Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Δύο κόσμοι σε σύγκρουση

Του Αλέξανδρου Ιτιμούδη*
Από το amynageostratigiki

Υπάρχει ένα ρητό βγαλμένο από τους αρχαίους μας πρόγονους που λέει πως «αποτελεί σοφία το να μπορείς να κατανοείς το νόημα των λέξεων και των ονομάτων», το ίδιο ακριβώς θεωρώ πως πρέπει να συμβαίνει και στην εξωτερική πολιτική.

Δεν μπορείς δηλαδή να προχωράς με γνώμονα αυτό που θα ήθελες να συμβαίνει, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να αναλύεις τα πάντα υπό ένα συστημικό πρίσμα, ώστε να αντιλαμβάνεσαι πραγματικά το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα τουλάχιστον στο πεδίο των ελληνοτουρκικών είναι όχι απλώς ξεκάθαρη, αλλά ισώς από τις πιο απλές διαπιστώσεις στο πεδίο της γεωπολιτικής ανάλυσης.

Τι σηματοδοτεί η Τριμερής Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου στην Αθήνα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο.

Την επαναβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, καθώς και τη δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό τον τομέα της ενέργειας – όπως έδειξε ήδη το διμερές Μνημόνιο

Ινδική «σφήνα» στην Ανατολική Μεσόγειο - Ο ρόλος Εμιράτων, Ισραήλ και Ελλάδας

Νίκος Μελέτης
Από το liberal 

«Πόδι» στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο ενός νέου διαδρόμου εμπορίου και ασφάλειας που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, επιδιώκει το Νέο Δελχί, το οποίο συμμετέχει σε μεγάλες αεροπορικές ασκήσεις στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο και σύμφωνα με πληροφορίες σε διεθνές συνέδριο τον Νοέμβριο στα Εμιράτα, ο Ινδός ΥΠΕΞ θα συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του της Ελλάδας, της Κύπρου, των Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Είναι ένα παλιότερο σχέδιο από το Νέο Δελχί με την υποστήριξη και των ΗΠΑ ώστε και η Ινδία

Ερσίν Τατάρ: Θα κυριαρχήσουμε σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Με μία ακόμα ακραία πρόκληση εναντίον της Ελλάδας, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους δείχνοντας τον εκνευρισμό της για τις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα μας τόσο με τη Γαλλία όσο και με τις ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο κατοχικός και αποσχιστής ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε δηλώσεις του, ενδεικτικές των προθέσεών τους, ανέφερε ότι μαζί με την Τουρκία αυτό που επιθυμούν είναι η κυριαρχία στο Αιγαίο μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Στον αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στα γαλάζια νερά, όπως και στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, οι εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου και η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων συζητήθηκαν κατά το πρωινό εργασίας που παρέθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Λίβυα ομόλογό του και σε Ευρωπαίους ομολόγους του, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του, αναφέρει: «Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε πρωινό εργασίας σε Υπουργό Εξωτερικών Λιβύης Ναϊλα Ελ Μανγκούς & σε ομολόγους ΕΕ. Στα θέματα της συζήτησης:

Αντγος ε.α Χρήστος Δρίβας: ”Προφανώς θα πάμε στο Μάλι. Δεν μπορεί να κάθεσαι σε ένα τραπέζι και να τρως μόνο από τα κερασμένα”(Βίντεο)

Του Ηλία Προύφα
Από το kranosgr 

Εάν ένα από τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού, που γνωρίζει καλά τα της Αφρικής και όχι μόνο, είναι ο Αντιστράτηγος ε.α Χρήστος Δρίβας.

Ταξίαρχος Επιτελάρχης του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου της Λάρισας, το οποίο διεξήγαγε επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τιμήθηκε εξ ονόματος του Προέδρου  Μακρόν από τον Γενικό πρόξενο Γαλλίας με το μετάλλιο του Ιππότη της Τιμής και Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας  για τις υπηρεσίες του στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια στο πλαίσιο της Επιχείρησης EUFOR RCA στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Τα 10 σημεία της συνέντευξης Δένδια που υπογραμμίσαμε!

Εξωτερική Πολιτική: Οι ΗΠΑ δεν έχουν συνάψει καμία διμερή συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής με ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να περικυκλώσει ή να αποκλείσει την Τουρκία από περιφερειακά σχήματα συνεργασίας.

Συνέντευξη στην Καθημερινή παραχώρησε ο Νίκος Δένδιας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας μίλησε για τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Το Infognomonpolitics.gr ξεχώρισε 10 σημεία από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, στα οποία αξίζει να εστιάσετε: