Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Λόρδος Βύρων (1788 – 1824)

Άγγλος ποιητής, ηγετική μορφή του ρομαντισμού κι ένας από τους πιο ένθερμους φιλέλληνες, που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της Ελλάδας.

Ο Λόρδος Βύρων, όπως είναι γνωστός στη χώρα μας ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρώνος Μπάιρον (George Gordon Byron, 6th Baron Byron), γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1788 στο Λονδίνο και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια.

Από μικρός αγαπούσε τη μελέτη, διάβασε πολλά βιβλία, σπούδασε σε ανώτερα αγγλικά κολέγια, έμαθε να μιλά τα ελληνικά και τα λατινικά και ταξίδευε πολύ. Σε ηλικία 21 χρόνων έγινε βουλευτής και πολλές φορές βρέθηκε αντίθετος με τους άλλους λόρδους, διότι έδειχνε ενδιαφέρον για τα ζητήματα της εργατικής τάξης.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις σε κυπριακά ύδατα - Πρόκληση το «Γιαβούζ»

«Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, καλώντας την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την παρουσία του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προκλητικό βήμα που θα δημιουργήσει εντάσεις στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Κατέρριψε τουρκικό UAV στην Τρίπολη o στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ

Σε χωματερή τουρκικών μη επανδρωμένων μετατρέπεται η Λιβύη, καθώς ο νικηφόρος στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ κατέρριψε ένα ακόμα τουρκικό drone τύπου TB2.
Τουρκικό drone κοντά στην Τρίπολη ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, λίγες ημέρες μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.
«Οι Εναέριες Δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κατέρριψαν τουρκικό drone, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μιτίκα και προσπάθησε να πλήξει στρατιωτικές μας μονάδες στην Τρίπολη» γνωστοποίησε ο LNA, στο Facebook.

Ερευνα του Economist: Η Ελλάδα στις «ελαττωματικές δημοκρατίες» - ΣΤΗΝ 39Η ΘΕΣΗ

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με «ελαττωματική δημοκρατία», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Δείκτης Δημοκρατίας» (Democracy Index), που δημοσιεύει το Economist Intelligence Unit (EUI).

Συγκεκριμένα, η δημοκρατία της Ελλάδας, κατατάσσεται στην παγκόσμια κατάταξη με σκορ 7.43 στην 39η θέση μεταξύ 167 χωρών. Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τη Λετονία (7.49) και πάνω από τη Νότια Αφρική (7.24).

Ο «Δείκτης Δημοκρατίας» δίνει μια γενικότερη εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι Δημοκρατίες σε πάνω από 165 ανεξάρτητα κράτη και καταρτίζεται από τις επιδόσεις σε πέντε επιμέρους τομείς: Την εκλογική διαδικασία, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στα κοινά, την πολιτική κουλτούρα και τις ατομικές ελευθερίες.

Δεν μπορεί να ορκιστεί με πολιτικό όρκο η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας

Είναι η 8η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από την μεταπολίτευση και 13η από συστάσεως Ελληνικού κράτους. Στις 13 Μαρτίου – ημέρα Παρασκευή – η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, θα ορκιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής και στις 14 Μαρτίου θα αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντα της “πρώτης πολίτη” της χώρας στο ύπατο αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Γράφει ο Σωκράτης Λαδόπουλος
Από το piperata
Πρόκειται για ιστορική στιγμή καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα καταλαμβάνει το αξίωμα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι στην προσωπικότητά της εκφράζεται μια νέα εποχή ισότητας και μια ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, έστω κι αν τα κόμματα που την υπερψήφισαν είχαν διαφορετικό σκεπτικό.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας - Η ψηφοφορία, τα επόμενα βήματα στη διαδικασία και η ορκωμοσία στις 13 Μαρτίου(Βίντεο - Φωτο)

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στη χώρα και η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Εξελέγη σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με την πρώτη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας 261 ψήφους, ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.
Ψήφισαν 294, οι 261 υπέρ της και 33 βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 ψήφισαν «παρών».