Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Μακεδονικοί Τάφοι στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης


Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς διάλεξη των Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας, Αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Ζαφειρίας Καραβασιλειάδου και Βασιλικής Σταματοπούλου με τίτλο «Μακεδονικοί Τάφοι στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης». 

ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ “ΕΠΡΕΠΕ”

Διαβάστε όλες σχεδόν τις υποθέσεις γυναικών που δολοφονούν άντρες για να καταλάβετε πως οι γυναίκες δολοφονούν επειδή “έπρεπε”. Στις 22 Ιουνίου 2016 μια 22χρονη συνελήφθη για την δολοφονία ενός 46χρονου στην Κόρινθο. Η 22χρονη δολοφόνησε τον 46χρονο άντρα με ένα κουζινομάχαιρο που κουβάλαγε μαζί της και ισχυρίστηκε ότι φοβήθηκε πως ο άντρας ήθελε να βιάσει αυτή και την φίλη της και πως αυτός πήγε να τραβήξει μαχαίρι. 

Ο Πατέρας, η “Πατροκτονία” και ο Πολιτισμός μας


Ο Οιδίποδας σκοτώνει τον πατέρα του Λάιο
COMMONS WIKIMEDIA

Σκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα

Ηλίας Γιαννακόπουλος, Αρθρογράφος
Φιλόλογος, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Γιατί καλπάζουν οι «ακραίοι» της Ευρώπης…


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Ανάβει φωτιές η Λεπέν σε Γαλλία και ΕΕ - Πώς αναλύεται το δημοκρατικό έλλειμμα και το «σύνδρομο της κλειστής αιθούσης» και πώς επιδρά στην Κύπρο

«Υποταγή» της Ευρώπης ή σωτηρία της;


Κώστας Μαυρίδης

Το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα «Υποταγή» (2015) του Γάλλου συγγραφέα Μ. Ουελμπέκ, επανήλθε στο προσκήνιο ως «προφητικό» και ταράζει την επικρατούσα «πολιτική ορθότητα» στην ΕΕ. 

Φειδίας και ΑΚΕΛ... λόγου χάριν


Λάζαρος Μαύρος

ΤΟ «ΦΕΙΔΙΑΣ» θα μπορούσε να δοθεί ως όνομα του... «μεσογειακού τυφώνα» που αίφνης έπληξε κατακούτελα το κομματικό μας σύστημα στις ευρωεκλογές της παρελθούσας Κυριακής, 9ης Ιουνίου. Επειδή όντως γέγονε ήδη: 

Ένας 24χρονος «γιου-τιούπερ» εξευτέλισε το σαθρό- διεφθαρμένο κομματικοπολιτικό σύστημα της Κύπρου


Σάββας Ιακωβίδης

Ο Φειδίας έδωσε στα κόμματα μια γερή γροθιά στο στομάχι και μια εξίσου δυνατή κλοτσιά στα πισινά. Και τότε… ξύπνησαν! Από την Κυριακή δεν σταμάτησαν να ασχολούνται και να προσπαθούν να αναλύσουν το «φαινόμενο Φειδίας». 

Οι στρατηγικές σχέσεις Λευκωσίας – Ουάσινγκτον

Μιχάλης Ιγνατίου

Μετά την Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να προχωρήσει στην εγκαθίδρυση στρατηγικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το γεγονός αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό διότι: 

Ένας «Ρομέος» εξαπέλυσε… καταιγίδα λαίλαπας στο Αιγαίο – Πότε έρχονται οι υπόλοιποι – ΦΩΤΟ


Για πρώτη φορά οι «Ρομέοι» του Πολεμικού Ναυτικού πήραν μέρος σε άσκηση, με την παρθενική τους εμφάνιση να γίνεται στο Αιγαίο. Το enikos.gr αποκαλύπτει πότε έρχονται οι επόμενοι τέσσερις φονιάδες των υποβρυχίων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Αναγέννηση» των Apache AH-64A της Αεροπορίας Στρατού: Ανταλλακτικά από Σαουδική Αραβία, αναβάθμιση και Spike NLOS


*Του Κώστα Σαρικά

«Ζωντανά» και με προοπτική να προσφέρουν για αρκετά ακόμη χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων παραμένουν τα 19 ελικόπτερα Apache με μια σειρά από κινήσεις που αναμένεται να προχωρήσουν εντός των επόμενων μηνών.

EuroPULS: ένας εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών με πυρομαχικά à la carte


Στο Future Artillery Conference, που διοργάνωσε το Defense iQ στο Παρίσι, πρωταγωνίστησαν εκτοξευτές πυραύλων, καθώς πολλές παρουσιάσεις από διαφορετικούς στρατούς έδειχναν πώς αυτά τα συστήματα γίνονται ένα από τα βασικά στοιχεία για την παροχή μακρών πυρών στους σχηματισμούς πυροβολικού τους. 

Η “Ατζέντα 2030”, μαχητικά 4,5/5ης γενιάς: Οδεύουμε για 150- μαχητικά για το 2028-2030;


Αναδημοσιεύουμε σε τρία μέρη -ανά θεματικές ενότητες- ένα εκτεταμένο άρθρο – μελέτη του μπλογκ “Βελισάριος“, καθώς όσα αναφέρονται τεκμηριώνουν πολλές από τις αναφορές του DP στο ζήτημα της πραγματικής αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η αρχή γίνεται από τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών και την εκτιμώμενη προοπτική.

Π.Α vs THK: Το οπλοστάσιο αέρος-εδάφους των δύο αεροπορικών δυνάμεων και χρήσιμα συμπεράσματα

Αναστάσιος Παπανδρέου

Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αποτίμηση των δυνατοτήτων κρούσης και προσβολής στόχων εδάφους της Π.Α. και της ΤΗΚ. Όπως θα δούμε και παρακάτω από τις πληροφορίες που υπάρχουν σε ανοιχτές πηγές η κατάσταση είναι μάλλον καταθλιπτική για την ελληνική πλευρά λογω της πολυετούς αδράνειας και όχι μόνο.

Η EODH στην EUROSATORY 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ελληνική εταιρεία EODH S.A., με έδρα το Λάκκωμα Χαλκιδικής, συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού EUROSATORY 2024, (ΑΙΘΟΥΣΑ 6 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ H380) που παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της προστασίας Βαρέων Κυρίων Αρμάτων Μάχης, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης και πακέτων αναβάθμισης για Κύρια Άρματα Μάχης και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού 2ης γενιάς.

O Μακρόν έταξε Mirage στην Ουκρανία αλλά η Γαλλία μπορεί να στείλει μόνο έξι – Εννοούσε και τα ελληνικά;

Η Γαλλία έχει 26 Mirage 2000-5 εκ των οποίων τα τέσσερα εδρεύουν μόνιμα στο Τζιμπουτί, τέσσερα αναπτύχθηκαν στην Λιθουανία και δύο στη Σουηδία.

Διονύσης Αντωνέλλος

Βλήματα VT-1 διαθέτει η Ελλάδα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Χωρίς να μειώσει στο ελάχιστο την “παρατακτή” δύναμη μονάδων πυρός της αντιαεροπορικής άμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, η Ελλάδα θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στην Γαλλία. 

Επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί αύριο ο Ν. Δένδιας


Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο Δευτέρα 17 Ιουνίου στο Παρίσι, όπου θα έχει διμερή συνάντηση με τον υπουργό 'Αμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Όπως ο Ερντογάν με τη Μονή Χώρας… “προσευχή” στη Θεσσαλονίκη


Από νωρίς το πρωί, στις 7:00 σήμερα, μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, προσήλθαν για να προσευχηθούν για την εορτή της Θυσίας του Αβραάμ (Eid al Adha), στο Γενί Τζαμί, γνωστό ως παλαιό αρχαιολογικό μουσείο, καθώς δεν λειτουργούν χώροι προσευχής για μουσουλμάνους στη Θεσσαλονίκη. 

Ακόμα μία λάθος διπλωματική κίνηση στον ΟΑΣΕ… Η Ελλάδα θα υποστηρίξει τον Φεριντούν Σινιρίογλου και η Τουρκία την Μάνια Τελαλιάν: Κοινό ψηφοδέλτιο της Αθήνας και της Άγκυρας


FILE PHOTO: Greek Foreign Affairs Minister George Gerapetritis spoke on the phone with his Turkish counterpart Hakan Fidan in Ankara. ANA – MPA/ TURKISH FOREIGN MINISTRY HANDOUT, Anadolu Agency, MUSTAFA AYGUN

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Με κοινό ψηφοδέλτιο κατέρχονται η Ελλάδα και η Τουρκία για τις δυο από τις τέσσερις θεσμικές θέσεις στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη( ΟΑΣΕ).

«Γιατί προσκλήθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκίας στην G7»

Ιούνιος 16, 2024. Ελλάδα.

Γράφει η Valeria Giannotta*

Η έκτακτη πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο κορυφής για να παρακολουθήσει τις γενικές και διμερείς συνόδους τη δεύτερη ημέρα της G7 καταδεικνύει τον αυξανόμενο ρόλο της Τουρκίας ως σημαντικού εταίρου σε περίπλοκα παγκόσμια ζητήματα, γράφει σήμερα το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Ερντογάν: Έβαλε μεσάζοντα την Ισπανία για τα Eurofighter - Φόβος για την ακροδεξιά στην Ευρώπη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Eurofighter έθεσε ο Ερντογάν στον Ισπανό πρωθυπουργό

Πώς η Μελόνι μπορεί να γίνει η νέα… Μέρκελ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Αν ο Πούτιν ήλπιζε ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ενίσχυαν μαζικά τα ακροδεξιά- λαϊκιστικά κόμματα που «αγκαλιάζει» το Κρεμλίνο, τα αποτελέσματα των εκλογών που έλαβαν χώρα στις 6-9 Ιουνίου θα τον έχουν απογοητεύσει.

Deutsche Welle Αποτελέσματα Ευρωεκλογών: Και όμως, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις επιμένουν


Μία εβδομάδα μετά την Κυριακή των ευρωεκλογών, μπορούμε να επιχειρήσουμε την ανάλυση των αποτελεσμάτων, κάτι που έχει προκαλέσει αντικείμενο επίμονων πολιτικών αντιπαραθέσεων. 

«Παύση» επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τους Ισραηλινούς - Για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ανθρωπιστική βοήθεια στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)  AP Photo/Tsafrir Abayov

«Πάγωμα» των επιχειρήσεων του στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για «τακτική παύση» για να επιτρέψει την παράδοση αυξημένων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας ανακοίνωσε το Ισραήλ.

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Η Ολλανδία αναλαμβάνει την εν πλω διοίκηση από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό


Το Πολεμικό Ναυτικό της Ολλανδίας ανέλαβε πλέον την εν πλω διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε επτά ραντάρ των Χούθι


Ιούνιος 15, 2024. Ελλάδα.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (USCENTCOM) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν επτά ραντάρ των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ένα drone  και δύο μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) στην Ερυθρά Θάλασσα.

Euro2024: Πυρά αστυνομικών σε άνδρα που τους απείλησε με τσεκούρι στο Αμβούργο

Γερμανοί αστυνομικοί πραγματοποιούν άσκηση ετοιμότητας για το Euro 2024. AP Photo/Ebrahim Noroozi

Πυρά αστυνομικών δέχθηκε την Κυριακή (16/6) άνδρας, που προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον τους με τσεκούρι στο Αμβούργο, την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας  στη Γερμανία είναι δρακόντεια λόγω του Euro 2024.   

Λεπέν: Δεν θα επιδιώξω να ρίξω τον Μακρόν, σέβομαι τους θεσμούς


Κάλεσμα σε mainstream ψηφοφόρους καθώς στοχεύει να εδραιώσει την πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο. Ξεκαθαρίζει ότι αν κερδίσει ο 28χρονος Τζόρνταν Μπαρντέλα θα γίνει πρωθυπουργός.

Ανάλυση Stratfor για τη Γαλλία: Οι πρόωρες κάλπες φέρνουν εξελίξεις


Αν και η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του δεξιού Εθνικού Συναγερμού, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η παρατεταμένη παράλυση της πολιτικής είτε μέσα από ένα Κοινοβούλιο σε αδιέξοδο είτε μέσω μιας περίπλοκης συμβίωσης μεταξύ ενός προέδρου και ενός πρωθυπουργού από διαφορετικό κόμμα.

Κ. Μητσοτάκης: Μοναδικός οδικός χάρτης για βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία το Διεθνές Δίκαιο (vid)


Το πόσο εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη Χάρτα του ΟΗΕ, «στο αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο έχει κάθε χώρα στην εδαφική κυριαρχία και στην καταδίκη της αλλαγής των συνόρων με τη βία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των εργασιών στην Ελβετία.

Δεν κατέληξε σε σαφή συμπεράσματα η Διάσκεψη για την Ουκρανία: Αρκετές οι χώρες που δεν συνυπέγραψαν-Εργαζόμαστε ήδη για μια δεύτερη Σύνοδο δηλώνει ο Ζελένσκι


epa11415097 (L-R) Ghana’s President Nana Akufo-Addo, European Commission President Ursula von der Leyen, Swiss Federal President Viola Amherd, Ukrainian President Volodymyr Zelensky, Chile’s President Gabriel Boric and Canada’s Prime Minister Justin Trudeau attend the closing press conference of the Summit on Peace in Ukraine in Stansstad near Lucerne, Switzerland, 16 June 2024. EPA/URS FLUEELER / POOL EDITORIAL USE ONLY

Ο πόλεμος της Ρωσίας στη Ουκρανία προκαλεί “μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή” όμως ένας δρόμος για την ειρήνη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των πλευρών, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν στης συνόδου κορυφής για την Ουκρανία που διεξήχθη στην Ελβετία.

Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία: Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας βάση οποιασδήποτε συμφωνίας


"Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο" αναφέρει η τελική διακήρυξη - Το παρασκήνιο της συνόδου

Η οικογενειακή φωτό της Διάσκεψης δεκάδων ηγετών στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία -Τα μηνύματα στη Μόσχα


Σχεδόν 100 παγκόσμιοι ηγέτες και αντιπροσωπείες κρατών συγκεντρώθηκαν σε ελβετικό θέρετρο των Άλπεων το Σάββατο για να αναζητήσουν τρόπους για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.

Η Κίνα θεωρεί την "εξάλειψη" της Ταϊβάν εθνική υπόθεση, δηλώνει ο πρόεδρος Λάι


Η Κίνα θεωρεί την προσάρτηση και την "εξάλειψη" της Ταϊβάν μεγάλη εθνική της υπόθεση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, λέγοντας σε δόκιμους στην μεγαλύτερη στρατιωτική ακαδημία της Ταϊβάν ότι πρέπει να ξέρουν τον εχθρό τους και να μην ενδώσουν στην ηττοπάθεια.