Τρίτη 6 Απριλίου 2021

5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 - Η Γερμανική Επίθεση κατά της Ελλάδας

Η Γερμανική Επίθεση κατά της ΕλλάδαςΗ επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, πρίγκιπα Έρμπαχ. Επιδίδοντας το τελεσίγραφο, ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στην ιταμή ναζιστική πρόκληση. Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Μετακινήσεις: Τι ισχύει για τα SMS και το όριο 2 χιλιομέτρων

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα έφερε σημαντικές αλλαγές στις μετακινήσεις και στα SMS που πρέπει να αποστέλλονται. 

Για τη μετακίνηση σε κατάστημα λιανεμπορίου οι πολίτες πρέπει πλέον να στέλνουν SMS στο 13032, μια υπηρεσία που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 

  • Επιτρέπεται μόνο ένα SMS στο 13032 το 24ωρο
  • Πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με το κατάστημα και να έχει προγραμματιστεί ραντεβού
  • Το SMS στο 13032 θα ανοίγει ένα χρονικό «παράθυρο» τριών ωρών για τα ψώνια
  • Με το SMS στο 13032 επισκεπτόμαστε «μικρά» καταστήματα (όχι εμπορικά/malls, outlets ή εκπτωτικά χωριά)
  • Το SMS στο 13032 δίνει τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης και τις καθημερινές (δίχως επίσκεψη σε κατάστημα επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα, σε αυτή τη φάση)
  • Για την επιλογή του click away πληρώνουμε υποχρεωτικά με κάρτα, όχι με μετρητά
  • Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κάθε περίπτωση

«Συναγερμός» στη Ρωσία: Ξεκίνησε μαζική άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων

«Τρέχουν» οι εξελίξεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, καθώς πριν από λίγη ώρα ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκου ανακοίνωσε μια μαζική άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, τη στιγμή που Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωνε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ είναι ο μοναδικός τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα επιδεινώσει τη σύγκρουση μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και στη συνέχεια έγινε γνωστό από τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας η μεγάλη αυτή άσκηση, που έχει ως στόχο να επιθεωρηθεί η ετοιμότητα των ρωσικών στρατευμάτων, σε μια χρονική συγκυρία εξαιρετικά «ύποπτη» αλλά και τεταμένη.

ΕΕ: Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν για συνεργασία με Τουρκία

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πόσο μπορεί η ΕΕ να συνεργαστούμε με την Τουρκία, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε μήνυμά της προς τον Τύπο μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με μονομερή δράση κατά των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου και ανέδειξε το μεταναστευτικό ως το βασικότερο σημείο συνεργασίας, ζητώντας άμεση επανέναρξη επιχειρήσεων επιστροφής από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση.

Μητσοτάκης: Ζήτησε την αποχώρηση των Τούρκων και μισθοφόρων από Λιβύη(Βίντεο - Φωτο)

Θεμέλιο της σχέσης μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας

Κατά την άφιξή του στην Τρίπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, καθώς είναι από τους πρώτους ηγέτες της ΕΕ που με διαφορά λίγων ωρών, επισκέπτονται τη Λιβύη.

Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη. Ελλάδα και Ιταλία ως εγγύτερα στη Λιβύη κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ.