Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα (Φωτό)

Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής και της αγωγής των νέων. Και αυτό διότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η υγειά του σώματος πρέπει να συμβαδίζει με την πνευματική υγεία. «Νους υγιής εν σώματι υγιή», όπως έλεγαν.
  Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που επινόησε τις «αθλοπαιδιές» τις οποίες ανήγαγαν σε αγωνίσματα, στα οποία οι παίκτες συναγωνίζονταν. Η λέξη Άγων(ας) προέρχεται από το ρήμα «Άγω» που σημαίνει «οδηγώ». Το ίδιο ρήμα παράγει την λέξη Αγωγή, από την οποία παράγεται η έννοια παιδαγωγός (αυτός που άγει, που οδηγεί τον παίδα). Η λέξη «αθλέω» – «αθλώ» σημαίνει μόχθος, ανάγκη, αγωνίζομαι.

Τα παράξενα ανάγλυφα του Toro Muerto με απεικονίσεις ανθρωποειδών που μοιάζουν με αστροναύτες (Φωτό)

Τα αινιγματικά ανάγλυφα σε βράχο της Toro Muerto απεικονίζουν παράξενα ανθρωποειδή στοιχεία που δεν μοιάζουν με ανθρώπινα όντα. Μερικά από αυτά τα πετρογλυφικά φέρουν ακόμη μια εντυπωσιακή ομοιότητα με άλλες αρχαίες βραχογραφίες που συναντάμε σε όλο τον πλανήτη. Το Περού είναι γνωστό για μια σειρά από απίστευτους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν προκαλέσει αμηχανία τόσο στους επισκέπτες όσο στους ερευνητές για πολλά χρόνια.

Η τοποστρατηγική Αυστραλία - Η προσφορά των Αβορίγινων

Η τοποστρατηγική Αυστραλία
Του Ν. Λυγερού


Όταν εξετάσουμε την Αυστραλία, δεν βλέπουμε μόνο ένα κράτος, αλλά μια ολόκληρη ήπειρο όσον αφορά στο μέγεθος της σε έκταση. Αυτή η ιδιαιτερότητα όμως, δεν πρέπει να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ο πληθυσμός είναι σχετικά μικρός ακόμα και στο επίπεδο της Συνομοσπονδίας.

Επίσης, επί της ουσίας οι μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας βρίσκονται όλες στη ζώνη επαφής με τους ωκεανούς. Με άλλα λόγια ενώ εδαφικά πρόκειται για έναν δίσκο, με την τοποστρατηγική προσέγγιση, πληθυσμιακά έχουμε ένα σύνορο μεταξύ ξηράς και θάλασσας.

Δύο φορές την εβδομάδα θα τα λένε Αναστασιάδης - Ακιντζί - Η πρώτη συνάντηση στις 17 Ιουνίου

Λευκωσία: Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα, αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών έχει οριστεί για τις 17 Ιουνίου.

Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού μετά τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Ν.Φάρατζ: "Με το Brexit δεν θα δεχόμαστε bullying από τον Γιούνκερ και τη Μέρκελ" - Καταρρέει η ΕΕ στη συνείδηση των Ευρωπαίων

ΕΡΕΥΝΑ: ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 71% ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 

Το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει να καταρρέει, τουλάχιστον στη συνείδηση των πολιτών των χωρών-μελών που δεν αντέχουν πλέον την πολιτική συνεχούς λιτότητας. Μία έξοδο δε της Μεγάλης Βρετανίας θα ενέτεινε ακόμη περισσότερο τη διάλυση και απ' ότι φαίνεται αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αφού οι δημοσκοπήσεις τελευταίως δείχνουν σταθερά να προηγείται το Brexit.

Φανταστείτε να έλεγε κανείς το «Χριστός Ανέστη» μέσα στο Μπλε Τζαμί(Δ.Κουτσούμπας)

Ως ένα κρίκο σε μία αλυσίδα προκλήσεων χαρακτήρισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ έκανε λόγο για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που προκαλεί δέος στον επισκέπτη με το κάλλος και την ιστορική φόρτισή του.
«Δεν σέβεται η τουρκική αστική τάξη αυτή την κληρονομιά, ούτε τους ανθρώπους που σκέπτονται διαφορετικά ή πιστεύουν σε κάτι άλλο», σχολίασε και πρόσθεσε ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή σε αυτά τα θέματα.