Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ο Ομηρικός πόλεμος των άστρων

Ο Αχιλλέας θυσιάζει στον Δία. Από τον Αμβροσιανό κώδικα (493-508 μ.Χ.), τη μοναδική εικονογραφημένη έκδοση της Ιλιάδας που σώζεται από την αρχαιότητα. Πηγή: Supplied
 
Toυ Αντώνη Κυριαζή
Aπό το youmagazine

Στην “Ιλιάδα” του Ομήρου, οι μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τρώων αντικατοπτρίζουν τις συγκρούσεις των άστρων και των αστερισμών, για την επικράτησή τους στον ουρανό.
Τι θα λέγατε αν οι ομηρικοί ήρωες, εκτός από πλάσματα του μύθου και της ιστορίας, ήταν τα λαμπρότερα αστέρια του κάθε αστερισμού; Τότε η Ιλιάδα εκτός από έπος, θα ήταν και ένας αστρικός χάρτης, ο οποίος αφηγείται την απέραντη περιπέτεια του σύμπαντος.

Από την υπόθεση αυτή ξεκίνησαν οι συγγραφείς Φλόρενς και Kένεθ Γουντ, για να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι η Ιλιάδα, εκτός από τη διήγηση ενός μεγάλου πολέμου που έγινε στο όνομα της ομορφιάς, είναι κι ένας αστρικός οδηγός, ένας ποιητικός κώδικας της αρχαίας γεωγραφίας, καθώς κι ένας αστρονομικός κατάλογος.

Η μυστική ιστορία του Παρθενώνα(Βίντεο)

Ο Παρθενώνας έχει ακόμη κρυμμένα πολλά μυστικά. Photo: Archer10 Denni. Πηγή: Flickr

Σχόλιο από ALEXANDER
Δείτε και ΕΔΩ


Της Ελευθερίας Καλλέρη
Από το youmagazine


 Η ζωφόρος του Παρθενώνα απεικονίζει τη θυσία της κόρης του Ερεχθέως και όχι την πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

ΕΔΩ ΚΑΙ 230 χρόνια, η παράσταση που κοσμεί την 160 μέτρων ζωφόρο του Παρθενώνα, ενός κτίσματος με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αρχιτεκτονική του δυτικού κόσμου, φαινόταν αρκετά απλή. Όλοι δέχονταν ότι απεικονίζει την πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, στην οποία άλλωστε είναι αφιερωμένος ο Παρθενώνας.

Σε ποιες εταιρίες απένειμε η Greenpeace τα “βραβεία της ντροπής”; Για γεωμηχανική και αεροψεκασμούς... άχνα!!!

Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, σε επιχειρήσεις που κατηγορούνται ότι έδειξαν "ιδιαίτερη αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον".

Ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom, που επικρίνεται για τα προγράμματά του στην Αρκτική, και η αμερικανική εταιρεία
ενδυμάτων Gap, η οποία κατηγορείται για την πολιτική της στο Μπανγκλαντές, κέρδισαν σήμερα τα "βραβεία της ντροπής" για το 2014, τα οποία απονέμει κυρίως η περιβαλλοντική οργάνωση "Γκρίνπις".

Κύπρος: Νόμιμη η καλλιέργεια βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης

Του Μιχάλη Χατζηστυλιανού
Από το philenews

 Λευκωσία: Τον δρόμο για νομιμοποίηση της καλλιέργειας βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης στην Κύπρο άνοιξε με απόφασή του το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και προσεχώς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο προς έγκριση. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων, σε απαντητική του επιστολή (ημερ. 9/1/2014) προς τη Βουλή, ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, χωρίς μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο επιδότησης της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης στην Κύπρο.

ΙΘΑΚΗ:Οι δορυφόροι «βλέπουν» αρχαίο έργο με πλοίο και... θαλάσσιο τέρας

Αναπαράσταση τμήματος της προϊστορικής ακρόπολης της Ιθάκης, κάτω από την επιφάνεια της οποίας οι δορυφόροι εντόπισαν τη λίθινη ανάγλυφη παράσταση Νέα στοιχεία ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν στην ανασκαφή που διεξήγε μέχρι τα τελευταία χρόνια στην Ιθάκη η Λίτσα Κοντορλή-Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αναπαράσταση τμήματος της προϊστορικής ακρόπολης της Ιθάκης, κάτω από την επιφάνεια της οποίας οι δορυφόροι εντόπισαν τη λίθινη ανάγλυφη παράσταση
Με βάση αυτό, ζητά, σε επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγωτόπουλο, να επιτραπεί η συνέχιση της ανασκαφής.

Αν σας πει ο υπάλληλος της τράπεζας ότι έχει κατασχεθεί ο μισθός, η σύνταξη ή το επίδομά σας, επειδή αυτό είναι παράνομο τότε...


ΑΠΟ ΤΟ greek-national-pride

ΚΑΛΕΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ. ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ. ΕΣΕΙΣ ΚΑΛΕΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να κατάσχουν μισθούς κ΄ συντάξεις – Ο Στουρνάρας αδιαφορεί.....

Στους φορολογούμενους τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Το κύκνειο άσμα του ΠΑΣΟΚ και η αποχώρηση του από την πολιτική ζωή του τόπου έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η εγκληματική οργάνωση, όπως έχουμε ήδη γράψει, σχεδιάζει να κατέβει με άλλο όνομα στις ευρωεκλογές, με στόχο να παραπλανήσει όσους δεν θα έχουν πληροφορηθεί ότι κάτω από το νέο όνομα θα κρύβεται η παλιά κλεπτοκρατική συμμορία, με αναβίωση μάλιστα της χειρότερης σημιτικής περιόδου της.

Μία από τις παρελκόμενες συνέπειες της τακτικής αυτής, όπως εξιστορεί ένας έμπειρος τραπεζικός παράγων, σε καθημερινή εφημερίδα είναι ότι τα χρέη της εγκληματικής συμμορίας θα περάσουν στον ανυποψίαστο Έλληνα φορολογούμενο. Θυμίζουμε χάριν της ιστορίας ότι τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τα 220 εκατ. ευρώ, ποσό που θα χρεωθεί ο Ελληνικός Λαός όταν αποδημήσουν οριστικά και αμετάκλητα.

Πόλεμος ΘΥΡΑΣ 7 με Βασίλη Μιχαλολιάκο: «Είσαι ανεπιθύμητος στο Καραϊσκάκη»


Μια άκρως καυστική ανακοίνωση εξέδωσε η ΘΥΡΑ 7 για τον Δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο, με αφορμή το ετήσιο Μνημόσυνο των 21 θυμάτων. Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο….


απερχόμενος Δήμαρχος Πειραιά, «που δεν ήταν ούτε θα γίνει ποτέ μέλος της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, είναι ανεπιθύμητος στο Καραϊσκάκη, όχι μόνο για το Σάββατο που έρχεται, αλλά για πάντα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Προκαλεί ο Ιλίρ Κούπα: Πυροβόλησα αλβανούς αστυνομικούς γιατί τους πέρασα για Έλληνες! Δεν θα πυροβολούσα ποτέ αλβανούς..(ΒΙΝΤΕΟ)


Ανθελληνικό παραλήρημα από τον ουτσεκά Ιλιρ Κουπα μπροστά στις κάμερες. Ανενόχλητος έβγαλε ρατσιστικό – ανθελληνικό μανιφέστο καλώντας το Αλβανικό κράτος να μην τον εκδώσει αλλά αντίθετα να …καταδικάσει την Ελλάδα για την δολοφονία των συντρόφων του!

“Με κυνηγάνε γιατί είμαι Αλβανός”! Είπε, ενώ σε ερώτηση των δημοσιογράφων “γιατί πυροβόλησε… Αλβανούς αστυνομικούς” η απάντηση ήταν αφοπλιστική:

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ – Οι Ισπανοί διαφημίζουν καλύτερα την Ελλάδα από ότι εμείς οι ίδιοι!

Το γύρο της Ισπανίας κάνει ένα εκπληκτικό βίντεο που φτιάχτηκε με σκοπό να αναδείξει την προσφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Εικόνες από τα ελληνικά νησιά, την….ύπαιθρο, το ηλιοβασίλεμα, τα αρχαία Μάρμαρα που βρίσκονται διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια συνθέτουν αυτό το εξαιρετικό βίντεο που αποτελεί μια όμορφη ολιγόλεπτη διαφήμιση της χώρας μας.

Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο και το οποίο έχει κανείς τη δυνατότητα να διαβάσει και στα ελληνικά επιλέγοντας την αντίστοιχη ένδειξη, κάτω δεξιά στο βίντεο, εκφωνήθηκε από τον ελληνιστή Πέντρο Ολάγια στην Ημερίδα Κλασσικού Πολιτισμού του Σαγούντο της Ισπανίας, με αφορμή την πρόταση κατάργησης του μαθήματος των ελληνικών στην ισπανική εκπαίδευση.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Ελλάδα ρωτούν οι χρήστες της Google

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Ελλάδα ρωτούν οι χρήστες της Google Τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται από τους χρήστες του διαδικτύου στη Google για τις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, «χαρτογράφησε» η διάσημη μηχανή αναζήτησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε από την «αυτόματη συμπλήρωση».
Η Google γνωρίζει τι κρύβει το μυαλό μας καθώς ρωτάμε ερωτήσεις που θα φοβόμασταν να ρωτήσουμε κάποιον άλλον... Όπως για παράδειγμα, «γιατί η Ισπανία είναι άδεια;», «Γιατί το Καζακστάν είναι τόσο μεγάλο;» ή «γιατί η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική;».

Καβάλα: Μπήκε δύο φορές στο ίδιο σχολείο για να κάψει την Ελληνική σημαία!

Ο Αλβανός δράστης δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου - Οργισμένοι μαθητές και κάτοικοι της περιοχής... Ένας 13χρονος Αλβανός κρύβεται πίσω από τα δυο περιστατικά προσβολής της Ελληνικής σημαίας που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Καβάλα. Οι Αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του 13χρονου αλλοδαπού για προσβολή των συμβόλων του ελληνικού κράτους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ερευνών, προέκυψε ότι ο 13χρονος, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2013, μπήκε στην αυλή του 5ου Γυμνασίου Καβάλας και αφαίρεσε από τον ιστό την ελληνική σημαία.

Στήνουν μπλόκα

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, εξετάζουν οι αγρότες, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν πριν από λίγο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων έθεσε στον υπουργό σειρά αιτημάτων, που σχετίζονται τόσο με θέματα φορολόγησης, όσο και μείωσης του κόστους παραγωγής.

Τράπεζες: Ζήστε και με λιγότερα!!!

Τράπεζες: Ζήστε και με λιγότερα!
Μετά την εφορία και οι τραπεζίτες θα βάζουν χέρι στο μισθό των Ελλήνων – Οριοθετούν αυθαίρετα στα 1.000 ευρώ το κόστος διαβίωσης για τετραμελείς οικογένειες
Προκειμένου να μην χάσουν οι τράπεζες τα λεφτά τους από τα «κόκκινα δάνεια» η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που ρυθμίζει το κόστος διαβίωσης της μέσης ελληνικής οικογένειας στα 1.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα τα παίρνουν οι τράπεζες και η εφορία γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς αφού - αν περάσει κάτι τέτοιο - ένα μεγάλο μέρος του λαού θα αναγκαστεί να ζήσει υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Χόανγκ-Νγκοκ: Η Τρόικα είναι «πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών σε κρίση

Χόανγκ-Νγκοκ: Η Τρόικα είναι «πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών σε κρίση
«(Η Τρόικα) δημιουργήθηκε χωρίς νομική βάση, χωρίς διαφανείς κανόνες με στόχο να καθορίζει πως λαμβάνονται και εκτελούνται οι αποφάσεις. Η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βάζει «το πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών που βρίσκονται σε κρίση επιβάλλοντας πολιτικές λιτότητας, γεγονός που εμπόδισε οποιαδήποτε δημοκρατική συζήτηση στην Ευρώπη», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Έπιασε "γρίπη" αναδυόμενων αγορών η Wall Street

Dow15.817,84-110,72 -0,70%  



  Nasdaq4.097,9614,35 0,35%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
"Ατακτη φυγή" από τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου πραγματοποιούν οι επενδυτές, υποχρεώνοντας σε απώλειες τις αμερικανικές μετοχές, καθώς οι προσπάθειες να μπει "φρένο" στο selloff των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών απέτυχαν.

Η προσοχή στρέφεται στα αποτελέσματα της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία είναι πιθανό να ανακοινώσει νέα μείωση του ύψους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 99,55 μονάδες (0,62%) και βρίσκεται στις 15.829,01 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες 20,59 μονάδων (0,50%) φτάνοντας τις 4.077,38 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 8,88 μονάδων (0,50%) και βρίσκεται στις 1.783,62 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 6 κινούνται με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Du Pont καθώς διαπραγματεύεται στα 61,11 δολάρια με άνοδο 1,54 δολαρίων ή σε ποσοστό 2,59%. Ακολουθούν η IBM με κέρδη 0,75% στα 178,1801 και η Microsoft στα 36,54 δολάρια με άνοδο 0,74%.

Με οριακή πτώση έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ

Λευκωσία: Οριακή πτώση κατέγραψε την Τετάρτη το κυπριακό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας την αρνητική πορεία που παρουσιάζει από την αρχή της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,21%, υποχωρώντας στις 104,37 μονάδες. Με πτώση σε ποσοστό -0,71% έκλεισε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 52,95 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 259.656,72ευρώ.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι τέσσερις από τους πέντε επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Σε "κλοιό" πιέσεων το Χρηματιστήριο

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Διευρύνθηκαν την Τετάρτη οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το ταμπλό της «αναδυόμενης» ελληνικής αγοράς.

Αναλυτές αποδίδουν μεγάλο μέρος των πιέσεων που δέχεται η ελληνική αγορά σε κινήσεις κεφαλαίων παθητικής διαχείρισης, τα οποία είχαν εισέλθει στη Λεωφόρο Αθηνών με αφορμή τη μετάταξη του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο δείκτης Emerging Markets της MSCI, στον οποίο συμμετέχει και η ελληνική αγορά, έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες σε χαμηλά πέντε μηνών, με απώλειες που εντός του Ιανουαρίου αγγίζουν το 7%. Η εξέλιξη των εκροών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, με «φόντο» και τις αποφάσεις της Fed, εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να επηρεάσουν και την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου το επόμενο διάστημα.