Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Διονύσιος Σολωμός (1798 – 1857)

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.
Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη συνοδεία του ιταλού δασκάλου του Ρώσση. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ' όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.

Έξι πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Πνύκα - Ο τόπος όπου άνθισε η Δημοκρατία κατά την αρχαιότητα

Ένας από τους τρεις λόφους, για την ακρίβεια ο μεσαίος, που συνθέτουν τον ευρέως γνωστό λόφο του Φιλοπάππου, αποτέλεσε τον τόπο όπου κατά την αρχαιότητα άνθισε η Δημοκρατία. Ο λόγος για την Πνύκα, τον δεύτερο λόφο που συναντάται από τον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη.
Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχετε απολαύσει την βόλτα σας εδώ; Γνωρίζετε, ωστόσο, αρκετά γι αυτήν, πέρα από την εκπληκτική θέα που προσφέρει στους επισκέπτες της; Μάθετε έξι πράγματα που ίσως δεν ξέρετε και την επόμενη φορά που θα βρεθείτε εδώ εντυπωσιάστε τους πάντες με τις γνώσεις σας.

Αυτά τα 2 ελληνικά νησιά αναδείχθηκαν τα κορυφαία στον κόσμο -Και δεν είναι τα αναμενόμενα - ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ TRAVEL + LEISURE

Φωτογραφία: Shutterstock
Την Πάρο αναγνωρίζει το «Travel + Leisure» ως τον κορυφαίο νησιωτικό προορισμό στην Ευρώπη.

Τη λίστα με τους 10 καλύτερους νησιωτικούς προορισμούς στον κόσμο δημοσιεύει η διαδικτυακή έκδοση του «Travel + Leisure», συγκαταλέγοντας σε αυτή δύο ελληνικά νησιά. Μάλιστα σημειώνει πως η Πάρος είναι ο νο. 1 προορισμός για την Ευρώπη.

Το άλλο νησί από τις Κυκλάδες που βρίσκεται στη λίστα είναι η Μήλος.

Λονδίνο: Ορίστηκε ημέρα ευρωεκλογών, με ευχή να μην γίνουν

Το Ηνωμένο Βασίλειο όρισε την 23η Μαΐου ως ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην τις διεξαγάγει, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Ως μια υπεύθυνη κυβέρνηση σήμερα λάβαμε τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται από τον νόμο αν συμμετάσχουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν σημαίνει ότι αυτές οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, καθώς η αποχώρηση από την ΕΕ πριν την ημερομηνία των εκλογών αυτομάτως αφαιρεί την υποχρέωσή μας να λάβουμε μέρος».

Ο ενεργειακός χρόνος της Ελλάδας είναι πολύτιμος - Η επόμενη κυβέρνηση

Ο ενεργειακός χρόνος της Ελλάδας είναι πολύτιμος
Του Ν. Λυγερού

Όσοι σπαταλούν τον χρόνο μας σε ενεργειακά θέματα, εργάζονται ενάντια στον Ελληνισμό. Οι καθυστερήσεις για τις υπογραφές συμβολαίων τόσο στο Ιόνιο, όσο νότια της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης είναι απαράδεκτες από όποια μεριά και να εξετασθεί το θέμα. Έχουμε τις κοινοπραξίες Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια και Exxon Mobil – Total – Ελληνικά Πετρέλαια που ακόμα περιμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για να προχωρήσουν τις έρευνες των υδρογονανθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ, και η κυβέρνηση για καθαρά λόγους ιδεολογικούς,

Η τρομοκρατική λογοκρισία της κυβέρνησης - Άλλο ισχυρή αντιπολίτευση κι άλλο πατριωτική κυβέρνηση

Η τρομοκρατική λογοκρισία της κυβέρνησης
Του Ν. Λυγερού

Σε όλα τα επίπεδα της εκλογικής αναμέτρησης, επειδή η κυβέρνηση φοβάται τα αποτελέσματα επιχειρεί μέσω τρομοκρατικής λογοκρισίας να φιμώσει τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού σε σχέση με το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Βλέπουμε λοιπόν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τον έλεγχο που ασκεί πάνω στους θεσμούς για να μην υπάρχει μια μορφή αντίστασης. Όμως ο ελληνικός λαός σε γενικές γραμμές και σε μεγάλη πλειοψηφία συνεχίζει τον αγώνα της Μακεδονίας με κάθε τρόπο.

Η ενεργειακή Κρήτη - Το Αεροδρόμιο της Μακεδονίας

Η ενεργειακή Κρήτη
Του Ν. Λυγερού

Με το τέλος των περιβαλλοντικών μελετών για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης, ο διαγωνισμός προχωρά επίσημα για την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια και κατά συνέπεια το όραμα της ενεργειακής Κρήτης αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, πράγμα το οποίο θα αναβαθμίσει επί της ουσίας τον ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης αφού ο νόμος περί υδρογονανθράκων 2289/1995 και η τροπολογία 4001/2011 προβλέπει ότι το 5% των απολαβών του Ελληνικού Δημοσίου θα ανήκει σε αυτή, αλλά και το 20% για εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το φυσικό αέριο θα