για τις εντάσεις, ανειλικρινής και ανέντιμη η στάση της
4. Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στο Λιβυκό Πέλαγος – Αποβιβάστηκαν στην Σκάλα Παλαιόχωρας

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Άνοιξαν τα στόματα και πολύ πιθανόν να ακούσουμε καταγγελίες και για άλλες δομές»

 

Η υφυπουργός Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης περιγράφει τα επόμενα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους

 
1. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης περιγράφει τα επόμενα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους
2. Ο Πιερρακάκης απαντά στα δημοσιεύματα για τη διάσωση της οικογένειάς του στο Μάτι και τις υποκλοπές

Χουριέτ: Ελληνική προπαγάνδα σε 700 κινηματογράφους στις ΗΠΑ | Ώρα Ελλάδος 22/11/2022 | OPEN TV

 
1. Χουριέτ: Ελληνική προπαγάνδα σε 700 κινηματογράφους στις ΗΠΑ
2. Στροφή Ερντογάν: Χειραψία με Σίσι και προσπάθεια επαναπροσέγγισης
3. Καλεντερίδης και Ιατρίδης για τις κινήσεις της Τουρκίας

Οργή των Τούρκων για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», αλλά και το μήνυμα του Κωνσταντίνου Φλώρου | Σήμερα | 22/11/2022

 
1. Οργή των Τούρκων για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», αλλά και το μήνυμα του Κωνσταντίνου Φλώρου
2. Ανησυχία στην Τουρκία για τα Rafale και την μελλοντική άφιξη των F-35
3. Τουρκικά ΜΜΕ: «Αν προσεγγίσουμε την Αίγυπτο θα απομονώσουμε την Ελλάδα»