Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Τρισδιάστατη αναπαράσταση της Μάχης των Θερμοπυλών σε ένα εντυπωσιακό βίντεο

Η ταινία ξεκινάει με μια εισαγωγή στο γεγονός: την επιλογή του χώρου από τους Έλληνες, τον αριθμό και τη σύνθεση των 2 στρατών, την περιγραφή της διαδρομής του περσικού στρατού και στόλου και τέλος τις θέσεις των 2 στρατών στο χώρο των Θερμοπυλών.

Ακολουθούν σκηνές από τις 3 μέρες της βασικής μάχης και της ναυμαχίας στο Αρτεμίσιο, στις οποίες εκτός της τοπογραφίας δίνονται στοιχεία για του εξοπλισμούς των αντίπαλων στρατευμάτων. 


Παρακολουθήστε το βίντεο

Χάρτης πρόκλησις σέ σχολικό βιβλίο: Ἡ ἀρχαία Ἑλλάς εἶχε σύνορα στήν Θεσσαλία

Ἐνῶ οἱ Σκοπιανοί παραβιάζουν τήν συμφωνία τῶν Πρεσπῶν, ἡ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας καλεῖ τόν ὁμόλογό της Πενταρόφσκι στήν Ἀθήνα

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ὁ ἕνας μετά τόν ἄλλον οἱ μῦθοι τούς ὁποίους καλλιέργησε ὁ ΣΥΡΙΖΑ σχετικῶς πρός τήν συμφωνία τῶν Πρεσπῶν. Εἶναι ἤδη σαφές πώς οὔτε καπηλεία τοῦ ὀνόματος τῆς Μακεδονίας ἔχει σταματήσει, οὔτε βεβαίως ἡ τουρκική διείσδυσις στό γειτονικό μόρφωμα ἔχει ἀνακοπεῖ. Οἱ προβλέψεις τῆς συμφωνίας ἦσαν ἤδη ἐπαχθεῖς γιά τήν Ἑλλάδα. Καί ὅμως τά Σκόπια ἐπιμένουν νά τήν παραβιάζουν, διεκδικώντας ὅλο καί περισσότερα, χωρίς νά ἀνταποκρίνονται στίς στοιχειώδης ὑποχρεώσεις τους. Ἔχουν δώσει ἤδη ἐπαρκῆ δικαιώματα γιά καταγγελία τῆς συμφωνίας καί ἄσκηση ὅλων τῶν διπλωματικῶν καί ἄλλων μέσων πού ἔχει στήν διάθεσή της ἡ Ἑλλάς, γιά νά ἀνακόψει τήν εὐρωπαϊκή πορεία τῶν Σκοπίων καί νά τά καταδικάσει σέ διεθνῆ ἀπομόνωση.

Το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, το βραχυκύκλωμα της Τουρκίας και η εμμονή μιας… βολεμένης ελίτ σε ρόλο πελάτη

Η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα γενικότερα για την ολιγωρία στο θέμα της αξιοποίησης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας κατά το διεθνές δίκαιο, είναι εύλογη. Όλες οι χώρες της περιοχής έχουν προχωρήσει σε αξιοποίηση με ευεργετικά αποτελέσματα για τις εθνικές τους οικονομίες.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – IAAA/ISDA)
Από το defence-point


Ψελλίζουν τη δικαιολογία πως η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί για λόγους εσωτερικών πολιτικών επιλογών, αλλά περιμένει την ανάδυση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας για να κινηθεί. Επί της ουσίας αναμένει τη “διευκρίνιση” της κατάστασης με την Τουρκία.

Ελληνοτουρκικά – ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για παράνομη αλιεία

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Εντολή για πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας στην Τουρκία, για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών

Εντολή για πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας στην Τουρκία, για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη».

Κομισιόν προς Ελλάδα: Θέλετε λεφτά; Μόνο με διαφάνεια στο θέμα των “επαναπροωθήσεων” μεταναστών

Ισίδωρος Νομικός
Από το ptisidiastima

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να δημιουργήσει έναν «ανεξάρτητο» μηχανισμό για την παρακολούθηση και την αποφυγή επαναπροωθήσεων μεταναστών στα σύνορά της, ως προϋπόθεση για την αποδέσμευση επιπλέον 15,83 εκατ. Ευρώ σε χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό που ζήτησε η Αθήνα.

«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης θα βοηθήσει στην πρόληψη των παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα και θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν διαδικασίες για την αποτελεσματική διερεύνηση τυχόν καταγγελιών τέτοιων παραβιάσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στο EURACTIV.

Σύμβουλος Μακρόν: Κακές οι σχέσεις με Ερντογάν αλλά πρέπει να προσποιούνται

Στις διαφορές μεταξύ Γαλλίας–Τουρκίας σε επίπεδο διπλωματίας αλλά και κουλτούρας αναφέρεται ο Ζιλ Κεπέλ, ειδικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και την Κλειώ Νικολάου.

Είπε πως οι προσωπικές σχέσεις Μακρόν–Ερντογάν είναι κακές, αλλά μερικές φορές, τα συμφέροντα επιβάλλουν στους δύο ηγέτες να προσποιούνται.

Στο καινούργιο τους βιβλίο μιλάει για το «μίσος του Ερντογάν για τη γαλλική γλώσσα».

Ο Ζιλ Κεπέλ τονίζει ότι το πραγματικό διακύβευμα σήμερα για την Τουρκία είναι το οικονομικό.

Πώς η Τουρκία «ροκανίζει» τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Από το liberal 

Η Διακήρυξη των Αθηνών της ΕUROMED 9 της 17 Σεπτεμβρίου έχει αναντίρρητα την δική της πολιτική σημασία σε σχέση με τα λεγόμενα «ελληνοτουρκικά». Όμως για μία ακόμα φορά δόθηκαν επικές διαστάσεις στις συγκεκριμένες αναφορές για «την προστασία της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών και ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Αποκάλυψη Reader: Ανενόχλητοι και με... ελληνικό νόμο οι Τούρκοι ψαράδες στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Με αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, οι Τούρκοι ψαράδες μπαίνουν ανενόχλητοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς η κίνηση αυτή να αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ανενόχλητα και «με το νόμο» μπορούν να «ψαρεύουν» για λογαριασμό της Αγκυρας, συλλέγοντας παράλληλα κρίσιμες πληροφορίες για την χώρα μας, τα τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο. Οπως αποκαλύπτει το reader.gr, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδινε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη

Με μισές κουβέντες χαΐρι δεν γίνεται

Κώστας Βενιζέλος
Από το philenews 

Μπορεί αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην 8η Σύνοδο Κορυφής EUMED9 για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία να παραπέμπει στη γνωστή λαϊκή ρήση «Σένα τα λέγω πεθερά για να τ’ ακούει η νύφη».  Τα είπε στην Αθήνα για να τα ακούσει το αθηναϊκό κράτος, το οποίο αρνείται να καθορίσει ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Με τις λαϊκές ρήσεις όμως δεν ασκείται πολιτική, ούτε με έμμεσες αναφορές. Εάν το πιάσει το… καρφί ο Μητσοτάκης (που δεν θέλει) το έπιασε, διαφορετικά θα βράζουμε στο ζουμί μας;